Bu en zor donanım incelemelerinden birisi oldu. Neden? Çünkü yeni şeyler deneyen insanlar bizce hayatı güzelleştiriyorlar ve teşvik edilmeleri de gerekiyor. Diğer taraftan yazdığımız incelemelerde insanların o üründen veya oyundan tam olarak ne beklemeleri gerektiği konusunda açık olmaya çalışıyoruz ve işte bu yüzden, bu yazı zor bir yazı.
Sizlerle daha önce paylaştığımız Lexip’in Np93 Alpha incelemesini yaparken onun büyük ve daha çılgın kardeşinden, Pu94’ten bahsetmiştik. Hayatına 25.000 euro hedefli bir Kickstarter projesi olarak başlayan ve 3800’den fazla destekçiden 430.000 euro destek alarak bu süreci başarıyla atlayan Pu94 kısa sürede dediklerini yaptı ve hızlıca seri üretime geçti. Dünyanın ilk joystickli faresi olmasa da, ilk 3D ve çift joystickli faresi olan Pu94, basitçe elinizin altında hem bir fare hem de bir joystick olarak oyun deneyimlerinizi şenlendirmeyi hedefliyordu.
Pu94 gerçekten fena halde nevi şahsına münhasır bir ürün. Bir konuda kafanızda soru işareti kalsın istemiyorum. Lexip Pu94 son derece kaliteli ve “niche” bir fare. Bunu kutunun tasarımından içeriğine, fareyi elinize aldığınız ilk ana kadar her saniye hissediyorsunuz. Kocaman bir kutuyla gelen ürün orta ebatlarda (119x51x25mm) boyutlara sahip. Üstte yumuşak bir kaplama kullanılmış ve oldukça kaliteli bir izlenim veriyor, diğer taraftan çok fazla parmak izi kalıyor. Yan kısımlarda ise kavrama hissi çok iyi olan bir kauçuk kullanılmış. Genel olarak fare oldukça ergonomik ve tüm tutuş stillerine uygun. Maalesef eliniz büyük değilse sol taraftaki joystiğe ulaşmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Lexip bu modelde Huano switchler kullanmış ancak hangi modeli olduğunu teyit edemedik. Sessizler, hissiyatları güzel.
Ne demişti Lexip: "Bu fare özellikle simülasyon tutkunlarına uygun." Sonunda Flight Simulator ve DCS gibi oyunlara adamış oyuncuların gerçek anlamda tatmin olacağı bir fare geliştirilmiş olması çok mutlu edici.
Uçuş simülasyonlarının hakkını vermek için bir joystick setine ihtiyacınız olduğu malumunuz. Günümüzde mesela bir Logitech X56 almak bütçenize 5000TL’nin üzerinde bir ek maliyet getireceğinden ve gamepad'ler de bu işi yapmaktan aciz olduklarından Pu94’ün sunabilecekleri önemli. Bütün oyunlar bu joystick axis'lerini elbette desteklemiyor ancak Flight Simulator mesela, bu konuda size sorun çıkartmayacak.
Fare zemin ve üst kısım olarak iki ana kısma sahip ve üst gövde alt kısımdan bağımsız olarak her yöne 30 derece kadar yatabiliyor. Bu da sizi dilerseniz soldaki analog stick üzerinden, dilerseniz de avucunuzun içindeki hareket eden ana gövdeyi kullanarak uçuş kontrollerini yönetebilme imkanı veriyor. Mesela ileti geri tilt kısmını pitch hareketine, sağ sol tilt kısmını da roll hareketine tanımlayabilirsiniz. Peki sonuç nasıl? Biz joystick halen tercih edilmesi gereken çevre birimi diye düşünüyorumz ancak sıradan bir fare ile kıyasladığınızda “uçtuğunuz sürece” verdiği kontrol hissi çok daha başarılı, çok daha doyurucu. Yine de “joystick’leri rafa kaldırın, olay budur” diyemeyiz.
“Uçtuğunuz sürece” kısmının üstünü çizdik, fark etmişsinizdir. Sebebi de elimizin altında oynak bir mouse gövdesi olmasına alışmış bir nesil değiliz biz, garip geliyor. Özellikle bir yazıda metin seçeceğiniz zaman sürekli biraz fazla biraz az seçip duruyorsunuz, kendi deneyimimizle söyleyelim: 2 aylık sürekli kullanımdan sonra bile günlük işlerde rahat etmeyi başaramadık.
Keşke diyoruz, keşke Lexip üst ve alt kısımları kilitleyip sabit haline getirecek ve fareyi günlük hayata uyduracak bir kilit mekanizması da geliştirse, işte o zaman farenin fonksiyonelliği sınıf atlayacaktır.
Biraz teknik kısma geçelim. Lexip bu modelde lazer sensör kullanmış. Evet, en son ne zaman lazer sensörlü bir fare test etmişiz diye baktık, 6 sene önceki Razer Lancehead Wireless incelemesiymiş. Bu modelde kullanılan ADNS-9800 lazer sensörü bir oyuncunun beklentilerini karşılayabilecek kadar performanslı. 12000dpi’a kadar destekliyor, 150IPS hız ve 30G hızlanma değerlerine sahip. Bu da bize göre FPS oyunlarına fareye spin attırmamak için gerekli seviyenin (100IPS / 20G) üzerinde. Hiç fena değil.
Lexip bu modelde Np93 Alpha’nın aksine ek ağırlıklar kullanmamış. Fare 141 gram ağırlığında, evet oldukça ağır ve FPS gibi oyunlara uygun değil. Bununla birlikte Lexip’in kullandığı seramik skatezler (böyle mi oldu şimdi?) müthiş bir kayma hissine sahip, tabii farenin altındaki kauçuk kısım mouse padinize sürtünmediği zamanlarda. Bizim elimizdeki fareye mi özel bilmiyoruz ama arka sağ kısımdaki plastik çapakları çok fazla drag yaratıyordu. Bu fiyatta ve kalitedeki bir fareden beklenmeyecek bir işçilik problemiydi. Ayrıca çıkartılabilen (Micro USB) örgülü kablo da son derece sert ve akla gelebilecek her yere takılıyor. Lexip bu konuya öncelik vermeli diye düşünüyoruz, bu ürün güzel ve hafif bir paracord benzeri kabloyu hak ediyor.
Ürün yazılım desteğine de sahip ve son sürümü oldukça stabil, sorunlarından arındırılmış halde. Buradan DPI, makro ve tuş kişiselleştirmelerini sorunsuz olarak yapabiliyorsunuz.
Sonuç
Sonuç olarak Pu94 zor bir ürün. Rekabetçi oyunları sevenlere hitap etmiyor, iş arasında oyun da oynayacak casual oyuncular için çok pahalı ve simülasyon tutkunları için de “komşuda olmayan arzu nesnesi” olmayı hedefliyor. Lexip Pu94’ün kargo ve gümrük vergileri dahil fiyatı 1200 TL civarında. Son derece innovatif, kaliteli ama kendince artıları eksileri olan bir ürün var karşımızda, iyice anlatmaya çalıştık. Karar her zamanki gibi size ait.
Kürşat Zaman