Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator İnceleme

Monster, yeni yapay zeka tabanlı dizüstü bilgisayarıyla hem işin profesyonellerine hem de oyun tutkunlarına yeni bir seçenek sunuyor. İşte güçlü donanımı, yapay zeka özellikleri ve daha fazlasıyla Monster Notebook Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Yapay zeka odaklı işler için mükemmel
  • Güçlü donanım
  • NVIDIA Studio
  • Co-pilot tuşu
  • Oyun performansı
  • 240 Hz canlı ekran
  • Sade ve şık tasarım
  • Ömür boyu bakım garantisi ve çanta hediyesi
Editörün Seçimi

Yapay zeka kısa sürede hayatımıza o kadar nüfuz etti ki, artık varlığını günlük yaşamımızın her alanında görebiliyoruz. Örneğin, ChatGPT gibi doğal dil işleme modelleriyle, karşımızda gerçek biri varmışcasına iletişim kurarak sorularımıza anında yanıt alabiliyoruz. Hatta biraz garip ama, bazıları sohbet robotlarından kendilerine bir sanal kız arkadaş bile yaratıyor. Veya Stable Diffusion gibi yapay zeka destekli video ve resim oluşturucularıyla sadece metin girişiyle muhteşem görseller ve videolar üretebiliyoruz. Ancak şöyle bir sorun var ki, bu tür karmaşık yapay zeka işlemleri için güçlü bir donanıma ihtiyaç var. Zira yapay zeka algoritmaları, büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleyebilmek ve karmaşık hesaplamaları gerçekleştirebilmek için özel olarak tasarlanmış işlemcilere ve GPU’lara ihtiyaç duyuyor. İşte bugün masamızda duran Monster Notebook’un Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator dizüstü bilgisayarı, tam da bu işler için tasarlanmış bir cihaz.

  • Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator dizüstü bilgisayarını CHIP1000 koduyla 1000 TL indirimle satın almak için buraya tıklayın.

Monster Notebook Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator Performansı Nasıl, Teknik Özellikleri Neler?

Tulpar T6’nın en önemli özelliklerinden biri öncelikle yeni nesil yapay zeka destekli Intel işlemci ailesinden olan Core Ultra 7 155H’yi kullanması. İşlemci; 6 performans, 8 verimlilik, 2 düşük güç verimliliği çekirdeği ile toplamda 16 çekirdeğe ve 22 iş parçacığına sahip. Ancak daha da önemlisi bu işlemci NPU diye adlandırdığımız bir yapay zeka çipi kullanıyor. Peki ne işe yarıyor bu çip? Aslında NPU dediğimiz, yapay zeka ve makine öğrenimi uygulamaları için özel olarak geliştirilmiş, derin öğrenme algoritmalarını destekleyen bir donanım hızlandırıcısı. Yani yapay zeka görevlerini yerine getirirken yüksek düzeyde paralellik ve işlem hızı sağlıyor.

Örnek vermek gerekirse, Stable Diffusion ile bir metinden görüntü oluşturmak istediğinizde görüntüyü yüzde 65’e varan oranda daha hızlı oluşturabiliyorsunuz. Veya Magix Vegas Pro Edit 365 gibi uygulamalarda videoları 2-3 kata kadar daha hızlı olarak yapay zeka ile düzenleyebiliyorsunuz. Elbette bu noktada nasıl bir içerik oluşturucu olduğunuz ve hangi programları kullandığınıza göre her şey değişebiliyor. Bildiğiniz gibi amacınıza göre artık piyasada kullanabileceğiniz onlarca belki yüzlerce AI uygulaması var ve bir içerik üretici olmak çok daha kolay. En basitinden Instagram’da yapay zeka ile oluşturulmuş videolar devamlı karşınıza çıkıyordur. Siz de Stable Diffusion gibi ücretsiz bir yapay zeka modeli kullanarak çok kısa sürede böyle özgün içerikler yaratıp bir gelir modeli oluşturabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız Tulpar T6 gibi bir AI PC.

Bu arada, Core Ultra 7 155H ile yapay zeka uygulamaları daha performanslı çalışıyor evet, ancak bu işlemci artı olarak güç tüketimini de daha tasarruflu kullanıyor. Monster’ın belirttiğine göre yüzde 48’e varan oranda daha düşük bir güç tüketimi söz konusu. Dolayısıyla bu da bize birçok avantaj sağlıyor. Mesela yapay zeka algoritmaları genellikle büyük veri setleri üzerinde çalıştığından, işlemcinin düşük güç tüketmesi daha uzun süreli çalışmaya izin veriyor. Ek olarak işlemci arka planda yapay zeka algoritmalarının gerektirdiği yüksek hesaplama gücünü sağlarken daha az enerji harcadığından bilgisayar daha sessiz ve stabil bir şekilde çalışıyor.

  • Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator dizüstü bilgisayarını CHIP1000 koduyla 1000 TL indirimle satın almak için buraya tıklayın.

