Bügün konumuz önemli: İnternet bağlantısı. Evet, internet bağlantısı sorunu çoğu zaman büyük dert olabiliyor. Özellikle pandemiden sonra değişen çalışma şekilleri dolayısıyla daha fazla bu tür sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle de yoğun içerik üretiyor ya da oyun ve yayıncılık konularında profesyonel düzeydeyseniz zaten artık internet eliniz ayağınız olmuş demektir ve bu tür internet kesintisi, yavaşlama, donma, ping, lag gibi sorunlara tahammülünüz de yoktur.
Öte yandan sadece bulunduğunuz oda da değil, evinizde farklı odalarda dolaşırken internet bağlantınızın yavaşladığını veya bağlantı kalitesinin bozulduğunu hissediyor olabilirsiniz. Evde veya işyerinizde video görüşmelerinin donmasıyla, yavaş dosya indirmeleriyle boğuşuyor olabilirsiniz. Ya da aile bireylerinizden, modemden bir iki oda uzaklıkta yavaş internet şikayetleri yükseliyor olabilir. Şimdi burada genelde topu biz internet servis sağlayıcısına atarız, çağrı merkezini arar problem olduğunu söyleriz vs. Pek tabii ki, sorunun kaynağı bu da olabilir ama her zaman sorun oradan kaynaklanmıyor. Bazen de iğneyi kendimize batırıp, evdeki modeme bakmak gerekiyor. Eğer sahip olduğunuz modemin durumu pek de iyi değilse, bu tip problemler olabiliyor. Özellikle modeme bağlanan kişi ve cihaz sayısı arttıkça da bu tip sorunları görmeye başlıyoruz. Ayrıca yine mesafe ve duvar sayısı gibi etmenler de kablosuz ağın sinyal kalitesini düşürebiliyor. Peki, bu durumda ne yapmak lazım?
Çinli teknoloji devi Huawei, evlerde veya ofislerde kablosuz ağ sinyallerini daha geniş alanlara ve daha yüksek kaliteyle ulaştıracak yeni router’ını piyasaya sürdü. Bu cihazın adı HUAWEI WiFi BE3 ve en son WiFi teknolojisi olan Wi-Fi 7’nin yüksek kapasitesini ve güçlü bağlantı kalitesini sunmasıyla dikkat çekiyor. Evet, ne düşündüğünüzü duyar gibiyiz. Mevcut Wi-Fi 6 teknolojisini bile henüz tam anlamıyla kullanmaya başlamamıştık ki Wi-Fi 7 geldi ve Huawei de WiFi BE3 ile Wi-Fi 7 teknolojisini bizlere sunuyor. Wi-Fi 7’ye dönüşüm Wi-Fi 6’dan daha hızlı olacak gibi, zira şimdiden yeni nesil bazı cep telefonları Wi-Fi 7 desteğiyle piyasaya çıkmaya başladı. Dolayısıyla cihaz üreticileri bu yeni standarda daha hızla adapte oluyorlar. O nedenle eğer şu sıralar router / modem almayı düşünüyorsanız, Wi-Fi 7’ye dikkat etmenizde fayda var.
Evet, bugün uygun fiyatı ve güçlü özellikleriyle daha baştan bir fiyat/performans ürünü olduğunu söyleyebileceğimiz olan Huawei WiFi BE3’ü bu bölümde detaylıca inceleyeceğiz, router’ın kurulumunu, yeteneklerini, kapasitesini mercek altına alacağız. Her zaman olduğu gibi, yine tasarım ile sözü açalım.
Huawei WiFi BE3 Tasarımı Nasıl?
Kutu gibi şık, beyaz, dörtgen tasarımına sahip router’ın cihaza menteşeyle bağlı 4 iri anteni bulunuyor ve özellikle bununla dikkat çekiyor. Cihazı kutudan çıkardığınızda bu antenleri dikey konuma getiriyorsunuz ve bu şekilde çalışıyor. Bu kalın büyük antenlerin boyutu neredeyse cihazın kendi kadar, hal böyle olunca da çekim konusunda ilk intibada güven veriyor doğrusu.
Arkasını çevirdiğimizde de burada 4 tane Ethernet portu bulunuyor. Bunlardan biri saniyede 2.5 GB veri aktarma kapasitesine sahip ultra hızlı bağlantı noktası. Diğer üçü de 1 GB’lık otomatik algılama bağlantı noktaları. Yani böylece cihazla hangi porttan kablolu bağlantı sağlarsanız sağlayın gigabit seviyesinde hız desteği sağlayabiliyorsunuz.
Ethernet portlarının yanında, güç bağlantısı, güvenlik düğmesi ve reset deliği yer alırken, dikkatinizi hemen çekecektir, cihazın hem arkasında hem de altında genişçe havalandırma mazgalları yer alıyor. Bu havalandırma kanalları, yüksek hızlı veri bağlantısının sebep olabileceği yüksek ısıyı cihazdan uzaklaştırma görevini üstleniyorlar.
