Mobil müzik artık daha mobil. Zira artık kablosuz kulak içi kulaklıklar hayatımıza giriyor ve böylece kablolara takılmaksızın müzik dinleyebiliyoruz. Bunlara ilk örneklerden olan Samsung Gear IconX, bugün inceleme konumuz. IconX'in yanı sıra Samsung'un önemli rakibi Apple da AirPods olarak kendi kablosuz kulak içi kulaklıklarını tanıttı bildiğiniz gibi. Ancak arada önemli fiyat farkı var. Zira AirPods 779 TL fiyat etiketiyle dikkat çekerken elimizdeki IconX'in fiyatı 589 TL. Elbette iPhone kullanıcıları AirPods'u, Android kullanıcıları da IconX'i tercih edeceklerdir.
Evet, şimdi yavaş yavaş IconX'e geçelim. Bakalım Samsung'un kulak içi kablosuz kulaklıkları bizlere neler sunuyor. İlk durağımız cihazın tasarımı ve konforuna ilişkin olacak.
Şık ve konforlu
Gear IconX, tasarımıyla çok şık ve cool bir görünüme sahip. Her ne kadar Samsung tarafından "kablosuz Fitness kulaklığı" olarak kategorilendirilse de, müziği seven her kullanıcı tarafından tercih edilebilir kanaatindeyiz.
IconX, elimizdeki modeliyle mavi renkli bir gövdeye sahip. Ayrıca siyah ve beyaz gibi farklı renk seçenekleri de raflarda yer alıyor, onları da tercih edebilirsiniz.
IconX'i kabaca iki parçaya ayırabiliriz. Bunlar Eartip, yani kulaklık ucu, bir diğeri de Wingtip, yani kulaklığın kulağınıza sabitlenmesini sağlayan aparat. Bunlar elbette silikon malzemeden oluşuyor ve kutu içeriğinde büyük, küçük, orta şeklinde üç farklı kulak tipine uygun olarak muadilleri yer alıyor. Size uygun olanı rahatlıkla bulabiliyorsunuz.
Elbette sporcuların cevabını en merak ettiği soru, "IconX kulağımdayken rahatlıkla koşabilir miyim," olacaktır. Bunun cevabını yekten, "Evet," şeklinde cevaplayabiliriz. Zira koşuya çıktığımda özellikle bu anlamda IconX'ten fazlasıyla memnun kaldım. IconX, üst kenarında yer alan Wingtip'ler sayesinde kulaktan düşme endişesi yaratmıyor.
Biz IconX'i bir süredir kullanıyoruz ve bu süre zarfında da sağladığı konfordan dolayı oldukça memnun kaldık doğrusu. Öte yandan kullanım kolaylığı da üst düzeyde. Bundan bahsedeceğiz, ancak önce kutu içeriğinden çıkan "muhafaza" kutusuna da değinelim.
Evet, kutu içeriğinden, IconX'i kullanmadığınız durumlarda kaybolmasın diye koyabileceğiniz bir muhafaza kutusu bulunuyor. Fakat bu kutu, aynı zamanda bir şarj ünitesi ve kendi bataryası var. Yani kulaklıkları bu kutunun içine yerleştirdiğinizde hemen şarj olmaya başlıyorlar. Elbette kutunun şarjı bitince, onu da microUSB kablosu yoluyla şarj etmeniz gerekiyor. IconX'in pil performansından da az sonra etraflıca bahsedeceğiz. Şimdi IconX'in nasıl kullanıldığına geçelim.
Nasıl kullanılıyor?
IconX'in kullanımı çok basit. Bu cihazı kullanmak için illa Samsung telefon sahibi olmanız gerekmiyor, bunu baştan söylemek gerek. Android 4.4 ve üzeri hemen her cihazla çalışabilen IconX, S Healt uygulaması üzerinden fitness verilerinizi sizinle paylaşıyor.
