Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 İnceleme

İş dünyasında çok tercih edilen Lenovo ThinkPad Notebook’larının son jenerasyonu, ThinkPad X1 Carbon Gen 12 ülkemize ulaştı ve biz de yapay zeka ile donanmış bu güçlü Notebook’u incelemek üzere masaya yatırdık.

CHIP Online Notu 94
  • Entegre yapay zekaya sahip Intel Core Ultra işlemciler
  • Yapay zeka desteği
  • 120 Hz yenileme hızına sahip ekran
  • 2.8K ekran çözünürlüğü
  • Eyesafe ekran sertifikası
  • Şık ve hafif ThinkPad tasarımı
  • Çok işlevli TrackPoint
  • Yetenekli webcam ve dahili yazılımları
  • 360 derece ses alabilen çift mikrofon
  • Dolby Voice ve Dolby Atmos desteği
  • Yüksek kaliteli hoparlörler
  • Zoom sertifikası
  • Parmak izi, yüz tanıma ve gelişmiş güvenlik
  • Uzun pil ömrü ve hızlı şarj yeteneği
  • Görme engelliler için dokunsal işaretli klavye

İş dünyasının profesyonelleri için dizüstü bilgisayarlar hayati bir önem taşıyor. Pek tabii ki, her profesyonel işlerini hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapmasına yardımcı olacak bir dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyuyor. Toplantılarda kolayca not alabilmek, bilgisayarı yanınızda rahatça taşıyabilmek, bilgisayarın uzun süre şarj istemeden çalışabilmesi ve yüksek işlem gücü gibi özellikler, bir iş bilgisayarında görmek istediğimiz en temel özellikler. İşte Lenovo, bu ihtiyaçları gözeterek uzun zamandır iş dünyası için ThinkPad markasıyla dizüstü bilgisayarlar üretiyor.

Klavyesinin üzerindeki kırmızı TrackPoint’i ile özdeşlemiş olan ThinkPad ailesinin dizüstü bilgisayarları hafif ama güçlü yapıları sayesinde haklı bir ilgi görüyor ve sürekli de güncellenerek yeni teknolojilere uyum sağlıyor.

Evet, bugün elimizde ThinkPad X1 Carbon modelinin 12. jenerasyonu bulunuyor ve şimdi bu gelişmiş dizüstü bilgisayar kullanıcılarına neler sunuyor, nasıl çalışıyor, nasıl bir performans sergiliyor, hep birlikte inceleyip göreceğiz...

Bu arada, incelemeye başlamadan önce şu önemli detayın da altını çizelim, biliyorsunuz, Microsoft, Windows 10 desteğinin 14 Ekim 2025 itibariyle sona erdiğini açıkladı. Kurumlar güvenlik riski yaşamamak, güvenlik gıncelleştirmelerini ve teknik destek almaya devam etmek için artık Windows 11 Pro’lu bilgisayarlara hızla geçiş yapması gerekiyor. İş dünyasında da bilgisayarların güvenlik güncellemeleri alması ve güncel teknolojilere uyumlu çalışabilmesi önemli bir husus… Ne var ki, her bilgisayar Windows 11’i çalıştıramıyor. Windows 11’in çalışması için bilgisayarda özel bir güvenlik donanımının bulunması gerekiyor. İşte ThinkPad X1 Carbon’un 12. Jenerasyonu, bu şartları karşılayarak Windows 11 işletim sistemi yüklü olarak gelen bir cihaz.

Microsoft’un Windows 10 desteğini sonlandırması güvenlik için tek neden değil. Aynı zamanda hibrit çalışmanın yaygınlaşması nedeniyle herhangi bir yerden çalışırken, veri gonderip alırken Windows 11 Pro Sıfır Güven” (Zero Trust) ilkesi, güvenlik doğrulanana kadar hiçbir kullanıcının veya cihazın hiçbir yere erişemeyeceği temeline dayanan bir güvenlik modeli ile uçtan uca güvenlik sağlıyor. Ayrıca bilgisayar yenileme sürecinizi sakın ertelemeyn., risk almayın. Yapılan testlere göre Windows 11 Pro şirketlerin kendilerine özel uygulama ve programları ile %99.7 uyumlu çalışıyor. Şu sıralar herkesin Windows 11 Pro uyumlu bilgisayarlar aradığını biliyoruz, bu yüzden bu detayı da önden vurgulamak istedik… Artık incelememize geçebiliriz.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 Tasarımı Nasıl?

