Bir oyuncunun en çok istediği şey nedir? Tabii ki en son bileşenlere sahip, her oyunu maksimum ayarlarda oynatabilen bir bilgisayar. İşte bugün masamızda tam böyle bir cihaz var. Lenovo’nun oyun serisinden Legion Pro 7.
Bu bilgisayar, sahip olduğu bileşenlerle masaüstü bir bilgisayar yerine geçebilecek kadar güçlü bir laptop. Dışarıdan bakıldığında, kendisinden önce gelen hemen hemen tüm Legion'lar gibi sade görünse de barındırdığı bileşenlerle tam bir performans canavarı. Ayrıca Lenovo’nun bu zamana kadar çıkardığı en güçlü dizüstü bilgisayarlardan biri. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var; en pahalılarından biri aynı zamanda. Bu laptop tam 147 bin lira.
Lenovo Legion Pro 7 Tasarımı Nasıl?
Evet, Legion Pro 7 gerçekten pahalı bir laptop, bu da onu herkesin ulaşabileceği bir cihaz olmaktan çıkartıyor. Fakat bu onun üst seviye bir dizüstü bilgisayar olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Legion Pro 7’nin paketi gerçekten çok sağlam. Intel Core i9-13900HX işlemcisi ve NVIDIA GeForce RTX 4090 ekran kartı ile bir arzu nesnesi. Bir süredir bu cihaz bizde ve bu süre içinde çok sayıda testte koşturma imkanı bulduk ve oyun noktasında da RTX ve DLSS’in adeta dibine vurduk. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak bu cihazı önce şöyle tasarımıyla, genel çevresiyle yakından bir tanıyalım.
Legion Pro 7, oldukça şık ve ölçülü bir tasarıma sahip. Klavyenin RGB aydınlatmasını kapatırsanız, daha çok pahalı bir iş istasyonuna benziyor. Üst ve alt kapaklarda metal kullanılmış. Çalışma yüzeyiyse yüksek kaliteli ve oldukça dayanıklı bir plastikten oluşuyor. Kasanın rengine koyu gri diyebiliriz, hatta neredeyse siyaha yakın ve mat bir yüzeye sahip. Ancak biraz fazla parmak izi tutuyor. Dışına baktığımızda, sağ alt köşede küçük bir Lenovo logosu ve sol üstte Legion yazısı epey sade görünüyor. Kapağın üzerinde herhangi bir aydınlatma bulunmadığından günlük ve profesyonel kullanımlar için de gayet ideal.
Bilgisayarın ön kenarı boydan boya istediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz ve kolayca kapatılabilen bir RGB ışık şeridiyle kaplı. Ekranın üst ve yan taraflarındaki çerçevelerse yeterince ince. Kenarlarda çok sayıda havalandırma deliği var; bu kadar güçlü bir donanım için oldukça normal. Ayrıca yanlarda ve arkada çok sayıda bağlantı noktası bulunuyor. Sol tarafta 1 USB-A 3.2 ve 1 DisplayPort 1.4 ve 140W PowerDelivery destekli USB-C 3.2 bağlantı noktası yer alıyor. Yani bilgisayarı 330W'lık adaptörü taşımak zorunda kalmadan ofis işleri için de kullanabilirsiniz. Ancak elbette bu koşulda bilgisayarın tam performansta çalışmayacağını göz önünde bulundurmanız lazım. Yani mobil ve günlük kullanım ile oyun ve iş amaçlı kullanım seçeneklerini size böylece sunuyor.
