Bugün, evdeki internetinizi daha iyi hale getirmek üzere güzel bir cihaz var masamızda. Bu cihazın adı Keenetic Hopper. Wi-Fi 6 hızında internet performansı sağlıyor. Evde kullandığınız internet altyapısı ne olursa olsun, daha iyi bir internet performansı sağlamak için eski ağ cihazlarınızı değiştirmeniz önemli. Bu modem olur, router olur, yönlendirici olur... Bu cihazlar Wi-Fi 5 standardındaysa yeni nesil Wi-Fi 6’nın yanında daha az performans göstereceklerdir. O nedenle iyi ve stabil bir internet performansı için sadece ev altyapınız değil, aynı zamanda kullandığınız cihazların yeni nesil olmasının önemi büyük.
Aradaki fark bu kadar da değil. Wi-Fi 6’nın bant genişliği Wi-Fi 5’e göre 4 kat daha fazla. Böylece Wi-Fi 6 ile aynı anda daha çok sayıda cihazı, daha stabil bir şekilde internete bağlayabiliyorsunuz. Bu da evlerimizdeki internete bağlı cihaz sayısının her geçen gün arttığı düşünüldüğünde kritik bir özellik.
Güçlü Donanım Özellikleri
Şimdi tüm bunları ve daha fazlasını yapan Keenetic Hopper’a dönelim ve ilk başta donanım özelliklerine bakalım. Çünkü Keenetic Hopper, özellikle yüksek donanım gerektiren ağ ortamları için güçlü donanım özelliklerine sahip. 900MHz çift çekirdek işlemci içeriyor ve 256 MB DDR3 RAM hafızası ile VPN, asimetrik hız sınırlama, torrent istemci gibi zorlu ağ görevlerinin kolaylıkla üstesinden gelebiliyor. Cihazda bulunan ek 128MB dual-image özellikli flash memory, cihazı yazılım güncelleme esnasındaki kesintilerde bozulmalara karşı koruyor. Cihazda bulunan Gigabit Ethernet portları, Gigabit hızda fiber internetleri sonlandırmanıza imkan tanıyor. Yine bağlantıları arasında bulunan USB3.0 portu ve KeeneticOS yazılımının sunduğu WebDAV ve KeenDNS gibi özellikler, cihazınıza istediğiniz yerden erişmenize ve hatta Keenetic cihazınızı kişisel bir bulut depolama gibi kullanmanıza imkan tanıyor.
AX1800 Wi-Fi 6 ile Yüksek Hızda Kablosuz İnternet
Wi-Fi 6 teknolojisine sahip Keenetic Hopper ile evinize gelen internetten en iyi performansı alabiliyorsunuz. Cihaz, hem 2.4 hem de 5 GHz dualband kablosuz yayın yapabiliyor ve 1800Mbps’ye kadar Wi-Fi hızlarına ulaşılabiliyor. MU-MIMO ve OFDMA gibi yenilikçi özelliklere de sahip. Bu 2 teknolojiden MU-MIMO, kablosuz yönlendiricinin birden fazla cihazla aynı anda iletişim kurmasını ve veri alış verişi yapmasına olanak sunuyor. OFDMA teknolojisi ise, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama anlamına geliyor ve bu da çok sayıda taşıyıcı frekans ile dijital verilerin kodlama yöntemini uyguluyor. Daha yalın şekilde açıklayacak olursak bu cihaz, kendisine bağlı olan kullanıcıların veri akış ihtiyacını ve aciliyetini kendisi ölçüp tartıyor ve bant genişliğini buna uygun şekilde ayarlıyor. Özellikle pek çok cihazın bağlı olduğu, yoğun kullanımlarda bu senaryo pratikte çok işe yarıyor. Böylece Keenetic Hopper modeli özellikle çok kullanıcılı, yüksek yoğunluklu Wi-Fi gerektiren ortamlarda gecikmelerin azalmasını ve daha fazla verinin daha kısa sürelerde iletilmesini sağlıyor.
Az önce saydığımız fonksiyonel teknolojilerin yanı sıra Hopper modelinde özellikle eski istemci cihazların genel ağ performansını azaltmasını engelleyen Airtime fairness ve sinyallerin doğrudan ilgili istemci cihaza yoğunlaşmasını sağlayan Beamforming teknolojileri de bulunuyor. Beamforming teknolojisi, alıcı cihazların yerlerine göre sinyal dağılımlarını otomatik organize edip, menzil içerisindeki her noktada homojen bağlantı hızları ve kablosuz deneyimi sunuyor.
