Son zamanlarda oyunseverlere birbirinden başarılı örnekler sunan Nvidia, bir kez daha bizlerle birlikte. Çok kısa bir süre önce CES 2014 fuarında mobil cihazlara özel Tegra K1 grafik çipini tanıtan Nvidia, bu defa da Maxwell kod adlı GPU serisinin ilk üyesini sundu. Yeni dönemde yeni nesil GeForce ekran kartlarında göreceğimiz Maxwell mimarisi, oyunseverleri yüksek performansla tanıştıracak. Maxwell mimarisinin ilk örneği olma özelliği gösteren GeForce GTX 750 Ti, ailenin ilk üyesi olarak bugün bizlerle.
Nvidia, son zamanlarda yalnızca GPU üzerinde çalışmalarda bulunmuyor. GPU teknolojisinin yanı sıra daha iyi bir oyun deneyimi yaşatmak adına gelişimi oyun teknolojileri üzerinde de sürdürüyor. GeForce Experience, Shadowplay, Gamestream ve daha fazlası hakkında da konuşacağız. Ama önce söze asıl konumuz ve Maxwell mimarisinin ilk örneği olan GeForce GTX 750 Ti'dan başlamak lazım.
İlk Maxwell'li GPU
İlk nesil Maxwell mimarisiyle donatılan GeForce GTX 750 Ti, hem performans hem güç anlamında çok büyük yenilikler getiriyor. Maxwell mimarisi, Nvidia'nın 2008 yılındaki mimarisi Tesla'dan bugüne, gelişimi ne kadar hızlandırdığını ortaya koyuyor. Tesla, Fermi, Kepler ve şimdi de Maxwell ile Performans/Watt artışı en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bunun ilk örneği olan inceleme fırsatı bulduğumuz GeForce GTX 750 Ti da bu gücü yansıtacak cinsten bir kart.
GeForce GTX 750 Ti, orta segmente hitap eden bir kart. Önümüzdeki dönemde yeni Maxwell'li kartları üst segmentte de göreceğiz. Nvidia, her zaman watt başına performans konusunda gelişim kaydetmeyi denedi ve bunda başarılı oldu. Sonunda bunun en güzel örneğini bize Maxwell'li GTX 750 Ti ile sunuyor. Fermi'den 4 kat, Kepler'den 2 kat daha fazla watt başına performans gösteren Maxwell, bu kartıyla yalnızca 60 watt tüketiyor.
Kartın teknik detaylarına geçmeden önce tasarımına değinelim. İncelediğimiz GeForce GTX 750 Ti, mini-ITX kasalara uygun yapıda. Kart hem tasarım hem güç anlamında gelişmeye hazır durumda. Böylece Asus, MSI ve Gigabyte gibi markalar bu kartı özel soğutma sistemleri ve teknolojileri ile geliştirerek daha geniş ve şık gövdeyle de karşımıza çıkartacaklar. Ancak incelediğimiz haliyle kartı mini-ITX kasalarda da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Yalın haliyle üzerinde tek fan bulunduran kart, ayrıca bir güç bağlantısına ihtiyaç duymuyor. En önemli gelişimlerinden birini güç tüketimi noktasında gösteren kart, sisteminizde 300 watt'lık bir güç kaynağı olması durumunda rahatlıkla çalışıyor.
Teknik detaylarına geçmeden önce bağlantılarına da değinelim. Üzerinde iki adet DVI portu bulunduran kart, mini HDMI'a yer veriyor. Kartın üzerinde tam boyutlu HDMI olabilirdi. Ayrıca Displayport bağlantısı ise opsiyonel olarak sunuluyor.
