OPPO Reno 11 FS İnceleme

Satın aldığınız bir telefonu en az 4 yıl boyunca ilk günkü gibi kullanmak mümkün mü? OPPO, yeni akıllı telefonu Reno11 FS ile bu soruya “evet” diyor. Peki, Reno11 FS bu iddiaları karşılayabiliyor mu? Tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • 4 yıl performans ve pil garantisi
  • Şık tasarımı
  • Kameradaki Işık Halesi
  • Dayanıklılık sertifikaları
  • 120Hz tazeleme hızına sahip parlak ekran
  • Yapay zeka destekli kamera özellikleri
  • İdeal performans
  • Artırılabilir hafıza
  • Çift SIM kart & NFC desteği
  • Suya tam korumalı değil

Malum, ekonomi olarak zor dönemlerden geçiyoruz ve bir akıllı telefon ihtiyacı doğduğunda çoğumuzun canı sıkılıyor; zira bu, cepten gidecek bir sürü para anlamına geliyor ve bir endişeyi de beraberinde getiriyor: Binbir güçlükle satın aldığınız bu telefonu ne kadar süre kullanacaksınız?

Elbette ekonomisi daha özgür olanların bu tür sorunları yok, ancak sizin için bu çok önemli olabilir. Peki, çare ne? Bu tip durumlarda garantili çözümlere başvurmak elzem. Artık akıllı telefonlara baktığımızda bazı markaların belli konularda garanti vermeye başladığını görüyoruz. Göz boyayabilecek özellikler yerine asıl bunlara kulak vermek, satın aldığınız cihazı uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi kullanabilmeniz için çok önemli. Videonun başlığında da gördüğünüz gibi bugün OPPO Reno11 FS modeli bizlerle ve bu telefon, OPPO tarafından, uzun yıllar boyunca ilk günkü performansı sunmak üzere özel olarak hazırlanmış. Peki, OPPO bunu nasıl yapıyor, Reno11 FS bizlere neler sunuyor, gelin şimdi hepsine yakından bakalım.

Evet, Reno11 FS, OPPO’nun daha önce Roberto Carlos’un “Türkiye’deki 11’üncü golüm” dediği Reno11 serisinin bir devamı niteliğinde.

Reno11 FS, hem tasarımıyla hem donanımıyla yenilenmiş bir model olarak karşımıza çıkıyor; tasarımından teknik özelliklerine değin pek çok yeniliği var, hatta yapay zeka konusunda da geniş geniş anlatacağımız özelliklere sahip. Ancak ilk başta az önce de bahsettiğimiz konuyu ele alalım ve bu telefon nasıl bir kullanım garantisi veriyor ondan bahsederek başlayalım.

OPPO Reno 11 FS Ne Kadar Dayanıklı?

Bir telefonu uzun yıllar boyu kullanabilmeniz için elbette fiziksel şartlara dayanabilmesi kadar, kendi performansını ilk günkü gibi idame ettirebilmesi de önemli. Reno11 FS’nin tasarım dayanıklılığı konusunda da önemli gelişmeleri var, ancak OPPO’nun bu telefonla ilgili ilk sıraya koyduğu madde, “Reno11 FS’yi satın alan kullanıcının, onu uzun yıllar boyunca ilk günkü” gibi kullanabilmesi -ki bu çok kıymetli bir yaklaşım.

OPPO, bunun için Reno11 FS’yi 50 Aylık Akıcılık Koruma Testi adında özel bir teste tabi tutmuş. Biliyorsunuz, telefonlar zaman içinde güncel yazılımları ve dijital ihtiyaçları karşılayamaz oluyor ve telefonu satın aldıktan belki 1 -2 yıl sonra değiştirmek zorunda kalabiliyoruz. Ancak OPPO’nun 50 Aylık Akıcılık Koruma Testi, bu telefon için tam 4 yıl boyunca bu sorunların yaşanmayacağı, akıcı bir kullanım sunacağını bizlere söylüyor. Ancak elbette burada size de iş düşüyor, sizin de telefonunuza biraz özen göstermeniz lazım.

