OPPO, kısa süre içinde birbiri ardına yeni modeller tanıtarak ülkemizde de dikkatleri üzerine çeken son dönemin flaş akıllı telefon markası oldu. Türkiye pazarına sırasıyla RX17 PRO, RX17 NEO, AX7, Reno10X, Reno Z, A9 2020, A5 2020, Reno2 ve Reno2 Z modelleriyle giriş yapan ve bununla birlikte kullanıcılara çok sayıda seçeneği kısa süre içinde sunan OPPO, elbette yeni ürünleriyle ofisimize de konuk oluyor. Daha önce sırasıyla diğer modelleri incelemiştik. Şimdi ise yeni flaş telefonu Reno2 Z modelini değerlendireceğiz. Bakalım Reno2 Z özellikleri neler, fiyatı ne kadar ve bize neler sunuyor?
Kaliteli İşçilik, Premium Tasarım
OPPO Reno2 Z, OPPO'nun diğer modelleri gibi oldukça ince bir işçilik ve kaliteli malzeme ile geliştirilen bir telefon olmuş. Her ne kadar bu model orta segmentin bir üyesi olsa da, açıkçası verdiği his premium seviyede, üst segment bir amiral gemisi statüsünde diyebiliriz.
Arka yüzde cam yüzey kullanan ve telefonu 2 farklı renk seçeneğiyle kullanıcılara sunan OPPO, Gök Beyazı ve Gece Mavisi kaplaması ise güzel bir görünüme imza atmış. Daha çok sade bir tasarım isteyen kullanıcılar elimizdeki Gök Beyazı renkli modelini tercih edeceklerdir kanaatindeyiz. Gece Mavisi modeli ise, gradyan tasarımıyla işlenmiş bir model. O modelin dış kaplaması ışığa göre renk değiştiriyor ve dikkat çekici bir görünüm elde ediyor.
Reno2 Z, kenarlara doğru kavisli hatlarıyla ele oturan yapısıyla kullanımı rahat bir telefon. Kenar çerçeveleri metalik yapıda, ön ve arka yüzeyler de Corning Gorilla Glass 5 ile korumalı. Bu sayede dayanıklı bir model olan telefon, ekranında halihazırda sağlam bir koruma filmi de bulunduruyor. Ayrıca telefonun kutu içeriğinde deri görünümlü bir kılıfın yer aldığını da söyleyelim. Öte yandan yine kutu içinde 20W'lık şarj adaptörünü ve telefonun şık kulak içi kulaklıklarını da bulabiliyorsunuz.
Reno2 Z'nin çevresine baktığımızda sağ tarafta güç butonunu, sol tarafta ise ses butonlarını görüyoruz. Yine sağ kenarda telefonun SIM kart ve microSD kart çekmecesi yer alıyor. Alt kısımda ise 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ve hoparlör mazgalı yan yana bulunuyor. Ekranın üstünde ise Reno2 Z'nin dikkat çekici pop-up kamerası karşımıza çıkıyor.
Bokeh Efektli Pop-up Kamera
Daha önceki Reno modellerinden de aşina olduğumuz gibi Reno2 Z'nin de üst tarafında gizli bir pop-up kamera yer alıyor. Kamerayı bu şekilde kullanarak ekranı bir delik veya çentik alanıyla meşgul etmemeyi tercih eden OPPO, pop-up kamerayı oldukça güzel işlemiş. 16 MP çözünürlüğünde selfie fotoğraflar çekebilen ön kamera, ayrıca fotoğraf veya video çekerken gerçek zamanlı bokeh efekti de uygulayabiliyor. Böylece selfie fotoğraflarınızda veya videolarınızda çevrenizi bulanıklaştırarak kendinizi ön plana çıkartabiliyorsunuz.
Motorize yapısıyla yuvasından oldukça hızlı çıkarak hazır hale gelen pop-up kamera, çevresindeki RGB ışık efektleriyle de farklılık kazanıyor. Telefonun Ek Ayarlar menüsünden Kamera Açılma Efektleri kısmından ışık efektlerinin rengini istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Kamera dışarı çıkarken veya tekrar yerine girerken bu ışık yanıp sönüyor. Ayrıca bu RGB LED'ler zamanlamalı selfie fotoğrafları çekerken de size geri sayım efektinde bulunuyor.