Hopper’ın tasarımına baktığımızda da bu kadar teknolojiyi içermesine karşın gayet sade bir tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. Beyaz renkli gayet sade bir tasarıma sahip olan cihazın üzerinde yükselen 4 adet antenin her biri 5 dBi gücünde. Bu antenler yönlenebilir olması sebebiyle istemcilerin yoğun olduğu bölgelere doğru anten yönlerini ayarlayabilmenize ve daha verimli bir kablosuz ağ kurulmasına imkan tanıyor.
Yüksek Hızda Fiber İnternet Performansı
Keenetic Hopper’ın arka tarafında 4 adet Gigabit Ethernet portunun olduğunu görüyoruz. Böylece kablosuz internetin yanı sıra Gigabit hızında kablolu internet performansı da gösterebiliyor. Yani eğer fiber hızda internet performansı istiyorsanız bu cihaz işinize bir hayli yarayacaktır kanaatindeyiz. Hopper, 100Mbps üzerinde Ethernet ile gelen fiber internetlerin sonlandırılması ve evdeki ağ yönlendirmelerinin yapılabilmesine imkan tanıyor.
Üstelik sadece bununla da sınırlı değil. Hopper ve diğer Keenetic modellerinin en iyi yönlerinden biri, bu Ethernet portlarının yönetilebiliyor olması. Bu sayede Ethernet portlarını genişbant fiber internetinizi sonlandırmak için kullanabileceğiniz gibi, dilerseniz oyun bilgisayarı, PlayStation veya Smart TV gibi kablolu ağ cihazlarınızın internet bağlantısı için de kullanabilirsiniz. Yük dengeleme ve failover özellikleri sayesinde 2 farklı fiber Ethernet bağlantıyı yedeklilik ya da dengeleme için kullanabilirsiniz.
Mesh Sistem Kurulum İmkanı
Kablosuz internet kurulumları yaparken ve bu tür cihazlar satın alma aşamasında son zamanlarda sıkca duymaya başladığımız bir teknoloji de Mesh teknolojisi. Mesh sistemler, özellikle çok katlı ve geniş evler / ofisler için ideal bir çözüm olarak kullanılıyor. Bu yöntem, bildiğimiz menzili genişleten, koridora, arka odalalara takılan ağ adaptörlerinden, yönlendiricilerden ve powerline, yani elektrik hattını kullanan sistemlerden ziyade, daha etkili bir çözüm oluyor. Zira Mesh sistemler, 2 veya 3 modemi birbirine köprüleme yöntemi, mesh protololü ile bağlayarak hem kurulumuyla kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor, hem performansta düşüş yaşatmıyor, hem de kapsama alanını maksimuma ulaştırıyor.
Tüm Keenetic cihazları gibi Keenetic Hopper modeli de Keenetic Mesh Wi-Fi sistemini destekliyor. Keenetic cihazların sahip olduğu 802.11k/r/v protokolü sayesinde birden fazla veya dualband özellikli Keenetic cihazınız varsa, istemci cihazlarınız aynı Wi-Fi ağ adı ile tüm evde kesintisiz dolaşım yapmanızı sağlar. Keenetic Hopper modeli Wi-Fi 6 teknolojisi sayesinde hem 2.4 hem 5 GHz bandında yayınları desteklediğinden, eğer eviniz geniş veya çok katlı ise bir Wi-Fi mesh sistemi kurmanız iyi olabilir.
Şimdi, biz de Keenetic Hopper’ın performans değerlendirmesini yaparken Mesh sistemi senaryosunu işlemek için Keenetic Sprinter modelini kullandık. Wi-Fi Mesh sistem genişleticisi olarak kullandığımız Keenetic Sprinter, uygun fiyatlı bir router.
Eğer ev internetinizi Wi-Fi 6’ya terfi ettirmek istiyorsanız ve Keenetic Hopper’ı kullanmaya karar verirseniz, Keenetic Sprinter’ı da uygun fiyatlı bir cihaz olarak yanında yer vermenizi öneririz. Zira bu sayede kolayca Mesh Wi-Fi sistemi kurabilir ve geleneksel menzil genişleticilerden farklı olarak çok daha hızlı şekilde, bir erişim noktasından diğerine veya bir banddan diğerine (2.4’ten 5’e veya tam tersi) geçiş yaparsınız. Böylece evinizde katlar veya odalar arasında dolaşırken anlık da olsa herhangi bir internet kesintisi yaşamaz, evin her odasından eşit derecede yüksek miktarda kablosuz internet performansı sağlayabilirsiniz. Mod değiştirme anahtarı bulunan Keenetic Sprinter ile Mesh sistem kurmak oldukça kolay hale geliyor.