Stabilite tamam. Peki, pil performansı? OPPO, pil ömrü garantisiyle de bunu perçinliyor. Reno11 FS, “4 yıldan uzun süre dayanıklı pil” iddiası ile geliyor. Yani bu, bu telefonu bugün satın aldığınızda, en az 2028 yılının ekim ayına değin, bugünkü pil performansıyla kullanmaya devam edebileceksiniz anlamına geliyor. Elbette burada telefonun piline gerekli bakımı da yapmanız gerektiğini söylememiz lazım; yani mesela günde 1 kez şarj etmeli, yüzde 20 ila yüzde 80 gibi pil sağlığını etkiliyecek faktörlere dikkat etmelisiniz -ki bu karşılık bulsun.

Pil performansı da tamam. Peki, ya tasarımsal dayanıklılık? Şimdi soru şu: Bu telefon, 4 yıl boyunca ilk günkü gibi sağlam kalabilecek mi? Tabii her telefonu kırabiliriz, siz de kırabilirsiniz; iddiaları çürütme konusunda bir sorun yok.

Zira biliyorsunuz ki, dayanıklılık testleri standartlaştırılmış kalıplarda yapılıyor ve neticede bunlara ilişkin bir sertifika veriliyor. Elbette gerçek dünyada işler pek de öyle yürümüyor. Fakat yine de bunun, satın aldığınız cihaza karşı bir güven telkin ettiği gerçek, öyle olmalı da. OPPO da Reno11 FS'yi tasarlarken, telefonun dış etkilere karşı dayanıklı yapıda olmasına özen göstermiş ve sağlam bir tasarım anlayışı benimsemiş.

Telefonun düz profilli tasarlanmasının sebeplerinden biri de bu aslında. Böylece kavis gibi kenarlardan telefonu darbeye karşı zayıflatacak alanların önüne geçilmiş.

OPPO, bu modelde, gelişmiş bir cam ekran ve OPPO'nun bağımsız olarak geliştirdiği Yüksek Mukavemetli Alaşım Çerçevesi‘ni kullanılmış. Bu sayede telefona yüksek seviyede bir koruma sağlanmış. Ancak benim en beğendiğim özellik, Sünger Biyonik Yastıklama oldu. Zira bir telefonu dıştan kırabilirsiniz, onun tamiri kolay. Peki, iç parçalar ya da verileriniz? Telefonu değiştirmenize asıl sebep buradaki hasarlar oluyor genelde. İşte bu bahsettiğimiz Sünger Biyonik Yastıklama özelliği, cihazın içindeki temel bileşenleri olası darbelere karşı ekstra koruma altına alıyor. Bu da telefonu darbelere daha dayanıklı bir hale getirmiş. Yani kazara yere düşmelere karşı hem ekran hem gövdesi daha korumalı yapıda olurken, bileşen tarafında da olası veri kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmış ve arızalanma riski düşürülmüş. Bu anlamda telefonun SGS Performans Çoklu Sahne Koruma Testi'nde 5 yıldız aldığının da altını çizelim. Bu 5 yıldız, cihazın günlük kullanımda zorlu şartlara karşı dayanıklılığını ortaya koyuyor. Bu arada telefonun kutusunda ek koruma olarak bir silikon kılıf bulunduğunu da söyleyelim.

Öte yandan OPPO11 FS, suya ve toza karşı da IP64 koruma derecesine sahip. Bu koruma her yönden su sıçramalarına karşı dayanıklılık gösteriyor, fakat direk suya daldırma konusunda bir dayanıklılık sağlamıyor, onu da söyleyelim. Bu noktada açıkçası şunu da söylemek lazım: Bu denli korumalı ve uzun yıllar kullanılabilecek bir telefonun, suya tamamen dayanıklı yapıda tasarlanmış olmasını görmek isterdik doğrusu. Elbette diğer yandan maliyeti daha yükselteceği ve bunun bütçenize yansıyacağı için, OPPO burada tercihini IP64’ten yana kullanmış olabilir.