Lenovo, 14 inç boyutlarındaki 12. jenerasyon ThinkPad’i geliştirirken yine markanın alamet-i farikası olan küçük kırmızı TrackPoint’ten vazgeçmemiş. 1992’den beri tüm ThinkPad modellerinde kullanılan bu kırmızı TrackPoint’ler eskiden sadece cursoru parmakla yönetmek için kullanılıyordu. Ancak yeni modelde Trackpoint’in hem boyutu biraz büyümüş hem de işlevleri zenginleşmiş. TrackPoint’i kursoru kontrol etmek için kullanabildiğiniz gibi üzerine çift tıkladığınızda ekranda bir menü açılıyor ve bu menüden cihazın zengin yeteneklerine hızlıca erişebiliyorsunuz. Bu menüye de birazdan değineceğiz. Bu arada, bilgisayarın kapağı üzerindeki logoda da bu kırmızı trackpoint’e gönderme yapılmış ve “i” harfinin üzerindeki noktaya kırmızı bir led yerleştirilmiş. Bu şık led vurgusu aynı zamanda cihazın çalışma ve şarj durumu hakkında da bilgi veriyor.

Lenovo yeni nesil ThinkPad’de klavye tasarımını da yenilemiş. Artık klavyede görme engelli kullanıcıların tuşları rahat bulması için dokunsal işaretler de yer alıyor. Ayrıca ok tuşlarının yanına da parmak izi okuyucusu yerleştirildiğini görebiliyoruz.

12. nesil ThinkPad X1 Carbon’un ince bir ekran çerçevesine sahip olduğu da hemen fark ediliyor. Ekranın üzerindeki çıkıntıya ise webcam’in yerleştirildiğini görüyoruz. Kameranın yanında, merceğin fiziksel olarak kapatıp açmak için bir gizlilik kapağı da yer alıyor. Böylece kötü niyetli yazılımların veya dalgınlıkla açılan webcam’in mağduru olmak istemeyenlerin sıkça kullandığı “webcam’i bantlama” önlemine de artık gerek kalmıyor. Ayrıca bu kapak sayesinde, online toplantılarda, görüntülü görüşmelerde kamerayı açıp kapamak da son derece kolaylaşıyor.

Dizüstü bilgisayarın kasası üzerinde, 2 adet USB-C Thunderbolt 4 portu bulunuyor. Bunlar 40Gbps hızında veri aktarımı sağlarken aynı zamanda bilgisayarı şarj etmek için de kullanılıyor. Ayrıca cihazda 2 adet USB-A portu, 4K çözünürlükte görüntü aktarımını destekleye bir HDMI 2.1 portu ve kulaklık/mikrofon için 3.5 mm jak girişi bulunuyor. Jak girişinin yanında ise güç düğmesini bulabilirsiniz. Ayrıca isterseniz cihazın Nano Sim yuvası olan versiyonları da bulunuyor.

Yaklaşık 1.5 santimlik kalınlığa sahip olan bilgisayarın ağırlığının ise sadece 1.09 kg olduğunu da hatırlatalım. Bu hafifliğin önemli sebeplerinden biri de cihazda kullanılan karbon fiber malzeme… Biliyorsunuz karbon fiber çok hafif ama çelik kadar da dayanıklı bir malzeme...

Karbon fiber konusu açılmışken, ThinkPad Carbon modellerini daha önce tanımayanlara da hemen kısa bir bilgi verelim. Tahmin edebileceğiniz gibi bu cihazların ismindeki Carbon kelimesi, Thinkpad’in gövdesinin karbon fiber malzemeden üretilmesinden geliyor. Ancak Lenovo artık bu karbon fiberin bir kısmını endüstriyel geri dönüştürülmüş malzemelerden üretiyor. Ayrıca üretimde %90 oranında geri dönüştürülmüş magnezyum da kullanılıyor. Lenovo, ThinkPad’in gövdesinde, pillerinde, hoparlör muhafazasında ve adaptörde de geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıldığının altını çiziyor. Çevreye saygı göstererek üretilen Thinkpad’lerin ambalajında da plastik kullanılmadığını görüyoruz. Ambalaj da kısmen bambu-şeker kamışı lifinden yapılmış hızla yenilenebilir malzemelerden oluşuyor.

Evet gördüğünüz gibi, Lenovo yine şık, ince, hafif ve kolay kullanımlı bir tasarım ortaya koymuş.

ThinkPad Carbon X1 Gen 12 Performansı Nasıl?