Bu arada Keenetic Sprinter da tıpkı Keenetic Hopper gibi router olarak çalışıyor. Ancak aralarında küçük farklar var. Keenetic Sprinter’ı Keenetic Hopper modelinden ayıran en temel 2 fark, USB portu bulundurmaması, bunun yerine cihazı Router/Menzil genişletici modları arasında geçiş yapabileceğiniz fiziksel mod değiştirme anahtarı olmasıdır. Yani bu cihazı hem router hem menzil genişletici olarak kullanabiliyorsunuz. Keenetic Sprinter, geniş veya çok katlı evlerde Keenetic Hopper modelinin menzilini Wi-Fi 6 teknolojisinde genişletmek için kullanılabileceği gibi, orta büyüklükte bir evde ana router olarak da kullanılabilir.
Geniş Güvenlik ve Yazılım Seçenekleri
Hem Keenetic Hopper hem Keenetic Sprinter, güvenlik ve yazılım konusunda da oldukça geniş özellikler içeriyor. Cihazlar WPA3&OWE en güncel kablosuz güvenlik protokolünü destekliyor. WPA3 protokolünü eski/yeni fark etmeksizin tüm modellerine entegre eden Keenetic ile dilerseniz bileşen olarak WPA3 enterprise protokolünü de kullanabiliyorsunuz.
Keenetic Hopper diğer tüm Keenetic modelleri gibi esnek ve güncellenebilir bulut temelli KeeneticOS yazılımı ile sunuluyor. Keenetic’i diğer modem/router üreticilerinden ayıran en temel özelliklerinden biri, cihazlarında sunduğu bulut temelli, sürekli ve periyodik olarak güncelleme alan KeeneticOS yazılımı ile gelmesi oluyor.
KeeneticOS yazılımının en beğendiğimiz özeliği, cihazın özelliklerini istediğiniz gibi şekillendirmenize olanak tanıması. Böylece yazılım üzerinden Keenetic Hopper’a istediğiniz özelliği ekleyip çıkartabiliyorsunuz. Örneğin; Keenetic modellerinin tümünde farklı IPSec VPN, Wireguard VPN, Open VPN, SSTP VPN gibi VPN bağlantılarını kullanabilirsiniz. Siz hangi VPN türünü kullanacaksınız o VPN’i ilgili bileşen kısmından indirmeniz yeterli. Eğer USB belleğinize doğrudan torrent dosyalarını indirmek isterseniz de ilgili torrent bileşenini yüklemelisiniz. Keenetic Hopper ile kullanmak istediğiniz özellikler tamamen size kalmış.
Bu arada sürekli güncelleme ve yeni özellikler eklenen KeeneticOS yazılımı yakın zamanda güzel bir özellik duyurdu. İnternet servis sağlayıcının verdiği router cihazdan memnun değilsiniz fakat hattınızla ilgili kullanıcı adı/şifre gibi ayarlara erişmekte zorlanıyorsanız, Keenetic bu ayar parametrelerini yazılımı sayesinde önceki router cihazından içe aktarmanıza imkan tanıyabiliyor. Bu özellik sayesinde memnun kalmadığınız sıradan router cihazınızı artık Keenetic ile değiştirmenize ve tüm özellikleriyle Keenetic cihazınızı kullanmanıza imkan tanıyor. Tabii ki bu özelliği kullanabilmeniz için, kullandığınız mevcut router cihazının bu içe aktarma işlemine izin vermesi gerektiğini unutmayın.
Öte yandan Keenetic Hopper’ı dilerseniz mobil uygulamadan da yönetebilirsiniz. Keenetic’in Türkçe olarak sunduğu bulut üzerinden çalışabilen mobil uygulaması sayesinde, evinizden uzakta olsanız dahi ağınızı istediğiniz yerden yönetebilirsiniz. Keenetic cihazlarınızın kontrolünü mobil uygulama üzerinden yapabilir, doğrudan Keenetic ekibine destek talebi oluşturabilir ve Keenetic cihazınızın yazılımı güncelleyip, bileşen ekleyip çıkarabilirsiniz.
Sonuç
Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Keenetic Hopper sahip olduğu özellikleri ve teknolojileriyle, evde iyi bir internet altyapısı kurmayı ve bundan maksimum oranda faydalanmayı amaçlayanlar için şahane bir çözüm niteliğinde. İster tekil olarak kullanın, ister Keenetic Sprinter ile birlikte Mesh sistem olarak kullanın, bir evin tüm internet ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
Sponsorlu İçerik