Xiaomi, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de düzenlediği lansman ile uzun süredir merakla beklenen Redmi Note 13 serisini sonunda tanıttı. Ancak lansmanda Redmi Note 13 serisi dışında, giyilebilir ürün yelpazesine eklediği 3 yeni cihazını da gösterdi. Bunlardan biri Redmi Watch 4 akıllı saati olurken, diğer ikisi ise bütçe dostu fiyatlarıyla tanıdığımız Redmi Buds serisinin yeni kablosuz kulaklıkları Redmi Buds 5 ve Redmi Buds 5 Pro oldu. Özelliklikle yeni kulaklıklar bu defa daha iddialı ve bütçe dostu olmasıyla değil, gürültü engelleme performanslarıyla öne çıkıyorlar. Bu iddiayı test etmek adına da Redmi Buds 5 Pro bugün konuğumuz. Bu arada Xiaomi’nin yeni Redmi telefon ailesi Redmi Note 13’leri de yakında inceleyip sizlerle paylaşacağımızı da söyleyelim.
Evet, Redmi Buds 5 Pro, her ne kadar düz versiyonuyla benzer olsa da daha yüksek gürültü engelleme seviyesi, LDAC desteği ve fazladan bir mikrofon ile bazı önemli avantajlara sahip. Aslında aralarında gürültü engelleme açısından dev farklar yok, onu da söylemek lazım. Redmi Buds 5, 46dB’e kadar, Redmi Buds 5 Pro ise 52dB’e kadar gürültüyü engelleyebiliyor; daha doğrusu Xiaomi böyle olduğunu iddia ediyor.
İşte biz de bugün bu iddianın doğruluğunu test ederken, kulaklığın başka ne gibi özellikler sunduğuna yakından bakacağız.
Redmi Buds 5 Pro Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?
Öncelikle Redmi Buds 5 Pro, Gece Yarısı Siyahı, Ay Işığı Beyazı ve Gece Moru olmak üzere 3 renk seçeneğiyle geliyor. Bu 3 renkten Gece Moru görsel olarak çok daha dikkat çekerken, Gece Yarısı Siyahı ve Ay Işığı Beyazı daha sade bir görünümde. Ancak hepsinin güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Mesela siyah renk seçeğinin şarj kutusunun üzeri de deri kaplamaya benzer bir dokuya sahip olmasıyla farklı görünüyor. Ayrıca, kulaklıkların sapına da farklı bir dokunuşta bulunulmuş ve bu dış yüzeyler farklı bir doku ile ayrılmış. Beyaz renk seçeneğinde bu yüzey de mermer desenine sahip mesela. Böylece her renk seçeneğiyle de kablosuz kulaklıklarda benzer tasarımın dışına çıkmayı ve farkındalık yaratmayı amaçlamış Xiaomi; bunda da başarılı olmuş.
Dediğimiz gibi kulaklıkların şarj kutusu da oldukça şık bir görünümde. Pantolon cebine rahatça sığabilecek kompakt boyutlardaki kutunun, ön tarafında bir LED gösterge ve tabanında eşleştirme düğmesi ile USB-C portu yer alıyor. Ne yazık ki şarj işlemi için tek seçenek bu USB-C portu, kablosuz şarj bu kulaklıkta desteklenmiyor.
Ergonomik açıdan Redmi Buds 5 Pro gayet rahat. Xiaomi, kulaklıkların kulağa daha rahat oturması için kavisli bir tasarım tercih etmiş; iyi de bir tercih olmuş. Kulağa tam oturuyor ve her an düşecekmiş hissi yaratmıyorlar. Ayrıca her bir kulaklık 5,1 gram ağırlığında ve IP54 toza ve suya karşı dayanıklılık sertifikasına sahip olduğundan hem uzun saatler boyunca kullanırken hem de spor yaparken rahat bir kullanım sağlıyor.
