Bir süredir gündemi meşgul eden Nokia'nın üstün kamera özelliklerine sahip Lumia 1020 akıllı telefonu sonunda tanıtıldı ve tanıtımının hemen ardından da test merkezimize konuk oldu. Lumia 1020'nin içinde yer alan 41 MP'lik sensörle tüm teknoloji meraklılarını heyecanlandırmayı başaran Nokia, bunun dışında telefonun teknik birimlerinde de memnun edici özellikler sunuyor. Az sonra Lumia 1020'nin tasarımından başlayıp kamerasına ve teknik detaylarına dek uzun bir yolculuğa çıkacağız, ancak daha önce ilk bakışta dikkatimizi çekenleri hemen kısaca söyleyelim.
Öncelikle Lumia 1020'nin üzerinde bulundurduğu dev kameraya karşın oldukça ince bir yapıya sahip olduğunu söyleyelim. Sarı, beyaz, siyah ve kırmızı gibi farklı renk seçenekleriyle satışa sunulan Lumia 1020, böylece farklı tarzlara sahip kullanıcılar için cazip görünüyor. 41 MP'lik dev kamerasının yanında telefon işlevleriyle de başarılı olan Lumia 1020, teknik kadrosunda ise 2 çekirdekli bir işlemci bulunduruyor. Lumia 1020, piyasanın en iyi kamera fonksiyonlarına kavuşmak isteyenlere hitap eden bir akıllı telefon. Şimdi akıllı cepler arasında en iyi fotoğraf kalitesini sunan Lumia 1020'ye daha yakından bakalım.
Piyasanın en iyi kamerası onda
Söze elbette Lumia 1020'nin kamerasıyla başlıyoruz. Uzun zamandır karşılaşmayı beklediğimiz Lumia 1020'nin 41 MP'lik kamerası sonunda karşımızda ve gerçekten etkileyici göründüğünü söylemeliyiz. Üzerinde bulundurduğu 41 megapiksel çözünürlük sunan kamerasıyla etkin olarak 38 MP çekim yapabilen ve bu haliyle piyasadaki diğer tüm akıllı telefonlardan ayrılmayı başaran Lumia 1020, "aşırı" çözünürlükte (7152x5368 piksel) fotoğraflar çekmek isteyenlerin beğeneceği türde bir telefon. Fakat bununla ilk kez karşılaşmıyoruz. Hatırlayacak olursanız Nokia'nın geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu PureView 808'de de 41 MP'lik bir kamerayla karşılaşmıştık. Elbette Lumia 1020'de aynı kamera birebir kullanılmamış. Yine kamera çözünürlüğü 41 megapiksel, ancak PureView 808'e göre Lumia 1020'nin kamerasında pek çok geliştirme yapılmış. Bununla ilgili ilk söyleyebileceğimiz Lumia 1020'nin kamerasının PureView 808'e göre daha küçük boyutlara sahip olması. Böylece daha ince bir yapıya sahip olmayı başaran Lumia 1020, PureView 808'in 13.9 mm'lik kalınlığına göre yalnızca 10.4 mm'lik kalınlığıyla fazlasıyla ince. Hatta telefonu Lumia 920 ile yan yana koyduğunuzda, Lumia 1020'nin Lumia 920'den bile ince olduğunu göreceksiniz.
Nokia Pro Cam
Diğer pek çok telefonun aksine kameranın farklı bir şekilde yerleştirildiği Lumia 1020'de, fotoğraf çekmek için Pro Cam ve Smart Cam uygulamalarını kullanıyorsunuz. Fakat herkesin söylediğinin aksine Lumia 1020'de varsayılan kamera olarak Pro Cam değil, Smart Cam atanmış. Zira cihazı kutusundan çıkartıp deklanşör bastığınızda otomatik olarak Smart Cam açılıyor. Neyse ki buradan da Pro Cam'e geçiş yapabiliyorsunuz. Fotoğraflarda fark yaratan kamera uygulaması olarak görev yapan Pro Cam, odaklama ve pozlama üzerinde fazlasıyla kontrol sunuyor. Bu sayede Lumia 1020'yi kullanırken neredeyse bir DSLR kullanıyormuş gibi hissedebiliyorsunuz. Gayet sezgisel bir kullanım sunan Pro Cam'i özellikle elle odaklanma işleviyle beğendik. Bu sayede 1020'nin odak mesafesini yalnızca bir parmak hareketiyle ayarlayabiliyorsunuz.