Router’ın ön yüzünde ise, tam ortada bağlantı durumu gösteren gizli bir LED ışığı bulunuyor. Bu LED, gece karanlıkta odada parlamaması için cihazın ön yüzeyinin içine saklanmış. Bağlantı durumunu merak edip bakmak istediğinizde LED’in kırmızı mı yeşil mi yandığını görebiliyorsunuz ama bunun dışında router odanın içinde disko fenerleri gibi parlamıyor -ki dijital cihazların LED ışıklarının gözü rahatsız etmeyecek şekilde saklanması son dönemlerde çok tercih edilen bir yöntem.
Bu arada cihazın boyutlarını da verelim. Router, antenleri açıldığında, 28 santim yüksekliğe ulaşıyor. Eni 21.5 santim, kalınlığı da 6.5 santim. Ağırlığı ise 436 gram.
Huawei WiFi BE3 Özellikleri Neler?
Gelelim HUAWEI WiFi BE3’ün performansına. Bu router kullanıcıların neler sunuyor ve hangi yeteneklere sahip?
Aslında Huawei, daha çok telefonları, bilgisayarları, saatleri ve tabletleriyle öne çıkıyor gibi görünse de, sahip olduğu teknolojik birikimle dünyanın büyük bir bölümünde internet servis sağlayıcılarının ya da Telekom operatörlerin alt yapı donanımlarını ve yazılımlarını temin etmesiyle tanınıyor. Dolayısıyla aynı teknolojik birikimi ev ve küçük iş yerleri için hizmet veren donanımlarda da görmek şaşırtıcı değil. Daha önce de Huawei’nin AX3 Router’ını incelemiştik. O cihaz da o dönem Dünyanın İlk Wi-Fi 6 Plus Router'ı olarak biliniyordu.
Huawei’nin yeni WiFi BE3 router’ı da güçlü antenleri ve kullanıcıyı yönlendiren mobil uygulaması sayesinde, kablosuz ağı evin içinde doğru konuma yerleştirmenize yardımcı oluyor. Ardından da Wi-Fi 7 teknolojisinin gücüyle standart bir kablosuz ağdan daha geniş bir kapsama alanı ve daha yüksek hızlı internet bağlantısı sağlıyor.
4 farklı anten üzerinde 2 adet sinyal artırıcıya sahip olan router, 3.6 Gbps çift bant bağlantı ve Wi-Fi 7 standardı sayesinde 320 MHz kanal genişliği sunuyor. Bunun ne anlama geldiğini anlatmak için en kolay örnek, otoyol örneği olacak. Wi-Fi 6 kablosuz ağları 160Mhz bant genişliğine sahipken, Wi-Fi 7 ağları 320 MHZ bant genişliği sunuyır. Yani eski Wi-Fi 6 kablosuz ağınız için 4 şeritli bir otoyol dersek, Wi-Fi 7’nin sunduğu bant genişliği 8 şeritli bir otoyola benzer. Ağ cihazınız ile elinizdeki dijital cihaz arasındaki veriler bu 8 şeritli otobanda trafik sıkışıklığı yaşamadan gidip geliyor.
Huawei’nin bu yeni router’ı 128’e kadar farklı cihazın ağa bağlanmasına imkan tanıyor. Artık evlerde ağa bağlı elektronik cihaz sayısı bir hayli artmış durumda. Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, televizyon, termostat, akıllı ampüller, akıllı kapı kilitleri, güvenlik kameraları, hatta eve gelen misafirlerin cihazları derken aynı anda evinizdeki ağa bağlanmak isteyen çok sayıda cihaz modemin sırtına biniyor. Normal bir modem bu yükü kaldıramaz ve bağlantı kalitesi giderek düşer. Hal böylece oluca destek şart.
İşte Wi-Fi 7 kapasitesine sahip olan Huawei WiFi BE3 bu sorunların yaşanmadığı akıcı bir internet bağlantısını, evin her köşesine dağıtan bir cihaz. Bu sayede, uzak odalarda bile çok daha hızlı internet bağlantısına sahip olabiliyorsunuz.
Cihazın sağladığı faydayı rakamlarla açıklama gerekirse, WiFi BE3 cihazınızı evdeki modemle aynı yere koysanız bile, 2 duvar geçtikten sonra bağlantı hızı, Wi-Fi 6’ya kıyasla %11 artıyor. Kablosuz sinyallerinin aştığı duvar sayısı 3 olursa, hızda %70’lik bir artış oluyor. Elbette, eski modeminiz Wi-Fi 6’dan daha eski bir teknolojiyse bu durumda hızın çok daha artacağını tahmin edebilirsiniz. Ayrıca bu ölçümler, modem ve router’ın yan yana durduğu andaki karşılaştırma sonuçları. Doğal olarak eğer daha uzun bir network kablosuz edinirseniz veya evde kablosuz ağ genişletici cihazları kullanıyorsanız router’ınızı, evde kablosuz ağ sinyallerini en az alan uzak noktalara yaklaştırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda da uzak odalardaki hız artışının çok daha fazla olacağını da söyleyebiliriz.