Redmi 5 Pro’nun kontrolleri daha önce kullandığımız diğer TWS kulaklıklara çok benziyor. Yan tarafta dokunmaya duyarlı bir şerit var. Buraya 2 kere dokunduğunuzda şarkıyı oynatıp duraklatabiliyor, 3 kez dokunduğunuzda şarkılar arası geçiş yapabiliyor ve basılı tuttuğunuzda ANC’yi etkinleştirebiliyorsunuz. Elbette bunların işlevini değiştirmek istiyorsanız Xiaomi Earbuds uygulamasını yüklemek gerekiyor.
Redmi Buds 5 Pro Uygulama ve Gürültü Engelleme Performansı
Ancak Xiaomi Earbuds uygulamasının tek amacı dokunmatik kontrolleri özelleştirmek değil. Kulaklıklardan en iyi şekilde yararlanmak için uygulamayı kullanmanız gerekiyor. Mesela kulaklığın çoklu bağlantı özelliği uygulama üzerinden aktifleştiriliyor. Bu arada bilmeyenler için çoklu bağlantı özelliğinin, kulaklıkları aynı anda 2 cihaza birden bağlamaya yaradığını, böylece bir yandan tabletten film izlerken bir yandan telefona gelen aramayı cevaplayabilmenize olanak tanıdığını söyleyelim; yani arada zahmetsizce geçiş yapılabiliyor. Öte yandan yine yazılım güncellemelerinden ekolayzır ayarlarına kadar her şey için uygulamayı kullanmanız gerekiyor.
Redmi Buds 5 Pro Uygulama ve Gürültü Engelleme Performansı
Ancak Xiaomi Earbuds uygulamasının tek amacı dokunmatik kontrolleri özelleştirmek değil. Kulaklıklardan en iyi şekilde yararlanmak için uygulamayı kullanmanız gerekiyor. Mesela kulaklığın çoklu bağlantı özelliği uygulama üzerinden aktifleştiriliyor. Bu arada bilmeyenler için çoklu bağlantı özelliğinin, kulaklıkları aynı anda 2 cihaza birden bağlamaya yaradığını, böylece bir yandan tabletten film izlerken bir yandan telefona gelen aramayı cevaplayabilmenize olanak tanıdığını söyleyelim; yani arada zahmetsizce geçiş yapılabiliyor. Öte yandan yine yazılım güncellemelerinden ekolayzır ayarlarına kadar her şey için uygulamayı kullanmanız gerekiyor.
Peki, gürültü engelleme konusu nasıl? Xiaomi, bu kulaklıkta gürültü engelleme konusunda fazlaca iddialı. Kulaklıkta 3 ayrı ANC modu var; hafif, dengeli ve derin. Hafif mod genellikle ofis ve kütüphaneler gibi nispeten sessiz mekanlar, dengeli mod kafeler ve parklar gibi orta seviye gürültüdeki yerler için kullanılıyor. Derin mod ise metro istasyonları ve havaalanları gibi artık çok gürültülü diyebileceğimiz yerler için kullanılıyor. Bunlara ek olarak uygulamada “Adaptif gürültü engelleme” adında bir mod da var ve bu ortamdan ortama geçişlerde gürültüyü otomatik ölçüp tartabiliyor, fakat bunun pratiktte pek bir fark yarattığını gördüğümüzü söylememiz zor. Dolayısıyla en iyi verimi alabilmek için manuel ayar en doğru seçim -ki genelde de bunu zaten derin mod olarak kullanıyorsunuz. Bu arada burada “kişiselleştirilmiş gürültü engelleme” adında bir mod daha bulunuyor. Bu özelliği açtığınızda uyum testi başlıyor ve size özel bir ANC modu ortaya çıkmış oluyor.
Kulaklıkların gürültü engelleme performansını gayet başarılı bulduğumuzu söyleyelim. Xiaomi’nin iddiası gürültünün 52dB'e kadar engellendiği. Bu test verisini de Çin'deki Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından sağlamış. Elbette gerçek sonuçlar kullanıma göre değişebilir, biz de zaten bunu ölçmedik; bizi gerçek dünya kullanım sonuçları ilgilendiriyor daha çok. Evde - dışarıda günlük rutinlerimizde düzenli olarak kullandık ve genel çerçevede de gayet memnun kaldığımız bir model oldu. Kafede, parkta iyi bir gürültü engelleme performansı gösteriyor, inşaat çevrelerinde, metrobüste ve trafik içinde de gürültüyü hafifletiyor. Sınıfı için bu anlamda güzel bir seçenek.
