LG'nin uzun zamandan beri beklediğimiz yeni amiral gemisi G2, sonunda test merkezimize konuk oldu. Tanıtılmadan önce sızan üstün özellikleriyle birlikte kullanıcıların dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran G2, tanıtımıyla birlikte heyecanı had safhaya taşıdı diyebiliriz. Kusursuz tasarımı, üstün performansı, Full HD ekranı, geniş bağlantı seçenekleri ve elbette gelişmiş kamera fonksiyonlarıyla birlikte biz de dahil pek çok kullanıcı tarafından heyecanla beklenen G2'yi bu testimizde detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
"Optimus" isminden kurtularak, yeni amiral gemisinde yoluna yalnızca "G2" ismiyle devam eden LG, Qualcomm işbirliği ile ortaya çıkarttığı yeni akıllı telefonuyla uzun bir süre konuşulacak gibi görünüyor. İlk bakışta, akıllı telefonda yüksek performansı hedefleyen kullanıcıların beklentilerini Qualcomm Snapdragon 800 işlemcisi ile rahatlıkla karşılayacak gibi görünen LG G2, bakalım detaylarında bizlere neler sunuyor.
Söze her zamanki gibi önce tasarımla başlıyor, ardından da teknik detaylara ve test sonuçlarına geçiyoruz.
Tasarım ve işletim sistemi
Oldukça şık bir tasarıma sahip olan LG G2, siyah ve beyaz renk seçeneklerine sahip. İncelediğimiz modeliyle beyaz renkte olan G2, plastik bir kasadan oluşuyor. Plastik kasalı telefonlardan uzak duran kullanıcılar G2'yi bu yönüyle sevmeyebilirler elbette. Ancak telefonun malzeme kalitesini gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Boyutlarıyla aşağı yukarı HTC One ve Samsung Galaxy S4'le eşdeğer olan G2, 70.9 mm en, 138.5 mm boy ve 8.9 mm kalınlığa sahip. Kalınlığıyla HTC One ve Galaxy S4'ün arasında yer alan G2, HTC One'dan daha ince. Kütle olarak da 143 gram ağırlığa sahip olan telefon, HTC One'la aynı ağırlıkta, Galaxy S4'ten ise 13 gram daha ağır.
Ekranı çevreleyen çerçevenin yalnızca 3 mm genişlikte olması, ekranın görünümünü daha geniş kılıyor. Zaten halihazırda 5.2 inç büyüklüğünde bir ekranın kullanıldığı G2, HTC One'ın 4.7 ve Galaxy S4'ün 5.0 inçlik ekranlarından daha büyük. Ekrana sonraki adımda daha detaylı değineceğiz.
G2'nin ön yüzünde herhangi bir fiziksel tuş bulunmuyor. Ana menü, geri ve ayarlara erişebileceğiniz tuşlar işletim sistemine yerleştirilmiş. G2'nin çevresinde de herhangi bir buton göremiyoruz. G2'de fiziksel buton konusunda yenilikçi bir yaklaşımda bulunan LG, ses ve güç butonlarını gövdenin arkasına, tam kameranın altına bir arada yerleştirmiş. Evet, bu ilk bakışta garip gelebilir. Fakat işlevsellik anlamında gayet avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik olarak yapılan bu girişim, elbette her kullanıcıya uygun değil. Butonların konumunu, ofiste farklı kullanıcıların yorumlarını alarak değerlendirdik. Genel algının, tuşların yeni yerlerinin daha işlevsel olduğu yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle telefonla konuşurken sesi açıp kapatmak istediğinizde rahat bir erişim sağlayabiliyorsunuz. Güç butonu içinse alternatif yol, ekrana çift tıklamak. Böylece ekranı açarken illa güç butonuna basmak zorunda değilsiniz.
LG G2'nin gövdesi bütünleşik, arka kapağı açamıyorsunuz. Micro SIM'e sol yüzde yer verilmiş. Telefonun microSD kart desteği ise ne yazık ki yok. Arka yüzünde 13 MP değerinde bir arka kamera bulunduran telefon, ön yüzde 2.1 MP'lik bir kamera daha bulunduruyor. Telefon hoparlörlerine ise alt tarafta yer veriyor. Yine alt tarafta 3.5 mm kulaklık ve micro USB bağlantılarını görüyoruz.