ThinkPad Carbon X1’in performansına gelecek olursak… Intel Core Ultra 7 Evo Edition işlemciyle gelen bilgisayar bu güçlü işlemci sayesinde 16 çekirdek ve 22 mantıksal işlemci sunuyor. Böylece cihaz üzerinde çalışan yapay zeka uygulamaları için 11 TOPS’a kadar yapay zeka performansı sağlıyor.

Cihazın piyasada 16, 32 ve 64 GB’lık hafıza seçenekleri bulunuyor. Bizim incelediğimiz model ise 32 GB DDR5 RAM içeriyor. Depolama konusunda ise Lenovo 2 TB’a kadar SSD seçeneği de sunuyor. Yine bizim elimizdeki modelde 1 TB’lık SSD bulunuyor.

Grafik işlemleri için bilgisayarda Intel Arc grafik işlemcisi bulunuyor. Ses içinse Dolby Atmos destekli 2 hoparlör yer alıyor. Aynı zamanda 360 derece ses alabilen 2 adet mikrofonu da bulunuyor. Bu arada bilgisayarın profesyonel konferans çözümü olan Dolby Voice sertifikasına da sahip olduğunu da hatırlatalım.

Ayrıca 120Hz yenileme hızına sahip 14 inçlik OLED ekran, 2.8K çözünürlük sunuyor. Uzun süre ekran karşısına çalışmak zorunda olan profesyonellerin göz sağlığını da düşünmüş olan Lenovo, gözleri yormayan Eyesafe sertifkalı bir ekran paneli kullanmış.

ThinkPad Carbon X1 Gen 12 için tam anlamıyla güvenlik ve üretkenlik odaklı tasarlanmış bir bilgisayar, diyebiliriz. Lenovo, kırmızı TrackPoint’e çift tıklama menüsü eklemiş demiştik.

Bu menüyü açtığınızda çok hızlı bir şekilde ihtiyacınız olan pratik uygulamalara erişebiliyorsunuz. Örneğin bir toplantının ortasında konuşmaları metne dökmek için hemen bu menüden konuşmaları metine dönüştürebilen dikte yazılımını açabilirsiniz. Ya da acil bir mail yazmak istediğinizde, klavye ile uğraşmak yerine, sadece konuşarak email metnini bu dikte uygulaması üzerinden metine dönüştürebilirsiniz. Yine dilerseniz bu menüye başka uygulamalar ekleyerek, hızlı erişim seçeneklerinizi düzenleyebilirsiniz.

Microsoft ile Copilot Yapay Zeka Yetenekleri

ThinkPad ayrıca Windows’da Copilot yapay zeka servisiyle uyumlu çalışan bir bilgisayar. Sahip olduğu 11 TOPS gücündeki yapay zeka işlemcisi sayesinde, cihaz üzerindeki Windows’da Copilot yapay zeka uygulaması son derece efektif olarak çalışıyor. Ayrıca biliyorsunuz artık ofis ve üretkenlik uygulamaları da yoğun olarak yapay zeka ile entegre edilmiş olarak geliyor. Dolayısıyla, işiniz için gerekli olacak profesyonel uygulamaların yapay zeka işlemlerini de ThinkPad ile kolayca yapabileceksiniz.

Biz de Windows’da Copilot ile neler yapabileceğimizi bilgisayarı üzerinde test ettik ve hem hızlı, hem de doyurucu sonuçlar almayı başardık.

Örneğin ilk denememizde Windows’da Copilot’tan tam olarak şunu istedik: “Tokyo’ya 3 günlük bir iş gezisi yapacağım. Gezilecek yerleri gün gün planlar mısın? Uçak bileti ve otel isimleri hakkında bilgi verir misin ve gezilecek yerleri içeren bir plan hazırlar mısın?”

Evet, bu isteğimiz karşısında Windows’da Copilot’ta detaylı bir seyahat planı aldık. Elbette dilerseniz yeni sorular ve isteklerle bu planı daha da detaylandırmanız mümkün.

İkinci denememizde Windows’da Copilot’a şu komutu verdik: “20 Ocak’ta yeni Windows ‘da Copilot lansmanı için İş Ortaklarımızı davet etmek üzere bir davetiye mesajı oluşturur musun? Bu davetiye, Uludağ’da yapılacak, dolayısıyla, kış tatili konseptinde ve çekici tonlarda bir davetiye görseli oluşturmanı istiyorum.”

Bu isteğimiz için de CoPoilot bize OpenAI’nin DallE yapay zeka görsel oluşturma teknolojisiyle etkileyici bir davetiye görseli oluşturdu. Yine dilerseniz, yeni yeni denemelerle farklı görsel seçenekleri de oluşturabilirsiniz.

