Samsung'un geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Galaxy A serisiyle beraber orta segmente yeni bir hareketlenme gelmişti. Yeni yıla girmemizle birlikte bu ailedeki telefon modellerini güncelleyen Samsung, A3, A5 ve A7 modellerinin 2016 sürümlerini bizlere ulaştırdı. Önümüzdeki günlerde serinin A3 ve A5 modellerini de inceleyeceğiz. Elbette ilk olarak sözü, ailenin en büyüğü olan Galaxy A7 (2016) ile açıyoruz.
Tasarım
Yeni Galaxy A7, ailenin en büyüğü. 5.5 inç ekranı ve boyutlarıyla bunu gösteren telefon, batarya kapasitesi gibi bazı noktalarda da ailenin en üst değerlerini sunuyor. Fakat yine de elbette telefonun dahil olduğu orta – orta/üst segment çizgisinden dışarı çıkmadığını söyleyelim. Detaylara geçmeden önce telefonun fiyatına da peşinen değinecek olursak, açıkçası segment itibariyle ortada duran telefonun yüksek bir fiyat etiketine sahip olduğunu düşünüyoruz. Zira yeni Galaxy A7, tam 1799 TL'lik bir fiyata sahip. Bu fiyattan daha ucuza LG'nin halihazırdaki amirali G4'ün olduğunu ve bunun üzerine biraz daha para ödeyip Galaxy S6 alınabileceğini düşündüğümüzde, yeni Galaxy A7 açıkçası bu anlamda çekiciliğini yitiriyor.
Peki, telefon bu fiyatı karşısında bize neler sunuyor? İlk olarak söze her zamanki gibi tasarımla başlayacak olursak, telefonun, Samsung'un yeni tasarım çizgisini Galaxy A7 modelinde de bizlere sunduğunu söyleyebiliriz. Galaxy Note 5 ve Galaxy S6 modeliyle yan yana koyduğunuzda tasarım çizgisiyle gayet benzer yapıda olduğunu görüyorsunuz.
Arka yüzü cam malzemeyle kaplanan telefon, kenarlarda da metalik malzemeyi bizlere sunuyor. Böylece elinizde tuttuğunuzda üst seviye bir akıllı telefon hissi veren telefon, parmak izi okuyucusunu da ekranın altındaki kapasitif menü butonuyla bizlere sunuyor. Bu önemli bir ayrıntı, zira orta segment cep telefonları arasında her modelde parmak izi okuyucusu göremiyoruz. Belli başlı modellerde karşımıza çıkıyor bu özellik. Bu arada parmak izi okuyucusunun fazlasıyla başarılı çalıştığını da söyleyelim.
Telefonun arka yüzü, az önce de söylediğimiz gibi cam malzemeyle kaplı. Tıpkı ekran gibi arka yüz de Corning Gorilla Glass 4 korumasına sahip. Yine telefonun arka kısmında az olsa çıkıntılı bir kamera ve yanında LED flaşı görüyoruz. Hoparlörler, telefonun arkasına değil, alt kenara konumlandırılmış. Burada yine microUSB ve kulaklık girişlerini görüyoruz.
SIM kart ve microSD kart yuvası, telefonun sağ kenarında bir kapak altında gizleniyor. Aynı kenarda bir güç butonu, sağ yanda da ses butonları yer alıyor.
Telefonun tasarımına yönelik bir detay da, ekranın kenarlara göre az da olsa bir çıkıntı sunduğu. Bazı markaların modellerinde, ekran çizilmelere karşı korunsun diye bir bezel yerleştiriliyor, bazı modellerde de ekran gövdeden taşarak kenarlara doğru hafif kavis veriliyor. Hatırlayacak olursak Casper VIA M1 ve HTC One A9 modellerinde de ekran kenarlara doğru hafif kavisli yapıdayken, Teknosa Preo P2 modelinde çevrede bir bezel vardı. Burada seçim kullanıcıya, yani sizlere kalıyor elbette. Ancak bu kısmı toparlayacak olursak, yeni Galaxy A7'nin tasarımıyla gayet güzel bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.
Son olarak Galaxy A7'nin eski kasaya göre daha kalın ve ağır olduğunu söyleyelim. Telefonun kalınlığı 7.3 mm, ağırlığı ise 172 gram seviyesinde.