Evet, bu kısmı toparlarsak, OPPO, Reno11 FS ile önemli boşlukları dolduruyor ve sahiplerini uzun yıllar boyunca üzmeyecek bir telefon ortaya koyuyor. Peki, ama telefonun özellikleri neler? Şimdi diğer bölüme geçelim ve Reno11 FS’nin tüm özellik ve yeteneklerini tanıyalım.

OPPO Reno11 FS Yapay Zeka Yetenekleri Neler?

Evet, yapay zeka artık iyiden iyiye günlük hayatın bir parçasına dönüşmeye başladı. Merak ettiğimiz bilgileri ona soruyoruz, işlerimizi yaparken ondan yardım alıyoruz; baya baya artık elimiz ayağımız olmaya başladı. Artık bilgisayarlarda yapay zekaya özel tuşlar da görmeye başlamışken, telefonlar için de yeni bir döneme giriliyor.

OPPO da Reno11 FS’yi buna uygun olarak hazırlamış ve yapay zekadan büyük ölçüde faydalanmış. Telefonun yapay zeka yetenekleri en fazla kamera tarafında karşımıza çıkıyor.

Özellikle portre fotoğraflarda kullanacağınız önemli bir yapay zeka aracı AI Studio olacak. AI Studio ile çektiğiniz bireysel veya grup fotoğraflardan yüzünüzü yapay zeka yoluyla hızlıca hazır şablonlara aktarabiliyorsunuz. Öyle ki, aramızda yeni Iker Casillas’lar doğacak, prensesler yükselecek. Burada fazlasıyla geniş seçenek var, bir bakmanızı öneririz.

Elbette bu işin biraz fantezi ve biraz da eğlence kısmı. Ancak bir özellik var ki gerçekten çok kullanışlı bulduk. O da AI Silgi özelliği. Telefonun AI Silgi özelliği, görüntünün arka planındanki istenmeyen detayları silerek sorunsuz bir fotoğraf ortaya çıkarabiliyor. Örneğin, fotoğrafa girmiş çirkin elektrik direklerini, çöp kutularını veya arkanızdaki tanımadığınız birini yapay zeka sayesinde kolayca fotoğraftan silebilyorsunuz. OPPO’nun AI Silgi özelliği, milyonlarca görüntü üzerinde eğitilmiş yapay zekaya dayanıyor ve tıpkı profesyonel bir fotoğraf düzenleme yazılımı gibi istenmeyen nesneleri zahmetsizce ve çok doğal bir görünümle kaldırmanızı sağlıyor. Tek yapmanız gereken istenmeyen bölümü seçmeniz, hepsi bu kadar.

Yapay zeka desteği sadece silgiyle sınırlı değil. Kullanıcılar, örneğin bir selfie fotoğrafında kendini veya yanındaki diğer kişileri izole ederek, diğer her şeyi kesip atabiliyor, ardından arka plana kendi istediği bir manzarayı veya sanatsal çalışmaları koyarak yeni bir görüntü de oluşturabiliyor. Aslında bu dekupe işlemi, zamanında medya profesyonelleri tarafından yapılan çok hassas ve zor bir işlemdi ama yapay zeka sayesinde artık çok doğal görünümlü kesme/dekupe işlemlerini OPPO Reno11 FS ile yapmak mümkün hale geliyor.

OPPO Reno11 FS Tasarımı Nasıl?