Pop-up kamerası ise güzel fotoğraflar çeken Reno2 Z, ayrıca yine daha önceki modellerde de yer aldığı gibi düşmeye karşı da korumalı yapıda. Eğer ön kamera açıkken telefonunuz elinizden düşerse, pop-up kamera otomatik olarak kapanabiliyor.
Harika AMOLED Ekran
Evet, Reno2 Z'yi tasarım ve pop-up kamerasıyla tanıdığımıza göre artık ekran ve altındaki özelliklerden bahsetmeye başlayabiliriz.
Reno2 Z'nin ekranı 6.53 inç büyüklüğünde. Böylece büyük bir görüntü alanı sunan telefon, ince kenar çerçevelerinin kullanılmış olmasıyla da bu alanı arttırıyor. Böylece ekran – gövde oranıyla yüzde 91.1'lik bir görüntü alanı sunan Reno2 Z, sağladığı görüntüyle de beğendiğimiz bir model oldu. Ekranda AMOLED panelin kullanılmış olması büyük avantaj. Ayrıca çözünürlük seviyesi de oldukça yüksek: Tam 1080x2340 piksel çözünürlüğünde. Bu ikisi bir araya geldiğinde ortaya gerçekten de muazzam bir görüntü çıkıyor ki Reno2 Z'de de bunu görebiliyorsunuz. Ekran parlaklığı olsun, renklerin doygunluğu ve derinliği olsun gayet başarılı bir ekrana sahip Reno2 Z. AMOLED panelden ötürü derin siyahlar ve yüksek kontrastıyla da güzel görüntü üreten telefon, 19.5:9 görüntü en – boy oranına sahip olmasıyla da özellikle film izlerken veya oyun oynarken yatay konumda keyif almanızı sağlayacak.
OPPO, bu modelinde de parmak izi okuyucusunu ekranın altına entegre olarak yerleştirmiş. Yeri itibariyle erişebilirliği kolay olan sensör, telefonu tutuşunuza göre tam başparmağın altına yerleşiyor ve hızlı şekilde kilidi açıyor. Ekran kapalı olduğu durumlarda da telefonu elinize aldığınızda hemen ışığı yanarak yerini belli eden sensör, böylece güvenliğin yanı sıra kullanım kolaylığı da sağlıyor.
Elbette Reno2 Z'de ayrıca bir yüz tanıma metodu da yer alıyor. OPPO, bu özelliği de ekranın hemen üzerindeki pop-up kameraya atamış. Kilidi yüz tanıma ile açmak istediğinizde kamera yerinden çıkıyor ve seri şekilde tanılama yapabiliyor.
Güçlü Performans
Reno2 Z, orta sınıfın güçlü telefonlarından biri oluyor. Zira Reno2 Z'de tam 8 GB RAM yer alırken, 8 çekirdekli işlemci de telefonun kalbinde yer alıyor. Daha yüksek işleme verimliliği ve daha az pil tüketimi sağlayan NPU teknolojisinin de kullanıldığı telefonda, bu teknolojiden hem cihazın genel performansında, hem fotoğraf çekimlerinde faydalanılıyor. Buna az sonra Reno2 Z'nin kamera yeteneklerinden bahsederken değineceğiz.
Helio P90 olarak da bilinen MediaTek MT6779 işlemciden güç sağlayan Reno2 Z, 12 nm fabrikasyon sürecine sahip bu işlemci ile sınıfına uygun performans gösteren bir telefon oluyor. Ortalamanın üzerinde performans sağlayan Reno2 Z, işlemcisinde 2 performans odaklı 2.2 GHz frekanslı Cortex-A75 ve 6 verimlilik odaklı 2.0 GHz frekanslı Cortex-A55 çekirdekten güç sağlıyor. Telefonun verimlilik odaklı Cortex-A55 çekirdeklerinin 1.8 GHz gibi alışılmışın aksine 2.0 GHz frekansında çalışmasının performansa ek güç getirdiğinden de bahsetmek lazım.
