Razer Siren V3 Mini İnceleme

Oyun donanımlarıyla tanıdığımız Razer, dijital yayıncılar için geliştirdiği Seiren V3 Chroma mikrofonlarının sadeleştirilmiş ve kompakt boyutlara indirilmiş mini versiyonunu tanıttı. Peki Razer Seiren V3 Mini hangi yeteneklere sahip ve mikrofonun ses kalitesi nasıl?

CHIP Online Notu 89
  • Sade tasarım
  • Tak - çalıştır
  • Ses performansı
  • Uygun fiyat
  • Klavye sesini tamamen engellemiyor

Dijital yayıncılığın çok yaygınlaşması, mikrofonlara olan ilgiyi de artırdı. Eskiden sadece profesyonel ekipmanlar olarak kabul edilen mikrofonlar artık çok talep edilen ürünlere dönüştüler, bu alandaki yelpaze genişledi ve piyasada önemli bir rekabet de var diyebiliriz.

Pek tabii ki oyun ve oyuncu donanımları konusunda önemli markalardan biri olan Razer da bu alanda. YouTube veya Twitch gibi platformlarda yayın yapanların profesyonel ses kalitesine erişmesini sağlayacak iki yeni mikrofonu geldi.

Bunlardan biri büyük forma sahip ve üzerindeki RGB ışıklandırmasıyla dikkat çeken Razer Seiren V3 Chroma… Diğeri ise, bugün bizim de inceleyeceğimiz, daha küçük boyutuyla ve RGB ışıklandırma yeteneği olmadan piyasaya sürülen ve daha uygun fiyatlı Razer Seiren V3 Mini modeli.

Bugün, uygun fiyatı ve profesyonel ses stüdyolarında kullanılan özellikleriyle dikkat çeken bu mikrofonu inceleyeceğiz ve bakalım bu küçük mikrofon iddia ettiği gibi, yüksek fiyatlı mikrofonların sahip olduğu yetenekleri sunabiliyor mu, hep birlikte göreceğiz. Öncelikle cihazın tasarımına göz atalım.

Razer Seiren V3 Mini Tasarımı Nasıl?

Razer Seiren V3 Mini, tasarımıyla oldukça şık ve sade görünüyor. Elimizdeki siyah renkli modeli, standart olarak tercih edilebilecekken, masasında biraz daha dikkat çeken bir görünüm isteyenlerin tercihi ise beyaz ve pembe renkli olan versiyonları olacak. Özellikle pembe renkli modeli, Twitch’te yayın yapan kadın yayıncıların ilgi odağı olacaktır diye söyleyebiliriz...

Evet, V3 Mini’nin tasarımı olabildiğince sade tutulmuş. Mikrofonun önünde küçük bir durum ışığı var. Üzerinde ise dokunmatik bir buton yer alyor. Bu buton basitçe, sesi açmak ve kapamak için kullanılıyor. Ses kaydını durdurmak istediğinizde mikrofonun üzerindeki dokunmatik düğmeye bir kez dokunmanız yeterli. Bu durumda mikrofonun gövdesindeki minik led yeşilden turuncuya dönüyor ve kayıtta olmadığını gösteriyor.

Tasarım olarak tok bir yapısı var. Sesi alan ızgara kısmı metalik malzemeden oluşuyor, altındaki bölüm plastik ve cihazı masanın üzerinde tutan dairesel ayağı da yine kaliteli plastikten oluşuyor. Ayağın altında ise masa üzerinde kaymasını engelleyecek bir mat bulunuyor. Mikrofonla ayak arasındaki küçük silindirik parça ise plastikten üretilmiş ama dışarıdan bakınca bunu anlamak kolay değil. Bir de burada hafif hareketli bir mekanizma bulunuyor. Ancak bunun size çok hareket imkanı sunmayacağını da söyleyelim, oldukça sınırlı bir açısı var.

Mikrofonun yüksekliği yaklaşık 16 santim. Yani görebileceğiniz gibi kısa mikrofonlardan biri. O nedenle setup’ınıza ve kullanım şeklinize göre en iyi değerlendirmeyi siz yaparsınız ancak net ve kaliteli bir ses almanız için mikrofonun önünüzde ya da yakınınızda bulunması gerektiği fikrini göz ardı etmemekte yarar var. Elbette podcast içeriği üretmiyorsanız ağzınızın tam önünde durması gerekmiyor, fakat konuşmaya dayalı iş yapıyorsanız nispeten yakın olması bizce gerekli. Ancak mesela müzikal kayıt yapıyorsanız, bu bir sorun değil. Bu arada kutudan çıkan USB kablosu ise 1.2 metre uzunluğunda. Masa üstü yayınlar için bu yeterli. Ha ama tabi bağladığınız makine daha uzak mesafede duruyorsa, daha uzun bir kabloya ihtiyaç duyacaksınız.

Peki, Razer Seiren V3 Mini nasıl çalışıyor ve ses alma performansı nasıl?

Razer Seiren V3 Mini Nasıl Kullanılıyor?

