realme 12 Lite İnceleme

Akıllı telefon arenasından orta segment rekabeti iyiden iyiye kızışıyor. Peki, bu arenaya yeni çıkan realme 12 Lite nasıl, fiyatı ne kadar, satın alınır mı? İşte realme 12 Lite hakkında bilmek isteyecekleriniz...

realme 12 Lite inceleme
CHIP Online Notu 80
  • Güncel moda olan tasarım
  • Performansı yüksek işlemci
  • 33W hızlı şarj desteği
  • 5000 mAh pil kapasitesi
  • 108 MP Ana kamera çözünürlüğü
  • 1 TB’a artırılabilir depolama alanı
  • Herkes “moda” tasarımı sevmek zorunda değil
  • Oyun oynamak için ideal telefon sayılmaz
  • Rakiplerine oranla fiyat yüksek kalıyor

Orta segment telefonlar, akıllı telefon kullanıcılarının büyük çoğunluğunun tercih ettiği ürünlerden oluşur. Evet, telefon üreticileri prestij yarıştırmak için amiral gemisi modellerini öne çıkarıp medyada ilgi çekmeyi, potansiyel müşterilerini etkilemeyi çok sever ancak dünyada bir telefona 100 bin lira vermeyi kabul edecek insan sayısı çok değil. Telefon üreticileri de farkında ki, reklamlarını 100 bin liralık telefonlarla yapsalar da, piyasada büyük kalabalıklara orta segment telefonları satarak gelir elde ederler. Bu yüzden, orta segment olarak adlandırdığımız donanım ve fiyat seviyesi bakımından ürün yelpazesinin orta kısımlarında bulunan telefonların tüketicilerini memnun etmesi çok önemlidir.

realme, son yıllarda akıllı telefon pazarında hızla yükselen markalardan biri ve geniş ürün yelpazesiyle her bütçeye hitap eden modeller sunuyor. realme 12 Lite modeli da orta segmente hitap eden bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bu incelemede, realme 12 Lite’ın tasarımından performansına, kamerasından batarya ömrüne kadar tüm özelliklerini detaylı bir şekilde ele alacağız. Bakalım realme 12 Lite, gerçekten orta segmentin yıldızı olabilecek bir telefon mu, yoksa harcanmış bir fırsat mı; birlikte göreceğiz...

realme 12 Lite Tasarımı Nasıl?

realme 12 Lite, 165 x 75 x 7.6 mm boyutlarında, büyük ekrana, modern bir tasarıma, metal çerçevelere sahip bir telefon. Aslında bu orta segment için en çok aranan özelliklerden biri. İnsanlar büyük servetler ödemeden, günün modasına uygun ve prestijli görünüme sahip bir telefon kullanmak istiyorlar.

Ancak her kullanıcı da “moda”yı takip etmek istemeyebilir. Farklı ya da kolay bulunamayan tasarımları tercih etmek isteyen kullanıcılar orta segmentte büyük hayal kırıklıkları yaşıyorlar. Zira dediğimiz gibi orta segmet ürünler “kalabalıklara” satılmak için üretilen, neredeyse birbirini aynı görüntüye sahip cihazlardan oluşuyor. Dolayısıyla, orta segment bir telefon aldığınızda, tasarım açısından ister istemez başkalarının telefonlarına benzer bir telefon sahibi olmuş oluyorsunuz.

Gelelim ekrana... 6.72 inç büyüklüğündeki IPS LCD ekran, 1080x2400 piksel çözünürlüğe sahip. AMOLED ekrana alışan gözler IPS LCD ekranlardan biraz rahatsız olabilirler. Ekran, kasayla birleştiği noktada plastik bir yuva olmadan doğrudan kasayla buluşuyor. Bu da ekrana kesintisiz bir görünüm sunuyor. Ekranın üst kısmında ise küçük bir delik içinde ön kamera yer alıyor.

Telefonun arka kısmında ise parlak bir yüzey ve dikey olarak hizalanmış ikili kamera kurulumu bulunuyor. Parlak arka yüzey, ışık altında farklı tonlarda parlıyor ve bu da telefona premium bir görünüm katıyor.

