Ofis ve oyun kullanımı için dizüstü bilgisayar arayanlar, belli başlı konfigürasyon ve temel özellikleri tercih ediyorlar. Ancak iş genel kullanıma gelince, daha fazla esnek olmak mümkün. Bu kategoride oldukça heyecanlı modeller yer alıyor, zira pek çok özelliği birleştiriyorlar. Bugün inceleyeceğimiz Lenovo'nun Yoga 730 modeli de bunlardan biri oluyor.
Yoga ailesindeki her model gibi esnek bir kullanımı gözeten Yoga 730, katlanabilir tasarımıyla mobil kullanımlar için gayet uygunken, dokunmatik ekran özelliği, güçlü yeni nesil işlemcisi ve ayrıca kalemle kullanılabilmesi gibi özellikleriyle de dikkat çekiyor. Şimdi tüm bu detaylar ve daha fazlası hakkında bahsetmeye başlayalım.
Yoga 730'un tasarımı nasıl?
Yoga 730'un farklı modelleri yer alıyor. 13 inç ekran boyutlu modelinin yanı sıra elimizdeki gibi 15 inç boyutlu ekranlı modeli de bulunuyor. Kullandığımız Yoga 730'un tam modeli ise Yoga 730-15IKB.
Platinyum ve Demir Grisi gibi iki farklı renk seçeneği ile satışa sunulan bu model, metal kasasıyla oldukça dayanıklı dururken, katlanabilir ekranıyla da bir o kadar esnek bir tasarım anlayışına sahip. Evet, Yoga 730'un ekranını tamamen geriye doğru katlayabiliyor ve böylece dilerseniz bu laptop'ı bir tablet şeklinde de kullanabiliyorsunuz.
Tasarımın kullanıma katkısı dışında, oldukça sade olmasıyla da göze hoş geldiğini söylemek lazım. Dış kaplamasında köşede sadece YOGA logosu bulunan laptop'ın iç yüzüne baktığımızda da aynı sadelikle karşılaşıyoruz. Bu alanda klavyenin çevresi tamamen boş bırakılmış, altta bir touchpad ve minik bir parmak izi okuyucu yer alıyor; hepsi bu kadar.
Cihazın JBL destekli hoparlörleri laptop'ın altında kalıyor. Bağlantılar her iki kenara dağıtılmış, fanlar ise laptop'ın arka kısmına yerleştirilmiş.
Bağlantılara bakacak olursak, cihazın üzerinde 2 adet USB 3.1 portunun, 1 tane USB-C Thunderbolt girişininin ve ayrıca tam boyutlu HDMI ile kulaklık girişinin olduğunu görüyoruz. Hepsi bu kadar. En azından buraya bir kart okuyucu yerleştirilse iyi olurmuş. Yine aynı şekilde Ethernet portu da bu modelde yer almıyor. Ethernet portu da kutu içeriğine USB adaptörü şeklinde yerleştirilebilirdi, ancak maalesef bulunmuyor. Kablosuz bağlantılar arasında ise Bluetooth 4.2 ve 802.11ac Wi-Fi desteğinin olduğunu söyleyelim.
Ekran ve kullanım
Yoga 730'un ekranı oldukça güzel görünüyor. Elimizdeki modelin doğal çözünürlüğü 1920x1080 piksel, ancak 4K ekranlı ayrı bir modeli daha bulunuyor. IPS panelin yer aldığı ekran parlak malzemeye sahip. Parlak malzeme, ekranın canlı görünmesini sağladığı gibi elbette ışık altında bir miktar yansımaya maruz kalabiliyor.
Yoga 730'un ekranı dokunmaya karşı duyarlı. Böylece laptop'ı dokunarak kontrol edebiliyorsunuz. Bu ekrandan çizim noktasında da faydalanabilirsiniz. Eğer bu tür bir tercihiniz olursa Lenovo Active Pen 2 kalemini kullanabilirsiniz.
Laptop'ın kullanımına ilişkin bahsedeceğimiz bir diğer nokta ise, ekranın altında bulunanlar kuşkusuz. Çok sade konumlandırılan klavye, gayet rahat bir kullanım sağlıyor. Tuşların yüzeye yakınlığı ideal ölçüde tutulmuş, keza tuşların büyüklükleri de öyle. Ayrıca son zamanlarda çok sık gördüğümüz gibi güç tuşu bu sefer klavyenin köşesinde değil, laptop'ın sağ kenarına konumlandırılmış. Bu avantajlı bir yerleşim, zira güç tuşunun klavye diziliminde yer alması PC'yi yanlışlıkla kapamanıza neden oluyor genelde. Bu arada klavyenin arka ışıklandırmaya sahip olduğunu da söyleyelim.