Android 4.2.2 ve daha fazlası
LG G2'de Android 4.2.2 işletim sistemi geliyor. Ve elbette telefonun işletim sistemi özelleştirilmiş Optimus arabirimiyle geliyor. Çok sayıda özelleştirilebilir kısayol uygulamaları içeren işletim sistemi, hem görünüm hem kullanım anlamında gayet başarılı. Son uygulamalara, ekrandaki "home" butonuna uzun süre basarak ulaşabiliyor ve hemen solundaki menü butonu ile de çeşitli uygulamalara erişebiliyorsunuz. Ana ekran, sistem, kilit ekranı ve tema ayarlarına ulaşabildiğiniz bu tuş ile uygulama ve widget'lara da erişim sağlayabiliyorsunuz.
Ekranı yukarıdan çekip bıraktığınızda ortaya çıkan kısayol menüsünde yeni uygulamalar görüyoruz. Quick Memo, QSlide ve Quick Remote uygulamaları bunlardan bazıları. Quick Memo ile ekran üzerine hızlı notlar alabiliyor, QSlide ile istediğiniz uygulamalara tek bir noktadan hızlı erişim sağlayabiliyor ve Quick Remote ile ise uzaktan erişmek istediğiniz TV, DVD, Blu-ray ve projektör gibi cihazı belirleyebiliyorsunuz. Ayrıca yine kısayol menüsünde Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS, Miracast ve daha pek çok sık kullanılan ayara erişmeniz mümkün.
Arayüzünün derinliklerinde pek çok kullanışlı uygulamayı bulunduran G2, bu uygulamalar arasında Misafir Modu isminde bir uygulamaya da yer veriyor. Bu mod sayesinde G2'yi bir başkasıyla rahatlıkla paylaşabiliyorsunuz. Her kullanıcı ekrana çizdiği şekille ayrı bir telefon kilidi oluşturabiliyor ve böylece ayarlarını koruyabiliyor.
Kullanımın yanı sıra görünüm olarak da gayet şık duran G2'nin işletim sistemi, elbette performans anlamında da gayet akıcı. Gerek ekranlar arası geçişlerde gerek uygulamalar arası dolaşımlarda üst düzey bir deneyim yaşattığını söyleyebiliriz. Android 4.2.2 işletim sistemiyle gelen G2, 4.3 ve 4.4 KitKat için de destek sağlayacaktır diye düşünüyoruz
Ekran, kamera ve pil ömrü
LG G2 harika bir ekranın sahibi. True HD-IPS + LCD teknolojilerine sahip olan ekran, 5.2 inç büyüklüğünde bir boyuta sahip. 424 ppi piksel yoğunluğundaki ekran, 407 cd parlaklık sağlıyor. Böylece parlaklık ve renk anlamında gayet canlı görünen ekran, hassasiyetiyle de üst noktada bir deneyim yaşatıyor. G2'nin; AMOLED – IPS rekabetini körükleyeceğini düşünüyoruz.
1080x1920 piksel çözünürlüğündeki ekran bir başka deyişle Full HD görüntüleri görüntüleyebiliyor. Böylece üst düzey görüntü kalitesini yakaladığını söyleyebileceğimiz G2'nin ekranı IPS panelli olmasıyla da geniş görüş açısı sunuyor. Diğer yandan Corning Gorilla Glass 2 ile koruma altına alınan ekran, böylece çizilmelere karşı da direnç gösteren bir yapıya sahip.
Yeniden 5.2 inçlik boyuta dönecek olursak, ekran ne çok büyük ne çok küçük. G2, bu boyutuyla gayet başarılı bir kullanım sunuyor. Ekranıyla az önce de bahsettiğimiz gibi HTC One ve Galaxy S4 arasında bulunan G2, böylece üst düzey telefonların ekran boyutuna yepyeni bir seçenek ekliyor.