Redmi Buds 5 Pro Özellikleri ve Ses Kalitesi
Redmi Buds Pro 5’in müzik performansı da gayet tatmin edici. Her bir kulaklık titanyum diyaframlı 11 mm bas sürücüsü ve 10 mm piezoelektrik seramik hoparlörden oluşan koaksiyel çift sürücüsüyle iyi ses veriyor. Üstelik LDAC desteği de olduğundan destekleyen telefonlarda daha kaliteli bir ses sunuyor.
Bununla birlikte Xiaomi, kulaklıklara yapay zeka tabanlı gürültü azaltma algoritmasıyla geliştirilmiş 3 adet mikrofon dahil etmiş. Bu mikrofonlar da aramalarda karşı tarafa giden gürültüyü kesme konusunda gayet iyi iş çıkarıyor. Yine bir diğer bahsedilmesi gereken önemli özelliklerinden de Şeffaflık modu olacak. GÜrültü engellemenin yanı sıra şeffaflık modu da var ve yine bunu da 3 kademe olarak ayarlayabiliyorsunuz.
Kulaklığın genel olarak ses profilinin çoğu müzik türüne uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak birden fazla enstrüman veya ses olduğunda her birini çok detaylı duyamıyorsunuz tabii ki, öyle bir şey beklemeyin yani; bu da fiyatına göre gayet normal bir durum. Eğer duyduğunuz ses sizi memnun etmezse uygulamadan ekolayzırı açarak ayar yapmak da çok kolay. Zira kulaklıkta baslar zaman zaman müzik türüne göre patlayabiliyor, buı çok rahatsız etmese de ekolayzırdan ayarlamak daha doğru. Yine de basın daha az ağırlıklı olduğu parçalarda performansın nispeten daha iyi olduğunu söylemek lazım. Midleri zengin ve vokalin sesini net bir biçimde iletiyor.
Ayrıca ekolayzırın dışında uygulamanın “Ses efektleri” menüsünde “Ses dengesi” adında bir ayar daha var. Buradan tek bir dokunuşla tizleri veya basları daha ön plana çıkartabiliyorsunuz. Her bir seçeneğin ayrımı net bir şekilde hissediliyor; yani öylesine koyulmuş bir ayar değil.
Bu arada müzik çalarken kulaklığı kulağınızdan çıkardığınızda otomatik olarak duruyor. Bunu da yine uygulamadan “Kulak içi algılama” özelliğiyle kontrol edebiliyorsunuz.
Redmi Buds 5 Pro Pil Ömrü Ne Kadar?
Peki, Buds 5 Pro'nun pili ne kadar dayanıyor? Kulaklıklar tek bir şarjla ANC açıkken yaklaşık 6 saat kadar dayanabiliyor. Buna bir de şarj kutusunu dahil ettiğimizde bu süre 24 saate kadar çıkıyor. Elbette ANC kapalıyken sunduğu pil ömrü çok daha uzun. Bu senaryoda kulaklıklar 3-4 saat daha fazla kullanım imkanı sağlarken, şarj kutusuyla beraber fazladan 13-14 saatlik bir kullanım ömrü elde etmek mümkün.
Sonuç
Sonuç olarak Redmi Buds 5 Pro, 1899 TL’lik fiyatıyla bütçeyi fazla zorlamadan kaliteli ses ve iyi bir gürültü engelleme performansı alabileceğiniz kullanışlı bir kulaklık modeli. Fiyatı çok ucuz demek doğru olmaz belki, ancak fiyatına göre gerçekten kabul edilebilir, kullanışlı özellikler sunuyor. Dolayısıyla bu aralar yeni bir kablosuz kulaklık arayışı içindeyseniz, Redmi Buds 5 Pro yeni taze modellerden biri olmasıyla da değerlendirilebilir kanısındayız.