Samsung Galaxy A51 incelemesinde telefonun özelliklerini, fiyatını ve tüm detayları anlatıyoruz. Yeni modellerin gelmesiyle beraber orta segmentteki akıllı telefon rekabeti gittikçe kızışıyor. Xiaomi tarafında Redmi Note 8 Pro, realme tarafında 5 Pro, Huawei tarafında P30 Lite 64 GB, Honor tarafında 9x gibi modellere yeni bir alternatif de Samsung tarafından geçtiğimiz günlerde geldi ve Galaxy A51 Türkiye'de satışa sunuldu hatırlarsanız. Galaxy A51, bir süre önce bizlere de ulaştı. Daha önce kutusundan çıkarttığımız Galaxy A51'i bu incelememizde tüm detaylarıyla değerlendireceğiz.
Samsung Galaxy A51 Fiyatı Ne Kadar?
Öncelikle fiyatlandırmadan bahsetmek gerekiyor. Galaxy A51, piyasaya 3049 TL fiyatla çıkmıştı. Ancak şu an 2549 TL fiyatla bulabiliyorsunuz ki, bu fiyatla daha rekabetçi konuma yerleşiyor. Bu fiyatıyla çevresindeki modeller ise Galaxy A70, Xiaomi Mi 9T, realme XT, Redmi Note 8 Pro, Honor 9X olurken, Huawei P30 Lite 64 GB 1960 TL, realme 5 Pro ise 1899 TL biraz daha uygun fiyatla bulunabiliyor. Bakalım Galaxy A51, sahip olduğu özellikler ve fiyat/performans oranıyla bu cihazlar arasında kendine nasıl yer buluyor? Hemen incelemeye başlayalım.
Samsung Galaxy A51 Tasarımı Nasıl?
Galaxy A51, tasarımıyla çok güzel görünen bir telefon. Gayet ince ve hafif olması bir yana, arka yüzdeki Samsung'un deyimiyle prizma desenli tasarım hatlarıyla beraber fazlasıyla kibar göründüğünü söylemek lazım. Galaxy A51, 7.9 mm kalınlığında, 172 gram ağırlığında bir telefon. Elimizde siyah renkli modeliyle yer alan telefonun ayrıca beyaz ve pembe renk seçenekleri de bulunuyor.
Plastik kaplama bir sırt yüzeyine sahip olan telefon, yine kenarlarda da plastik kaplama içeriyor. Ancak malzeme olarak oldukça iyi işlenmiş, zira telefon tasarımıyla cam malzeme izlenimi bırakıyor.
Dört kenardan kenarlara doğru kavisli hatlar içeren telefonun elde dengesi iyi seviyede. Ayrıca arka yüzünde bulunan kamera yerleşiminden dolayı Galayx A51'in Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S20'ye benzediğini de belirtmek lazım. Hafif kamera çıkıntısından dolayı masa üzerine koyup parmağınızla diğer köşesinden bastırdığınızda dengesiz olduğunu da öyle...
Galaxy A51'in çevresine baktığımızda, telefonun sağ kenarında ses ve güç butonlarının bulunduğunu, sol tarafta ise 512 GB'a kadar desteklenen microSD ve SIM kart çekmecesinin yer aldığını görüyoruz. Galaxy A51, çift SIM kart destekli bir telefon oluyor. Öte yandan Galaxy A51'de 3.5 mm kulaklık girişi de var. Telefonun alt kenarına yerleştirilen bu girişin yanında ise sırasıyla USB-C portu ile hoparlör mazgalı bulunuyor. Bu noktada telefonun tek hoparlör çıkışına sahip olduğunu ve kutu içeriğinde bir kulaklık bulundurduğunu da söyleyelim.
Galaxy A51'in tasarımına ilişkin son olarak söyleceklerimiz arasında, telefonun arka yüzünün çok fazla parmak izi tuttuğu, öte yandan çok kaygan olduğu bulunuyor. Bu nedenle bir kılıfla kullanmanız bu 2 olumsuzluğu da ortadan kaldırabilir diyelim ve telefonda bir su koruması bulunmadığını da belirterek şimdi ekran detaylarına geçelim.
