POCO F6 Pro İnceleme

POCO F6 Pro orta segmentte amiral gemisi özelliklerini sunma iddiasıyla tüketicinin karşısına çıkan bir telefon. POCO bu iddiasını ne kadar gerçekleştirebilmiş? POCO F6 Pro fiyatı nedir, işlemci ve kamera performansı nasıl? Telefonu birlikte detaylıca inceleyip tüm bu sorulara cevap bulacağız.

POCO F6 Pro inceleme
CHIP Online Notu 80
  • Metal çerçeveli şık tasarım
  • Canlı ve yüksek çözünürlüklü AMOLED ekran
  • Snapdragon 8 Gen 2 işlemci
  • 120W hızlı şarj desteği
  • Kamera yetenekleri
  • Yüksek RAM miktarı
  • Isınma problemleri
  • Makro kamera performansı zayıf
  • Orta segmetin sınırlarını zorlayan yüksek fiyat
  • Ekran parlaklığının 1000 nit olmasını beklerdik

Xiaomi’nin alt markası POCO, F6 Pro modeliyle şık ve gösterişli bir telefon ortaya koyma iddiasını taşıyor. 161x75x8.2mm boyutlarındaki, 209 gram ağırlığındaki telefonun arka paneldeki kamera modülü hafifçe yükseltilmiş bir platforma oturuyor ve bu tasarım cihaza sportif bir hava katıyor.

Ön panelde ise oldukça ince çerçevelere sahip, 6.67 inç boyutlarında büyük bir AMOLED ekran yer alıyor. Bu ekran canlı renkler, yüksek kontrast oranı ve akıcı bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Cihazın dış çeperini kaplayan metal çerçeve, son dönemin popüler metal çerçeve akımına uygun bir tasarım olarak dikkat çekerken, aynı zamanda telefonun anteni olarak da işlev görüyor. POCO F6 Pro bu sayede daha iyi bir çekim gücü sunmayı vadediyor. Ancak şehir içinde artık her yer GSM istasyonlarıyla dolu ve kalabalık yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar için bu özellik çok büyük bir fark yaratmıyor. Yine de kırsal bölgelerde, dağların, yükseltilerin arasında GSM sinyallerinin zayıf kaldığı bir noktada yaşıyorsanız belki bu ekstra antenler hayatınızı kolaylaştırabilir. Yine de bunun bir garantisi yok.

Telefon, tüm rakipleri gibi, sağ kenarında ses ve açma/kapama tuşuna da sahip. Açma kapama tuşunun üzerine parmak izi sensörü yerleştirilmemesi bizim için artı bir puan. Zira tuş üzerinde parmak izi sensörünün sorunlu bir tasarım olduğunu düşünüyoruz. Cihazın parmak izi sensörü, dokunmatik ekranın altına gizlenmiş. İdeal parmak izi sensörü telefon kasası üzerine yerleştirilmeli ama modern tasarımcılar bunu demode bulduğu için artık o tasarımları göremiyoruz. Bu şartlar altında ekran içi parmak izi sensörü kabulümüz!

Fakat şu şerhi de düşelim... İnsanoğlu medeniyeti, bir zamanlar mini minnacık saçma sapan telefonlar üretme histerisine kapıldığında, “büyük boyutlu” telefonlar kullananların alay konusu olduğu “tarih öncesi karanlık çağlarda” büyük ekranlı telefonların eninde sonunda pazar savaşını kazanacağını altını çize çize söylediğimiz gibi, insanlık onurunun bir gün parmak izi sensöründeki fantezi akımlarını da yeneceğini biliyoruz. Eninde sonunda parmak izi sensörleri yeniden telefon kasası üzerine dönecek. Çünkü ihtiyaçlar modayı yener. İnancımız tam, sadece zamanın gelmesini bekliyor

Yeniden ekrana dönelim... 120 Hz yenileme hızına ve 3200x1440 piksellik çözünürlüğe sahip ekran, gerçekten orta segment telefonlar için fazlasıyla yüksek bir rakam. Ancak telefonun 30 ila 40 bin lira bandındaki fiyatı da orta segment için görece yüksek kalan bir fiyat.

