Çinli elektronik üreticisi OPPO’nun A38 modeli, 6.56 inç 90Hz IPS LCD ekrana sahip, görece büyük boy bir telefon. IP54 toz ve su sıçrama direnci sunan telefon, MediaTek Helio G85 işlemciye sahip. Fotoğraf çekmeyi sevenler için arka kapak üzerinde çift 50 MP kamera ve ön tarafta 5 MP selfie kamerası bulunuyor. Telefonda 128 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Cihaz nispeten eskimiş olan Android 13 işletim sistemi üzerinde ColorOS 13.1 ara yüzünü çalıştırıyor. Pil konusunda ise 5000mAh batarya ve 33W hızlı şarjı yeteneği dikkat çekiyor. Peki, tüm bu özellikleri dikkate aldığımızda telefon kullanıcısına nasıl bir deneyim sunuyor?
OPPO A38’in Tasarımı Nasıl?
OPPO A38, oval köşelere sahip, metal görünümü bir çerçeveyle kaplanmış şık görünümlü bir telefon. 164 x 75 x 8,2 mm boyutlarındaki telefonun ağırlığı ise 190 gram. Cihazın IP54 sertifikası ise toz ve su sıçramasına dayanıklı. Ancak bu sizi yanıltmasın, yoğun bir suya maruz kalması halinde, telefon su alacaktır. “Su sıçrama korumasına” sahip telefonlar ancak hafif yağmurdan ve elinizi yıkarken sıçrayan damlalardan koruyor. Dolayısıyla, telefonunuzu suya karşı özenli şekilde korumanızı tavsiye ederiz.
OPPO A38’in Ekran Performansı Nasıl?
OPPO’nun akıllı telefonu büyük ekran boyutuyla beğeni toplasa da, konu performansa gelince cihaza biraz ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var. Aslında 6,56 inç IPS LCD ekran 90Hz yenileme hızıyla göz dolduruyor, ayrıca 720 nitlik en yüksek parlaklık gücü de hiç fena değil; parlak dış ortam koşullarında bile sınıfına göre iyi bir görünürlük sağlıyor. Ancak ekran çözünürlüğü 720x1612 piksel boyutlarıyla günümüz standartlarının biraz altında kalıyor. Bu ekranda yüksek çözünürlüklü bir video izlemek istediğinizde biraz canınız sıkılabilir.
OPPO A38 Kameraları Nasıl?
OPPO A38, PDAF (Faz Algılama Otomatik Odaklama) özelliğine sahip 50 MP geniş açılı lense sahip çift kamera sistemiyle geliyor. Arka yüzeyde alt alta sıralanmış bu kameraya portre modu ve derinlik efektlerine katkıda bulunan 2 MP derinlik sensörü de eşlik ediyor. Kamera sisteminde düşük ışıkta fotoğraf çekmeye destek olan bir LED flaş da bulunuyor. Ancak bu flaş büyük bir mucize yaratmıyor. Loş veya karanlık ortamlarda fotoğrafların grenlenmesi kaçınılmaz. Dolayısıyla, akşam saatlerinde veya kapalı/loş ortamlarda fotoğraf çekmek üzere bir prodüksiyon hazırlıyorsanız ışıklandırma ekipmanlarınızı da hazır bulundurmanızı öneririz. Bu arada video kaydı için maksimum çözünürlük, 1080p ve kare hızı da 30fps. Video konusunda telefonun çok etkileyici yetenekleri olduğunu söyleyemeyiz. Bugünün standartlarının 60fps’ye ulaştığını unutmayalım.
Telefonun ön kamerası da çok yüksek çözünürlük sunuyor diyemeyiz. Piyasada ön kameralar çoğunlukla 12MP sunarken OPPO A38, 5 MP çözünürlüğünde geniş açılı bir özçekim kamerasıyla geliyor. Bu kamera da ayrıca 1080p@30fps çözünürlükte video kaydı yapabiliyor.
OPPO A38 Performansı Ne Sunuyor?
ColorOS 13.1 arayüzüyle Android 13 üzerinde çalışan OPPO A38, 12nm teknolojisiyle üretilmiş Mediatek MT6769 Helio G85 işlemcisiyle çalışıyor. Bu işlemcinin piyasadaki güçlü işlemcilerden biri olduğunu söyleyemeyiz. CPU yapılandırması 2×2.0 GHz Cortex-A75 çekirdekli ve 6×1.8 GHz Cortex-A55 çekirdekli sekiz çekirdekli bir kurulumdan oluşuyor. Grafik işlemleri içinse Mali-G52 MC2 GPU’su bulunuyor. Telefon bu işlemci yapısıyla, oyun oynamaya çok da müsait değil. Ancak elbette basit oyunları çalıştırırken sorun yaşamazsınız. Öte yandan birden çok uygulama çalıştığında veya ağır fotoğraf/video uygulamalarıyla uğraştığınızda CPU’nun zorlandığını kolayca hissedebilirsiniz.