Gayet sezgisel bir kullanım sunan kamera ile çektiğiniz fotoğraflar bellekte iki dosya halinde saklanıyor. Bunlardan biri 38 MP'lik "dev" boyutta iken, diğeri ise 5 MP'lik küçültülmüş halde. Böylece çektiğiniz fotoğrafları sosyal paylaşım sitelerinden paylaşırken 7152x5368 piksel çözünürlükteki fotoğrafların yüklenmesini beklemek zorunda değilsiniz; 5 MP'lik olanları hemen Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleriyle paylaşabiliyorsunuz. Her iki boyuttaki resim kalitesinin fazlasıyla tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada fotoğraf boyutunu en boy oranını 4:3 seçtiğinizde 5 MP + 38 MP değerinde ayarlayabiliyorken, 16:9'u seçtiğinizde 5 MP + 34 MP olarak sabitleyebiliyorsunuz.
Lumia 1020 ile çekilen gayet keskin ve canlı renklere sahip olan fotoğraflar, ISO değerini yükselttikçe gürültü gösterebiliyor. ISO seviyesini 4000 değerine kadar çekebildiğiniz cihazda, karanlıkta çekim kalitesiyle de şaşırtıcı sonuçlar verebiliyor. Yaptığımız çekimlerde düşük ışıklı ortamlarda fotoğraflarda çok az gürültüyle karşılaştık. Elbette gece çekimlerinin kalitesini Xenon flaşın arttırdığını da unutmamak gerek. Lumia 1020'de, piyasada bulunan pek çok LED flaşlı telefonun aslında gerçek anlamda "çalışmadığını" hissedebiliyorsunuz.
Kaliteli fotoğraflar
Kamera uygulamasıyla gayet derli toplu bir görünüm sunan Lumia 1020, akıcı bir şekilde kullanılabiliyor. Sunduğu sanal ayarları ile kaydetme parametreleri, ISO hızı, pozlama zamanı ve düzeltmesi, beyaz dengesi ve keskinlik gibi ayarları yapılandırabildiğiniz bu bölümün yanı sıra Lumia 1020'nin kamerasıyla ilgili değinebileceğimiz diğer bir nokta ise otomatik odaklama olacak. Otomatik odaklamanın gün ışığında yeterince hızlı, ışık ve kontrastın düştüğü durumlardaysa biraz daha yavaş çalıştığını söyleyebiliriz.
Diğer yandan Lumia 1020 ile çektiğiniz fotoğraflar bu kadar kaliteli olunca, burada görüntü işlemek için diğer teknik birimlere de yüklü iş düşüyor. Ancak bu noktada fotoğrafların işlenmesinin çok da hızlı gerçekleşmediğini söylememiz gerekli. Boyutu 15 MB'ı bulan fotoğrafların işlenmesi zaman alıyor. Ancak diğer yandan fotoğrafların inanılmaz detaylar sunduğunu gördüğünüzde bu hızın yine de fena olmadığını söyleyebiliriz.
Lumia 1020, elbette fotoğraflarda olduğu kadar videolarda da başarı gösteriyor. Tek kelimeyle harika videolar çekebilmenizi sağlayan Lumia 1020, çektiğiniz videolara yaklaştığınızda bile detayları net bir şekilde görebilmenize olanak tanıyor. 30 FPS'de 1080p video kaydı yapabilen kamera, 4x kayıpsız dijital zoom sağlayabiliyor.
Lumia 1020'nin fotoğraf konusunu kapatmadan önce telefonu kullanırken parmaklarınızın sensörü kapatabileceğini ve bunun rahatsızlık verebileceğini söyleyelim. Son olarak Lumia 1020'nin ön kamerasından bahsedecek olursak, 1.2 MP çözünürlüğünde ve 30 FPS'de 720p video kaydı yapabilen bir ön kameraya sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Örnek fotoğraflar
"Yaptığımız çekimlerde düşük ışıklı ortamlarda fotoğraflarda çok az gürültüyle karşılaştık."
"Fotoğraf çekimlerinizde kontrast ve beyaz dengesini ayarlayabiliyorsunuz."
"Kamera iyi bir dinamik aralık sunuyor."
"Fotoğraf çekiminden sonra düzenleme araçları ile yaratıcılığınızı konuşturmanız mümkün."
