bu bölümde masamızdaki devasa monitör Philips 498P9Z’yi değerlendireceğiz. Gerçekten de oldukça büyük, siz de görüyorsunuz zaten. Masamızı boydan boya kapladı. Tam 49 inç büyüklüğünde, Philips’in SuperWide ekranlı modellerinden biri. Gerçekten de şaşırtıcı şekilde büyük ve ekran en - boy oranıyla tam bir sinematik görüntü deneyimi sağlayabiliyor. Peki, bu monitör kimlere göre?
Bu ekran, profesyonel kullanımlar gözetilerek hazırlanmış bir model. Çoklu ekran kurulumlarının yerini alması için tasarlanmış. Yani 2 tane 27 inçlik ekranı yan yana kullanmak yerine bu monitörü kullanarak yekpare bir görüntü sağlayabiliyorsunuz. İster ekranları bölerek kullanın, ister içeriklerinizi tek bir pencerede görüntüleyin, bu tamamen size kalmış. Bu haliyle finansal danışmanların, grafik tasarımcıların, mimarların, yazılımcıların ve açık program pencerelerinin tümünü daha iyi görebilmek isteyenler için daha fazla ekran alanına ihtiyaç duyan herkese uygun bir görüntü sağlıyor. Özellikle bizim gibi dijital içerik üreticiliği yapıyorsanız, video montajıyla uğraşıyorsanız gerçekten de bu işler için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan gerçekten iyi bir bilgisayar sisteminiz varsa, bu geniş ekranda oyun oynamak da şahane bir deneyim olacaktır. Buna zaten az sonra değineceğiz.
Şimdi önce monitörün tasarımına ve ekran özelliklerine bakalım. Philips 498P9Z, dev gibi geniş ekran boyutuyla zaten tasarım gücünü ortaya koyuyor. 1800r kavisli bir ekrana sahip olan monitör, bu ağırlıktaki bir ekranı sağlam bir şekilde kaldırabilecek bir stant üzerine konumlandırılmış. Bu metal stant ergonomik özellikler de sunuyor. 130 mm’ye kadar yükseklik ayarı yapabiliyor, sağ ve sola doğru 20 derecelik açıyla çevirebiliyor ve ekranı 5 ila 15 derece açıyla öne ve arkaya eğebiliyorsunuz.
Monitörün bağlantıları ekranın alt tarafına bir arada yerleştirilmiş. Burada USB 3.2 portlarını, 3 adet HDMI 2.0 bağlantı yuvasını ve DisplayPort 1.4 portunu bulabiliyorsunuz. Görüntü girişlerinin birden fazla olması, aynı anda birden fazla görüntü kaynağını bağlayabileceğiniz anlamına geliyor ki, bu sayede pratik bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.
Ekranın menü butonları sağ alt kenara konumlandırılmış. Bunları kullanarak rahatlıkla ayarlarınızı yapılandırabiliyorsunuz ki, Türkçe dil desteğinin olması menüde daha rahat ilerleyebilmenizi sağlıyor. SmartImage menüsünden hızlı bir şekilde Kolay Okuma, Ofis, Fotoğraf, Film, Oyun, Ekonomi ve Düşük Mavi Işık gibi hazır görüntü ayarlarını seçebiliyor ya da daha detaylı şekilde kendi görüntü profilinizi hazırlayabiliyorsunuz.
Bu arada bu monitörde hoparlörler de yer alıyor. 5W gücünde çift hoparlörle donatılmış. Masaüstü kullanım için yeterli ses yüksekliğine sahip. Ses performansını bir hayli beğendik. Oyun oynadığınız ya da film izlediğiniz zamanlarda yeterli verimi elde edebiliyorsunuz.
Şimdi ekrana biraz daha yakından bakalım. Philips 498P9Z’in 49 inç büyüklüğündeki ekranı 3 taraftan ince çerçevelerle donatılmış. Böylece dikkatiniz dağılmadan direkt olarak görüntüye odaklanabiliyorsunuz. Zaten ekran bir hayli geniş olduğundan dolayı bunda zorlanmayacağınıza eminiz.
Ekranın teknik değerlerine geldiğimizde, ekranın genişliğine uygun olarak 5120x1440 piksel çözünürlüğünde görüntü sağladığını görüyoruz. 49 inç süper ultra geniş VA panele sahip olan Philips 498P9Z’nin sağladığı bu görüntü, az önce de söylediğimiz gibi 2 adet 27 inç 1440p çözünülüklü monitöre eşdeğer.