Akıcı oyun deneyimi
Şimdi GeForce GTX 750 Ti'ın teknik detaylarına bakalım. 640 CUDA çekirdeğine sahip olan ekran kartı, standart saat hızıyla 1020 MHz, arttırılmış saat hızıyla ise 1085 MHz'le karşımıza çıkıyor. Bellek saatine baktığımızda 5.4 Gbps'i görüyoruz. Bellek kapasitesi ise 2 GB. 128-bit GDDR5 bellek arayüzünü kullanan kart, elbette en büyük artısını Maxwell mimarisine sahip olmasıyla yaratıyor. Kepler'le kıyaslandığında çekirdek başına performansı yüzde 135 kadar arttıran bu mimari, watt başına performansı ise iki katına çıkartıyor. Örneğin GTX 550 Ti 116 W tüketirken, GTX 750 Ti yalnızca 60 W'a ihtiyaç duyuyor.
Performans noktasında kartı oldukça beğendiğimizi söyleyebiliriz. Intel Core i5'li orta seviye bir bilgisayarda kullanıldığında Call of Duty Ghosts'ta ortalama 50 civarı FPS almak mümkün. Batman Arkham Origins'te ise yaklaşık 55 FPS'yi görebiliyorsunuz. Elbette diğer yandan Battlefield 3, Assassin's Creed IV - Black Flag ve dahasıyla da akıcı bir oyun deneyimi sunuyor.
Elbette tüm bunların ardında Nvidia'nın başarılı teknolojileri de bizleri bekliyor. Yalnızca Maxwell mimarisiyle değil, bu teknolojilerle de kartı konuşmamız gerekiyor.
Özel teknolojiler
İlk durağımız Nvidia'nın GeForce Experience teknolojisi olacak. Sürücülerin her zaman güncel kalmasını sağlayan bu teknoloji, elbette GTX 750 Ti kapsamında da karşımıza çıkıyor. Kartın sürücülerini her daim güncel tutan bu teknoloji, diğer yandan oyun ayarlarınızı da optimize edebiliyor. Böylece Nvidia'nın GeForce Experience'ı ile daha iyi bir oyun deneyimi sunuluyor.
Diğer bir bahsetmemiz gereken teknoloji, ShadowPlay olacak. Eğer oyun içinde kaydınızı almak ve çeşitli sosyal video platformları üzerinden başkalarıyla paylaşmak istiyorsanız bu teknoloji oldukça ideal. Oyunda otomatik olarak bir gölge gibi sizi izleyen ShadowPlay, oyun içindeki istediğiniz bir anın 10 ila 20 dakikasını kaydedebilmenize imkan tanıyor. Böylece bu videoları ister saklayabiliyor, ister paylaşımda bulunabiliyorsunuz.
GeForce GTX 750 Ti'ın diğer bir artısı ise Gamestream teknolojisi. Gamestream ile oyunu Nvidia Shield oyun konsoluna aktarabilir ve böylece bilgisayar başında oturmadan mobil olarak oynayabilirsiniz. Nvidia Shield üzerinden görüntüyü dev ekranlı televizyona taşımak da mümkün. Bu sayede bilgisayardaki oyunu kablosuz olarak ister Shield mobil konsolda, ister salondaki TV'de oynayabiliyorsunuz.
Özetle
Maxwell mimarisinin ilk örneği olma özelliği gösteren GeForce GTX 750 Ti, oldukça başarılı bir kart. Watt ve çekirdek başına performans artışıyla önem arz eden kart, orta segmentte yüksek performans ihtiyacını karşılıyor. 300 watt'lık sistemlerde çalışabilmesi büyük avantaj. Yalnızca 60 watt'a ihtiyaç duyan kart, sahip olduğu Nvidia teknolojileriyle de dikkat çekiyor.
Kimler Almalı
Nvidia'nın yeni nesil mimarisiyle tanışmak isteyen ve orta segmentte yüksek oyun performansına ihtiyaç duyan oyunseverler GeForce GTX 750 Ti'ı tercih edebilirler. Kart özellikle düşük enerji tüketmesiyle ve Nvidia teknolojileriyle dikkat çekici.
Alternatifleri
Nvidia GeForce GTX 750 Ti'a AMD tarafından Radeon R7 260X'i alternatif olarak gösterebiliriz.