Sony’nin efsanevi oyun konsolu PlayStation, dünya üzerinde en çok satılan, en çok oyuncuya ulaşmış oyun konsolu serisi olarak başarısını çok uzun zaman önce kanıtladı. Sony, 2020’nin sonunda konsol serisinin 5’inci sürümüyle büyük bir atılım yaparak, “yeni nesil” grafik teknolojilerini çalıştıracak kadar güçlü bir oyun canavarı piyasaya sürdü. Böylece, NVIDIA’nın ve AMD’nin canavar grafik işlemcileriyle alıp başını giden PC oyunlarıyla son dönemlerde aşık atamaz olmuş konsollar yeniden göz alıcı oyunlara ev sahipliği yapmaya başladı. PlayStation 5 de kendini bu konuda kanıtladı, yaklaşık 4 sene içinde, gelişmiş grafik özellikleri ve son derece sürükleyici oyunlarla oyuncuların gözdesi olmaya devam etti ve 50 milyon adetten fazla sattı. Akabinde Sony, yeni Slim edisyonuyla oyun severler için farklı bir tasarıma ve gelişmiş özelliklere sahip yeni bir PlayStation 5’i de piyasaya sürdü.
Sony PlayStation 5 Slim Digital Edition Tasarımı Nasıl?
Orijinal PlayStation 5, bir Blu-Ray disk sürücüsü ile gelirken aynı zamanda 825 GB’lık yüksek hızlı bir SSD’ye sahipti. Sony şimdi, PlayStation 5’in Slim edisyonunda orijinal sürüme göre hacmen yüzde 30 daha küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Sony ayrıca, Slim modelinin içinde Blu-Ray sürücüsü olmayan versiyonunu da Digital Edition olarak adlandırıyor. Bu edisyonda oyunları diskten değil, internet üzerinden satın alıp konsola indirerek oynuyorsunuz.
Slim versiyonunu orijinal PS5’ten ayırt eden en önemli görsel fark, orijinal cihazda konsolun iki yanında düz beyaz bir kapak bulunurken, Slim versiyonunda Sony’nin bu beyaz kapağı siyah bir çizgiyle ikiye bölmüş olması. Böylece aslında yeni Slim edisyonunda cihazın üzerinde ayrı ayrı çıkarılabilir 4 adet kapak bulunuyor. Ayrıca Slim edisyonunda ikiye bölünmüş beyaz kapağın üst kısmı parlak bir görünüm kazanmış. Alt kapaklar ise mat bir dokuya sahip. Yurt dışında bazı kullanıcılar, üstteki parlak kapağın kolayca çizildiğinden şikayet ettikleri için, konsolun üzerine başka bir nesne koymamak, şık görüntüsünü uzun süre korumak için faydalı olabilir.
Hacim olarak yüzde 30 incelmiş konsolun kapağındaki siyah çizgi, Slim edisyonunu orijinal edisyondan görsel olarak ayırırken, aynı zamanda konsolun depolama alanını yükseltmek isteyen kullanıcılara da bir kolaylık sağlamış. Kapağın üst yarısı garantiyi bozmadan, yerinden kolayca çıkartılabiliyor ve cihazın SSD yükseltme işlemini kolaylaştırıyor. Alt kapağı çıkardığınızda ise harici Blu-Ray sürücüyü takmak için gerekli bağlantı noktasına ulaşıyorsunuz.
Depolama alanı olarak orijinal sürümdeki 825 GB’dan 1 TB’a çıkan Slim versiyonu, oyun severler için bir nebze olsun rahatlama sağlayabilir. Konsoldaki oyunları silmeden fazladan 4-5 oyun daha yüklemek mümkün olabilir. Gerçi günümüz oyunlarının dev boyutlarını düşününce, ekstradan gelen 175 GB çok büyük bir fark yaratmasa da dilerseniz konsolun depolama alanını 8 TB’a kadar yükseltme imkanınız bulunuyor.
Konsolun kutusundan, 1 adet DualSense oyun kontrolcüsü de çıkıyor. Eğer evde arkadaşlarınızla yan yana çift kişilik oyunlar oynuyorsanız, bir kontrolcü daha edinmek isteyebilirsiniz.
Sony PlayStation 5 Slim Digital Edition Özellikleri Neler?
