Android tablet dendiğinde akla elbette Samsung'un tabletlerinin gelmemesi söz konusu değil. Daha önce bu alanda başarılı işlere imza atan Samsung, bu defa Tab S serisi altında güncel modelleriyle karşımızda.
Ailenin önceki modellerine baktığımızda, iki farklı ekran boyutu olduğunu görüyorduk. 10.5 inç ve 8.4 inç ekran boyutlu iki farklı modelle gelen Tab S, bu defa yerini farklı ekran boyutlarına bırakıyor. Tab S2 de, 9.7 inç ile 8 inç tercih edilmiş. Bu da doğal olarak görüntüleme oranını da değiştiriyor. Tab S2 ile 4.3 görüntü boyutu kullanıcılara sunulurken, elbette hem kapasite hem de Wi-Fi ile SIM kart seçenekli modeller de ayrı ayrı raflarda yer alıyor. Bunlardan inceleyeceğimiz elimizdeki model, 9.7 inç boyutunda ve Wi-Fi sürümü olan SM-T810 modeli. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan, Tab S2'ye daha yakından bakalım.
Tasarım
Tab S2, tasarımıyla oldukça şık görünüyor. Plastik bir gövde ile sunulan tablet, oldukça ince ve hafif. Elimizdeki model, yalnızca 389 gram ağırlığında. Öte yandan 5.6 mm gibi bir kalınlığa sahip olmasıyla da fazlasıyla ince olduğunu açıkça hissettiriyor. Bu ölçüleriyle Apple'ın iPad'inden daha hafif olduğunu söylemek mümkün. Hafif olmasının temelinde elbette plastik yapıya sahip olması yattığını da kabul etmek gerekiyor. Fakat her ne kadar tabletin arka yüzeyi plastikle kaplanmış olsa da, tabletin çerçevesi metalik bir malzemeyle kaplanmış.
Tab S2, her ne kadar plastik bir yüzeye sahip olsa da, elinizde tuttuğunuzda verdiği his kesinlikle kötü değil. Zira kaliteden ödün verilmemiş ve pürüzsüz yapısıyla elinizde gayet iyi duruyor.
Tabletin arkasına baktığımızda, burada iki adet küçük noktacık görüyoruz. Bu noktalar, tahmin edilebileceği gibi Tab S2'yi klavye aksesuarıyla kullanmak isteyenler için özel olarak yerleştirilmiş. Tabletin çevresinde ise sağ kenarda güç ve ses butonlarını görüyoruz. Hemen biraz altında microSD kart slotu yerleştirilmiş. Alt kenarda microUSB ve kulaklık girişlerinin bulunduğunu da söyleyelim. Bu arada hoparlörler de yine bu kenara yerleştirilmiş.
Ekran
Tab S2'nin incelediğimiz modelinin ekran boyutu 9.7 inç. Ayrıca bir de 8 inçlik modelinin olduğunu söylemiştik. Ekran tahmin edilebileceği gibi Super AMOLED panele sahip. Çözünürlük miktarı ise her iki tablet modelinde de 2048x1536 piksel. Tab S'de çözünürlük 2560x1600 pikselken en-boy oranı da 16:9'du. Tab S2'de en-boy oranı 4:3 olarak değişirken buna çözünürlük de eşlik etmiş. Açıkçası biz bu en-boy oranının bir tablet için daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Zira web sayfaları arasında dolaşırken daha kullanıcı dostu davrandığı açık.
Ekranın Super AMOLED panelden oluşmasının yanında parlaklık ve kontrast seviyesiyle de gayet beğendiğimiz Tab S2, gayet keskin ve doygun renk sunuyor. Bu noktayı da açıklığa kavuşturduğumuza göre, ekranın altındaki tuşlara geçelim.
Ekran altında önceki modelden de alışık olduğumuz gibi kapasitif tuşlar bulunuyor. Bu tuşlardan biri geri butonuyken, bir diğeri açık olan uygulamaları yönetebilmenizi sağlıyor. Ortadaki fiziksel buton ise parmak izi okuyucu görevi görüyor. Ancak parmak izi okuyucunun denemelerimiz sırasında bizi kendinden memnun bırakmadığını açıkça söylememiz gerek. Her ne kadar parmak izi oluştururken çok zorlanmasanız da, ekran kilidini açmak için parmağınızı düzgün biçimde üzerine yerleştirmeniz gerekiyor. Aksi halde sürekli "Eşleşme yok" hatasıyla karşılaşıyorsunuz.
