Evet, akıllı telefon tarafında pek çok Çin menşeli marka olduğu gibi Meizu da ülkemizde sevilen modeller arasında yer alıyor. Daha önce ithalatçı garantili şekilde çokça kullanıcı tarafından tercih ediliyordu zaten, ancak artık resmi olarak Türkiye'de bulunabiliyor. Meizu Türkiye ve Genpa güvencesiyle Meizu akıllı telefonlar, resmi olarak ülkemizde yakın zaman içinde satışa sunulmuştu. Gelen ilk modeller Meizu M5 Note ve M5s oluyor. Bunlardan M5 Note elimizde ve bugün bu modele yakından bakacağız.
Meizu M5 Note'un kutu açılışını yaptığımız videoda da bahsetmiş olduğumuz gibi, bu model Meizu'nun aslında 2016 sonunda tanıttığı bir model. Ardından geçtiğimiz eylül ayında ise M6 Note modeli gelmişti. Muhtemelen M6 Note da ilerleyen tarihlerde ülkemizde satışa sunulacak. Ancak o zamana kadar önce elimizdeki M5 Note'u değerlendirelim, bakalım Meizu'nun bu modeli nasıl, bizlere neler sunuluyor?
Tasarım
Meizu M5 Note, şık tasarımı ve metalik yapısıyla dikkat çeken bir model. Bu haliyle zaten Meizu'nun standart tasarım dilini takip etmeye devam ediyor. Birinci sınıf metalik gövdeden oluşan yekpare kasaya sahip olan M5 Note, elimizde gri renkli modeliyle bulunuyor.
Telefonun arka yüzüne baktığımızda, üst ve alt kenarda anten çizgilerini görüyoruz. Burada yine genişçe arka kamerayı ve onun altında da çift tonlu çift LED flaşı görmek mümkün. Arka yüzde bunlardan başka dikkat çeken bir detay olmuyor.
Sağ kenarda güç ve ses butonları, sol tarafta da microSD kart ile SIM kart çekmecesi yer alıyor. Buradaki çekmecenin hibrit sistem olduğunu söylemek lazım bu noktada. Yani bu telefon size çift SIM kart desteği sunuyor, ancak microSD kart kullanmazsanız. Yani microSD kart kullandığınızda, kartlardan birini çıkartmanız gerekecek.
Telefonun alt kısmına baktığımızda, burada hoparlör mazgalını, microUSB yuvasını ve kulaklık girişini görüyoruz. Telefonun 3.5 mm kulaklık girişiyle gelmesi iyi, zira kutu içeriğinde kendi kulaklıkları bulunmuyor. Yani kendi 3.5 mm jaklı kulaklıklarınızı rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Peki, M5 Note'ta parmak izi okuyucu yok mu? Elbette var. Meizu, bunu ekranın altındaki ana fiziksel butona atamış. Hatırlarsanız bu modele muadil olarak bahsedebileceğimiz bir başka Çinli Xiaomi Redmi Note 4'te, parmak izi okuyucu telefonun arkasında yer alıyordu; M5 Note'ta ise ön tarafta. Bu arada sensörün çalışma hızının da gayet yerinde olduğunu söylemek lazım.
Son olarak telefonun 175 gram ağırığında ve 8.2 mm kalınlığında olduğunu da söyleyelim. Özellikle kalınlık noktasında Redmi Note 4'e göre daha ince bir profile sahip.
Ekran ve işletim sistemi
M5 Note, 5.5 inç boyutunda bir ekranla geliyor. Full HD çözünürlükte sunulan ekran, yüzde 70 seviyesindeki ekran – gövde oranıyla da kabul edilebilir seviyede. 16:9 görüntüleme oranı, 403 ppi piksel yoğunluğu ve IPS LCD paneliyle standartları yerine getiren telefon, renk üretimi ve kontrast noktasında bekleneni veriyor. Ha, belki yüksek güneş ışığı noktasında ekranın okunabilirliği biraz düşebiliyor; bunu da söylemek lazım.
