Samsung, özellikle Galaxy A serisi ile geçtiğimiz sene çok sayıda modeli piyasaya çıkarttı. 2020 yılında da bu aileyi genişletecek olan şirket, böylece yine piyasada çok sayıda modelle yer alacak. Bu incelemizde ise Samsung'un giriş – orta segment arasına konumlandırdığı Galaxy A30s modeline yakından bakacağız. Galaxy A30'dan sonra gelen ve o modele göre birtakım farklılıklar içeren telefon, 1999 TL fiyatla şu an satın alınabiliyor. Peki, bu fiyata tercih edilmeli mi, yoksa rakipleri daha mı iyi; bu incelememizde değerlendiriyoruz.
Samsung Galaxy A30s: Tasarım
Samsung Galaxy A30s, tasarımıyla çok şık modellerden biri oluyor. Hem ince hem hafif olan telefon, prizma desenli gövdesi ile şık bir akıllı telefon sahibi olmak isteyenlere gayet uygun bir seçim olacaktır.
Elimizde Prizma Yeşil renk seçeneğiyle bulunan telefon, ayrıca Prizma Siyajı ve Prizma Beyazı gibi 2 farklı renkle daha tercih edilebiliyor.
Ön yüzde geniş ekranıyla dikkat çeken telefon, böylece Samsung'un Sonsuz Ekran tasarımlı telefon modellerinden biri oluyor. Ekranında V şeklinde kamera çentiği bulunduran telefon, arka tarafında da 3'lü kamera dizilimine yer veriyor.
Sağ kenarında güç ve ses butonlarını bulunduran Galaxy A30s, sol yanda da SIM kart ve microSD kart çekmecesini konumlandırıyor. Çift SIM kart destekli olan telefonda, alt kenarda bir de 3.5 mm kulaklık girişi yer alıyor. Bu arada telefonun kutusunda bir kulaklığın yer aldığını, ancak silikon kılıfın bulunmadığını da söyleyelim.
Galaxy A30s de tek hoparlörlü modellerden biri oluyor. Ortama ses üreten telefonda, USB-C bağlantısı da yine hoparlörün yanında yer alıyor.
Samsung Galaxy A30s: Ekran ve İşletim Sistemi
Galaxy A30s, 6.4 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. V çentikli tasarım ve ince ekran çerçeveleri sayesinde oldukça geniş bir ekran – gövde oranı yakalayan telefonda, ekran çözünürlüğü 720x1560 piksel seviyesinde. Açıkçası bu çözünürlük rakiplerine nispeten düşük. Öte yandan Galaxy A30 modelinde 1080x2340 piksel çözünürlük kullanılmıştı; bu modelde ise geri çekilmiş. Ekran çözünürlüğüne bağlı olarak piksel yoğunluğu da düşük telefonun: 268 ppi seviyesinde.
Buna karşın panelin Super AMOLED olmasından dolayı renk üretiminin ve doygunluğunun iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan 489 kandela ortalama parlaklığıyla da ekranıyla parlak modellerden biri oluyor Galaxy A30s.
Telefonda Android 9 işletim sistemi yer alıyor. Galaxy A30s, Android 10 güncellemesi de alacaktır.
Arabirim olarak artık Samsung'un diğer modellerinden de aşina olduğumuz gibi One UI arabiriminin kullanıldığını gördüğümüz telefonda, One UI 1.5 sürümü yer alıyor.
Gayet basit ve sade tasarlanan işletim sisteminde aradığınızı çok kolay şekilde bulabiliyor, erişimle oyalanmıyorsunuz.
One UI arayüzünün tüm avantajlarını sunan telefon, farklı tema seçenekleri ve duvar kağıtları ile özelleştirme olanağı tanımasının yanında, ayarlar menüsünden de kullanımınıza ilişkin çok sayıda değişikliği yapma olanağı tanıyor. Bu menüden ekranı gece moduna alabilir, renk modunu değiştirebilir, navigasyon çubuğunu özelleştirebilir ve daha bir dizi işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada bu notada merak edenler için söyleyelim: Galaxy A30s'te bir bildirim ışığı yok. Ancak Samsung bunun yerine son dönem telefonlarında farklı bir çözüm üretiyor: Işıklı Bildirim.
Gelişmiş ayarlardan ulaşabileceğiniz Işıklı Bildirim menüsü ile telefonunuza bir bildirim geldiğinde, ister ekran ister flaş ile uyarılıyorsunuz.