Bluetooth üzerinden hızlıca eşleşen IconX, her iki kulaklık üzerinde de üst yüzeyiyle dokunmatik bir alan bulunduruyor. Bu alanlara tıklayarak cihazı ve dolayısı ile müziği yönetebiliyorsunuz. Tek tıkladığınızda müziği durdurup sürdürebiliyor, çift tıkladığınızda sonraki şarkıya geçiş yapabiliyor ve telefonunuza gelen aramaları cevaplayabiliyorsunuz. Eğer 3 kez tıklarsanız önceki şarkıya dönebildiğiniz IconX, parmağınızı yüzey üzerinde ileri – geri kaydırdığınızda sesi açıp kısıyor.
IconX, yalnızca bir Bluetooth kulaklık olarak kullanılmıyor. Beraberinde getirdiği 4 GB'lık dahili hafızası sayesinde bir MP3 çalar olarak da hizmet veriyor. Böylece içine şarkılarınızı atabilir ve spor yaparken, müzik dinlemeyi sürdürebilirsiniz.
Kulaklık suya karşı da korumalı yapıda. Fakat bu, onunla havuza dalabileceğiniz anlamına gelmiyor. Su sıçramalarına karşı, ter ve neme karşı dayanıklı yapıda olan kulaklık, elbette yağmurda da sizinle beraber.
Ses performansı nasıl?
Açıklası IconX, yüksek ses beklentisinde olan müzik severleri memnun edecek bir cihaz değil. Zira ses seviyesi bir hayli düşük. Yani, kablolu kulak içi kulaklıklardaki gibi, dinlediğiniz şarkının içine düşemiyorsunuz. O nedenle bu anlamda memnun kalmayabilirsiniz.
Kulaklık düşük bir ses profiline sahip. Buna, kulaklıkla hem Bluetooth üzerinden hem de dahili depolama üzerinden müzik dinlerken şahit olduk. Fakat kulaklığı bir "fitness kulaklığı" olarak değerlendirecek olursak, yüksek ses profiline sahip olmamasını olumlu bir özellik şeklinde değerlendirebiliriz. Özellikle koşuya çıktığınızda, şehir içinde, çevreyi duymanız gerekebiliyor. Tabii keşke cihaz yüksek ses profilinde olsaydı da, bunu biz optimize etseydik; o da ayrı...
Pil ömrü
Peki, IconX'in pil ömrü nasıl? Burada ilginç değerler karşımıza çıktı desek yeridir. Öncelikle kulaklıkların 47 mAh kapasitesinde bataryaya sahip olduğunu, şarj kutusunun ise 315 mAh kapasitesinde olduğunu söyleyelim.
IconX'i kullandığımız süre boyunca tek şarjla maksimum 2 saate kadar kullanım sağlayabildik. Ancak genel olarak 1 saat 30 dakika civarı bir performans aldığımızı da ilave edelim.
En ilginç olan kısımsa, iki kulaklığı da tam kapasite şarj ettikten sonra, sol kulaklığın bataryası 54 dakika içinde boşalırken, sağ kulaklığın bataryası 1 saat 30 dakikalara kadar varabilmesi oldu. Yani, her iki kulaklığım şarjı da aynı anda bitmiyor. Kulaklıklar tamamen birbirinden bağımsız. Kulaklıklardan birinin şarjı bittiğinde, bir diğer çalışmaya devam edebiliyor. Yaklaşık 1 saatlik kullanım sonunda tek kulaklığa düşmek de pek hoş değil doğrusu.
Özetle
Samsung, akıllı saat ve akıllı bilekliklerinden sonra artık şimdi de kablosuz kulak içi kulaklıklarıyla yeni bir maceraya atıldı. Açıkçası kullanım biçimi ve tasarımıyla oldukça beğendiğimizi son tahlilde de yineleyebiliriz. Sporseverlerin bu kulaklıkları rahatlıkla ve severek kullanabileceği kanaatindeyiz. Burada en büyük handikap ise, cihazın kısa pil süresi. Öte yandan yüksek seste müzik dinlemek isteyenlere de hitap etmeyen IconX'in fiyatı ise 589 TL dolaylarında.
Kimler Almalı
Samsung Gear IconX'in, ağırlıklı olarak fitness'la uğraşan kullanıcılar tarafından ilgi çekici bulunacaktır kanaatindeyiz.
Alternatifleri
Samsung'un IconX hamlesinin karşısında ise muadil olarak Apple tarafında AirPods yer alıyor.