Geleneksel görüntü oranlarına sahip monitörler bazı tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Bunun üzerine uzun araştırmalar yapan LG, 16:18 en boy oranına sahip 21,5 inçlik monitörü DualUp 28MQ780’i geliştirdi. Bu monitör, ilk bakışta masanızda 2 monitör varmış gibi görünse de öyle değil. Peki LG'nin bu monitörü, kullanıcılara neler sunuyor
Evet, LG DualUp Monitör, benzersiz 16:18 en boy oranıyla monitör pazarını alt üst etmeyi hedefliyor. Neden derseniz, çoklu monitör kurulumlarının üretkenliği artırdığı kanıtlanmış olsa da LG, 2560x2880 çözünürlüğe sahip 21,5 inç ekranla size daha uzun ekran alanı sağlayan bir monitör geliştirmiş.
Çalışmanız için size daha fazla ekran alanı sağlamanın yanı sıra LG, kurulumu daha kolay hale getirmek ve boyun ağrısını azaltmak için Ergo standını da sunuyor. Bu stand kutu içinden çıkıyor. Birden fazla bilgisayar kullanmayı planlıyorsanız, LG her ikisini tek bir klavye ve fare ile kontrol etmenize izin veren yerleşik bir KVM anahtarını da buraya eklemiş.
Açıkçası LG DualUp monitörün sizin için doğru seçim olup olmayacağı onu ne için kullanmayı planladığınıza bağlı 16:18 en boy oranı, PC oyunları için ideal değil. Öte yandan içerik üreten profesyoneller, programcılar veya evden çalışanlar, burada dikey olarak hizalanmış 2 adet 16:9 ekrana sahip olmayı isteyebilir. Halihazırda dikey olarak hizalanmış çift monitör kullanıyorsanız, LG DualUp ile çalışma alanınızı yeniden düzenleyebilirsiniz.
O halde LG DualUp monitörün sizin için doğru seçim olup olmadığına karar vermeniz için detaylı incelemeye tasarımdan başlayalım...
Tasarımı Nasıl?
LG DualUp'ın benzersiz tasarımı, CES 2022'de İnovasyon Ödülü'nün yanı sıra Red Dot 2022'de En İyinin En İyisi ödülünü almış.
Yan yana 2 adet tam boyutlu ekrana sahip olmanızı sağlayan ultra geniş monitörlerin aksine, LG DualUp, üstte ve yanlarda daha küçük çerçevelerle altta LG logosu bulunan büyük dikdörtgen bir tasarıma sahip. Monitörün kendisi, birlikte verilen stand olmadan yaklaşık 56 cm uzunluğunda. LG DualUp masanızda yer kaplamasına rağmen, ekranın kalınlığı 5 cm’in biraz altında.
LG DualUp, 2560x2880 çözünürlüğe, 5 ms tepki süresine ve 300 nit parlaklığa sahip 28 inç Nano IPS panel taşıyor. Ekranın altında da çift 7W stereo hoparlör yer alıyor.
Diğer LG monitörlerinde olduğu gibi, DualUp'ta da logonun altında OSD menüsünde gezinmek için bir joystick bulunuyor. Ancak bu sefer, joystick düğmesinin arkasında parlayan beyaz bir ışık var.
Monitörün arkasında, farklı bir monitör kolu kullanmak veya duvara monte etmek isterseniz 100x100 VESA deliklerinin yanı sıra Ergo Stand'a takmak için alan var. Yanında, 2 adet HDMI, bir adet DisplayPort 1.4, 90W güç sağlayabilen USB-C, 2 adet USB 3.0 ve 1 adet USB 2.0 bağlantı noktası yer alıyor.
Monitör kolunu masanızın arkasına kenetleyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra monitörün yükseklik, eğme ve döndürme ayarlarını yapabilirsiniz. Hatta kolla, monitörü ileri ve geri hareket ettirebilir veya sürekli olarak belirli bir açıda tutabilirsiniz.
Monitör kolu yararlı olsa da, bunun uzun bir ekranla birleşimi, DualUp 28MQ780-B'nin dar alanlara sığmasını zorlaştırıyor. Evde tipik bir ofis masasının üzerindeyken kol, monitörü kullanıcıya biraz fazla yakın tutabilir. Burada monitöre olan uzaklığınızı iyi ayarlamanız gerekiyor.
Peki bu monitörün gerçek hayatta sunduğu performans nasıl?
Performansı Nasıl?
Öncelikle monitör, Ergo standa takıldığında yaklaşık 13 cm’e kadar yükseltilebildiğinden küçük bir dizüstü bilgisayar kullanırken, panele yakınlık ya da çalışma alanı anlamında sorun yaşamıyorsunuz.
DualUp'ın benzersiz en boy oranına alışmak biraz zaman alsa da, üstte Google Chrome penceresi ve altta Word dosyamız açıkken, ekstra ekran alanının oldukça kullanışlı olduğunu fark ettik.
Monitörün maksimum kontrast oranı 880:1 değerinde. Bu, modern bir IPS monitör için iyi. Ancak filmlerdeki ve oyunlardaki karanlık sahneler biraz puslu görünebilir.
