Samsung'un orta segmente sunduğu J serisi yeni üyesine kısa bir süre önce kavuşmuştu. Geçtiğimiz mayıs ayında tanıtılan Galaxy J8, ağustos ayı itibariyle de ülkemizde satışa sunuldu. Altın, gümüş, mavi ve siyah gibi farklı renk seçenekleriyle gelen telefon, elbette orta segmente uygun yapıda hazırlanmış. Fakat Samsung bir süredir orta segment akıllı telefonlarında, üst seviye modellerinden aşina olduğumuz belli başlı özellikleri sunuyordu. Galaxy J8 de bunlardan biri oluyor elbette. Peki, telefon neler sunuyor? Hemen detaylara geçelim.
Samsung Galaxy J8 tasarımı
Samsung Galaxy J8, tasarımıyla oldukça güzel bir model fakat arka yüzü cam veya metalik değil, onu söyleyelim. Bu anlamda bir eksiklik hissettirebilir. Fakat telefon güzel görünüyor. Arka yüzeyde polikarbonat plastik malzemeyi tercih eden Samsung, telefonun ön yüzünde de Sonsuz Ekranı kullanmış. 6 inç büyüklüğünde kullanılan ekran, parlak ve renkli bir görüntü sağlıyor. Ekran çerçevelerinin çok ince kullanılmış olmasından dolayı ekran – gövde oranı hayli yüksek; yüzde 75.8 oranında. Elbette ekran görüntü oranı da Samsung'un amirallerinden bildiğimiz gibi 18.5:9 seviyesinde.
Galaxy J8, büyük boyutlu bir akıllı telefon oluyor, ancak tutuşu ve eldeki dengesi gayet yerinde. 177 gram ağırlığında olan telefon, 8.2 mm kalınlığında. Kenarlara doğru yuvarlatılan hatları sebebiyle daha ince hissettiren telefon, arka yüzde yer verdiği kameraları ve parmak izi sensörüyle, gövdeden çıkıntı yaratmıyor. Bu sayede telefonu masaya koyduğunuzda herhangi bir dengesizlik görmüyorsunuz.
Galaxy J8'in sağ kenarında güç butonu, sol tarafta ses tuşları yer alıyor. Bu kenarda ayrıca SIM kart ve microSD kart çekmeceleri de konumlanmış. Bu çekmeceleri telefona ayrı ayrı konumlayan Samsung, diğer modellerinde yaptığı gibi bunu tek çekmecede toplayabilirmiş gerçi. Fakat bunu nedense yapmamış.
Son olarak telefonun alt kenarına baktığımızda, burada microUSB 2.0 portu ile kulaklık girişinin yer aldığını görüyoruz. microUSB 2.0 kullanan Galaxy J8'nin, aynı segmentte pek çok rakip akıllı telefonun USB-C'ye geçmesine karşın halen eski tip port kullanmasını ise eksi hanesine yazıyoruz.
Galaxy J8 özellikler ve performans
Samsung Galaxy J8, teknik kadro olarak orta segmente uygun bir akıllı telefon oluyor. Snapdragon 450 işlemciden güç sağlayan telefon, 3 GB RAM ve 32 GB depolama alanı ile beraber geliyor. Hafızayı microSD kart yoluyla 256 GB daha arttırabiliyorsunuz. 8 çekirdekli ve 1.8 GHz frekans güç üreten işlemciyle gelen yerel grafik birimi ise Adreno 506 oluyor. Adreno 506 grafik birimi Real Racing ve türevi oyunlarda iyi performans almanız için ideal. Ancak grafik çizgisi yukarı çıkan oyunlara pek uygun olmadığını da söylemek lazım.
Telefonun ekranına geri dönecek olursak, burada da rakiplerine nispeten daha düşük bir çözünürlük görüyoruz. Ekran 720x1480 piksel çözünürlüğünde. Ha, günlük, pratik kullanım noktasında size handikap yaratır mı, hayır. Telefon ekranıyla güzel görüntü sağlıyor. Bunun püf noktası ise panelin Super AMOLED tabanlı olması kuşkusuz.
Galaxy J8'in işlem performansından da bahsedecek olursak, AnTuTu Benchmark'tan aldığımız skor 69832 puan olurken, GeekBench'ten de tek çekirdekte 745, çoklu çekirdekte 3789 puan topluyor. Bu anlamda Samsung Galaxy J8'in bir performans canavarı olduğunu tabii ki söylemeyeceğiz. Kategorisinde A serisinden Galaxy A6+ ve Casper VIA F2 ayarında performans gösteren telefon, yine Huawei P smart modeliyle de bu anlamda yakın seyrediyor.