Bu noktada 8 GB’lık bir hafıza belki işlemcinin şişe ağzını rahatlatabilirdi ancak telefonun 6 GB’lık RAM’i bulunuyor. Bu boyut şimdilik yeterli gibi görünse de telefonu uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız, 1-2 seneye hafızanın yetersiz kaldığı popüler uygulamalarla karşılaşma riski yaşayabilirsiniz. Zira biliyorsunuz, sosyal medya uygulamaları ya da YouTube veya WhatsApp gibi popüler uygulamalar düzenli olarak gelişiyor ve daha fazla kaynak isteyen uygulamalara dönüşüyorlar. Birkaç sene önceye kadar 1-2 GB seviyesinde hafızaları olan telefonlarda sorunsuz çalışan bu uygulamalar bugün 4 GB altındaki hafızalara burun kıvırıyorlar. Eğer ihtiyacınız olursa, telefonda RAM genişletme özelliği bulunuyor.
RAM ayarları kısmından 6 GB’a kadar sanal RAM takviyesi yapabiliyorsunuz. Bu size biraz da olsa itici güç sağlayabilir. Öte yandan telefonda yer alan 128 GB’lık depolama alanı, fotoğraf ve videolar için telefonun sınıfına göre yeterince depolama alanı sağlıyor.
OPPO A38 ve Bağlantı Özellikleri Neler?
OPPO A38, standart Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac seçeneklerini sunuyor. Fakat WiFi teknolojisinin son ayağı olan 802.11 ax yani Wi-Fi 6’yı desteklemediğini hatırlatalım. Telefonun A2DP ve LE özellikli Bluetooth 5.3 bağlantısı, kablosuz veri aktarımı ve ses akışı için kullanılabilir. Konumlandırma işlemleri içinse GPS, GALILEO, GLONASS, BDS ve QZSS standartlarının desteklendiğini görüyoruz. Öte yandan, Cihazda NFC veya radyo alıcısı bulunmuyor. Bu da telefonu bir market kasasında NFC ile ödeme yaparken veya en basitinden İstanbulKart yüklemesi yaparken kullanamayacağınız anlamına geliyor. Kablolu bağlantılar ve veri aktarımı içinse OTG destekli bir USB Type-C 2.0 bağlantısı var.
OPPO A38 Pil ve Şarj Performansında Neler Sunuyor?
Fiyat/perfomans odaklı bir telefon için pil ömrünün çok önemli olduğunu kabul etmemiz lazım. OPPO da 5000 mAh ama çıkarılamayan bir Li-Po pil ile geliyor. Avrupa Birliği, çıkarılamayan pilleri pek “etik” bulmuyor. AB’de yakında hayata geçmesi beklenen yasayla bu telefonların satışı yasaklanacak zira kullanıcıyı basit bir pil değişimi için bile teknik servise mahkum bırakmak, ticari açıdan çok “dürüst” bir hareket kabul edilmiyor.
Kullanıcıların, hızla ömrünü yitiren ve giderek daha az dayanan telefon bataryalarını basitçe yeni bir batarya ile değiştirebilme hakkına sahip olmaları görüşü benimseniyor. Eskiden pek çok telefon bu imkana sahipken, üreticiler pil değişimi için telefonları teknik servise götürmek “zorunda” kalmanın daha “kazançlı” olduğunu fark ettiğinden beri insanlar bu basit haktan mahrum kaldılar. Dolayısıyla bu yasa ile telefonların çıkartılabilir pile sahip olması bekleniyor.
Öte yandan 5000 mAh’lik pil, telefonun tüm gün boyunca pil sorunu yaşamadan çalışması için yeteril ve 33W kablolu şarj da cihazı hızlıca şarj etmek için yeterli kabul edilebilir. 30 dakikalık bir şarj pili yüzde 50'ye kadar şarj etmeyi vadediyor. Ancak acil durumlarda çoğu insan 30 dakikaya tahammül edemeyebilir.
Sonuç
OPPO A38, 2 renk seçeneği sunuyor. Parlak siyah ve parlak altın renkleri göze hoş görünüyor. Ne var ki, işlemcisi herkesi çok memnun etmeyecek olan telefonun, ekran çözünürlüğünün de zayıf kaldığını hatırlamakta fayda var. Telefonun, bugünün standartlarının altında kalan 5 MP’lik ön kamerası da, 2025’le beraber standartların çok altında kalacak gibi görünüyor.
Cihazın arkadaki 50 MP’lik iki kamerası şimdilik kullanıcılara günün standartlarında bir çözünürlük sunarken, loş ışık altında görüntü kalitesinin düştüğünü unutmamak gerekiyor. 2 MP’lik derinlik sensörü de ortalama bir performans sunuyor. Öte yandan, Andorid 15’in beta sürümlerinin denendiği şu günlerde, Android 13 sunan bir telefonun, 2025’e girdiğimizde Android dünyasında bir hayli geride kalma riski taşıdığını da kabul etmek lazım. Telefonu uzun süreli kullanmaya niyetli olan kullanıcılar bir süre sonra Android güvenlik güncellemelerinden mahrum kalabilirler.
Yine de eğer büyük ekranlı ve şık bir telefon arıyorsanız cazip görünebilecek OPPO A38, 8500 TL’ye ulaşan fiyatıyla aslında bize çok da fiyat/performans telefonu olarak görünmedi. Sunduğu düşük özellikleri göz önüne alacak olursak, fiyatın fazla kaldığını ve bu fiyat seviyesinden telefonu tavsiye etmediğimizi söyleyebiliriz. Ancak elbette son karar yine sizlerin.