Reno2 Z, günlük kullanım performansıyla gayet akıcı bir deneyim sunuyor. Ekranlar arası geçişlerde veya uygulamalar arasında dolaşırken tempo düşürmeyen telefon, seri kullanıma ayak uydurabiliyor. Öte yandan oyun performansıyla da oyuncuların ilgisini çekebilecek bir model oluyor Reno2 Z. Zira telefonda bir Oyun Alanı mevcut. Telefona yüklediğiniz tüm oyunlar bu alana yerleşiyor ve bu sayede onları ekranlar arasında aramak zorunda kalmıyorsunuz. Elbette Oyun Alanı'nın tek esprisi bu değil; bu alan içinden telefonun çalışma performansını da ayarlayabiliyorsunuz. Eğer yüksek güç gerektiren oyunlar oynayacaksanız Rekabetçi Mod'u, daha basit uygulamalar çalıştıracaksanız ise Dengeli Mod'u belirleyebiliyorsunuz.
Bu arada Reno2 Z'de HD grafik ayarlarında PUBG oynadığımızı ve akıcı bir şekilde performans sağladığımızı da söyleyelim.
Ayrıca telefon geniş bir kapasiteyle geliyor. Elimizdeki model 128 GB. Böylece çok sayıda oyun ve uygulamayı kolayca yükleyebilirsiniz. Yer dert etmenize gerek yok. Zira telefonun microSD kart desteği de bulunuyor. Böylece hafızayı ek olarak 256 GB daha genişletebiliyorsunuz.
Android 9 ve ColorOS 6.1 İşletim Sistemi
Reno 2Z, Android 9 işletim sistemiyle geliyor, ancak Android 10 güncellemesi alacak modellerden biri oluyor. Yakında bu telefon da Android 10 işletim sistemine dahil olacak. Öte yandan telefonda arayüz olarak OPPO'nun daha önce de bahsettiğimiz ColorOS yazılınını görüyoruz.
ColorOS 6.1 arayüzünü kullanan Reno 2Z, yeni görsel tasarımıyla gayet güzel görünürken, sade tasarlanmış yapısıyla da oldukça işlevsel. Aradığınız ayarlara kolayca ulaşabiliyor, temel Android fonksiyonlarına getirdiği ek ayarlarla daha sezgisel bir kullanım sağlayabiliyor.
Mesela ekranı sağa çektiğinizde karşınıza çıkan Akıllı Asistan ekranı yoluyla sık kullandığınız favori uygulamalarınızı, sık kullandıklarınızı tek bir ekran içinde bir aradya toplayabiliyorsunuz. Öte yandan bildirim çubuğu üzerinden alıcağınız bildirimleri sıralayabiliyor ve önemsiz bildirimleri kapatabiliyorsunuz. Veya yine sezgisel navigasyon tuşları ile kolayca uygulamalar arasında dolaşabiliyorsunuz. İşletim sistemi içinde daha pek çok keşfedilecek detay var; bunlar arasında tema seçenekleri ve uygulamaları ekranlar arasında toplu taşıma özellikleri gibi güzel ipuçları da yer alıyor.
Başarılı Pil Ömrü
Reno2 Z, geniş bir batarya kapasitesine sahip. 4000 mAh kapasitesindeki piliyle rahat tam gün pil performansı gösterebilen Reno2 Z, böylece güçlü pil performansı isteyen kullanıcılar tarafından beğenilecektir kanaatindeyiz.
Yaptığımız PCMark batarya testine göre 12 saati deviren Reno2 Z, günlük pratik kullanımda da hakkını verdi. Yoğun kullanımlarda da telefonda yer alan NPU sayesinde güç yönetimi idaresini iyi yapabilen telefon, eğer dengeli şekilde kullanırsanız ikinci günü de rahat çıkartabiliyor. Bu anlamda telefonun pil performansını oldukça beğendik. Eğer sık oyun oynamayı seviyorsanız, Reno2 Z ile 8 saat aralıksız oyun oynayabilir; video izlemeyi seviyorsanız ise, 13 saat aralıksız video izleyebilirsiniz.