Kağıt üzeri notlardan ziyade pratik kullanımdan bahsedersek, Galaxy J8 rahat bir kullanım gösteriyor. Elbette uygulama ve oyunlarla çok yorulacak bir telefon değil. Fakat ılımlı kullanım için uygun. Kategorisi dahilinde de zaten Galaxy J8 böylesi bir kullanıma göre hazırlanmış.
Samsung Galaxy J8'in güncel Android işletim sistemiyle gelmesi önemli. Android 8.1 Oreo işletim sistemiyle çalışan telefon, elbette Samsung'un amirallerinden aşina olduğumuz Experience 9.0 arayüzünü bizlere getiriyor. Böylece pratik kullanımın tüm avantajlarından bu modelde de faydalanabiliyorsunuz.
Kamera, parmak izi sensörü ve pil ömrü
Samsung Galaxy J8, çift kameralı akıllı telefonlardan biri oluyor. Artık orta segmentte çift arka kameralar hemen hemen standart hali aldı da diyebiliriz. Galaxy J8'de de buna uygun ölçüde, arka tarafta 16 MP ve 5 MP şeklinde çift kamera dizilimi bulunuyor. Kamera arayüzünde görebileceğiniz Canlı Odak modu ile alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Kaldı ki kameralar yalnızca bu modda değil, genel kullanımda gerçekten iyi iş çıkartıyor. Özellikle iyi ışık altında iyi kareler yakalayabiliyorsunuz.
Ön kamera da yine 16 MP ölçüsünde tercih edilmiş. Burada yer alan flaş da gece görüntülü görüşmeler veya karanlık ortamlarda selfie çekimleri için hazır bekliyor. Hem ön hem arka kamerayla 30 kare Full HD video kaydı yapabildiğinizi de söyleyelim.
Galaxy J8'de, kameraların altında parmak izi sensörünün yer aldığından bahsetmiştik. Parmak izi sensörünün kameralara çok yakın olmasından dolayı, sık sık kameraları kirletmeniz olası. Ancak sensörün çalışma hızı yerinde, beğendik. Öte yandan tek biyometrik yöntem bu değil. Telefonda ayrıca Yüz Tanıma özelliği de yer alıyor. Böylece parmak izi sensörüne erişimi sıkıntılı bulursanız yüz tanımayı kullanabilirsiniz.
Son olarak telefonun bataryasından da bahsedelim. Samsung Galaxy J8'de 3500 mAh kapasitesinde bir batarya bulunuyor. Bu bataryasıyla saf video oynatımında 16 saat dolaylarında performans aldığımız Samsung Galaxy J8, günü rahat çıkartabileceğiniz bir akıllı telefon oluyor.
Bunu gerçek dünya kullanımımızdan yola çıkarak anlatırsak, fotoğraf ve video çektiğimiz, oyun oynadığımız, YouTube'da video seyrettiğimiz, WhatsApp sohbetleri gerçekleştirdiğimiz ve 1 saat boyunca Google Haritalar'da navigasyon takibi yaptığımız bir kullanım neticesinde, günü yüzde 50 şarjla tamamlamayı başardık. Bu anlamda telefonun bataryasının iyi iş çıkarttığını söyleyebiliriz. Hadi telefonu biraz daha yorun diyelim; yatağa yatmadan önce yüzde 30'u görürsünüz.
Özetle
Samsung Galaxy J8 ile orta segmente uygun bir akıllı telefon getirmiş. Kategorisi için uygun ölçüde performans üreten telefon, güncel işletim sistemi deneyimi yaşatması ve pil ömrüyle iyi bir model oluyor. Elbette bunda fiyatının da büyük desteği var. Şu an 2000 TL civarına Galaxy J8'i bulabiliyorsunuz. Bu çizgide durursa değerlendirilebilir. Ancak 2300 veya 2600'e çıkacak olursa, o halde makas açılacak ve farklı modeller de potaya girecektir. Bu arada yine de Huawei P smart da daha uygun fiyatıyla halihazırda değerlendirilebilecek bir alternatif olarak yer alıyor, onu da belirtmek lazım.
Sonuç olarak Galaxy J8, çok farkındalık yaratacak bir model olmuyor. Samsung'un J serisi zaten iyiden iyiye A serisinin gölgesinde kalmaya başladı. Hatta Samsung'un yol haritasıyla ilgili gelen haberlere göre, J serisinin artık noktalanacağı ve onun yerine A serisinin genişleteceği bilgisi de var. Elbette bunu zaman gösterecek.
Kimler Almalı
Güncel işletim sistemi sunan, iyi pil ömrü sağlayan, tasarımıyla sağlam görünen, çift kamera bulunduran ve parmak izi, yüz tanıma gibi özelliklere sahip bir akıllı telefon isteyenler, Samsung Galaxy J8'i tercih edebilirler.
Alternatifleri
Samsung Galaxy J8'e alternatif olarak Huawei P smart modeli de tercih edilebilir.