İşletim sistemine gelecek olursak, telefonda Android 6.0 tabanlı Meizu'nun kendi Flyme işletim sistemi bulunuyor. Flyme 5.2 sürümüyle gelen telefon, çeşitli kaynaklardan Android 8.0'a da güncellenebilir elbette. Güncellemelerle ilgili forum.flymeos.com'u takip etmek lazım.
Açık konuşmak gerekirse, işletim sistemi konusu Meizu M5 Note'ta biraz farklı. Bilirsiniz, bazı Çin menşeli akıllı telefon üreticilerinde her ne kadar Android altyapısı kullanılsa da, Google Play ve diğer Google hizmetlerini varsayılan olarak bulamıyoruz. Bunları daha sonradan manüel olarak kendiniz ilave etmeniz gerekiyor. Daha önce bu tür durumla ZTE'nin modellerinde karşılaşmıştık. M5 Note'ta da benzer bir durum söz konusu.
Fakat bu işlem düşündüğünüz kadar zor değil, aksine oldukça kolay. Meizu'da Google Play yerine Hot Apps uygulama marketi yer alıyor. Telefonu ilk defa açıp internete bağladığınızda, bir güncelleme gelecek, onu indiriyorsunuz. Ardından Hot Apps uygulama marketini açıyor ve buradan Google Play ve Google Play Services'i indiriyorsunuz. Evet, artık Google Play telefonunuzda kullanıma hazır. Bundan sonra yalnızca Google Play üzerinden istediğiniz uygulamaları indirmeniz gerekecek. Bu işlem toplasanız 2 dakikanızı alıyor; ancak tabii buna bağlı olarak YouTube, Gmail ve diğer kullandığınız Google uygulamalarını da indirmeniz gerekiyor.
İşletim sisteminin bu kısmında bizce bir sıkıntı yok, bu adımı atlattıktan sonra Flyme arayüzünün belki de en fazla alışmaya çalışacağınız kısmı ise şu olacak: Telefonda sanal veya fiziksel bir geri veya çoklu uygulama penceresi yok. Telefonda arayüzde dolaşırken geri tuşu yerine ana fiziksel butonu kullanıyorsunuz; o da sizi ana ekrana atıyor. Onun yerine uygulama içinden geri butonunu kullanmanız gerekecek, ancak o da her zaman karşınıza çıkmıyor. Çoklu uygulama penceresini ise, ekranı aşağıdan yukarı kaydırdığınızda görüyorsunuz. Bu yolla uygulamalar veya ekranlar arasında geçiş yapmanız mümkün. Bu kullanım şekli 1 – 2 gün sizi oyalayacaktır, ancak sonra alışacaksınız diye düşünüyoruz.
İşletim sisteminde Ayarlar kısmında oldukça kullanışlı seçenekler bulmanız mümkün. Burada geceleri kullanabileceğiniz Rahatsız Edilmeme (DND) modu da yer alırken, ekranın renk sıcaklığını ve göz korumasını ayarlayabileceğiniz seçenekler, Erişebilirlik bölümünden de jestle kullanım için çeşitli ipuçları bulabiliyorsunuz. Bunları kullanarak daha sezgisel bir deneyim elde edebilirsiniz.
Teknik kadro ve performans
Meizu M5 Note, fiyat/performans noktasında bütçe dostu modellerden biri oluyor. Teknik kadrosu da buna göre şekillendirilmiş durumda. Üzerinde 2015'in üçüncü çeyreğinde üreticilere sunulan Helio P10 olarak da bilinen Mediatek MT6755 işlemciyi bulunduran telefon, 8 çekirdekli bu işlemcisiyle 1.8 GHz ve 1.0 GHz frekanslı Cortex-A53 getiriyor.
İşlemci performansıyla Geekbench 4'te tek çekirdek skoruyoa 707, çoklu çekirdek skoruyla ise 2559 puan toplayan M5 Note, bu anlamda kategorisine uygun sonuç veriyor.
3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanının da sahibi olan telefon, grafik işlemcisiyle de Mali-T860 modüle sahip. Tüm bunlar genelinde AnTuTu Benchmark'tan da 47967 puan topluyor M5 Note. Bu skorla da yine daha önce de incelediğimiz muadil modellerle benzer sonuç alıyor. Bu noktada herhangi bir sıkıntı yer almıyor.