Şimdi, yapay zeka işlemlerinde en az işlemci kadar GPU da önem arz ediyor. Özellikle kullandığınız yapay zeka uygulaması geniş veri setleriyle veya derin öğrenme modelleriyle çalışıyorsa, GPU'ların performansı oldukça önemli. Neyse ki Tulpar T6’da bunun için RTX 4070 gibi son derece güçlü bir ekran kartı var. RTX 4070, Ampere mimarisi üzerine inşa edilmiş bir GPU ve bu mimari içinde Tensor Çekirdekleri adı verilen özel donanım birimleri bulunuyor. Tensor çekirdekleri, yapay zeka işlemlerinde matris çarpımlarını hızlandırdığından, derin öğrenme modellerinin eğitimi ve çıkarımı gibi işlemleri çok daha hızlı gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca GPU, 4608 CUDA çekirdeği sayesinde büyük veri setleri üzerindeki hesaplamaları daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştiriyor.

Ancak eğer bir sanatçı veya endüstrinin içinde olan bir profesyonelseniz, RTX 4070’in en büyük avantajı Nvidia Studio etiketine sahip olması. NVIDIA Studio ekosistemi ve RTX 4070 sayesinde yaratıcı uygulamalarda yapay zekayla hızlandırılmış özelliklerden ve NVIDIA’ya özel Omniverse ve Canvas gibi ücretsiz uygulamalardan faydalanabiliyorsunuz. Hatta bu işlerle profesyonel olarak ilgilenmiyorsanız bile Canvas’ı hepinizin denemesini öneriyoruz. Sadece birkaç basit fırça darbesiyle yapay zeka size gerçek zamanlı harika sonuçlar çıkarıyor. Ek olarak Nvidia Studio sürücüleri Blender, Adobe Premiere Pro, Photoshop, Lightroom gibi popüler uygulamalarda da ekstra yapay zeka özellikleri sunuyor. Örneğin Premiere Pro’da yüzde 400’e varan bir performans artışı sağlanıyor. Veya Blender’da iş yükünü fazlasıyla azaltabiliyorsunuz.

Bunların dışında teknik kadronun geri kalanına baktığımızda da her şey üst düzey bileşenlerden oluşuyor. Tulpar T6’da depolama için PCIe 4.0 uyumlu 1TB kapasiteli Gen4 SSD bulunuyor. Bellek tarafında ise 5600 Mhz hızında çalışan 32 GB RAM mevcut. Tabii isterseniz RAM’i 64 GB’a kadar yükseltme imkanınız da var. Şimdi, hep yapay zeka özelliklerinden bahsettik. Evet, cihaz yapay zeka tabanlı bir cihaz, ancak tüm bu bileşenlere baktığımızda aslında karşımızda çok da güçlü bir oyun dizüstü bilgisayarı var. Öyle ki yaptığımız testler de bunu kanıtlıyor.

Cyberpunk 2077’de tüm grafik ayarları en yüksekte, ışın izleme açık ve DLSS kalite modundayken ortalama 60 fps’lik bir performans elde ettik. DLSS’i performans moduna getirdiğimizde ise 100 fps’lik daha akıcı bir oyun deneyimiyle karşılaştık.

İkinci oyunumuz Marvel’s Spider-Man Remastered’a baktığımızda, yine tüm ayarlar en yüksekte ve DLSS kalite modunda 120-130 fps arası, DLSS performans modunda ise 140-150 fps arasında yer yer değişiklik gösteren bir sonuç aldık.

Son durağımız Resident Evil 2 de sonuçlar oldukça iyi. Aynı şekilde yüksek ayarlarda DLSS açık 130-140 arası kare hızıyla her şey yağ gibi akıp gidiyor.

Son olarak pil konusuna değinmek gerekirse, aslında cihaz 4 Hücreli 80 Whr bataryası ile performans modunda 2-3 saatlik bir kullanım ömrü sunuyor. Ancak sistem belleğinin iGPU ile ortak kullanıldığı sistemde yani UMA (Unified Memory Architecture) bekleme süresi 10 saate kadar çıkabiliyor. Elbette bu süre klavye ışığı kapalı, ses ve ekran parlaklığı yüzde 50 civarlarındayken geçerli. Unutmadan, Monster Kontrol Merkezi’nden gün içerisinde kullanımınıza özel güç modu da belirleyebiliyorsunuz. İçinde 3 farklı mod var ve bu sayede uygun olanı seçerek güç tüketimini optimize edebiliyorsunuz.

  • Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator dizüstü bilgisayarını CHIP1000 koduyla 1000 TL indirimle satın almak için buraya tıklayın.