Huawei WiFi BE3 Nasıl Kuruluyor?
Bu arada cihazın kurulumunu Huawei’nin AI Life uygulaması üzerinden yapıyorsunuz. Kurulum sırasında uygulamadan dilerseniz evinizin kaba taslak taban planını çizebiliyorsunuz ve hangi bölüm hangi odayı temsil ediyor, bu uygulama içinde isimlendirebiliyorsunuz. Ardından uygulama tüm odalarda router’rın sinyal gücünü tek tek ölçüyor ve eğer bazı odalarda sinyal zayıflığı hissederse router’ı evin içinde yerleştireceğiniz optimal noktayı bulmanızı kolaylaştırıyor. Huawei bu araca Görselleştirilmiş WiFi Durum Analizi diyor ve gerçekten de yaşam alanlarınızda kablosuz ağ kalitesini yükseltmek için çok kullanışlı olduğunu kabul edelim.
Bu arada, Huawei WiFi BE3’ün mobil uygulaması üzerinden, kablosuz ağınızda pek çok detayı da kontrol edebilirsiniz. Örneğin ebeveyn kontrolü sayesinde, çocukların dijital cihazlarının bağlantılarını takip edebilir, yasaklı sitelere erişimlerini sınırlayabilirsiniz. Ya da evinize gelen misafirler için özel bir misafir ağı kurarak misafirlerinizin bu ağa bağlanmasını sağlayabilirsiniz.
Huawei WiFi BE3 Performansı Nasıl?
Peki, Huawei WiFi BE3 kablosuz ağ sinyalini ne kadar iyileştiriyor? Öncelikle bu evdeki mevcut internet altyapısının 100 mbps download, 20 mbps upload ile sınırlı olduğunu söyleyelim. Buna göre mevcut modemimizin hemen yanı başından aldığımız sonuçlara göre download hızı 86.1 mbps ve upload hızı ise 16.2 mbps oldu. Ardından kablosuz ağın 3 duvar geçtikten sonra hızının ne olduğunu görmek için evin başka bir noktasında yeniden hız testi yaptık. Bu sefer 30.6 mbps download hızı ve 4.2 mbps upload hızı elde ettik.
Şimdi modemin hemen yanına Huawei WiFi BE3’ü kurduk ve kablosuz ağ hız testini bu kez router’ın sunduğu yeni kablosuz ağa bağlanarak yaptık. Bu kez cihazın hemen yanında 98.2 mbps download hızı ve 19.2 mbps upload hızı alırken, kablosuz ağ sinyallerinin 3 duvar geçtiği test noktasında bağlantı hızımız, download için 77.3 mbps ve upload için 11.2 mbps oldu.
Görüldüğü gibi, sadece modemin yanına Huawei WiFi BE3 router’ını kurmak bile evdeki sinyal kalitesini yükseltirken, biraz uzun bir network kablosuyla cihazı modemden uzakta bir noktaya kurmak veya eğer kablosuz ağ genişletici cihaz kulanıyorsanız, Huawei WiFi BE3’ü onun yanına yerleştirmek, evinizde ve işyerinizde kablosuz ağ sinyallerinin sorun yaşadığı kör noktaları ortadan kaldırmanızı sağlıyor. Ayrıca tüm ev genelinde de bağlantı kalitesinin arttığını da unutmamak gerekiyor.
Sonuç
Evet, evde veya küçük işyerlerinde büyük bir probeme dönüşebilen kablosuz ağ kalitesi, aslında uygun fiyatlı bir router olan Huawei WiFi BE3 ile bir sorun olmaktan çıkıyor. Pahalı network ekipmanları edinmek veya sorunu çözmesi için uzmanlar aramak yerine, sadece Huawei WiFi BE3 router’ı modemin yanında çalıştırmak bile tüm evdeki bağlantı kalitesini yükseltmek için yeterli oluyor. 3 adımda kolay kurulum sağlayan ve telefon uygulaması üzerinden kullanıcısına ağ üzerinde kolay kontrol de sağlayan bu router aynı zamanda internete bağlanmak isteyen çok sayıda cihazın bulunduğu akıllı evlerin de vazgeçilmezlerinden biri olabilir.
Huawei’nin telefonunuza yükleyeceğiniz AI Life uygulaması sayesinde kolayca kurulan cihazın fiyatı ise 2499 TL ve aynı zamanda Huawei’nin online mağazası üzerinde peşin fiyatına 3 taksitle satın alma seçeneği de sunuluyor.
Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sponsorlu İçerik