2016 yılı, sanal gerçeklik gözlükleri ve kameralarının hayatımıza daha fazla girdiği, teknoloji meraklılarının bu yeni "teknolojik oyuncakları" deneyimleme şansı bulduğu bir yıl oldu. Muhtemelen bu alandaki büyüme, 2017 senesinde katlanarak artacak. Elbette bununla beraber bizler de bu teknolojinin bu alanındaki deneyimlerimizi sizlere aktarmayı sürdüreceğiz.
Bugünkü inceleme konumuz Samsung'un 360 derecelik kayıt yapabilen kamerası Gear 360. Bizi takip edenler bilirler, daha önce LG'nin de 360 Cam kamerasını incelemiştik. Böylece iki cihaz arasında kıyaslamayı da incelememiz boyunca yapabileceğiz.
İncelemeye geçmeden Gear 360'ın fiyatını aktaralım. Şu an Gear 360'ı piyasada 1350 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz. LG 360 Cam de 1299 TL fiyatla bulunabiliyor. Bu anlamda bu teknolojinin şu an için biraz pahalı olduğunu kabul etmek gerek. Peki, kullanışlı mı? Bu incelememizde buna da değineceğiz. Önce söze Gear 360'ın tasarımıyla başlayalım.
Tasarım
Gear 360'ın tasarımı bizlere Logitech'in 90'lı yıllardaki web kamerasını hatırlattı. Bu anlamda tasarımına kolayca ısındığımızı belirtmemiz gerek. Ayağını söktüğünüzde bir beyzbol topunu andıran Gear 360, oldukça küçük boyutlarda olmasıyla avantaj sağlıyor. Ancak küre yapısı, onu cepte taşımayı LG 360 Cam'e kıyasla daha biçimsiz yapıyor desek yanlış olmayacaktır.
Gear 360'ın ayaklarını taktığınızda da adeta ayaklanıp gidecekmiş gibi görünüyor. Ayaklarıyla birlikte rahatlıkla sabit çekim yapabilmenizi sağlayan Gear 360, ayrıca ayakları kapattığınızda da elde de rahat bir tutuş sağlayabiliyor. Öte yandan bu ayağı söküp, Gear 360'ı bir tripoda veya selfie çubuğuna da sabitleyebilirsiniz.
Gear 360'ın hemen üzerinde bir ekran görüyoruz. Bu ekranın olması büyük avantaj, zira bu sayede çekim yapmak için illa cep telefonu arayüzü üzerinden ayar yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Ekran üzerinden dilediğiniz ayarları çevredeki tuşları kullanarak hallediyor, ardından da kayda girebiliyorsunuz.
Gear 360'ın sol tarafında bir kapak altında pilini, microSD kart slotunu ve cihazı şarj için kullanabileceğiniz microUSB yuvasını bulabiliyorsunuz.
Gear 360, su sıçramalarına karşı dayanıklı, fakat su geçirmez değil. O nedenle hafif yağmur altında kullanabilirsiniz, ancak çok da fazla zorlamamak gerekiyor. Bunu da söyledikten sonra şimdi cihazın teknik altyapısına geçelim.
Teknik özellikler
Samsung Gear 360, 360 derecelik görüntü üretebilmesi için hem ön hem arka yüzde kameraya yer veriyor. Bu kameralar 15 MP çözünürlüğünde. İsterseniz tek kamerayı kullanarak 180 derecelik 2560x1440 piksel video çekmeniz de mümkün elbette. İkisini birlikte kullandığınızda 3840x1920 piksel çözünürlüğünde 30 kare/s videolar kaydedebilirsiniz. Her iki modda 60 kare/s video kaydetmek için de, 1920x1080 piksel çözünürlüğü seçmeniz gerekiyor. Fotoğraf çekecekseniz ise size, 7776x3888 pikselde panoramik görüntü desteği de veriyor.
Gear 360, Wi-Fi 802.11ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 ve NFC desteği sunuyor. Sensör olarak da cayro ve ivmeölçer mevcut. Cihazın dahili hafızası yok. microSD kart desteği ile 200 GB'a kadar depolama alanı sağlanıyor.
Bataryaya gelecek olursak, burada 1350 mAh'lik bir batarya görüyoruz. Piliniz bittiğinde yenileyebilmek adına bataryanın değiştirilebilir olması önemli. Pil performansı ise tahmin edilebileceği gibi pek iyi değil. Yarım saat kullandığınızda pilin yüzde 30 – 40'ını yiyebiliyorsunuz. Birkaç saatlik kullanım sonrası batarya tamamen tükeniyor. Benzer tablo LG 360 Cam'de de karşımıza çıkmıştı.