Üstün kamera fonksiyonları
G2, elbette hem ön hem arka kameraya sahip bir telefon. Ön kamerasıyla 2.1 MP değerinde çözünürlük sunan telefon, görüntülü görüşmelerin ve fotoğraf çekimlerinin yanı sıra 30 FPS'de 1080p videolar da çekebiliyor. Ancak telefon, asıl farkı güçlü arka kamerasıyla yaratıyor.
Arka yüzünde 13 MP değerinde bir kamera taşıyan G2, özellikle bu kamerada kullandığı Optik İmaj Sabitleyici (OIS) teknolojisi ile fark yaratıyor. Bilindiği gibi OIS teknolojisine sahip pek çok telefon, 4 ila 8 MP değerinde kameraya sahip. Bu özelliği sayesinde rakiplerinden ayrılan G2, gerek fotoğraf gerek video çekimlerinde titremeleri engelleyerek fotoğraf kalitesinin bozulmasına mahal vermiyor.
Çekimler sırasında çok noktaya otomatik odaklama yapabilen G2, bahsi geçen Multi Points AF özelliği ile 9 farklı noktaya hassas odaklama imkanı sağlayabiliyor. LED flaşı ile gece çekimlerinde de başarı gösteren telefon, 13 MP'de 4160x3120 piksel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor. Video tarafında da 60 FPS'de 1920x1080 piksel kayıt yapabilen G2, hem fotoğraf hem video modlarıyla da zengin bir kullanım sağlıyor.
Video modları arasında; parlaklık, beyaz dengesi, renk efekti, coğrafi etiketleme gibi pek çok ayarın yanı sıra Ses Zoom'u isminde bir yenilik de dikkat çekiyor. Video kaydı sırasında kayda aldığınız kişilerden o an konuşanın sesinin öne çıkartıldığı bu özellik, tam anlamıyla "sese zoom yapıyor". Böylece sesin kayıtta daha net şekilde duyulması mümkün hale geliyor. Biz bu özelliği çok beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Fotoğraf tarafında ise yine parlaklık, odak, ISO, beyaz dengesi, renk efekti, zamanlayıcı, coğrafi etiketleme gibi zengin ayarların yanında "Chees Shutter" isminde keyifli bir yenilik de göze çarpıyor. Bu özellik sayesinde fotoğrafını çekeceğiniz kişinin gülümsemesi sağlanıyor. Kamera karşısındaki "Cheese" veya "Smile" dediğinde fotoğraf çeken G2, diğer yandan hem video hem de fotoğraf işlevlerine pek çok mod seçeneği de getiriyor. Bu modlar arasında arka kamera kaydı sırasında ön kamera üzerinden kendi küçük görüntünüzü ekleyebileceğiniz İkili Mod'dan, kayıtta dikkat çekmek istediğiniz bir noktaya küçük ekranda zoom yapabileceğiniz "Zoom Takip" adında farklı bir mod da bulunuyor.
Kamera konusuna noktayı koyacak olursak, farklı kullanım modları ile zenginleştirilmiş modlardan ziyade kalitesiyle de yaptığımız test çekimlerinde fazlasıyla başarılı sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz.
Uzun ve dayanıklı pil ömrü
G2, pek çok yönüyle olduğu gibi uzun pil ömrüyle de övgüyle bahsedilebilecek türde bir telefon. 3000 mAh güçlü bataryanın sahibi olan G2, böylece HTC One'ın 2300 mAh ve Samsung Galaxy S4'ün 2600 mAh'lik bataryalarını geride bırakıyor. Toplamda 2 saat 40 dakikada şarj olan G2, yaklaşık 10 saatlik konuşma süresi sunabiliyor. Diğer yandan yaptığımız pil testlerinde 9 saatlik bir kullanım sunduğunu söyleyebileceğimiz telefon, böylece bu anlamda da şarj sıkıntısı yaratan akıllı telefonlara iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Teknik kadro ve test sonuçları
LG G2; tasarımı, ekranı, kamerası, zengin bağlantı seçenekleri ve diğer fonksiyonlarıyla olduğu kadar performansıyla da üst düzey bir akıllı telefon. Kalbinde 4 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 800 gibi güçlü bir işlemciyi taşıyan LG G2, bizlere bu işlemcisiyle 2.26 GHz hız sunuyor. Böylece büyük bir hızda çalışan telefon, yaptığımız testlerde gayet başarılı sonuçlar verdi. Uygulamaları çok hızlı bir şekilde açan, ekranlar arası geçişlerde tabiri caizse "yağ gibi kayan" G2, 2 GB RAM'e sahip. Diğer yandan Adreno 330 grafik işlemcisiyle de büyük işler başaran LG G2, teknik birimlerini fazlasıyla verimli şekilde kullanan bir telefon. Yaptığımız performans testlerinde telefonun fark yarattığını açıkça gördük. Bunlara geçeceğiz, ancak teknik kadroyu tamamlamak adına cihazın depolama biriminden de bahsedelim.