Teknik kadro ve performans
Tab S2'nin teknik kadrosuna baktığımızda, selef modelden çok büyük değişimler göremiyoruz. Ancak performans açısından gayet tatminkar sonuçlar verdiğini de söylemek lazım. Yeni tablette Samsung'un Exynos 5433 işlemci kullanılmış. Bu işlemciyi Samsung'un Note 4 modelinden biliyoruz. 4'er çekirdekten iki farklı frekansta çalışan yongadan oluşan işlemci, 1.9 GHz ve 1.3 GHz frekanslarında çalışıyor.
3GB RAM'le çalışan tablet, depolama kapasitesinde kullanıcıya iki farklı seçenek sunuyor. Bunlardan biri 32 GB'ken, bir diğer ise 64 GB. Tabletin bir microSD kart slotu olduğundan da bahsetmiştik. Böylece alanı 128 GB daha genişletmek mümkün.
Tabletin grafik hanesine baktığımızda burada Mali T760MP6 görüyoruz. Bu grafik işlemci ve diğer teknik birim neticesinde de iyi bir tabletten beklenebilecek kalitede performans sağlayabilen Tab S2, incelememiz sırasında denediğimiz Mortal Kombat X ve Need for Speed No Limits oyunlarda da gayet başarılı bir grafik çizmeyi başardı. Bunun yanında uyguladığımız Geekbench 3 testinde de tek çekirdekte 1208, çoklu çekirdekte ise 4050 puan toplayan tablet, iyi bir çizgide olduğunu gösteriyor.
Tab S2, kutusundan Android 5.0.2 işletim sistemiyle geliyor, fakat Android 5.1.1'e güncellenebileceğini de söyleyelim. Arabirim olarak yine TouchWiz'le karşılaşıyoruz.
Batarya ve kamera
Samsung Galaxy Tab S2'de batarya selef modele göre kırpılmış. Tab S 10.5, 7900 mAh'le gelirken, Tab S2'de 5870 mAh'lik bir batarya bulunuyor. Elbette değişen işlemci ve işletim sisteminin katkısının yanı sıra düşen boyut ve çözünürlükle beraber enerji ihtiyacı da düşmüş durumda. Bu da Samsung'un söylediğine göre 12 saatlik bir çalışma performansı göstermesini sağlıyor. Elbette biz tableti bu konuda da test ettik ve ekran parlaklığı tam açıkken 90 dakika çalıştırdığımız HD video testi sonunda, şarjın yüzde 84'e düştüğünü gördük. Bu sonuca göre, Tab S'den daha iyi sonuç aldığını söylemek mümkün. Zira aynı testte Tab S, yüzde 87'ye gerilemişti.
Tabletin şarj seçeneklerine baktığımızda ise, hızlı şarj seçeneği ve kablosuz şarj desteği verilmediğini gördüğümüzü de bu noktada söyleyelim.
Tabletin kameralarına gelecek olursak, her iki yüzde de kameraların bulunduğunu görüyoruz. Ön yüzde 2.1 megapiksel kamera bulunurken, ana kamera ise 8 megapiksel seviyesinde. Ön kamera, selfie'ler için ve video konferanslar için yeterli. Keza arka kamera da aynı şekilde. Elbette arka kamerayı Samsung'un telefonlarıyla kıyaslamamak gerek. Arka kameranın 1440p boyutunda ve 30 kare/saniye ile video çekebildiğini de söyleyelim
Özetle
Toparlayacak olursak, Samsung Galaxy Tab S2'nin, Tab S'e göre büyük yenilikler getirdiğini söylemiyoruz. Fakat değişen boyutlarıyla, ilk modele göre bir alternatif olarak düşünülebileceği kesin. Performans açısından değerlendirdiğimiz bizde gayet olumlu bir düşünce bırakan Tab S2, tasarımıyla ince ve hafif olmasıyla da beğenilecektir. Elimizdeki model her ne kadar Wi-Fi modeli olsa da, SIM kartlı seçeneği de tercih edilebilir. Bunu da söyleyerek yine Wi-Fi modelinin 1500 TL civarında bir fiyat etiketine sahip olduğunu da belirtelim ve incelememizi burada noktalayalım.
Kimler Almalı
Android tabanlı iyi bir tablet almak isteyen kullanıcılar Samsung Galaxy Tab S2'yi tercih edebilirler.
Alternatifleri
Elbette Tab S2'ye alternatif olarak tam karşısında Apple iPad Air 2 bulunuyor. iOS tabanlı bir tablet tercih edecekler, Tab S2'ye alternatif olarak Air 2'yi de inceleyebilirler.