PS5 Slim Digital Edition, orijinal PS5’in Digital Edition modeline göre 1.3 kg daha hafif. 2.6 kg ağırlığındaki cihazda orijinal versiyondaki gibi 8 çekirdekli AMD Zen 2 işlemcisi ve 10.3 Teraflop AMD RDNA 2 grafik işlemcisi bulunuyor. Hafıza da orijinal edisyondaki gibi 16 GB GDDR6 şeklinde. Anlaşıldığı üzere Slim versiyonunda işlemci ve hafıza açısından bir yenilik yok. Dolayısıyla yeni edisyon performans olarak orijinal PS5 ile aynı değerlere sahip. Aynı oyunları aynı hızlarla, aynı performansla çalıştırıyor. Buna DualSense’in marifetlerini de ekleyince, ortaya çok güzel bir manzara çıkıyor. Bu arada PS5 performansı ve DualSense yeteneklerini daha önce PlayStation 5 incelememizde detaylı olarak anlatmıştık. Hemen aşağıdan PS5 incelememize ulaşabilirsiniz.
Depolama alanında ise sadece 175 GB’lık bir iyileşme var. Bu detay, 825 GB’a oranla, konsolda depolama sorunu yaşayanların hayatını biraz daha kolaylaştıracak bir gelişme. Ancak Sony’nin Slim edisyonuyla beraber konsolun depolama alanını yükseltmek isteyenlerin işini kolaylaştırmaya çalıştığını anlıyoruz. Zira yukarıda da vurguladığımız gibi, yeni kapak tasarımı çok daha kolay açılıyor ve oyuncular konsola ek SSD takabiliyorlar. Bu şekilde depolama alanını 8 TB’a kadar çıkarmak mümkün.
Yalnız Sony, konsola her SSD’yi takmanızı istemiyor. Cihazın dahili SSD’si çok hızlı ve yüksek performanslı bir bileşen. Konsola ekleyeceğiniz SSD’nin de bu performansı yakalaması fazlasıyla önemli. Sony, konsolunuzda soğutucu ekipmanına sahip M.2 SSD kullanmanızı istiyor. SSD modülünün en az 5,500MB/sn hızında ve Socket 3 tipinde olması gerekiyor. Cihazınız için bir SSD seçerken bu kriterlere sahip olmasına özen göstermelisiniz.
Yeni SSD’yi taktıktan sonra PlayStation bu depolama alanını kendi dosya sistemine göre formatlıyor ve menü içinden oyunlarınızı dahili alan veya M2 SSD arasında paylaştırabiliyorsunuz. 6 GB/sn seviyesindeki transfer hızı sayesinde iki alan arasındaki transfer çok hızlı gerçekleşebiliyor. Oyunların istediği depolama alanının hızla yükseldiğini düşünecek olursak, yeni Sony PlayStation 5 Slim Digital Edition 1 TB’ın yanında depolama alanını yükseltmek için ayrıca SSD de almaya niyetlenirseniz, bütçenize uygun mümkün olan en yüksek kapasiteyi almanızı tavsiye ederiz zira bir 2 sene içinde karşımıza çıkacak oyunlar son derece yüksek depolama alanı isteyecek. Bu sayede, PS5’inizi, PlayStation 6 gelene kadar uzun yıllar sorun yaşamadan, depolama alanından sevdiğiniz oyunları silmek zorunda kalmadan rahat rahat kullanabilirsiniz.
Sonuç
Sony, 4 sene sonunda, PlayStation 5’i yeni bir tasarımla güncelliyor ve daha şık, daha ince, daha hafif bir cihaz sunuyor. Slim edisyonu Digital Edition ile Blu-Ray disk sürücüsü olmadan geliyor ama dilerseniz sonradan Blu-Ray disk sürücüsü alıp harici olarak takabilirsiniz. Yeni Slim edisyonu, görsel tasarımdaki değişim dışında sadece depolama alanında iyileştirme sunuyor. 1 TB’lık depolama alanı, orijinal sürüme göre büyük bir iyileştirme sayılmasa da kolayca çıkartılıp takılabilen üst kapak sayesinde, PS5’in depolama alanını kolayca 8 TB’a kadar yükseltebiliyorsunuz. Cihazı 20 bin lira civarında piyasada bulabilirsiniz. Ancak satın alım aşamasında Bilkom Güvencesi ile tercih etmeniz uzun yıllar boyu güvenle kullanabilmeniz için önemli olacaktır. Eğer şu sıralar iyi bir oyun konsolu arıyorsanız ve PlayStation’a özel olarak çıkan oyunları da hesaba katarsanız, PS5 Slim Digital Edition güzel bir seçenek. Yanına da PlayStation Plus takviyesi yaparsanız, oyun kütüphaneniz de bir anda fazlasıyla zenginleşebilir.