Samsung Galaxy A51 Ekran Özellikleri
Galaxy A51'in ekranı 6.5 inç büyüklüğünde bir ekran yer alıyor. Bu ekran Super AMOLED panelden oluşuyor ve 1080x2400 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiyor. 20:9 ekran en-boy oranı sağlayan ekranda piksel yoğunluğu da 405 ppi seviyesinde. Gorilla Glass 3 ekran korumasının bulunduğu ekranda halihazırda bir koruma film kaplaması da yer alıyor.
Galaxy A51'in ince kenar çerçeveleri, üstte delikli alanda ön kamerası, ekranın altına entegre edilmiş parmak izi sensörü de dikkat çeken yanları olurken, ekranın oldukça iyi bir görüntü sağladığını da söylemek gerekiyor. Super AMOLED panelin farkını IPS LCD panellere göre net şekilde alıyosunuz. Öte yandan selef model Galaxy A50'ye göre küçük de olsa birtakım kazanımları var ekranın. Galaxy A50'ye göre daha geniş bir görüntü alanı sağlayan Galaxy A51, ekran görüntüleme performansı olarak da Redmi Note 8 Pro'ya, realme 5 Pro'ya ve Xiaomi Mi 9T'ye göre panelden dolayı kazanç sağlıyor. Bu anlamda Galaxy A51'i ekranıyla oldukça beğendik.
Samsung Galaxy A51 İşletim Sistemi ve Yazılım Özel
Galaxy A51'de Android 10 işletim sistemi yer alıyor. Samsung'un yeni Galaxy A sınıfı tüm modellerinin kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkacağını daha önceki bir haberimizde söylemiştik. Öte yandan Samsung, pek çok eski telefonuna da Android 10 güncellemesini de getiriyor. Bunlardan da yine haberlerimizde bahsetmiştik.
Galaxy A51'de Android 10 işletim sistemi bulunuyor, öte yandan Samsung'un One UI 2.0 arayüzü kurulu olarak geliyor. Samsung'un akıllı telefonlarında TouchWiz ile başlayıp Samsung Experience ile devam eden yazılım macerasında geldiği One UI arayüzü, gayet başarılı. Akıcı bir kullanım sağlamasının yanında görünüm anlamında da sadelikten yana olan arayüzde aradığınız her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz.
Ekrana basılı tuttuğunuzda açılan menüden ekran matrisini ve yerleştirilecek uygulama sayısını değiştirebiliyor, çok sayıda tema seçeneğine Galaxy Themes alanından erişebiliyor, üst çekmeceden Smart View olsun, mavi ışık filtresi olsun, karanlık mod olsun çok sayıda özelleştirmeye ulaşabiliyor ve ayarlar menüsünde zengin seçenekleri bir arada görebiliyorsunuz.
Telefonda biyometrik yöntem olarak hem entegre parmak izi sensörü hem kamera yoluyla yüz tanıma yöntemi kullanılıyor. Parmak izi sensörü gördüğümüz en hızlı sensör değil, ancak olabildiğince hızlı çalışıyor. Öte yandan yüz tanıma sistemi ise açıkçası oldukça geç cevap veriyor. Üstelik yüz tanıma ayarlarından "Daha hızlı tanıma" ayarı açık olmasına karşın. Bu noktada bu yöntemin farklı modellerde daha hızlı çalıştığını gördüğümüzü de belirtelim.
Samsung Galaxy A51 Özellikleri Neler?
Gelelim Galayx A51'in özelliklerine. Galaxy A51'de Exynos 9611 işlemci bulunuyor. 8 çekirdekli yapıda tasarlanan bu işlemci 4 adet performans 4 adet verimlilik odaklı çekirdeklerden güç sağlıyor. Bunlardan 4'ü 2.3 GHz freaknslı Cortex-A73 olurken, diğer 4'ü ise 1.7 GHz frekanslı Cortex-A53 oluyor.