Yazılıma ilişkin bahsedebileceğimiz diğer detay da, Galaxy A30s'te de yine bir Game Launcher alanının bulunduğu olacak. Oyunlarınız bu alanda bir arada toplanıyor ve böylece tek noktadan erişebiliyorsunuz. Oyunlara uygun olarak performans ayarlaması da yapabileceğiniz Game Launcher, oyun geçmişinize ait istatistiki verileri de tutabiliyor.
Telefonda birtakım uygulamalar da yüklü olarak geliyor. Bunlardan Spotify, Netflix ve Microsoft Office oldukça yararlıyken, Trendyol uygulaması ise muhtemelen herkese hitap etmeyecek. Ayrıca Galaxy Fırsatları, Samsung Global Goals, Bizz gibi birkaç uygulama daha mevcut. Bunları kullanmak istemiyorsanız silmeniz mümkün.
Samsung Galaxy A30s: Biyometrik Güvenlik
Galaxy A30s'te hem parmak izi sensörü yer alıyor hem de kamera yoluyla yüz tanıma. Yüz tanıma kamera yoluyla yapıldığı ve ek bir sensör içermediği için çok güvenli değil tahmin edilebileceği gibi, ancak bir pratik bir yöntem olarak kullanılabilir. Işık şartları çok düşmediği sürece de nispeten hızlı çalışıyor bu yöntem.
Galaxy A30s'te parmak izi sensörü ise ekrana entegre olarak karşımıza çıkıyor. Ekranın içine yerleştirilen sensör, açıkçası son zamanlarda artık sıkça karşılaştıklarımıza kıyasla biraz yavaş çalışıyor. Bir – iki deneme yaptığınızda, ne demek istediğimizi zaten anlayacaksınız. Ancak bu sınıfta ekran altı entegre sensörüne yer verilmiş olmasının yenilikçi bir avantaj olduğundan da bahsetmek lazım.
Galaxy A30s: Teknik Özellikler ve Performans
Galaxy A30s, başta da söylediğimiz gibi giriş – orta segmente konumlanan bir telefon modeli. Samsung'un Exynos 7 serisi orta segment işlemcisi olan 14nm fabrikasyon süreci eseri Exynos 7904 işlemcisinden güç sağlayan telefon, 8 çekirdekli yapıda. Bu işlemcisiyle beraber 2 performans odaklı ve 1.8 GHz frekanslı Cortex-A73 ile 6 adet verimlilik odaklı ve 1.6 GHz frekanslı Cortex-A53 yongalarından güç sağlayan telefon, bir performans modeli değil. Galaxy A30s'in işletim sistemi içinde dolaşırken, uygulamalar arasında geçiş yaparken ve genel kullanımda çok hızlı bir model olmadığını söylemek gerek.
Ancak günlük kullanımlar için yeterli performansı gösterdiğini söyleyebiliriz. Buna oyunlar da dahil. Pek çok yeni oyunu orta seviyeli grafik ayarlarında akıcı şekilde oynayabiliyorsunuz. Örneğin PUBG'de HD – yüksek grafik ayarlarında iyi performans gösteren telefon, Call of Duty Modern Warfare'de ise orta grafik ayarlarında ideal performans sağlıyor. Bu arada telefonun her iki oyun senaryosunda da ısınmadığını söyleyebiliriz.
Telefonun teknik kadrosuna devam edelim: 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı ile gelen Galaxy A30s, Mali-G71 grafik ünitesine ve 4000 mAh kapasitesinde bataryaya sahip. 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5 ve NFC desteğinin olduğu telefonda, FM radyo bulunması da sevindirici.
Bu bölümü kapatmadan önce telefonun muadilleriyle kağıt üzerindeki yerini de ortaya koyalım. Galaxy A30s, uyguladığımız AnTuTu Benchmark sonucundan 127527 puan topladı. Bu puanıyla tabloya yerleştirdiğimizde ise pek parlak bir yere konumlandığını söyleyemiyoruz, zira çevresindeki modellerle arasında ciddi fiyat farkı yaratan bir telefon oluyor Galaxy A30s. Ha, yenilikçi birtakım özellikler içeriyor, orası ayrı. Performans olarak tablodaki yeri ise tam olarak bu şekilde.