16 ve 32 GB'lık hafıza seçenekleriyle kullanıcılara sunulan LG G2, üzerinde herhangi bir microSD slotu bulundurmadığı için hafızayı genişletmenize olanak tanımıyor. G2'nin test ettiğimiz modeli 16 GB'lık dahili hafızaya sahipti. Eğer bu modeli tercih edeceksiniz 10 GB, tam rakam vermek gerekirse 10.872 MB'lık kullanılabilir hafızayla karşılaşacağınızı hemen söyleyelim. Telefonun bizce açıkça görülen en büyük eksikliği microSD kart desteği sunmaması. Elbette buna en fazla 16 GB'lık modelde ihtiyaç duyuyorsunuz. 32 GB'lık modeli satın alırsanız, bu yönde de herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınız açık.
Gelelim test sonuçlarına
Evet, LG G2'nin tüm teknik birimlerinden ve sahip olduğu detaylardan bahsettikten sonra en son ve en can alıcı noktaya geldik: G2 ne kadar iyi?
Yaptığımız testlerde G2'nin şu ana kadar karşılaştığımız en başarılı sonuçlardan birini verdiğini söyleyebiliriz. İlk testimiz olan AnTuTu Benchmark'ta genel performansını değerlendirdiğimiz G2'nin aldığı sonuç 34.307. Bu sonuçla liste başı olan G2; HTC One, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 2, Sony Xperia Z, Google Nexus 10 ve dahasını geride bırakıp zirveye yerleşiyor.
LG G2'ye CPU Prime'da işlemci testi gerçekleştirdiğimizde de sonucun değişmediğini gördük. HTC Desire, Galaxy Note, Nexus 7, Nexus 4 ve Galaxy S4'ün de bulunduğu listede LG G2, 5469 puan alarak yine zirveye oturdu.
Bir sonraki testimiz olan 3DMark'a geçtiğimizde ise işlerin bir nebze de olsa değiştiğini gördük. 3D Mark Extreme'de 9866 puan ile 8'inci olan LG G2, rakiplerine baktığımızda aralarında 3 GB RAM'li Samsung Galaxy Note 3 de dahil olmak üzere Apple iPhone 5S, Sony Xperia Z Ultra ve Z1'in de olduğunu görebiliyoruz. Yine LG G2'de kullanılan Qualcomm Snapdragon 800'ün kullanıldığı Galaxy Note 3 ve S4, 3DMark'ta zirveye oynarken, Exynos 5 Octa 5410 işlemcili Galaxy S4, G2'nin altında yer alıyor.
3DMark Ultimate'te yaptığımız sonuçlar ise daha farklı. Toplamda 14.888 skor elde eden G2, yine zirvenin birkaç basamak gerisinde, ancak listede HTC One ve Exynos 5'li Galaxy S4'ü görmek mümkün değil. Bunu takiben uyguladığımız diğer bir grafik testimiz olan Epic Citadel'de ise, G2'nin 1800x1080 pikselde 56.1 FPS aldığını söyleyebiliriz.
Genel performans, işlemci ve grafik testlerimizin ardından G2'yi tabi tuttuğumuz diğer bir test ise Vellamo oldu. G2'nin genel internet performansını ölçümlediğimiz bu testte 2728 puanla yine zirvede yer alıyor.