Telefon tasarım açısından rakibi olan orta segment telefonlardan çok farklı bir şey sunmuyor ve fiyatını düşünürsek, rakiplerinin daha düşük fiyatlarla benzer tasarımı sunması onlar için bir avantaj yaratıyor bile diyebiliriz.

POCO F6 Pro Performans Olarak Nasıl?

Cihazın kalbinde Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 işlemci yer alıyor. Bu sekiz çekirdekli güçlü işlemci, çok sayıda uygulamayı aynı anda çalıştırmayı destekleyecek kadar yüksek performans sunuyor. İşlemci, Adreno GPU ile beraber oyun severleri de mutlu etmeyi başarıyor. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2’de 8 çekirdek var demiştik. Bu sekiz çekirdek, 1 adet Cortex-X3, 3.19 GHz çekirdek, 2 x Cortex-A715, 2.8 GHz çekirdek, 2 x Cortex-A710, 2.8 GHz çekirdek ve 3 adet Cortex-A510, 2.0 GHz çekirdek olarak konumlanmış.

Türkiye’de 12 GB RAM + 256 GB hafıza veya 12 GB RAM + 512 GB hafıza ya da 16 GB RAM + 1 TB hafıza seçenekleri ile satılan telefon, yüksek miktardaki RAM ve hızlı depolama alanı sayesinde uygulamalar arasında hızlı ve sorunsuz geçişler sağlayabiliyor. Dijital cihazlarda yüksek işlemci gücü kadar yüksek hafızanın da çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, RAM açısından cimri davranmayan POCO F6 Pro’nun performans sorunları yaşaması çok muhtemel görünmüyor.

Ancak tüm bu konforun ve gücün bir de bedeli var, yoğun kullanım altında cihazın arka kısmında ısınma sorunu yaşanabiliyor -ki biliyorsunuz, yüksek ısı telefonların ömrünü kısaltan bir tür zehirdir; dolayısıyla tüm bu gücü kullandıkça 39 bin liralık telefonun ömrünü kısaltıyor olduğumuzu düşünmek keyfimizi biraz kaçırıyor. POCO’dan daha etkili bir soğutma perfomansı beklerdik.

POCO F6 Pro Kamera Özellikleri Neler?

POCO F6 Pro, üçlü bir arka kamera sistemine sahip. 50 MP gücündeki ana kamera, iyi ışık koşullarında oldukça başarılı fotoğraflar çekiyor. Ancak, düşük ışık koşullarında detaylar kaybolabiliyor ve fotoğraflar biraz gürültülü olabiliyor. 8 MP boyutundaki ultra geniş açılı kamera ise geniş alanları tek bir kareye sığdırmak için ideal. Ancak, fotoğrafların kenarlarında bozulmalar görülebiliyor. Tipik bir orta segment telefon özelliği olarak, makro kamerada ise 2 MP çözünürlüğünde bir sensör görüyoruz. Telefonun fiyatının yüksek olduğunu düşünürsek, biraz daha yüksek çözünürlüklü bir makro kamera beklentisi doğuyor. 16 MP’lik ön kamera ise rakiplerine oranla daha yüksek performanslı selfie çekimleri sunuyor.

Video çekimlerinde ise 8K çözünürlükte 24 fps kare hızını görebiliyoruz. Ağır çekim video kaydı yapmak gibi bir fanteziniz varsa POCO F6 Pro buna da imkan tanıyor. Arka kameralar, 1920x1080 çözünürlükte 960 fps kare hızına kadar video kaydı imkanı veriyor. 1280x720 çözünürlükte ise kare hızı 1920 fps’ye kadar çıkıyor. Ön kamerayla ise 30 fps veya 60 fps'de 1080p (1920x1080) HD video kaydı mümkün. Ayrıca ön kamerada video kaydı yaparken, önceden hazırladığınız bir metni teleprompter özelliğiyle ekrandan akıtma şansınız da var.

POCO F6 Pro Pil Ömrü Ne Kadar Dayanıyor?