Samsung Galaxy A30s test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Samsung Galaxy A30s: Pil Ömrü
Galaxy A30s'te 4000 mAh gibi oldukça geniş kapasitede bir batarya yer alıyor. Bu bataryası ile 30 dakikalık Call of Duty: Modern Warfare'de yüzde 8 şarj tüketen, PUBG'de ise yine 30 dakika sonunda yüzde 10 şarj tüketen Galaxy A30s, böylece sınıfı için ideal bir pil tüketimi sunuyor. Öte yandan 90 dakikalık Full HD video testimizde de yüzde 14'lük bir batarya tüketiminde bulunan telefon, bu noktada da sınırlar çerçevesinde yer alıyor. Bu arada tüm bu 3 senaryoda ekran parlaklığının da tam açık olduğunu belirtelim.
Genel kullanım neticesinde de aktif kullanımda yaklaşık 11 saat ekran açık kalma süresi sunduğunu söyleyebileceğimiz Galaxy A30s, böylece pil ömrüyle tam günü çıkartacak modellerden biri oluyor.
Peki, Galaxy A30s'in pili tükendiğinde ne kadar sürede şarj oluyor derseniz, nispeten davrandığını söylemek mümkün. İlk yarım saat içinde bataryanın yüzde 30'u dolarken, 1 saat sonunda yüzde 60'ı dolabiliyor. 1 saat 40 dakika sonunda da tam kapasite şarj olabiliyor Galaxy S30s. Kutu içeriğinde 15W'lık hızlı şarj adaptörünün yer aldığı bilgisini de verelim.
- 10 dakika: %11
- 20 dakika: %19
- 30 dakika: %30
- 40 dakika: %38
- 50 dakika: %48
- 60 dakika: %60
- 70 dakika: %72
- 80 dakika: %85
- 90 dakika: %93
- 100 dakika: %100
Samsung Galaxy A30s: Kameralar
Galaxy A30s, kameralarıyla orta sınıf sınıfa hareket kazandıran modellerden biri oluyor. 3'lü kamera dizilimi ile son dönem trendi takip eden telefon, arka yüzde 25 MP çözünürlüklü ve f/1.7 diyaframlı ana kameraya yer veriyor. Faz algılamalı otofokus destekli ana kameraya, 8 MP ve f/2.2 diyaframlı ultra geniş açılı kamera ile 5 MP çözünürlüklü ve f/2.2 diyaframlı derinlik kamerası eşlik ediyor.
Arka yüzde bir LED flaş da yer alırken, ana kamera ile 30 kare Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz.
Kamera arayüzüyle diğer Samsung modelleriyle eş kullanım sunan telefonda; yiyecek, panorama, profesyonel, canlı odak modları mevcutken, canlı odak ile yapacağınız çekimlerde derinlik kamerasından yararlanabiliyorsunuz. Ön kamera ile yapacağınız portre çekimlerinde ise alan derinliği yazılım ile sağlanırken, her iki kamerada da iyi ışık koşullarında güzel fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Ancak ışık değerleri kötüleştirçe, bulanıklıklar ve grenler kendini göstermeye başlıyor. Sensör gece çekimlerinde ayrıntılardan yoksun sonuçlar üretiyor.
25 MP kamera manzara çekimlerinde ise iyi sonuçlar alıyor, ancak nesnelerin ve dokuların kenarları netlikten yoksun çıkabiliyor. Buna karşın ise renkler yine de canlı görünüyor.
Samsung Galaxy A30s ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Samsung Galaxy A30s, Super AMOLED ekranı, güzel tasarımı ve sınıfına uygun ölçüde performans üretmesiyle giriş – orta segment için güzel bir model oluyor. Ancak bu fiyat etiketiyle karşısında önemli rakipleri olduğu kesin. Tüketiciler performans konusunda muadil, ancak fiyatıyla daha uygun modelleri tercih edeceklerdir ki bunları da test tablomuzda bir arada paylaştık. Özellikle Xiaomi Redmi Note 8 modeli fiyatıyla çok daha cazip duruyor doğrusu. O anlamda Galaxy A30s satın almak isteyenlerin, 1999 TL'lik fiyatının düşmesini bekleyeceklerini düşünüyoruz doğrusu.
Kimler Almalı
2000 TL altı akıllı telefon arayanlar, Super AMOLED ekran sahibi ve iyi pil ömrü sunan Galaxy A modellerinden Galaxy A30s'i tercih edebilirler.
Alternatifleri
Samsung Galaxy A30s'e alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 modeli tercih edilebilir.