Üçüncü denememizde, iş hayatında önemli olan satış pazarlama planı oluşturmak istedik. Bunun için Windows’da Copilot tan şu istekte bulunduk: “Windows 10 destek sonu mesajını kullanarak yeni bilgisayar satışlarının nasıl arttırılabileceğine dair bir satış ve pazarlama planı oluşturur musun?”

Sonuç yine hızlı ve tatmin edici oldu.

Bir diğer denemede ise bizim incelemelerimizde sık sık ihtiyacımız olan, ürün karşılaştırmaları için bir tablo hazırlamak istedik ve Windows’da Copilot’a şu komutu verdik: “ThinkPad Carbon X1 Gen 11 ile ThinkPad Carbon X1 Gen 12 ürünlerinin özelliklerini ve fiyatını içeren bir karşılaştırma tablosu hazırlar mısın?”

Gördüğünüz gibi, bu komuta karşılık, Excel tablosu olarak, bir karşılaştırma tablosu aldık. Eskiden saatler harcamak zorunda olduğumuz bu raporlar, tablolar, planlar artık yapay zeka sayesinde sadece birkaç saniyede hazır hale geliyor. Dolayısıyla iş dünyasında, bu işlemleri mümkün kılan yapay zeka destekli bilgisayarlar artık vazgeçilmez bir konuma yükseliyor.

Peki, şimdi iş dünyasındaki başka bir önemli ihtiyaca daha gelelim. Ev ofis çalışma düzeni yaygınlaştığından beri iş hayatında artık online görüntülü görüşmeler de büyük önem taşıyor ve ThinkPad’in bu konuda da pratik çözümleri olduğunu görüyoruz.

Yapılan tüm testleri hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

ThinkPad Carbon X1 Gen 12 ile Yenilikçi Özellikler

Cihazla beraber gelen Lenovo View uygulaması üzerinde webcam görüntünüzün ayarlarını kolayca yapabiliyorsunuz. Bu uygulama üzerinden dilerseniz arka planı blurlayabiliyorsunuz… Dilerseniz, kameranızın ışık, kontrast ve renk değerlerini ayarlayarak daha iyi bir görüntü çıkışı da oluşturabiliyorsunuz.

Ses konusunda ise bilgisayar, yapay zeka tabanlı gürültü engelleme özelliği sunuyor. 360 derecelik çift mikrofona sahip cihaz Dolby Voice ve Dolby Atmos standartlarını destekliyor. Yine TrackPoint menüsünü açarak mikrofonun odak alanını da değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz, sadece bilgisayarın önündeki seslere odaklanmasını veya tüm odadaki sesleri almasını sağlayabiliyorsunuz veya bu menüden hızlıca mikrofonu açıp kapatabiliyorsunuz. Sesten bahsetmişken, şunun da altını çizmiş olalım, bu bir iş bilgisayarı olmasına rağmen, hoparlörlerin çok kaliteli ses çıkışı sağladığını göreceksiniz. Çalışırken bilgisayarınızdan müzik dinlemek gibi bir alışkanlığız varsa ses kalitesinden çok memnun kalabilirsiniz.

Cihazda ayrıca Intel Unison sistemi de bulunuyor ki, bu sayede dizüstü bilgisayarınızı herhangi bir iOS veya Android akıllı telefonla senkronize edebiliyorsunuz. Böylece bilgisayarınızı kullanarak arama yapıp mesajlaşabiliyor, hatta dosya, fotoğraf ve video aktarabiliyorsunuz. Bu da iş dünyası için önemli bir özellik. Zira cihazlarınız arasında veri aktarmak için bazen dolaylı yollar aramaktan çok zaman kaybedebiliyorsunuz.

Lenovo güvenlik konusunu da hiç hafife almamış. Cihazda parmak izi okuyucu ve yüz tanıma yazılımı bulunuyor. Bu sistemleri dilerseniz kapatabilirsiniz ama aktif olduğunda, sizden habersiz kimsenin bilgisayarınızı açması mümkün olmuyor. Şifrenizi çaldırsanız bile bilgisayar siz olmadan çalışmayı reddediyor. Ayrıca, Lenovo’nun kapsamlı güvenlik çözümleri paketi ThinkShield önemli verilerinizi şifreleyerek koruyor. Yapay zeka destekli Intel Tehdit Algılama Teknolojisi ise fidye yazılımlarını, kripto korsanlığını ve diğer tehditleri önlemeye yardımcı oluyor.

ThinkPad Carbon X1 Gen 12 Benchmark Skorları Neler?