POCO F6 Pro, 5000 mAh’lik büyük bir bataryaya sahip. Bu boyutta bir pille yoğun kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca 120W’lık hızlı şarj yeteneği sayesinde tüm pili sıfırdan yüzde 100’e kadar şarj etmek 19 dakika sürüyor. Elbette telefon bataryalarının yaşam sürelerini azaltmamak için pil doluluk oranı yüzde 20-30’a kadar düşmeden önce şarj etmenin önemini de hatırlatmış olalım. Güçlü işlemcilere ve yüksek RAM miktarına sahip telefonlarda, arka planda çalışan uygulama sayısı arttıkça, telefonun enerji tüketimi artacaktır. Bu da pili sık sık şarj etme ihtiyacı doğurabilir. Enerji tüketimi konusunda bilinçli olmadığınız taktirde güçlü bir telefon kısa sürede sorunlu bir telefona dönüşebilir.

POCO F6 Pro Diğer Özellikleri Neler?

Güneş ışığı altında telefonunuzu kullanırken biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz çünkü POCO F6 Pro’nun ekranı güneş ışığı altında 700 nit (tipik) parlaklık sunuyor. 31 bin lira fiyat seviyesi için 1000 nit parlaklık beklerdik. Öte yandan ekranın TÜV Düşük Mavi Işık Sertifikası,TÜV Titreşimsiz Sertifikası ve TÜV Sirkadiyen Ritim Dostu sertifikası göz sağlığını koruma açısından güçlü bir ekran olduğunu anlatıyor.

Cihaz, Android işletim sistemi üzerine kurulu Xiaomi HyperOS işletim sistemiyle geliyor. Xiaomi şu anda Android 15 ile çalışacak HyperOS 2.0 üzerinde çalışıyor. POCO F6 Pro’nun 2025 ilk çeyreğinde piyasaya çıkacak HyperOS 2 güncellemesini de alması bekleniyor.

Sonuç

POCO F6 Pro, güçlü performansı, şık tasarımı ve zengin donanımıyla beğeni toplayan bir telefon. Gerçi biz şık tasarım diyoruz ancak metal çerçeveli ve 6.5 inçten büyük ekranıyla artık tüm orta segment telefonlar birbirine benzer tasarımlara sahipler. Metal çerçeveli iPhone 5 tasarımının devamı olan bu akımı seviyor olsak da tasarım açısından telefonların artık birbirinden çok farkı kalmadığını da kabul etmemiz lazım.

POCO F6 Pro kamera performansıyla da kullanıcılarını memnun edecek bir cihaz. Yüksek çözünürlüklü ve yüksek hızlı kayıt imkanı telefonu minik bir profesyonel kamera olarak kullanmanızı bile sağlayabilir. 16 GB’a ulaşan RAM miktarı da telefonun uzun yıllar boyunca teklemeden çalışması için gerekli alt yapıyı sağlıyor. Aynı anda çalışan uygulama sayısı artıkça telefonun ısınmasını da bilinçli bir uygulama yönetimiyle bertaraf edebilirsiniz. Ancak 30-40 bin lira bandındaki fiyat seviyesi, bu telefonu orta segmentten uzaklaştırıp, üst seviye telefonlar arasına sokuyor ki, o durumda da rakipleri arasında sahip olduğu özellikler çok sıradan kalıyor. Açıkçası bazı kampanyalar ve fırsatları değerlendirdiğiniz taktirde, rakip üst segment telefonlar arasında daha zengin özelliklere sahip modelleri aynı fiyat seviyesinde veya daha uygun fiyata bulmak mümkün.

POCO F6 Pro Fiyatı Ne Kadar?

  • 12 GB RAM +256 GB hafıza: 30.499 TL
  • 12 GB RAM +512 GB hafıza: 32.499 TL
  • 16 GB RAM +1 TB hafıza: 38.999 TL
Teknik Özellikler
Ürün Modeli POCO F6 Pro
Ürün Markası POCO
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciQualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.2 - 2.8 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 3200 px
Grafik İşlemciAdreno
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 161 x 8.2 mm
Ağırlık209 gr.