Telefonun genel performans değerlendirmesi de bu aldığımız skorlarla eşdeğer grafik izliyor. Elbette bu telefon, yüksek performanslı görevler için tasarlanmış değil. Sınıfına uygun kullanımı gözetiyor.
Pil ömrü kısmına geldiğimizde ise, telefonda 4000 mAh kapasitesinde bir batarya yer aldığından söz edebiliriz. Bu kapasitesiyle etkileyici bir pil ömrü sunan M5 Note, elbette kullanıma göre farklı şekillerde pil ömrü sunuyor. Ancak 2 SIM kartında takılı olduğu, Wi-Fi açık ve ekran parlaklığı maksimumdayken ağır kullanım senaryomuzda, 5 saatten fazla dolaşım süresi aldığımızı söyleyebiliriz. Bu da Meizu'nun bahsettiği 5 saatlik ağır kullanım süresini karşılıyor. Eğer daha ılımlı bir kullanım sergilerseniz süre 9 saat 50 dakikaya kadar çıkıyor ki zaten telefonu hafif kullanıyorsanız, bu geniş kapasiteli batarya ikinci güne kadar dayanacak.
Son olarak telefonun bataryasını yaklaşık 100 dakika içinde tam kapasite şarj edebildiğinizi ve telefonun hızlı şarj desteği sunduğunu da söyleyelim.
Ha unutmadan, telefonun çağrı kalitesinin de kabul edilecek seviyede olduğunu ve hoparlör ses performansının da standartları karşıladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Şimdi kameralara bir bakalım.
Kameralar
Meizu M5 Note'ta kamera dizilimi standart diyebiliriz. Arka yüzde 13 MP, ön yüzde ise 5 MP lens bulunuyor. Diyafram ise Redmi Note 4'e göre biraz daha geniş; f/2.2 seviyesinde. Bu da koyu sahnelerle pek başa çıkamadığını gösteriyor; en azından teknik anlamda. Ha bu demek değil ki Redmi Note 4 daha iyi. Ancak bu sınıf telefonlarda teknik ve pratik noktalarda genellikle iyi ışık koşullarında iyi yakalanan kareler görüyoruz. M5 Note'ta da aynı durum geçerli. Bu anlamda pratikte de kameraların ortalama bir performans gösterdiğini söyleyelim. Eğer bu konuyu telefonun fiyat segmentinde özetleyecek olursak ise, bu fiyata beklediğinizden fazlasını alacağınızı belirtebiliriz.
Video noktasında da 1080p 30 kare video kaydı yapılabildiğini söylemek lazım, ancak iş sadece bununla bitmiyor; kamera yazılımından da bahsetmek lazım. Kamera arayüzü iyi işlenmiş, bize çok sayıda seçenek sunuyor. Bunlar arasında manüel çekim de yer alıyor, ağır çekim vdieo kaydı ve makro çekim imkanı da. Bu kısmı da toparlayacak olursak, M5 Note'un kamerasının tamamen kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.
Özetle
Sonuç olarak Meizu'nun da ülkemizde artık yer olacak olması güzel; böylece fiyatları yükselen akıllı telefon pazarında, bütçe dostu modellerin sayısı artıyor. M5 Note da bunlara iyi bir örnek oluyor diyebiliriz. Fakat elbette bu kategoride çok sayıda model yer alıyor ve her ne kadar rekabetçi bir model olsa da M5 Note, hepsinden bir adım önde olduğunu gösterebileceğimiz net bir özelliği yok; bu haliyle kategorinin iyi modellerinden biri oluyor diyebiliriz. Telefonun fiyatı ise 1299 TL olarak belirtilmiş durumda. Telefonun Meizu Türkiye ve Genpa güvencesine sahip olduğunun da altını çizelim ve incelememizi burada noktalayalım.
Kimler Almalı
1000 TL - 1300 TL fiyat aralığında kendine yer bulan Meizu M5 Note, bu kategori için uygun özellikler sunarak, yenilikçi orta sınıf bir telefon arayanların ilgisini çekebilir.
Alternatifleri
Meizu M5 Note'a alterantif olarak Xiaomi Redmi Note 4'ü de yakından inceleyebilirsiniz.