Ancak size şöyle bir ipucu verelim: Eğer Gear 360'ı telefonla eşleştirmez, yani cihazı tekil olarak kullanırsanız pil ömrünü daha uzatmanız mümkün.
MP4 ve JPEG formatlarında görüntü kaydı yapan Gear 360, yalnızca Samsung akıllı telefonlarla kullanılabiliyor. Desteklenen modeller arasında ise Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, Note 5, Galaxy S7 ve S7 edge'i görüyoruz. Samsung'un bu cihazda da, akıllı saatlerinde yaptığı gibi kapıyı tüm Android kullanıcılarına aralamasını bekliyoruz.
Arayüz ve kullanım
Gear 360'ı kullanmak için az önce saydığımız telefon modellerine sahip olmanız gerekiyor. Cihazla telefon arasında köprü kurmak içinse Gear 360 Manager uygulamasını indirmeniz gerekmekte. Ardından Gear 360'a bağlanıyor ve ister çekim esnasını canlı olarak, ister daha önce çektiğiniz görüntüleri telefonunuzdan görebiliyorsunuz.
Arayüz oldukça kolay ve kullanışlı. Tek lens, çift lens seçimini kolayca yapabiliyor, çekim modlarını ve çözünürlüğünü belirleyebiliyorsunuz. Öte yandan zaman atlamalı video da çekebiliyorsunuz.
4K ve 2K çekim yapmak bu kamerayla mümkün. Görüntü kalitesi ise günümüz imkanları dahilinde iyi seviyede. Ancak daha fazla gelişmesi gerekiyor. Eğer dış çekimler yapar ve gün ışığını yakalarsanız iyi sonuçlar almanız mümkün. Bu anlamda Gear 360 da daha önce incelediğimiz LG 360 Cam gibi iyi sonuçlara imza atıyor. İç çekimlerde de fena sonuç üretmediğini söyleyelim.
Bu kamerayla 360 derecelik video çektiniz, peki, şimdi bunu nerede kullanacaksınız? Eğer Gear VR gözlüğünüz varsa, bu kamera tam olarak ona hizmet edecek. Zaten Gear 360 Manager yazılımı içinde de ilgili kısayolu görmek mümkün. Çekilen görüntüleri sanal gerçeklik gözlüğüyle görüntüleyebilir ve YouTube gibi sosyal kanallarla paylaşabilirsiniz. Böylece videoyu cep telefonundan veya bilgisayarından görüntüleyen kullanıcılar da ekrana dokunarak ve fareyi çevirerek sizinle birlikte çevreye bakabilirler.
Gear VR ile sanal dünyaya daldık!
Son olarak video aktarımından da bahsedelim: Çektiğiniz görüntüleri yine yazılım üzerinden telefonunuza indiriyorsunuz. Çektiğiniz videoların süresi ne kadar artarsa, buna bağlı olarak elbette boyut ve aktarım süresi de uzuyor. Özellikle aktarım süresinin uzaması, cihazın kullanılabilirliğini büyük ölçüde olumsuz etkileyen belki de tek faktör. Benzer durum LG 360 Cam'de de karşımıza çıkmıştı. O nedenle bu cihazların bu handikabı sonraki versiyonlarda hızlı şekilde aşması gerekiyor.
Özetle
Gear 360 da daha önce değerlendirdiğimiz LG 360 Cam gibi kullanımı keyifli bir cihaz. 360 derecelik video çekmek yavaş yavaş popüler hale gelirken, elbette en çok, gezi ve ekstrem video örneklerinde şimdilik karşımıza çıkıyor. Görüntü kalitesinin iyileşmesiyle ve aktarım sürelerinin kısalmasıyla beraber kullanımı daha fazla yaygınlaşacak elbette.
Gear 360'ın fiyatının 1350 TL civarında olduğunu söylemiştik. Şimdilik bu cihazların piyasası bu rakamlarda seyrediyor. Özellikle ülkemizde kurun yükselmesiyle beraber teknolojik cihazlar da bundan etkileniyor doğal olarak. O nedenle satın almadan önce iyi değerlendirmek gerekiyor. Zira Gear 360, bir süre kullanıp sonra rafa kaldırabileceğiniz bir cihaz da olabilir. Elbette seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.
Kimler Almalı
360 derecelik video kaydı yapmak isteyen Samsung akıllı telefon sahibi teknoloji severler bu cihazı satın aldıklarında pişman olmayacaklardır. Ayrıca Gear VR kullanıcıları da Gear 360'ı değerlendirebilirler.
Alternatifleri
Gear 360'a alternatif olarak yalnızca LG Cam 360'ı değil, Ricoh Theta SC, 360fly 4K ve Kodak PIXPRO SP360 4K gibi modelleri de değerlendirebilirsiniz.