Öte yandan bilindiği gibi OPPO, akıllı telefonlarında VOOC teknolojisini kullanıyor. VOOC 3.0 hızlı şarj özelliğine yer verdiği Reno2 Z, 30 dakika sürede bataryanın yüzde 51'ini şarj edebiliyor. Bu da gerçekten muazzam bir rakam doğrusu.
Reno2 Z'nin Kamera Yetenekleri Nasıl?
Artık bilindiği gibi akıllı telefonlarda trend çoklu kamera sistemlerini içeriyor. Reno2 Z de bu trende uygun olarak 4 kameralı akıllı telefonlardan biri oluyor. 48 MP ana kameranın yanında 3 ek kamera daha konumlandıran OPPO, telefonda her bir kamera ile farklı bir işlevi yerine getiriyor.
Reno2 Z'nin arka yüzünde çizgi halinde dizili duran lenslerin hemen üzerinde, diğer Reno modelinde de karşılaştığımız gibi O-Dot noktasını görüyoruz. Telefonun arka paneline yerleştirilmiş bu küçük kabartmalı noktacık, lensleri yüzeyle doğrudan temas etmekten korumak için burada yer alıyor. Böylece telefonu masaya koyduğunuzda, lenslerin çizilmeyeceğinden emin olabiliyorsunuz.
Arkada yer alan kameralardan ana kamera Sony IMX586 sensöre sahip. Bu kamera 48 MP ölçüsünde fotoğraflar çekebiliyor ve 4K video kaydı yapabiliyor. f/1.7 diyaframlı ve 26 mm'lik lens, geniş açılı fotoğraflar çekebilirken, ayırca faz algımalamlı otofokusa da sahip.
Telefonda 2'inci kamera 8 MP ve 13 mm'lik ultra geniş açılı lens oluyor. Kamera arayüzünde hemen yukarıdaki ikona tıklayarak geniş yapabileceğiniz ultra geniş açılı lens ile 119 derecelik oldukça geniş alan fotoğrafları çekebiliyorsunuz.
Diğer 2 kamera ise, 2 MP mono lens ve 2 MP portre lensi oluyor. Bu iki lens ile portre modunda yapılan alan derinlikli, yani Bokeh efektli fotoğrafları geliştiren OPPO, bu sayede gayet güzel karelere imza atıyor.
Telefonun kameralarında ayrıca HDR desteği önemli bir yer tutuyor, yine yapay zeka desteği de bahsettiğimiz gibi bulunuyor. Bu sayede çekilen fotoğraflar daha hızlı işleniyor ve ortaya çıkan görüntü optimize edlerek daha güzel hale getiriliyor.
NPU hızlandırıcıdan özellikle telefonun gece çekimlerinde faydalanılıyor. Bu sayede gece yapacağız çekimlerde daha iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. Yine gece çekimleri için telefonun kameralarının yanında çift LED flaş da hazır bekliyor zaten, isterseniz onu da kullanabiliyorsunuz. Öte yandan gece çekimleri için telefonda bir tripod modunun bulunduğunu da söyleyelim. Bu da geceleri fotoğraf çekmeyi seven sabırlı fotoğrafçılar için güzel haber.
OPPO Reno 2Z ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak OPPO, Reno2 Z modeliyle de ortaya gayet başarılı bir sonuç çıkartmış doğrusu. Orta segmentte iyi bir akıllı telefon sahibi olmak isteyen ve premium çizgide bir model arayanlar, Reno2 Z'den keyif alacaklardır kanaatindeyiz. Peki, Reno2 Z'nin fiyatı ne kadar? Şu an Reno2 Z'yi piyasada 3059 TL fiyatla bulabiliyorsunuz ki, bu da Reno2 Z'nin özellikleri dahilinde sınıfı için gayet rekabetçi olmasını sağlıyor.
Kimler Almalı
3000 TL fiyat çizgisinde premium seviyede tasarım ve başarılı performans arayan kullanıcılar OPPO Reno2 Z modelini tercih edebilirler.
Alternatifleri
OPPO Reno2 Z'ye alternatif olarak Reno2 modeli de tercih edilebilir.