Laptop, touchpad'iyle de rahat bir kullanım sunarken, parmak izi okuyucusunun da hızlı çalıştığı bilgisini verelim.
Ayrıca ekranın üzerinde HD çözünürlükte bir kamera yer alıyor; ancak kamerada en azından Full HD çözünürlük sunulsa daha iyi olurmuş diye düşünüyoruz.
Laptop'ın teknik detaylarına ve performansına ilişkin notlarımzıa geçmeden son olarak JBL destekli hoparlörlerin de ortalama olduğunu söyleyelim. Çok yüksek bir ses performansı sağlamıyor bu model, ancak tipik laptop kullanımı için yeterli.
Lenovo Yoga 730 özellikleri ve performansı
Lenovo Yoga 730'un teknik kadrosuna baktığımızda, işlemci koltuğunda Intel'in nispeten yeni nesil ailesinden bir model olduğunu görüyoruz. Intel Core i7-8550U işlemci ile çalışan Yoga 730, 4 fiziksel çekirdekli yapıda ve 1.8 Ghz frekansında çalışıyor. İşlemci yük altına girdiğinde ise 4 GHz'e değin frekans yükseltebilirken, laptop'ta çift kanal RAM kullanılarak performansa katkıda bulunulmuş. 16 GB kapasitesinde ve 2400 MHz frekanslı DDR4 RAM'lerin yer aldığı Yoga 730'da ayrıca Samsung'un bir SSD'si de yer alıyor.
512 GB kapasitesinde Samsung 2280 M.2 SSD'nin bulunduğu dizüstü bilgisayarda keza grafik tarafı da NVIDIA GeForce GTX 1050 ile güçlendirilmiş. 4 GB kapasiteli GTX 1050 ile dileyen kullanıcılar böylece oyun da oynayabilirler. Elbette son dönemin popüler oyunlarınu yüksek grafik ayarlarında oynarsanız pek verim alamayacaksınız, fakat küçük bir optimizasyon ile oynayabilir hale getirebilirsiniz. Öte yandan PUBG gibi türevi oyunlarda ise Yoga 730'un iyi iş çıkarttığını söyleyelim.
Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, Yoga 730'un gerek performans gerek özellik gerek kullanım gerekse de tasarım noktalarında önemli bir model olduğu açık. Ha, yük altında fan sesiyle biraz kendini belli edebiliyor, ancak yine de benzer modellere kıyasla bunun kabul edilebilir ölçüde olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada yük altındaki durumundan bahsetmişken, bu cihaz yoğun video montajlarının düzenlenmesi konusu için geliştirilmiş bir model değil, onu da belirtelim.
Isı konusuna gelirsek, yük altında orta alanlarıyla 40 derecelerde dolaşan laptop'ın bu oranıyla da yine kategorisinin ortalama sonuçlarına uyduğunu söyleyelim. Peki, laptop'ın pil performansı nasıl?
Lenovo'nun söylediğine göre Yoga 730'un elimizdeki modeli 11 saate kadar pil ömrü sunabiliyor. Kullandığımız süre boyunca laptop'ın bunu karşılayabildiğini de gördük. Sistemi boşta çalıştırırsanız 11 saatin üzerine çıkıyorsunuz. Hafif uygulamalar çalıştırdığınızda da 9 ila 10 saat arası bir sonuç sağlamanız mümkün. Elbette yük altında senaryo daha farklı, birkaç saat içinde tüketebilirsiniz, burada iş tamamen kullanım şeklinize bağlı. Fakat genel olarak laptop'ı pil performansıyla ortalama bulduğumuzu söyleyebiliriz.
Özetle
Sonuç olarak Lenovo Yoga 730, elimizdeki 15 inçlik modeliyle iyi bir model. Esnek kullanım şekli ve sahip olduğu özellikleri laptop'ı farklı alanlarda kullanıma uygun hale getirirken, tasarımı ve malzeme kalitesi de kullanıcıyı memnun ediyor. Parlak ekranı, performansı, dokunmatik ekranı ve oyunculara da zemin hazırlamasıyla çok alanda kullanılabilir.
Kimler Almalı
Mobil ortamda, evde veya ofiste rahatlıkla kullanabileceğiniz, genel kullanım ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda ofis ve oyun uygulamalarını da çalıştıracak bir dizüstü bilgisayar arayanlar Yoga 730'u değerlendirebilirler.
Alternatifleri
Lenovo Yoga 730'a alternatif olarak HP Spectre x360 modeli de değerlendirilebilir.