Evet, OPPO Reno11 FS, yapay zekanın yanında tasarımıyla da göz alan bir model. Telefon, hem çağdaş hem de klasik renk şemalarını birleştiren üç etkileyici renk seçeneğiyle geliyor. Zeytin Yeşili, Kehribar ve Mat Gri renkleriyle kullanıcılara sunulan Reno11 FS’in arka kapağında kamera adası için OPPO, Kozmos Halka Tasarımı adını verdiği yeni bir halka tasarımı oluşturmuş. Bu halkanın iç tarafında dikkat çekici ince bir ışık halesi kullanılmış -ki bu ışık halesi mesaj uyarıları, şarj bildirimi, video veya oyun sırasında ortam aydınlatması, ışık efektleri yaratmak için kullanılıyor ve görsel olarak etkileyici bir ambiyans yaratıyor.

Örneğin, bir toplantıda veya dersteyken, Işık Halesi sezgisel olarak diğer herkesi rahatsız etmeden bildirimler için ışık uyarıları gösterebiliyor. Aynı şekilde, bir oyunu başlattığınızda, ışık dinamik bir görsel deneyim oluşturmak için farklı renk spektrumunda yanıp sönüyor, bu da loş bir odada oyun oynadığınızda, ambiyansı güçlendiriyor. Telefon arayüzünde Nefes Alan Işık kısmından ulaşabileceğiniz bu özelliği istediğinize göre şekillendirebiliyorsunuz. Şarj olurken, gelen aramalar esnasında, bildirimlerde, müzik çalarken ya da oyun oynarken hangi renklerle size eşlik etmesini belirleyebiliyorsunuz. Böylece şık kamera adası daha çekici bir hale getirilmiş.

Elimizde Zeytin Yeşili rengiyle bulunan OPPO Reno11 FS, 7.69 mm kalınlığında ve 187 gram ağırlığında bir model. Bu arada başta da belirttiğimiz gibi ne ekran ne de gövdenin kavisli yapıda olduğunu söyleyelim, düz profilli telefonlardan biri oluyor.

OPPO Reno11 FS Ekran Özellikleri Neler?

Reno11 FS’nin ekranı, 6.67 inç büyüklüğünde. Boyut itibariyle multimedya tüketimleri için gayet yeterli olan ekranda önemli özellikler yer alıyor. 2400x1080 piksel, yani FHD+ çözünürlüğünde olan bu ekran, tam 120Hz yenileme hızına sahip. Böylece akıcı bir kullanım deneyimi sağlıyor. Diğer yandan telefonun üst seviye rakiplerinden ekran konusunda da geri kalmadığını gösteriyor. 120Hz tazeleme hızını ister en üst seviyede tutabiliyor, isterseniz dinamik modda otomatik olarak devreye girmesi için de ayarlayabiliyorsunuz.

Telefonun ekranının bir diğer beğendiğimiz özelliği, fazlasıyla parlak olması. Bu ekran, 2.100 nit'e kadar bölgesel ve 1.200 nit'lik genel maksimum parlaklık değerlerine ulaşıyor. Bu değerleri çoğu zaman ancak amiral gemisi modellerinde görüyoruz, orta seviye için önemli bir artı.

Ekranın parlaklık değeri yükseldikçe güneş altında ekranı okumak da daha rahat oluyor. Telefonun yapay zekası da burada kullanıcıya destek oluyor: AI Parlaklık özelliğiyle her ortamda en iyi görüntülemeyi sağlamak için ekranı otomatik olarak ayarlayabiliyor.

Reno11 FS’nin ayrıca Akıllı Göz Koruma yeteneği bulunuyor. Reno11 FS uzun süreli kullanımlarda görsel konforu ve göz güvenliğini artırmaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi donanım ve yazılım özelliğiyle donatılmış. Donanım düzeyinde ekran, gözlerinize ulaşan mavi ışık miktarını azaltmaya odaklanmış. Bunun için yüksek mavi ışık emisyonlarını zararlı aralığın dışında tutuyor. Yazılım sayesindeyse telefon, göz dostu bir ekran sağlamak ve iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olmak için güneşin doğuş ve batış saatlerine göre kendini ayarlıyor.

Ekran ayrıca, parmağınız ıslak olsa bile düzgün tepkiler verebiliyor. Bu da kullanım noktasında avantaj sağlayan bir diğer yönü.