Gelelim test sonuçlarına… Bilgisayarın Benchmark skorlarını merak edenler için de testlerimizi yaptık. Skorlara da hemen bir göz atalım…

ThinkPad Carbon X1 Gen 12, Geekbench 6 üzerinde tekli çekirdek testi için 1554 puan alırken, çok çekirdekli testin skoru ise 9588 oluyor.

Cinebench 2024 üzerindeki testimizde ise tek çekirdekli CPU skoru 81 puan olurken, çok çekirdekli CPU skoru 440 olarak ölçtük.

Bunlar fena skorlar değil. ThinkPad’in güçlü işlemcisi, yüksek RAM kapasitesi ve depolama için sadece SSD kullanması sayesinde, hızlı ve efektif çalışan bir bilgisayar olduğunu görebiliyoruz. Pek tabii ki bu bir iş bilgisayarı ama canınız sıkılır da kafa dağıtmak için oyun da oynamak isterseniz, popüler “triple A” oyunlarını tatmin edici ayarlarda çalıştırabildiğini de gördük. Yine elbette hypercasual oyunları veya küçük bağımsız oyunları çalıştırmak konusunda hiçbir sorun yaşamayacağınızın da altını çizelim.

Yapılan tüm testleri hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

ThinkPad Carbon X1 Gen 12 Şarjı Ne Kadar Süre Dayanıyor?

Pil ömrü konusunda da ThinkPad Carbon X1 çok tatmin edici bir performansa sahip. Cihaz, tam dolu pille ve yüksek performansla kullandığınızda 4 saate yaklaşan pil ömrü sunuyor. Ancak elbette herkesin çalışma düzeni farklı olabiliyor. Kimi insan bilgisayarına sürekli bir Bluetooth cihazı bağlı şekilde çalışmak isteyebiliyor. Kimisi ağır CPU ve GPU ihtiyacı olan görsel düzenleme işlemleriyle uzun süre çalışıyor. Bu durumlarda elbette enerji ihtiyacı da artıyor. Ama genel olarak alışılmış standartların üzerinde bir pil performansına sahip oluyorsunuz çünkü bilgisayar düşük güçlü nöral işleme birimleri gibi iş yükünü omuzlayan özel yapay zeka motorları sayesinde performansı ve enerji kullanımını optimize ediyor. Şarj tükendiğinde ise cihazın 65W hızlı şarj yeteneği kullanabilirsiniz. Hızlı şarj 60 dakikalık şarjla pili %80 seviyesinde dolduruyor. Acil durumlarda bunu çok önemli olduğu hepimiz biliyoruz.

Sonuç

Evet, incelememizin sonucuna gelecek olursak… ThinkPad serisi bilgisayarlar, 1992’den beri iş dünyasında büyük saygı gören ve iş dünyasının bilgisayar ihtiyacını doğru analiz ederek çok başarılı tasarımlar ortaya çıkarmış bir marka… Lenovo şimdi 12. Nesil ThinkPad Carbon X1 ile hem şık, hem hafif hem de güçlü bir iş bilgisayarı ortaya koymayı başarmış. Cihazın yapay zeka yetenekleri, fabrika çıkışı gelen pratik yazılımları, fabrika çıkışı Windows 11 kurulu gelmesi, güçlü işlemcisi, hızlı ve büyük RAM kapasitesi, geniş SSD depolama alanı, yetenekli kamerası, Zoom sertifikası ve yüksek pil performansı onu iş dünyasında dikkatleri üzerine çekecek bir ürüne dönüştürüyor.

Test için cihazla geçirdiğimiz sürede cihaz üzerinde işlerimizi kolayca yaptığımız gibi, müzik dinlemekten film seyretmeye kadar iş dışı uygulamaları da keyifle kullandık. Sizin de, çantanıza atıp her yere yanınızda taşıyabileceğiniz hafif ama güçlü bir iş bilgisayarına ihtiyacınız varsa, Lenovo ThinkPad Carbon X1 Gen 12’yi mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz. Cihaz şu anda piyasada, farklı donanım özelliklerine göre, 85 bin lirayla 125 bin lira fiyat aralığında bulunabildiği bilgisini de verelim.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
94
USB 3.2 Gen 2 Type-A 2 adet
Thunderbolt 4 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Pro
İşlemciIntel Core Ultra 7 Evo Edition
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliOLED
Çözünürlük2880 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel Arc GPU
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 7
Kart OkuyucuYok
Boyutlar312 x 214 x 14.96 mm
Ağırlık1.09 kg