Monster Notebook Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator Ekran Özellikleri ve Tasarım Detayları

Evet, cihaz bize oldukça fazla şey vadediyor. Ancak hem yapacağınız tasarımlar hem de oynayacağınız oyunlar için ekran kalitesi de pek tabii önemli. Neyse ki Monster burayı da es geçmeden bilgisayara güzel bir ekran dahil etmiş. 16 inç boyutundaki ekran, 2560x1600 çözünürlüğe ve 16:10 altın oran olarak adlandırılan ölçülere sahip bir IPS panel kullanıyor. Canlı ve keskinliği yüksek bir ekran olduğunu söyleyebiliriz. Parlaklık 350 nit değeriyle fazlasıyla yeterli. Ayrıca 240 Hz’lik yenileme hızıyla da gerek oyunlarda gerekse günlük işlerde akıcı bir deneyim sağlıyor.

Bu arada bilgisayarla yüklü gelen X-Rite Color Assistant ile renk doğruluğu ve canlılığı için gerekli ayarlamaları kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz. Özellikle tasarımcı veya içerik üreticiyseniz projelerinzde son derece yardımcı oluyor.

Tasarım açısından baktığımızda Monster yine tasarım çizgisini bozmamış. Sade ve şık bir görünüme sahip. Ne iş bilgisayarları kadar düz duruyor ne de oyun bilgisayarları kadar abartılı; tasarım tam kararında olmuş. Diğer tarafta güzel göründüğü kadar da sağlam. Dayanıklılığı MIL-STD 810H sertifikası ile ile aşırı sıcaklık, nem, darbe ve titreşim gibi zorlu çevresel faktörlere karşı kanıtlanmış.

Tulpar T6 V2.1.5'in bağlantı yuvalarında ise zengin seçenekler yer alıyor. Burada USB 3.2 Gen 2 Type-C port (1.4 Dp destekler), USB 3.2 Gen 2 Type-C (Thunderbolt 4 destekler), USB 3.2 Gen 1 (Akıllı Şarj Desteği), USB 3.2 Gen2, HDMI 2.1, RJ45 Girişi, Kart Okuyucu ve Kombo Jak girişi mevcut durumda.

Tasarımda hareketli olan tek şey klavye. Zira cihazda 4 kademeli tek bölge aydınlatmalı bir RGB klavye var. Tabii geceleri kullanmak için RGB artık olmazsa olmaz özelliklerimizden biri. Yazma deneyimi olarak gayet rahat olduğunu söyleyebiliriz. Ancak klavyede göze çarpan en önemli şey “Alt Gr” ve “Ctrl” Tuşları arasında gördüğünüz Co-pilot tuşu. E tabi bilgisayar yapay zeka tabanlı olunca bu da artık olmazsa olmaz bir özellik oluyor. Tuşa bastığınız anda Windows üzerinde bulunan GPT-4 destekli Co-pilot uygulamasına hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede günlük işlerinizi çok daha kolay hale getirip hızlandırabilmek mümkün oluyor.

Kapanışa geçmeden, üst çerçevedeki kameradan da bahsetmeden geçmeyelim. Bir dizüstü bilgisayara göre kalitesi iyi. Görüntülü sohbetleriniz veya toplantılarınız için gayet yeterli diyebiliriz. Ancak en önemlisi bu kamera yüz tanıma özelliğine sahip. Windows Hello özelliği sayesinde parola girmeden sadece bakışınız ile cihazınızı hızlıca açabiliyorsunuz. Zamanı kısıtlı olanlar için ufak da olsa kesinlikle güzel bir çözüm.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirirsek Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator, yapay zeka odaklı işlerle uğraşanlar için oldukça güzel bir cihaz olmuş. İster içerik üretici, grafiker, video tasarımcı veya mühendis olun isterseniz bu işlerle amatör olarak uğraşan biri olun tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecek donanıma ve özelliklere sahip. Tabii söz konusu Monster olduğu için her zaman olduğu gibi bu dizüstü bilgisayarda da ömür boyu ücretsiz bakım garantisi avantajı sunuluyor. Ek olarak, ilk 15 gün içinde koşulsuz iade garantisi, ilk 30 gün içinde 1 adet ölü piksel çıksa bile birebir panel değişimi garantisi ve ücretsiz çanta hediyesi gibi ek avantajları da var. İsterseniz satın alma aşamasında ücret farkı ödeyerek; Bronz, Gümüş ve Altın olarak sunulan ekran ve kasa hasarlarına karşı koruma sağlayan tamamlayıcı garantileri de tercih edebiliyorsunuz.

  • Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator'ı 1000 TL indirimle satın alabilirsiniz. CHIP okurlarına özel 1000 TL'lik indirimden CHIP1000 kodunu kullanarak buraya tıklayarak hemen faydalanabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
92
USB-A 3.2 Gen1 1 adet
USB-A 3.2 Gen2 1 adet
USB-C 3.2 Gen2 2 adet
3.5 mm jak Var
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Pro
İşlemciIntel Core Ultra 7 155H
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2560 x 1600 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 4070 Max-Performance
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6E
Kart OkuyucuYok
Ağırlık1.95 kg kg