Genel görüntüleme performansının yanı sıra, oyun ve film gibi multimedya uygulamalarında da canlılık sağlaması açısından sRGB renk gamutunun yüzde 122’sini, NTSC renk gamının yüzde 100’ünü ve Adobe RGB renk uzayının da yüzde 89’unu kapsayan Philips 498P9Z, DisplayHDR 400 sertifikasına da sahip. Böylece parlaklık, kontrast ve renk doğruluğu açısından hem bir çalışma hem bir eğlence platformu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz bu modelin.
Öte yandan bu ekranın 165Hz tazeleme hızına sahip olduğunu da söyleyelim. Adaptive-Sync görüntü teknolojisi desteği sayesinde, hem AMD hem NVIDIA ekran kartlarıyla görüntü senkronizasyonu sağlayabiliyor. Yani hem AMD FreeSync hem NVIDIA G-Sync desteğinden bu monitörde faydalanabiliyorsunuz. Bu da özellikle geniş bir oyun ekranına sahip olmak isteyenler için fazlasıyla önemli bir detay.
Biz kullandığımız süre içinde bu modelden fazlasıyla memnun kaldık. Bundan önce de bunun kadar olmasa da yayvan diyebileceğimiz, 35 inç boyutunda ve 2K çözünürlüğünde bir monitör vardı masamızda. Onu kaldırıp bu modeli masaya koyduğumuzda genişleyen görüntü karşısında çok memnun kaldık. Bu kadar geniş monitör, bahsettiğimiz gibi grafik tasarımcılar ya da finans gibi sektörlerde olanlar için el rahatlatıcı kuşkusuz, ancak öte yandan bizim gibi dijital içerikle uğraşanlar için de öyle. Bunu sadece video içerik üretimi ve video montaj aşaması şeklinde düşünmeyin. Yazı yazarken de çok faydalı oluyor. Word dosyasını 4 sayfaya kadar yan yana görüntüleyebiliyorsunuz. Ekranı rahatlıkla bölebildiğiniz için aynı anda 2 farklı uygulamayı yan yana açarak esnek bir kullanım elde edebiliyorsunuz. Pencereleri istediğiniz gibi boyutlandırmanız mümkün. Eğer bu da size yetmiyorsa, o zaman uygulamaları kolayca ekranın köşelerine yerleştirerek, 4 pencereli bir görünüm de elde edebiliyorsunuz.
Elbette bu monitör varken işin biraz da eğlence tarafına odaklandık. Malum elimizin altında iyi sayılabilecek bir sistemimiz var bu sayede Cyberpunk 2077 ve Microsoft Flight Simulator’u 32:9 ekran en - boy oranıyla maksimum çözünürlükte oynayabildik. Ortaya gerçekten de baş döndürücü bir görüntü çıktığı açık, zaten siz de şu an ekranda görebiliyorsunuz. Elbette sahip olduğumuz sistemde bir RTX 3090 olsa çok daha iyi performans alabilirdik, ancak sizde varsa, gerçekten de oyun performansıyla fazlasıyla keyif alacaksınız diye düşünüyoruz.
İşin film ve video izleme kısmı ise yine şahane. Bu monitör masanızda olduğu süre boyunca dev ekran televizyonunuzun pabucunun dama atılacağını söyleyebiliriz. Özellikle bu görüntü formatına uygun içerikler için çok iyi bir eküri oluyor Philips 498P9Z.
Sonuç
Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Philips 498P9Z bugüne kadar kullanırken en keyif aldığımız monitörler arasında başı çeken bir model oldu. İşin multimedya ve eğlence kısmı bir kenara, çalışmak için geniş alan sağlaması ve bunu zengin görüntü kalitesi ile desteklemesi en önemli yanları. 2 adet 27 inç monitör yerine tek panel ve yüksek çözünürlükte görüntü sağlama açısından iyi bir seçenek olabilir kanısındayız. Kullanılan panel, renk açısından yeterince doğru, form faktörü ve yüksek kontrastı sayesinde dediğimiz gibi sürükleyici oyunlar için kullanımı keyifli hale getiren bir model. Sağladığı görsel kalite bir yana, tasarımıyla da zerngin bir görsellik sağlıyor. Elbette her şeyin olduğu gibi bu cihazın da bir bedeli var. Şu an Philips 498P9Z’yi piyasada 30 bin TL dolaylarında bulabiliyorsunuz.
Sponsorlu İçerik