Sağ tarafta 3.5 mm ses jakı, elektronik web kamerası kapatma anahtarı ve 1 USB-A 3.2 daha bulunuyor. Arkasını çevirirsek, bir Ethernet girişi, başka bir USB-C 3.2, HDMI 2.1, 2 adet USB-A 3.2 ve 1 güç konektörü olduğunu görüyoruz. Ayrıca arkadaki USB-A girişlerinden biri bilgisayar kapalıyken cihazları şarj etme desteğine sahip. Kısacası, Legion Pro 7'de istemediğiniz kadar bağlantı noktası mevcut; bu da onu rahatlıkla bir iş istasyonu olarak kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
Laptop’un ağırlığı 2.8 kg. Evet, günlük taşımak için çok rahat olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Legon Pro 7, daha çok masaüstü bilgisayar alternatifi olarak konumlandırıldığı için bu oldukça normal. Zira taşıdığı konfigürasyon da bunu gösteriyor. Bu arada laptop’ın ekranı 180 derece açmanıza imkan veren çift menteşe ile sabitlenmiş. Kapak tek elle kolayca ayarlanabiliyor ve istenilen pozisyonda sabitlenebiliyor. Klavyenin kullanımıysa çalışma yüzeyinin neredeyse tamamını kapladığı için rahat.
Lenovo Legion Pro 7 Ekran Özellikleri Neler?
Lenovo Legion Pro 7, 2560x1600 çözünürlüğe sahip bir IPS ekran ile donatılmış. En boy oranı, son zamanlarda giderek daha fazla görmeye başladığımız 16:10 olarak belirlenmiş. Ekranın yenileme hızı 240 Hz ve tepki süresi 4 ms. Diğer taraftan, 500 nit parlaklık seviyesine, 1200:1 statik kontrast oranına ve yüzde 100 sRGB renk gamına sahip. Ayrıca G-Sync, Dolby Vision ve HDR 400 gibi önemli özellikler de mevcut.
Ekran, kağıt üzerinde olduğu gibi gerçekte de çok iyi kalitede. Renkler canlı ve hoş görünüyor. Ekranın yansıma önleyici kaplaması sayesinde de görüş açısı çok iyi seviyede. Kullandığımız süre boyunca parlaklığı yüzde 60 civarlarında kullanmak yeterli oldu. Dış ortamlarda kullanacağınızda da sonuna kadar açtığınızda rahat bir görünürlük sağlıyor. Oyun oynarken veya film izlerken yaşattığı deneyimi de gayet başarılı bulduk. Çerçeveler yok denecek kadar ince olduğundan gözü rahatsız eden bir şey yok.
Lenovo Legion Pro 7 Performansı Nasıl?
Legion Pro 7, içinde modern bir amiral gemisinin ihtiyacı olan tüm bileşenlere sahip. 24 çekirdekli Intel Core i9-13900HX işlemci, RTX 4090 ekran kartı ve 5600 MHz’lik 32 GB DDR5 RAM ile tüm donanımı üst düzey. RAM’ler 16 GB olmak üzere çift modül ve lehimlenmiş değil. Yani istediğiniz zaman yükseltme yapabilirsiniz.
Laptop’un gerçekleştirdiğimiz sentetik performans testlerindeki sonuçları fazlasıyla etkileyici. Hem işlemci hem de grafik testlerinde, güçlü ve modern bir oyun masaüstü bilgisayarıyla karşılaştırılabilecek kadar yüksek performans sergiliyor. İster en zorlu oyunlar olsun ister 3D modelleme gibi yoğun güç gerektiren işlemler olsun tüm görevler için gerekli güce sahip ve yıllarca götürebilecek kadar iyi.
Bilgisayarın soğutması da performansı kadar başarılı. Legion Coldfront 5.0 termal teknolojisine sahip soğutma sistemi, hem CPU’yu hem GPU’yu serin tutmayı başarıyor. Prime95 stres testinde sıcaklık, maksimum yük altında nadiren 90 derece üstüne çıksa da genel olarak 75-80 derece arası değişiyor. Üstelik yük altındayken de işlemci neredeyse hiç yavaşlamıyor ve bilgisayar istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Fanlar maksimum yük altında beklendiği gibi gürültülü çalışıyor, ancak şimdiye kadar incelediğimiz en gürültülü oyun laptop’ı kesinlikle değil, onu söyleyelim. Ayrıca önemli bir nokta da, yoğun yük altında çalışırken klavyenin gayet serin kalması; sadece üstündeki alan hafif ısınıyor. Bu da rahatsız edici değil, kabul edilebilir seviyede.