Telefonda RAM kapasitesi 4 GB, depolama alanı ise elimizdeki modelde 128 GB. Depolama biriminin UFS 2.0 standardında tutulduğu telefonda Mali-G72 GPU yongası mevcut.
Telefonun teknik kadrosuna ilişkin performans testlerinden hemen bahsedelim. İşlemci tarafından bahsedersek, Geekbench'ten tek çekirdekte 347 puan alan Galaxy A51, çoklu çekirdek performansıyla ise 1220 puan üretiyor. Bu anlamda telefonun segmentine uygun sonuç verdiğini söylemek mümkün.
Telefonun genel performansının kağıt üstüne yansıması ise AnTuTu Benchmark tarafında karşımıza çıkıyor. AnTuTu Benchmark'tan totalde 185524 puan toplayan Galaxy A51, böylece tabloda orta sıralarda kendine yer buluyor ve bu da fiyat/performans konusunda önemli rakiplerinin gerisine düşmesine sebep oluyor.
Öyle ki, Galaxy A51, kendisiyle yakın fiyatlı Xiaomi Mi 9T, Oppo Reno2 ve Xiaomi Redmi Note 8 Pro'nun gerisine düşerken, yine daha uygun fiyata bulunabilen TCL Plex ve realme 5 Pro'nun da gerisinde kalıyor. Bu bahsettiğimiz her telefon modelini ayrı ayrı inceledik. Karşılaştırmak için onların da incelemelerine bakabilirsiniz. Tüm bu modellerin aralarında elbette farklı nüanslar bulunuyor. Fakat telefonların kağıda yansıyan performansları bu şekilde.
Samsung Galaxy A51 Performansı Nasıl?
Galaxy A51'in günlük kullanım performansına geldiğimizde ise, günlük yapılabilecek pek çok işlemi rahatlıkla bu telefonla yapabileceğinizi söylemek mümkün. Herhangi bir kasma veya donma gözlemeksizin akıcı bir şekilde arayüzde ve uygulamalar arasında dolaşabiliyor, sosyal medya uygulamalarını rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Galaxy A51'in oyun performansına da değinirsek, bu konuda da herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Popüler oyunlardan PUBG'de deneyimlediğimiz Galaxy A51, yüksek grafik detaylarında akıcı bir oyun performansı sağlarken, bu aşamada rahatsız edici herhangi bir ısınmayla da karşılaştırmadı bizleri. Öte yandan Call of Duty performansında ise HDR ve aşırı yüksek grafik detaylarında çok hafif kare atlamalarıyla karşılaştığımızı belirtelim.
Bu anlamda Galayx A51 ile çok zorlamadıkça genel kullanımda ve oyunlarda sorun yaşamayacaksınız diyebiliriz. Ha, multimedya konusuna ekran ve ses performansını da dahil edersek, ekrandan memnun kalacağınızı, ancak ses konusunda yüksek beklentiniz olmaması gerektiğini de ilave edebiliriz. Zira telefonda stereo hoparlör yer almıyor, ortalama bir sonuç alıyorsunuz.
Peki, Galaxy A51 pil performansı nasıl? Şimdi biraz da bundan bahsedelim, zira telefon aktif kullanmanızı en önemli etkileyecek faktör bu adım.
Samsung Galaxy A51 Pil Ömrü
Samsung Galaxy A51'de 4000 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Bu batarya alanıyla beraber ortalama bir kullanımda 1,5 gün rahat kullanabileceğiniz bir telefon oluyor Galaxy A51. Ancak ekstrem kullanımlarda elbette pek çok model gibi bu süreyi daha erken tüketmeniz mümkün.
Galaxy A51'e de her zaman uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimizi uyguladık. Tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi bağlı konumda 90 dakika sonunda gözlemlediğimiz kayıp yüzde 17 oranında olurken, bu performansıyla rakiplerle yakın seyrettiğini söyleyebiliriz. Mesela Redmi Note 8 Pro da aynı testten yüzde 17 ile geçmiş, TCL Plex yüzde 19 harcamıştı.