Razer Seiren V3 Mini, tak - çalıştır özelliğine sahip bir mikrofon. USB üzerinden bilgisayarınıza bağlandığı anda çalışmaya hazır hale geliyor. Ancak ayar yapmak isterseniz tabii ki böyle bir imkanınız var. Ryzer Synapse yazılımını indirip bunun üzerinden ayarlarınızı yapılandırabiliyorsunuz. Buradan desibel miktarını ve örnekleme oranını ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca üstteki tuşa 2 veya 3 kez bastığınızda belirleyebileceğiniz birkaç ayar daha var.

Öte yandan yazılım üzerindeki stream mixer’ı sayesinde tiz ve tok ses ayarlarını kendi arzunuza göre de ayarlayabiliyorsunuz. Dilerseniz yazılım üzerinden farklı yayınlar için farklı profil ayarları da yaparak kaydedebiliyorsunuz, böylece her yayın sırasında önceden mikrofon ayarlarıyla tekrar uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.

Ama genel olarak cihazı bilgisayara bağladığınız anda herhangi bir yazılım veya sürücü gerekmeden, Discord, OBS Studio ve XSplit gibi popüler yayıncılık platformlarında ses kaydetmeye hazır geliyor.

Razer Seiren V3 Mini Performansı Nasıl?

Razer bu minik mikrofonla, belki 500 dolara satılan profesyonel mikrofonlarla elde edebileceğiniz ses kalitesini sunmayı hedefliyor, peki, bu iddiasını yerine getirebiliyor mu?

Cihazda 14 mm’lik özel kondansatör kapsülü bulunuyor. Supercardioid polar deseni var. Mikrofonun örnekleme oranı, yani sample rate’i 96 kHz’e kadar çıkabiliyor. Bit Rate değeri ise 24 Bit şeklinde. Bunlar son derece yüksek ve profesyonel ses stüdyolarında kullanılan değerler. Karşılaştırma yapmak isteyenler için bir örnek verelim, CD kalitesinde ses kaydı için 44.1 kHz ve 16 Bit ses kaydı kullanılır. Bugün artık pek çok içerik üreticisinin yayınlarında kullanılan standartın ancak 44.1 kHz olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla, 96 kHz ve 24 Bit değerleri en üst seviye ses stüdyolarında kullanılan en profesyonel ses kaydı değerleri olarak biliniyor.

Ses performansı olarak değerlendirecek olursak, bu alandaki modeller arasında fazlasıyla başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek frekanslarda daha fazla ayrıntıyı yakalayabiliyor. Tam karşınızda olduğu durumlarda zaten iyi bir performans elde ediyorsunuz, sesinizin tüm ayrıntılarını iletiyor. Bunu 1 adım ötenizde olduğu duruma da taşıyabiliyor. 2’inci adımda sesinizin uzaklaştığını hissederken 3 - 4 adımdan sonra artık mikforonun uzağında olduğunuz anlaşılıyor ve etkisini kaybediyor.

Bu arada mikrofonun supercardioid polar desenine sahip olduğundan bahsetmiştik. Yani mikrofon, kapsülün arka tarafından gelen seslere karşı da duyarlı. Böylece çevresel olarak Cardioid mikrofona kıyasla daha geniş bir desen sunuyor. Ancak tabii ki direkt olarak arkası dönükken konuşursanız sesiniz biraz boğuk gelecek.

Razer Seiren V3 Mini’nin odadaki gürültüleri bastırma yeteneği bulunuyor. Bu sayede çevredeki gürültüleri minimize edebiliyor. Ancak tamamen kesemediğini söylemek lazım. Yani yayın yaparken, yayıncının konuşmasını alan mikrofon, fare tıklamaları ve klavye seslerini minimize edebiliyor, fakat tamamen engellemiyor onu da söyleyeim. Yani bir yandan tıkırdıyorsanız, tıkırdamalarınız kulağa gelecektir.

Sonuç

Evet, Razer Seiren V3 Mini, kompakt, küçük ama yetenekli bir mikrofon. Tak çalıştır özelliğiyle pratik bir kullanım sağlıyor. Yazılım kurma mecbruiyetiniz yok, ancak Synapse yazılımı da yine ihtiyacınız olursa mevcut.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Razer Seiren V3 Mini, bu fiyat segmenti için gayet yeterli ve işe yarar bir mikrofon. Ses kalitesiyle gayet beğendik. 2600 lira civarındaki fiyatıyla da çok yorucu değil. Ancak halihazırda Razer Seiren Mini sahibi iseniz, değiştirmek için çok sebebiniz yok, elbette güzel dokunuşlar olmuş, ancak arada büyük farklar da yok. İlk defa bu tür bir mikrofon almayı düşünüyorsanız ise, memnun kalacağınız kanısındayız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer Siren V3 Mini
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
89
Sample Rate 96 kHz
Bit Rate 24 Bit
Kapsül 14 mm kondensatör
Polar Desen Supercardioid
Boyutlar 16.13 x 9 cm
Ağırlık 458 gr.