Tasarım ve ekran
Evet, Lumia 1020'nin kamerasını geride bıraktığımıza göre artık sunduğu diğer özelliklerden bahsedebiliriz. Yeniden tasarıma dönmemizde fayda var, zira Lumia 1020 ile bahsetmemiz gereken bazı noktalar bulunuyor. Kamerası dışında Lumia 920 ve 925'e oldukça benzeyen Lumia 1020, elbette arkasında bulunan bombeli geniş sensörüyle fark yaratıyor. Ancak bu sensörün telefonu cebinizde taşıdığınız durumlarda sizi rahatsız etmeyeceğini söyleyebiliriz. Telefon bunu ince yapısına borçlu. Bu arada Lumia 1020'nin 158 gram ağırlığına sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Üzerinde 4.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduran Lumia 1020, bu ekranıyla 768x1280, yani HD çözünürlük sunuyor. Bu noktada Nokia'nın artık Full HD çözünürlüğü benimsemesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira tüm önemli rakipler artık Full HD kullanıyor. Diğer yandan ekranın Puremotion HD+ ve ClearBlack display teknolojileriyle iyi bir görüntü sunduğunu söyleyebiliriz. AMOLED panele sahip olan ekran gayet canlı bir görsellik sağlıyor. Ayrıca ekranın çizilmelere karşı Corning Gorilla Glass 3 teknolojisine sahip olduğunu da söyleyelim. Özellikle akıllı telefonların en büyük handikabı olan güneş ışığına karşı iyi bir direnç gösteren Lumia 1020, güneş ışığı testimizde iyi bir sonuç aldı.
Lumia 1020'nin çevresine bakarsak üst kısımda micro SIM kart çekmecesini görebiliyoruz. Hemen yanında kulaklık girişi bizi bekliyor. Tüm fiziksel butonlarına sağ yüzünde yer veren telefon, alt kısımda ise microUSB ve hoparlörünü bulunduruyor. Hoparlörün tek olması yine telefona eksi puan getiriyor. Telefon sol yüzü ise boş. Evet, Lumia 1020 de yine microSD kart bağlantısı bulundurmuyor. Bu nedenle yine hafızayı genişletmeniz mümkün değil.
Lumia 1020 teknik kadrosu
Lumia 1020, elbette Windows Phone 8'le çalışıyor. Lumia 920 ve 925 ile aynı işlemciye sahip olan Lumia 1020, dört çekirdeğe ihtiyaç duymadan Windows Phone 8'i gayet akıcı bir şekilde çalıştırabiliyor. Ancak Windows Phone 8'in bazı konularda halen bir gelişme kaydedememiş olmasıyla, elbette Android ve iOS karşısında kan kaybetmeye devam ettiği bir gerçek. Halen Windows Phone 8'in Android ve iOS işletim sistemleriyle rekabet edebilmesi için alması gereken yol bulunuyor. En büyük handikap elbette uygulama mağazasının darlığı. Aradığınız uygulamaları halen Windows Phone 8'de bulamayabiliyorsunuz. Diğer yandan iyi bir bildirim sistemine ihtiyacı olan Windows Phone 8, özellikle Android veya iOS'tan bu platforma geçen kullanıcıları ilk etapta bir alışma sürecine sokuyor. Gelelim şimdi Lumia 1020'nin teknik detaylarına...
Teknik detaylar
Üzerinde Lumia 920 ve 925'te de kullanılan işlemciyi kullanan Lumia 1020, çift çekirdekli 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon işlemcinin sahibi. Fakat Lumia 1020'nin bir noktada fark yarattığını söyleyebiliriz. Bellek seviyesi... Lumia 1020'de 920 ve 925'ten daha fazla RAM sunuluyor. 2 GB RAM'le gelen Lumia 1020'nin bu RAM seviyesi elbette fotoğraf işlemlerinde güç duyulduğu için gerekli. Diğer yandan Adreno 225 grafik biriminin de sahibi olan Lumia 1020, az önce de söylediğimiz gibi microSD kart desteği göstermiyor. Fakat 32 GB gibi geniş bir depolama alanının sahibi olan telefon, geniş disk alanıyla kapasite ihtiyacını karşılıyor.
Lumia 1020'nin bataryasına gelecek olursak 2000 mAh'lik bir bataryanın sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Bu bataryasıyla 3G'nin açık olduğu durumlarda 13 saate kadar konuşma süresi sunabilen telefon, bekleme süresiyleyse 384 saati görüyor. Bu sayede bizden pil ömrüyle de artı puan almayı başaran Lumia 1020, yaptığımız testlerde tam günü rahat bir şekilde çıkartıyor. Lumia 1020; e-posta kontrolü, sosyal ağ takibi, fotoğraf çekimi, SMS iletişimi ve internet dolaşımı neticesinde pil konusuna canınızı sıkmayacak bir telefon.