Aynı şekilde oyun performansında da benzer sonuçlar üreten Galaxy A51, 30 dakikalık PUBG deneyimi sonrası yüzde 10, yine 30 dakikalık Call of Duty oyunu sonrası yüzde 10'luk kayıp yaşarken, bu sonuçlarla da rakipleriyle aynı potaya giriyor.
Peki, Galaxy A51 ne kadar sürede şarj oluyor? Telefonun kutusu içinde 15W'lık bir şarj adaptörü bulunuyor. Bu şarj adaptörüyle 1 saat 40 dakika içinde tam kapasite şarj edebiliyorsunuz Galaxy A51'i. Bu sürenin ilk 30 dakikasında telefonun yüzde 33'ünün şarj olduğunu da söyleyelim ve son olarak telefonda kablosuz şarj desteğinin bulunmadığını da belirtelim.
- 10 dakika: %12
- 20 dakika: %20
- 30 dakika: %33
- 40 dakika: %42
- 50 dakika: %50
- 1 saat: %63
- 1 saat 10 dakika: %73
- 1 saat 20 dakika: %83
- 1 saat 30 dakika: %92
- 1 saat 40 dakika: %100
Samsung Galaxy A51 Kamera Özellikleri
Galaxy A51, kameralarıyla 4 kameralı akıllı telefonlar arasında yer alıyor. Telefon tanıtılmadan çok önce L şeklinde kamera dizilimiyle tanıtılacağını söylediğimiz gibi, telefonun kamera modülü L biçiminde bir tasarımı benimsiyor. Bir yanda da LED flaşını bulunduran kamera alanında ana kamera 48 MP ölçüsünde karşımıza çıkıyor. Bu kameranın diyaframı f/2.0 olurken, 26 mm'lik kamerada lazer otofokus var, ancak OIS yok.
İkinci kamera 12 MP ölçüsünde ve f/2.2 diyaframlı olarak çalışırken, ultra geniş açılı fotoğrafları bu 12 mm'lik kamera ile çekiyorsunuz.
Telefondaki üçüncü kamera makro çekimlere adanmış. 5 MP ölçülü ve f/2.4 diyaframlı makro kameranın yanında 4'üncü kamera ise yine 5 MP ölçüsünde ve f/2.2 diyaframlı derinlik sensörü olarak iş yapıyor.
Arka kamera ile 4K / 30 kare video kayıt olanağı tanınırken, öte yandan Full HD çözünürlükte 60 kare ve 120 kare kayıt yapılabiliyor. Bu arada telefonda video modunda Süper Denge olarak da isimlendirilen gyro-EIS, yani elektronik imaj sabitleyicinin olduğunu da söyleyelim ki bu, hareketli koşulda daha dengeli videolar çekmenize olanak tanıyor.
Ön kameradan da bahsedersek, ön kamerada 32 MP'lik bir lens görüyoruz. 32 MP ölçüsünde, f/2.2 diyaframlı ve 26 mm'lik bu ön kamera da 4K video kaydı olanağı tanıyor bizlere.
Telefonun kamera arayüzünden uzun uzadıya bahsetmeye ise pek gerek yok. Zira uzun zamandır Samsung modellerinde gördüğümüz gibi bir yerleşim düzeni ile karşımıza çıkıyor ve çeşitlilik sunuyor bizlere. Canlı odaktan profesyonel moda, ağır çekimden ultra ağır çekime, makro modundan gece çekimine kadar çok sayıda seçenek yer alıyor. Elbette bu kamera alanında Görsel Zeka, yani yapay zeka desteği de ihmal edilmemiş. Böylece telefonun kameraları sahneyi otomatik tanıyabiliyor ve ona uygun şekilde otomatik olarak detayları hazırlayıp fotoğraf çekebiliyor. Bunların yanında eğlence amaçlı olarak AR Emoji bölümü üzerinde kendi emojinizi de yaratabildiğinizi belirtelim ve Galaxy A51'in kamera performansı notlarımıza geçelim.
Samsung Galaxy A51 Kamera Performansı Nasıl?