Bu kısmı kapatmadan son olarak: Telefonda ekran içi parmak izi sensörü ve ön kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de bulunuyor. Böylece kişisel verileriniz tamamen güven altında bulunuyor.

OPPO Reno11 FS Kameraları Nasıl? Yetenekleri Nedir?

Evet, telefonun kamera özelliklerini de merak ettiğinizin farkındayız. OPPO Reno11 FS, net ve doğal portreler yakalamak için tasarlanmış ultra-net kamera sistemi ile fazlasıyla başarılı bir fotoğraf deneyimi sunuyor. Arka kamera adasında 50MP ana kamera yer alıyor. 50 MP çözünürlüğünde çekim yapmak istediğinizde kamera arayüzünden Hi-Res seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Ana kamerasıyla fazlasıyla gün ışığında güzel fotoğraflar yakalayabilen telefonda çekim aşamasındayken kameralar arasında geçiş yapması da çok kolay. Ekran üzerindeki 0.6, 1x ve 2x modlarını kullanarak telefonun farklı sahneleri yakalayabiliyorsunuz.

Ayrıca, yakın plan portreler için 2MP makro kamera ve 112 derece 8MP ultra geniş açılı kamera da telefonda bulunuyor. Zaten portre konusunda özellikle baş vuracağınız bir alan arka kamerayla olduğu kadar ön kameranın da portre modu olacak. Ön yüzde ekran deliği içinde bulunan 32MP’lık selfie kamerası var ve bununla 2 farklı açıda portre fotoğraflar çekebiliyorsunuz. 0.8 ve 1x şeklinde hızlıca kadraj seçmeniz mümkün. Çekilen fotoğraflarda ise Reno11 FS’nin az önce anlattığımız yapay zeka yeteneklerine başvuruyoruz.

Kamera bölümünü kapatmadan son olarak, telefonun 1080p çözünürlüğünde ve 30fps hızında video çekebilme yeteneğine sahip olduğunu da söyleyelim. Ayrıca ağır çekim ve time-lapse çekim yapılabilirken, ön ve arka kameralarla aynı anda çift görüntülü video kaydı da alabiliyor. Ve arka kamerada OIS desteği bulunduğunu da bu noktada söyleyelim.

OPPO Reno11 FS’nin Performansı Nasıl?

Gelelim telefonun performansına. Reno11 FS sorunsuz bir kullanıcı deneyimi ve daha uzun pil ömrü sağlaması için 8 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 685 işlemciden güç sağlıyor. 6nm teknolojisiyle üretilen ve 2.8GHz hıza sahip bu işlemci hem günlük performans ihtiyacını karşılıyor hem yapay zeka uygulamalarını destekliyor. Bunun yanı sıra mobil oyunlara Adreno GPU’su ile hız sağlıyor ve ayrıca Snapdragon X11 LTE modeme sahip olmasıyla da hızlı ve güvenilir 4G LTE bağlantısı sunuyor.

Telefonun yapay zekaya ilişkin özelliklerinden birini de tam bu noktada görüyoruz. AI LinkBoost özelliği ile mobil sinyalin az olduğu ortamlarda bağlantınızı korumanızı sağlayan bu özellik, sinyal kesintilerinden mümkün mertebe kurtulmanızı sağlıyor. Böylece sinyalin düşük olduğu yerlerde telefon bu noktada da size destek oluyor.