Telefonun yandaki açma kapama düğmesi üzerinde ise parmak izi sensörü bulunuyor. Bu da yine son dönemin popüler, moda çözümlerinden biri ancak tuş üzerinde parmak izi sensörünün telefonun ömrünü kısaltan bir tasarım hatası olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Peki neden?

Maalesef günümüz endüstriyel dünyasında telefon tuşları birkaç sene içinde gövdeden kopacak şekilde “bilinçli yıpratma” yöntemiyle üretiliyor. En sık kullanılan tuş olan açma kapama düğmesi koptuğunda, telefonu artık parmak iziyle açma imkanı da kalmadığı için telefon büyük oranda kullanılamaz duruma geliyor. Bu da sizi teknik servisin yolunu tutmaya veya yeni bir telefon almaya zorluyor. Parmak izi sensörünün telefonun arkasında olduğu eski tasarımlarda, açma kapama düğmesi kopsa bile kullanıcılar telefonlarının kilidini parmak izi sensörü üzerinden açıp kapamaya devam edebiliyorlardı. Bu küçük bilgi de aklınızda dursun.

realme 12 Lite Performansı Neler Vadediyor?

realme 12 Lite, Snapdragon 685 6nm işlemcisi ile geliyor. Bu işlemci, orta segmentte oldukça güçlü bir performans sunuyor. İşlemcide 4 adet 2.8 Ghz hızında çalışan ARM Cortex-A73 çekirdeği ve 4 adet 1.9 GHz hızında çalışan ARM Cortex-A53 çekirdeği bulunuyor. realme bu modelde, 6GB + 6 GB RAM ve 128 GB depolama veya 8 GB + 8GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı sunuyor. microSD kartlarıyla bu kapasiteyi 1 TB’a çıkarabilirsiniz. Günlük kullanımda telefon bir takılma ya da yavaşlama yaşamıyor. Çok fazla fotoğraf ve video çekerek depolamak istiyorsanız 256GB’lık versiyonu tercih edebilirsiniz ancak elbette fiyatın arttığını da hatırlamalısınız. Çoklu görevlerde de başarılı olan telefon, aynı anda birden fazla uygulamayı rahatlıkla çalıştırabiliyor.

Grafik performansı açısından da realme 12 Lite sınıfı açısından tatmin edici. Qualcomm Adreno 610 işlemcisi oyun oynarken akıcı bir deneyim sunuyor. Ancak üst düzey performans isteyen oyunlarda biraz takılmalar yaşayabilirsiniz. Bu GPU çok da oyun canavarı sayılmaz ama günlük oyunlarınızı rahatlıkla çalıştıracak seviyede.

realme 12 Lite Kamerası Nasıl?

realme 12 Lite’ın kamera performansı, segmentine göre oldukça iyi. Ana kamera, 108 MP çözünürlüğe sahip ve gün ışığında oldukça net ve canlı fotoğraflar çekebiliyor. Gece modu da bulunan telefon düşük ışıkta da tatmin edici bir kayıt yapabiliyor. İkinci kameradaki 2 MP makro lens ise yakın plan çekimlerde detayları yakalamanıza olanak tanıyor. Öndeki selfie kamerası 8 MP çözünürlükte ultra geniş açılı lens barındırıyor. Video performansı ise, tüm diğer orta segment telefonlar gibi 1080p çözünürlükte 30fps hız sunuyor. 30fps ise sosyal medyanın videoya odaklandığı bir dönemde bizim için düşük kalıyor. Orta segmentte bir telefonun “ben farklıyım” diyebilmesi için 60 fps gibi kayıt hızlarını artık görebilmesi gerekiyor.

realme 12 Lite Batarya ve Şarj Konusunda Ne Sunuyor?