Ekran ve teknik kadro
Galaxy A7'nin ekranı 5.5 inç boyutunda. Yine selef model gibi Full HD bir çözünürlük sunulan modelde, Super AMOLED panel kullanılmış. Piksel yoğunluğu da sabit, 401ppi seviyesinde. Selef modele göre en büyük fark ekran – gövde oranının artmış olması. Bu değer de yüzde 74.3 olarak karşımıza çıkıyor.
Ekranın renk doygunluğu gayet iyi seviyede. Kontastta da bir sıkıntı göremedik. Siyah dengesini yerinde bulduğumuz telefonun gördüğümüz tek sıkıntısı, beyaz dengesiyle ilgili. Farklı telefon modelleriyle yan yana koyduğunuzda ve ekranda beyaz bir sayfa açtığınızda ekran renginin hafif de olsa maviye kaydığını görebiliyorsunuz. Ancak bu, bu segmentte incelediğimiz Türk Telekom TT175 ve Lenovo Vibe P1'e kıyasla çok daha az. O nedenle bunun çok fark edilmeyeceğini düşünüyoruz.
Telefonun teknik alt yapısına gelirken, yeni Galaxy A7'nin sahip olduğu fiyatına karşılık, aynı segmentte piyasada 899 TL civarında bulunabilecek telefonlarla benzer altyapının kullanıldığını görmek, bu modelin çekiciliğinin kaybolmasına sebep oluyor. Bazı noktalarda çıkışlar gösteren telefon, performans olarak da –az sonra sizlerin de göreceği gibi- rekabetçi olmaktan öteye geçemiyor.
Telefonun işlemci hanesinde; 8 çekirdekli, 1.6 GHz frekansında çalışan Corex A-53 yongasını görüyoruz. Samsung, bu telefonunda kendi işlemcini kullanıyor. Exynos 7580 işlemciye yer verilen telefonda, Mali T720 grafik işlemci yer alıyor. 3GB RAM'iyle her ne kadar fark yaratmış gibi görünse de, kısa süre önce incelediğimiz Casper VIA M1 modelinde de 899 TL'lik fiyat etiketinin yanında 3GB RAM olduğunu görmüştük. O nedenle bu da telefon için bir artı değil.
Elimizdeki telefonun depolama kapasitesi 16 GB. microSD kart slotuyla bu alanı 128 GB daha genişletmek mümkün. Telefonun bataryası ise 3300 mAh seviyesinde. Belki de yeni Galaxy A7'nin en göze çarpan özelliği bu. Zira az sonra performans tablolarında da bahsedeceğimiz gibi, Galaxy A7 uzun pil ömrü sunuyor.
Performans notları
Yeni Galaxy A7, sahip olduğu teknik altyapısıyla yeni nesil orta segment ceplerle aynı potada bulunuyor. Yaptığımız sentetik testlerden hemen bahsetmeye başlayacak olursak, telefon AnTuTu Benchmark'tan 38070 puan alıyor. Bu sonucuyla kardeşi Galaxy A5 ile HTC One A9 arasına yerleşen telefon, 600 lira civarında fiyat etiketine sahip olan Mediatek MT6752'li Lenovo A7000'in arkasında kalıyor.
Geekbench 3'e geldiğimizde de tablonun çok değişmediğini görüyoruz. Hatta burada çoklu çekirdek performansıyla yeni Galaxy A5'in gerisine düşen Galaxy A7, HTC One A9'u geriye alırken, yine Lenovo A7000'in gerisinde duruyor. Tek çekirdek skoruyla 695 puan toplayan A7, çoklu çekirdekte ise 3637 puan alıyor.
Grafik testlerinde ise, telefonda kullanılan Mali T720 grafik işlemcinin etkisini hissediyoruz. 3DMark Benchmark'ta da Mali T760'lı Lenovo A7000'in gerisinde kalan Galaxy A7, Turkcell T60'ın da bir tık gerisinde yer alıyor. Öte yandan telefonun Epic Citadel testinde 1920x1080 pikselde 29 FPS'lik skor elde ettiğini söyleyelim. Peki, yeni Galaxy A7'yi oyunlarda nasıl bulduk? Casper VIA M1 ve Galaxy A7'de Need For Speed No Limits oynadığımızda, VIA M1'in daha akıcı performans sunduğunu yekten söyleyebiliriz. Galaxy A7 ile oynarken sanki az da olsa takılıyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Bunu FPS sonuçlarında da görmüştük zaten...