Reno11 FS’nin RAM kapasitesi 8 GB. Ayrıca OPPO'nun RAM Genişletme teknolojisi bu telefonunda da karşımıza çıkıyor. 8 GB'a kadar ROM alanını ek RAM'e dönüştürebiliyor. Böylece 8 GB fiziksel RAM’e ilave 8 GB sanal RAM ile itici güç kazanabiliyorsunuz -ki bu özellikle arka planda bekleyen uygulamaların telefonu yavaşlatmasının önüne geçiyor ve oyunlarda itici güç sağlıyor. Bu arada telefonun depolama alanı da bir hayli geniş. 256 GB kapasitesinde olan depolama alanını, ayrıca yine microSD kart oluyla artırabiliyorsunuz. Telefonun alt kenarındaki SIM kart çekmecesini açtığınızda, burada microSD kart alanı ile beraber hibrit olarak kullanılabilecek ikinci bir SIM yuvası da göreceksiniz. Yani Reno11 FS, çift SIM kart desteği gösteriyor.

Burada telefonun önemli bazı yeteneklerinin de altını çizmemiz lazım. OPPO'nun geliştirdiği Trinity Engine adında bir teknoloji mevcut ve bu performans konusunda size büyük destek sağlıyor. Trinity Engine, telefonu kullanım noktasında kaynakları ihtiyaca göre hassas bir şekilde tahsis edebiliyor ve bu da uzun vadeli sistem akıcılığı sağlıyor. Ayrıca, kullanıcı dosyaları için daha fazla alan yaratmak üzere akıllı depolama sağlayan ROM-Vita özelliği de dosyaları sıkıştırabiliyor veya temizleyebiliyor.

OPPO Reno11 FS’in Pili Nasıl? Şarjı Ne Kadar Dayanıyor?

Başta da söylediğimiz gibi Reno11 FS, pil performansıyla bir hayli iddialı iddialı bir telefon, “4 yıldan uzun süre dayanıklı pil” iddiası taşıyor. Peki, bu pilin günlük kullanımda performansı nasıl?

OPPO, Reno11 FS’de 5000 mAh’lik büyük bir batarya kullanmış. Bu batarya telefona 2 güne yaklaşan bir kullanım süresi sunuyor. Eğer hiç durmaksızın bütün gün TikTok videoları seyretmek isterseniz 10 saati aşkın süre boyunca TikTok izleyebilirsiniz -ki biz önermeyiz. Bizce onun yerine YouTube izlemeniz daha tercih edilesi, zaten merak etmeyin telefon o tarafta da uzun süre size eşlik edecek. Zira dediğimiz gibi güçlü bir batarya kullanılmış ve enerji tüketiminde verimli davranan işlemci ile birleşince de gayet iyi bir iş çıkartıyor.

Öte yandan hızlı şarj imkanı da var. Telefonda 45W SUPERVOOC hızlı şarj mevcut ve bununla 75 dakikada tam kapasite şarj olabiliyor telefon. Ancak o kadar vaktiniz yoksa da sorun yok; telefonun şarjı yüzde 1’ken 10 dakikalık şarj ile 7 saatten fazla müzik çalma veya 8 saatten fazla arama süresi sunacak ölçüde şarj olabiliyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak, OPPO, Reno11 FS ile ortaya gayet başarılı bir telefon çıkarmış ve başta da söylediğmiz gibi uzun yıllar kullanılabilecek bir model olması için büyük çaba sarf etmiş. Videonun başlığında sorduğumuz sorunun cevabını 4 yıl sonra hala burada olursak vermek isteriz, bunun için kısmet diyelim... Ancak bu konuyu bir kenara bırakırsak, yakışıklı tasarımı, sağladığı performansı, geniş özellikleri, yapay zeka ile kullanımı çeşitlendirilen kamera yetenekleri ve OPPO’nun dayanım garantisiyle beraber son tahlilde iyi bir seçenek olarak öne çıktığını söyleyebiliriz. Peki, fiyatı ne kadar? Reno11 FS, şu an 15 bin 999 TL fiyatla satışa sunulmuş durumda. Bu anlamda -uzun yıllar kullanılabileceğini de göz önünde bulundurarak- iyi bir seçenek olabilir.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO Reno 11 FS
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciQualcomm Snapdragon 685
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.8 - GHz
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6 inç
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera (2)32 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 163 x 7.69 mm
Ağırlık187 gr.