Legion Pro 7’de depolama için SK Hynix’in 1 TB kapasiteli 2 adet SSD’si bulunuyor. CrystalDiskMark’ta gerçekleştirdiğimiz test sonuçlarına göre; düşük boyutlu dosyalarda maksimum okuma hızı 7086 MB/s, yazma hızıysa yaklaşık 5839 MB/s çıktı. Büyük boyutlu test sonucuna baktığımızdaysa, okuma hızının 7135 MB/s, yazma hızının 6450 MB/s olduğunu görüyoruz.
Şimdi, sentetik testleri bir kenara bırakıp herkesin ilgilendiği konu olan oyun performansına gelelim. Kısaca söylemek gerekirse, Legion Pro 7 tüm oyunları mükemmel şekilde çalıştırıyor. Yani güncel oyunların hepsinde en yüksek ayarlarda en az 60 fps bekleyebilirsiniz.
Cyberpunk 2077 en son aldığı büyük güncellemeyle birlikte, mümkün olan tüm ışın izleme ayarları açıkken ve DLSS dengeli moddayken 80-85 fps'te çalışıyor. DLSS’i kalite moduna aldığımızdaysa 60-70 fps arası bir değer gösteriyor.
Playstation’ın efsane serilerinden olan ve geçen sene PC’lerle buluşan Uncharted 4’te ise bilgisayar, tümü ayarlar ultra’dayken ve DLSS dengelideyken 150-160 arası bir kare hızı veriyor. DLSS’i kaliteye çektiğimizdeyse yine çok bir fark yok; ortalama 140-150 fps arası yine stabil şekilde çalışıyor.
Bir diğer test oyunumuzsa hızlı aksiyon sahneleri barındıran roguelike türündeki Returnal oldu. Burada da aldığımız sonuçlar mükemmele yakındı. Tüm ayarlar epic’teyken ve DLSS kalite ayarındayken, kalabalık aksiyon sahneleri de dahil fps değerleri genel olarak 160-180 arası seyretti.
Öte yandan, bilgisayarın oyun keyfini artıracak bir diğer öne çıkan özelliğiyse sahip olduğu ses sistemi. 2 adet 2W gücündeki hoparlör, fazlasıyla iyi ses veriyor. Videolar, filmler ve oyunlar dışında müzik dinlerken de tatmin edici bir sese sahip.
Lenovo Legion Pro 7’nin oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzda izleyebilirsiniz.
Peki, Legion Pro 7’nin pili ne kadar gidiyor? Batarya konusu bir oyun bilgisayarından beklendiği şekilde. Günlük işleri yaptığımızda ortalama 3.5 – 4 saat civarı dayanmayı başarıyor laptop. Oyunlardaysa kuşkusuz tam performans almak için genellikle prize takılı kullanacaksınız, ancak beklentiniz çok yüksek olmasın. Diğer taraftan laptop hızlı şarjı destekliyor; 30 dakikada yüzde 80, yaklaşık 1 saatte de tam şarj oluyor.
Son olarak bahsetmeden geçmememiz gereken şey, Legion’un yazılım desteği. Bilgisayarı alındığı gibi Lenovo Vantage uygulaması yüklenmeden geçmemeli. İçerisinde sistem güncellemesinden makro oluşturmaya, klavye aydınlatmasından güç ayarlarına kadar her şey var. Ancak bunların dışında birkaç tane ilginç ve önemli özellik de mevcut. Mesela ekran kartı modunu değiştirmenin ve kolayca hız aşırma yapabilmenin bir yolu var. Ayrıca sıcaklık limitleri, CPU ve GPU için güç dahil olmak üzere ayrıntılı sistem performansı ayarları için çok işlevsel bir bölüm de burada mevcut.
Sonuç
Evet, Legion Pro 7 çoğu oyuncunun ve performans meraklısının hayallerini süsleyen bir laptop. Tabii ki böyle bir güçlü bir makineye ulaşmak çok kolay değil. Bunun için başta da belirttiğimiz gibi 147 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Kesinlikle kolay bir rakam değil, ancak performans kategorisinde yarıştığı rakipleriyle karşılaştırıldığında, parasının karşılığını mükemmel bir şekilde verdiği de açık.