Yeni Galaxy A7, değindiğimiz gibi pil ömrüyle ise grafik performansının aksine çok iddialı bir model. Özellikle son dönemin pil ömrüyle çok konuşulan telefon modeli Lenovo VIBE P1'i geride bırakmayı başaran Galaxy A7, Geekbench 3 pil testinde bataryasını 11 saat 16 dakikada tamamen boşaltıyor.
Bunun gerçek kullanıma etkisi ise tam gün pil ömrü demek. Ayrıca telefonun hızlı şarj özelliğinin bulunması da bir artı. Selef modelde bu özellik yoktu. Böylece bataryayı daha hızlı şarj edebiliyorsunuz. Son olarak telefonun 17 saatlik konuşma süresi sağladığını da söyleyelim.
Kamera
Yeni Galaxy A7'nin kamerası, telefonun dikkat çeken önemli noktalarından birini oluşturuyor. Zira selef modele göre önemli güncellemeler yer alıyor modelde. Bir kere artık bu telefonda Optik İmaj Sabitleyici görüyoruz. Galaxy A7'nin fiyatının rakiplerine göre yüksek olmasının sebeplerinden biri olarak bu özellik söylenebilir. Zira yine yüksek fiyatıyla dikkat çeken HTC One A9'da da OIS bulunuyordu. Ancak uygun fiyatlı modellerde OIS göremiyoruz.
Kameraya yönelik bir diğer gelişme, diyafram açıklığı. Selef modelde f/2.0 olan bu değer, yeni nesilde f/1.9'a düşürülmüş. Böylece düşük ışıkta daha iyi kareler yakalamak mümkün.
Telefonun arka kamerası yine 13 MP. Ön kamerası ise tipik olarak 5 MP. Arkada güçlü bir LED flaş varken, bazı modellerin aksine ön kamerada flaş bulunmuyor. Telefonun arka kamerasının diğer öne çıkan özellikleri arasında otofokus, HDR, panorama, 30FPS Full HD video kaydı ve Pro modda fotoğraf çekme imkanı bulunuyor.
Kamera arabirimi ise Note 5'te de gördüğümüz gibi. Aynı yazılımın daha sade olanını kullanan Galaxy A7, yine çok sayıda mod ve seçenek bizlere sunuyor. Ön kameraya özel olarak Geniş Selfie'nin yer aldığını da söyleyelim.
Özetle
Peki, toparlayacak olursak yeni Galaxy A7 için ne söyleyebiliriz? Açıkçası Galaxy A7 fiyatıyla pahalı bir model. Bunu zaten söyledik. Telefonun en dikkat çeken ve başarılı bulduğumuz yönleri arasında ise kuşkusuz tasarımı yer alıyor. Bunun yanı sıra telefonun kamera ve pil yönetimini de fazlasıyla beğendik. Optik imaj sabitleyicinin olması ve parmak izi özelliğinin bulunması da bir avantaj. Ve tabii ki hızlı şarj özelliği de telefona iyi gelmiş. Performans olaraksa yeni Galaxy A7'yi pek parlak bulmadık. Elbette daha uygun bir fiyat etiketine sahip olsa farklı şekilde yaklaşabilirdik telefona. Piyasada gerek kendi segmetinde, gerek üst segmentte daha başarılı fiyat/performans modelleri bulunuyor. O nedenle Galaxy A7'yi satın almadan önce iki kez düşünmenizde fayda görüyoruz.
Galaxy A7'yi şu sıra raflarda 1799 TL etiketiyle bulabilirsiniz.
Kimler Almalı
Galaxy A7, şık tasarımı, uzun pil ömrü, kullanışlı özellikleri ve kamerasıyla tercih edilebilir.
Alternatifleri
Yeni Galaxy A7'ye alternatif olarak üst segmentte LG G4 ve Galaxy S6 tercih edilebilir. Kendi segmentinde ise Casper VIA M1 ve Lenovo A7000 gibi modellere daha uygun fiyatlı olarak bulunabilir.