Gamepad'ler ilk oyun konsollarından beri hayatımızda ve bugün hem PlayStation, hem Xbox hem de Switch için bizzat konsolun kendi yapımcıları tarafından üretilmiş çok kaliteli oyun kontrolcüleri var. Hatta hatırlayacaksınız, Microsoft bunun bir adım önüne geçti ve Xbox One için tasarladığı Xbox Elite Controller ile daha fazla kişiselleştirme, daha fazla kalite, daha yoğun bir oyun deneyimi ve elbette komşuda olmayan bir gamepad isteyen oyunculara hitap etti. Bugün elimizdeki Razer'ın Raiju Ultimate modeli ise, direkt olarak üst seviye kontrol hissi talep eden, keyfine düşkün ve hali vakti yerinde oyuncuları hedefleyen bir ürün oluyor.
Raiju Ultimate elimize geçer geçmez açılışı yaptığımız Red Dead Redemption 2 dışında daha pek çok oyun oynama fırsatı bulduk. Bunlar arasında Shadow of the Tomb Raider, FIFA 18, Detroit Become Human ve Gran Turismo SPORT da yer aldı. Peki, bakalım Razer Raiju Ultimate bizde nasıl bir izlenim bırakmış?
Razer Raiju Ultimate özellikleri neler?
Hem kablolu hem kablosuz kullanılabilen ve PC desteğine de sahip olan Raiju Ultimate'ı elinize aldığınız anda ilk fark edeceğiniz, aslında PS4 için tasarlanmış bir ürün olsa da fena halde Xbox gamepadleri andırdığı. Hemen ardından fark edeceğiniz ise ürünün standart bir DualShock'a göre çok daha ağır olduğu. Gerçekten de 370 gramlık ağırlığıyla DualShock 4'ü (210 gram) neredeyse ikiye katlayan Raiju Ultimate kullanım noktasında ise adeta ters köşe yaparak hiç de hantal bir his bırakmıyor. Elbette bu oyuncudan oyuncuya göre farklılık gösterecektir, biz kullandığımız süre boyunca gayet memnun kaldık.
Uzun kullanımlarda son derece rahat hissettiren ürünün tüm üst kaplaması deri hissi veren yumuşak bir plastikten yapılmış. Ürünün trigger tuşları da metal malzemeden oluşuyor.
Raiju Ultimate'in dijital ve analog tuşları değiştirilebiliyor. Kutu içeriğine analog kollarda iç bükey kaplama sevmeyenler için bir de dış bükey kaplama bulunurken, D-Pad tarafında da dört ayrı tuş seçeneği yanında tam bir "+" şekli oluşturan ikinci bir seçenek var. Mıknatıslı olan bu tuşlar istendiğinde kolaylıkla çıkartılabiliyor, üstelik kaza eseri eliniz çarptı diye yerlerinden çıkmayacak kadar da iyi oturuyorlar. Standart X, Daire, Kare ve Üçgen fonksiyon tuşları da ilk başta yadırgayıp sonra çok beğendiğimiz mekanik bir sese sahip.
Bir gamepad'den fazlası...
Ürünün en önemli özelliği standart tuşlara ek olarak Raiju App üzerinden programlayabileceğiniz dört adet çok fonksiyonlu tuşa sahip olması. M1, M2, M3 ve M4 olarak isimlenen bu tuşların ilk ikisi tetik butonlarının arasında yer alıyor. Tam olarak işaret parmak uçlarınızın ucunun ulaştığı yerde olan bu tuşların ikinci seti de, Raiju Ultimate'in alt kısmında yer alıyor ve basması -beklenenin aksine- hayli kolay. Buradaki tuşlar tam yüzük parmaklarınızın altına geliyor.
Gamepad'de bu tuşların yer alması, tuş kombinasyonunu dilediğiniz gibi değiştirme imkanı veriyor sizlere. Elbette bu tuşlardan yararlanacağınız tek yer PlayStation platformu değil. Dilerseniz Razer Raiju Ultimate'i PC'ye de bağlayabiliyor ve zengin kombinasyonlara sahip bir gamepad elde edebiliyorsunuz.
Ayrıca gamepad'de FPS oyunlarında tepki süresini düşürmek için tetik tuşlarının, yani L2 ve R2 tuşlarının kilitlenebilmesi de harika bir seçenek olmuş, bunun da altını çizmeden geçmeyelim.
Özetle
Raiju Ultimate henüz ülkemizde satışa çıkmadı ancak 200 euro'luk yurt dışı fiyatını düşünürsek 1000 TL'nin üzerinde bir fiyata sahip olacak gibi gözüküyor. Pek çok küçük ama muhteşem özelliği, çok yüksek işçilik ve malzeme kalitesi ve Razer Chroma desteğini de eklediğimizde karşımızda son derece "Premium" bir ürün var, elbette tercih oyunculara ait. Ancak biz fazlasıyla sevdik.
Kimler Almalı
Razer Raiju Ultimate, özellikle sıkı oyuncular tarafından tercih edilecektir. PlayStation 4 ve PC sahibi oyun severler, Razer Raiju Ultimate ile mutlu olabilirler.
Alternatifleri
Razer Raiju Ultimate'e alternatif olarak Xbox One tarafında da Razer Wolverine Ultimate gamepad'i önerebiliriz.