DualUp 28MQ780-B, sRGB'nin tamamını ve DCI-P3'ün yüzde 96'sını destekleyen geniş bir renk gamına sahip. DualUp'ın renk gamı, pek çok fotoğraf ve video editörünü, dijital sanatçıları veya diğer içerik üreticileri tatmin etmek için yeterli. Aynı zamanda bu 8 bitlik bir panel ve yerel 10 bit rengi desteklemiyor, bunu da belirtelim.
Keskinliğe gelirsek gayet iyi. Monitörün 2560×2880 çözünürlüğü inç başına 137 piksele kadar çıkabiliyor. Yani yazı karakterleri burada net, resimler ve videolar ise ayrıntılı görünüyor.
LG DualUp 28MQ780-B, HDR 10 desteğine sahip ama VESA DisplayHDR sertifikasına sahip değil. Monitör HDR sinyali otomatik olarak algılayıp düzgün şekilde HDR moduna geçebiliyor. HDR modunda 348 nitlik maksimum parlaklığa çıkabiliyor. Bu, bir HDR monitörde gördüğümüz en düşük rakamlardan biri.
LG DualUp 28MQ780-B, 3D oyunlarda ve uygulamalarda hareket netliğini artırmak veya akıcı hareket sağlamak için üst düzey donanıma sahip değil. Standart 60Hz yenileme hızını ve varsayılan olarak açık olmasa da AMD FreeSync'i destekliyor. Hızlı hareket eden nesneler, çoğu durumda tanınabilecek kadar ayrıntıya sahip olsa da ayrıntılar çevresinde bulanıklıklar görebilirsiniz.
LG DualUp dikey olarak 2 tam boyutlu ekranı size tek gövdede sunduğundan üretkenlik monitörü olarak pazarlanıyor. Her zaman uzun belgelerle çalışan biri olarak monitör, kaydırmaya gerek kalmadan ekranda metnin tam halini görmemize olanak sağladı. Yine de çoklu görevler üzeride çalışmamız gerektiğinde LG'nin OnScreen Control yazılımını kullanabilirsiniz.
LG DualUp, monitörünü birden fazla işletim sistemiyle kullananlar için de yararlı. Örneğin, MacBook’unuzu USB-C ve bir PC'yi de HDMI üzerinden buraya bağlayabilirsiniz. Ardından LG'nin Picture-by-Picture özelliğini kullanarak hem Windows hem de MacOS’i aynı anda kullanabilirsiniz. Bu, iş için Windows bilgisayar ve evde de Mac kullananlar için gerçekten kullanışlı olabilir.
Tabii her cihazda olduğu gibi LG DualUp da hatasız değil. 16:8 en boy oranı, videoları tam ekranda izlerken üstte ve altta büyük siyah çubuklar görmenize neden oluyor. Aslında monitörün eğlence yerine iş için kullanılması amaçlandığından, bu bir sorun olarak görülmemeli.
Siyah çubuklardan tamamen kurtulamasanız da, monitörü portre modundan yatay moda geçirerek onları az da olsa küçültebilirsiniz.
Arayüz Özellikleri Neler?
DualUp'ın tasarımından tam olarak yararlanmak için, Mac ve Windows’ta kullanılabilen LG OnScreen Control yazılımını cihazınıza indirip yüklemeniz gerekiyor. LG'nin yazılımı Windows’ta OSD menüsünü açmak için joystick denetleyicisini kullanmadan monitör ayarlarını yapılandırmanıza olanak tanıyor.
OnScreen Control'ün Ekran Bölme (Screen Split) sekmesinden ekranınızdaki pencerelerin nasıl yapılandırılmasını istediğinizi seçebilirsiniz. DualUp için dikey olarak 2 ekranlı bölme ideal olsa da, 3 ekranlı bölmeyi ya da 6 veya 8 ekranlı bölmeyi seçebilirsiniz.
Ekran Bölme altındaki Monitör Ayarları sekmesinden, DualUp veya diğer LG monitörlerin parlaklığını, kontrastını ve ekran yönünü ayarlayabilirsiniz. Ayrıca monitör için yazılım güncellemelerini de buradan kontrol edebilirsiniz.
Monitör Ayarları altındaki My Application Preset (Uygulama Ön Ayarlarım) sekmesi, ayrı uygulamalar için resim modlarını ayarlamanıza yardımcı oluyor. Ön ayarına sahip olduğunuz bir uygulama çalıştırıldığında, ekranın resim modu hemen ön ayarlarınıza göre değişiyor.
Sonuç
LG DualUp, şu an piyasadaki mevcut monitörler arasında kendi başına duruyor. 16:8 en boy oranı herkes için uygun olmasa da, dikey olarak hizalanmış çift monitöre sahip olanlar, bununla çalışma ortamlarını/kurulumlarını daha da sadeleştirebilir.
Birbirinin aynısı 2 adet monitör satın alıp DualUp'a benzer bir kurulum oluşturabilseniz de, çevrenizdeki ekstra kablolar bir yana, monitörler arasında da bir boşluk olacak.
Kısacası iş için belirli en boy oranlarında çalışıyorsanız veya harika bir ikinci monitör istiyorsanız, LG DualUp 28MQ780-B modeline bakabilirsiniz.