Galaxy A51'i kullandığımız süre içinde çok sayıda fotoğraf çektik. Bu neticede hemen söyleyebiliriz ki, telefon gündüz çekimlerinde iyi sonuçlar alıyor. Ana kamera ve 123 derecelik görüş alanına sahip ultra geniş açılı kamera ile dış çekimlerde güzel sonuçlar alıyorsunuz. Aynı şeyi makro fotoğraf çekimleri de için de söyleyebiliriz. Renk ve detay seviyesinden bu sınıf dahilinde memnun edici sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. Ancak ışık detayları düştüğünde olumsuzluklar kendini göstermeye başlıyor; onu da belirtmek lazım.
Telefonda gece modu yer almasına karşın, düşük ışık çekimleri için f/2.0 diyafram pek çok modele göre geride seyrederken, öte yandan selef model Galaxy A50'nin de gerisine düşmesine sebep oluyor Galaxy A51'in. Zira Galaxy A50 modelinde f/1.7 diyaframla karşılaşıyorduk. Bu anlamda telefon çözünürlük olarak ileri giderken, diyafram açısından geriye düşmüş.
Öyle ki tamamen karanlık koşulda 1500 TL'lik realme 5i daha iyi sonuç çıkartıyor Galayx A51'den. Elbette her ikisinin de çekim performansı başarılı değil, ancak en azından realme 5i ile çektiğimiz fotoğraf detayı görünüyor; Galaxy A51'de bu yok.
Galaxy A51'de flaşı açarsanız ise yine nispeten başarılı sonuçlar alabiliyorsunuz.
Ön kameraya gelecek olursak, yine iyi ışık şartlarında güzel selfie'ler çekebileceğinizden bahsedebiliriz. Bu şartlarda derinlik algısını iyi yaratabilen kamera, yine ışık koşulları düştüğünde de grenlerin kendini belli etmesinin önüne geçemiyor.
Samsung Galaxy A51 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak toparlarsak Galaxy A51, özellikle kibar tasarımıyla çok hoş telefon modellerinden biri oluyor. Buna günlük kullanımda uygun performansı, pil ömrü ve başarılı ekranını da ilave edince, sınıfı dahilinde cazibeli modellerden biri olduğunu söylemek mümkün.
Samsung Galaxy A51 Performansı Nasıl?
Performans bakımından daha başarılı modeller var, ancak Galaxy A51'in de onlara kıyasla tasarım anlamında -her ne kadar plastik yapıyı gözetse de- güzel göründüğünü söylemek lazım. İnce ve hafif yapısı, pek çok modelin önüne geçiyor; elbette Super AMOLED panelli ekranın da avantaj kazandırdığının üzerinde durmak gerek.
Samsung Galaxy A51 Karşılaştırma
Tüm inceleme sonucunda söyleyebiliriz ki, Galaxy A51, fiyatı dahilinde rekabetçi bir model, ancak maliyet/fayda bakımından tercihi kullanıcıya bırakan bir seçenek oluyor. Zira artıları da var önemli eksileri de. O nedenle Galaxy A51 ile aynı potaya giren Xiaomi Redmi Note 8 Pro, realme 5 Pro, TLC Plex, Xiaomi Mi 9T gibi telefon incelemelerimizi de değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
Galaxy A51'in fiyatı ise, biz incelediğimiz süre içinde 2589 TL civarındaydı. Bu fiyat ve sunduklarıyla Redmi Note 8 Pro ve realme 5 Pro gibi şaşırtıcı bir model olmadığı açık, ancak güzel bir seçenek olduğu da öyle.
Kimler Almalı
2500 TL civarında tasarımı ve ekranıyla dikkat çeken, segmentine uygun performans gösteren ve 4'lü kamera kurulumuyla gün içi şartlarda iyi fotoğraf ve video çekebilen bir akıllı telefon arayanlar Galaxy A51 modelini tercih edebilirler.
Alternatifleri
Samsung Galaxy A51'e alternatif olarak TCL Plex, Xiaomi Redmi Note 8 Pro, realme 5 Pro ve Xiaomi Mi 9T modelleri de değerlendirilebilir.