realme 12 Lite, 5000 mAh kapasiteli bir bataryaya sahip. Bu batarya, yoğun kullanımda günü çıkarmak için yeterli. Telefon ayrıca 33W hızlı şarj yeteneğine sahip. Yine altını çizmek lazım ki, bu değerler aslında orta segment için günümüzün standardına dönüşmüş durumda. Yani realme 12 Lite, başka markaların orta segment ürünlerinde bulabileceğinizden farklı bir özellik sunmuyor. Telefonun kutusundan çıkan 33W hızlı şarj adaptörü, bataryayı yaklaşık bir buçuk saat içinde tamamen şarj edebiliyor. Ayrıca, telefonun hızlı şarj özelliği sayesinde sadece 30 dakikada yüzde 50'nin üzerinde bir doluluk oranına ulaşabilirsiniz.

realme 12 Lite Diğer Özellikleri Nedir?

realme 12 Lite, Android 14 tabanlı Realme UI arayüzüne sahip. Bu arayüz, birçok kişiselleştirme seçeneği sunuyor. realme UI, temiz ve akıcı bir deneyim sunarken, gereksiz uygulamalardan ve bloatware'den büyük ölçüde arındırılmış durumda. Ayrıca, düzenli yazılım güncellemeleriyle güvenlik yamaları ve yeni özellikler eklenmeye devam ediyor. Ancak rakipleri de tüm bunları sunuyor.

realme 12 Lite, 5G desteği olan bir telefon. Fakat Türkiye’de henüz 5G bağlantısı aktif değil ve 2026 öncesinde de bu ağın aktif olması için bir hazırlık yok. Muhtemelen realme 12 Lite elinizde ömrünü tamamladıktan sonra Türkiye’de 5G yatırımları yeni başlayabilir. Hatta Türkiye’de 5G değil, 5.5G teknolojilerinin hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu nedenle biz şu anda, Türkiye içinde kullanmak amacıyla telefonlarda 5G özelliği aranmasını ve bu nedenle fazladan bir ücret ödenmesini çok mantıklı bulmuyoruz.

Öte yandan telefonun NFC özelliği sayesinde temassız ödemeler yapabilirsiniz. Ayrıca, telefonun alt kısmında yer alan 3.5 mm kulaklık girişi, klasik kulaklıklarını kullanmayı tercih eden kullanıcıları da memnun edecektir.

Sonuç

realme 12 Lite, orta segment telefonlar içinde, sıradan bir model olarak karşımıza çıkıyor. Tasarımıyla diğer orta segment telefonlardan çok büyük bir fark sunmuyor. Bugünlerde neredeyse tüm telefon üreticileri iPhone 5’i anımsatan metal çerçevelerle övünerek ürün tasarlıyor ve 6.5 inç üzerinde ekranlarla müşteri karşısına çıkıyorlar. Telefon işlemci performansı açısından göz doldursa da, batarya ömrü konusunda da segmentteki diğer rakipleriyle benzer 5000 mAh’lik kapasiteyi sunuyor. Telefonun IP54 toz ve su sıçrama koruması da suya karşı çok önemli bir koruma sayılmaz, su birikintisine düşmesi veya üzerine bardak devrilmesi halinde cihazınıza su kaçması sürpriz olmayacaktır. IP54 yine orta segmentte çok bulunan bir koruma özelliği.

11-12 bin lira bandında bir fiyat etiketine sahip olan telefonu tercih etmek için en büyük ayrıştırıcı detay olarak elimizde fiyatı kalıyor. Rakiplerinin daha uygun fiyatlı modeller sunabildiğini de düşünürsek, realme 12 Lite için ortalığı yakıp yıkacak bir süperstar olacağı yorumunu yapamıyoruz. Pazarda markaların veya perakendecilerin kampanya veya indirimler uyguladığı dönemlerde çok daha uygun fiyatlı ve benzer özelliklere sahip telefonlara ulaşabileceğinizi hatırlatalım. Dolayısıyla, realme 12 Lite’ı almadan önce rakipleri arasında iyi bir fiyat araştırması yapmanızı tavsiye ederiz. Daha uygun fiyata benzer performansa sahip telefonlar bulmanız çok olasıdır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme 12 Lite
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciQualcomm Snapdragon 685
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.8 - 1.9 GHz
Ekran Boyutu6 inç
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera108 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 165 x 7.6 mm
Ağırlık185 gr.