Huawei Watch 4 Pro Space Edition İnceleme

Huawei’nin geçtiğimiz sene piyasaya sürdüğü akıllı saati Huawei Watch 4 Pro tekrar sahnede. İşte yenilenen tasarımı ve eklenen bazı sağlık özellikleriyle Huawei Watch 4 Pro hakkında merak edilen her şey…

CHIP Online Notu 93
  • Şık tasarımlı uzay sınıfı DLC titanyum kasa ve kayış
  • LAVAL tasarımlı yeni saat yüzleri
  • Daha sağlam yapı kalitesi
  • Health Glance 2.0
  • Uyku Nefes Farkındalığı
  • Telefondan bağımsız Petal Maps
  • Sağlık Trendleri Raporu
  • Düşme tespiti
  • eSIM desteği
  • UX 4.2 kullanıcı arayüzü
  • Yavaş şarj hızı
Editörün Seçimi

Hatırlarsanız geçtiğimiz ay Huawei’nin global etkinliği için Dubai’deydik ve burada birbirinden güzel birçok yeni ürünle tanıştık. Ancak aralarında en çok merak edilenler Pura serisi ve Watch Fit 3 olduğu için ilk önce bunları inceleyip hızlı bir şekilde sizlerle buluşturduk. Tabii şimdi Huawei’nin tanıttığı ürünler bunlarla sınırlı değil; öyle ki daha inceleyeceğimiz çok şey var. Hepsi için en az sizin kadar biz de heyecanlıyız, ancak bugün sıra yeni Huawei Watch 4 Pro Space Edition’da.

Aslında Watch 4 Pro Space Edition’a tam olarak yeni bir cihaz diyemeyiz -ki Huawei’nin de böyle bir iddiası yok. Watch 4 Pro Space Edition, Watch 4 Pro’nun özel bir sürümü. Ancak tasarımda yapılan değişiklikler ve sağlık takibine eklenen bazı özelliklerle neredeyse yeni bir cihaz da diyebiliriz. Peki bu yenilikler tam olarak ne? Saat gerçekten Watch 4 Pro ile arasındaki fiyat farkını hak ediyor mu? Gelin daha yakından inceleyip öğrenelim.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition Tasarımı Nasıl? Ekran Özellikleri Neler?

Bildiğiniz gibi Standart Watch 4 Pro’nun tasarımı gerçekten güzel ve işçiliği çok kaliteli. Ancak Watch 4 Pro Space Edition işleri bir adım daha ileri taşıyor. 49 mm'lik titanyum gövde, Watch 4 Pro'da bulunmayan gri ve kırmızı renkli nanokristal seramik çerçeveyle geliyor. Özellikle gün ışığında çerçevenin oldukça şık durdurduğunu söyleyebiliriz. Çerçevenin sağ üst köşesine eklenen “HUAWEI Watch” yazı detayı da ince ve güzel bir dokunuş olmuş.

Bir diğer dikkat çeken tasarım değişikliği, LAVAL nozulundan ilham alınarak tasarlanan kurma kolu. Ufak bir detay gibi gözükse de kırmızı detaylarıyla bir bütün olarak kesinlikle tasarımı tamamlıyor. Ayrıca yine LAVAL’dan ilham alınarak tasarlanan bazı yeni saat yüzleriyle saat kadranı da unutulmamış. Bunlar arasında pil seviyesini alev renkleriyle gösteren yüzlerden, tarihe karşılık gelen takımyıldızını otomatik olarak görüntüleyen saat yüzlerine kadar birçok seçenek var. Ayrıca isterseniz kendi takım yıldızınızı da seçebiliyorsunuz.

Watch 4 Pro Space Edition, Watch 4 Pro’dan farklı olarak hem kasasında hem de kayışında havacılık sınıfı DLC titanyum kullanıyor. Buradaki “DLC”, elmas benzeri karbon kaplama anlamına geliyor. Huawei’nin belirttiğine göre bu, PVD kaplamadan iki kat daha sert bir kaplama. Yani anlayacağınız saat, çok daha sağlam bir yapıda. Zaten Huawei, saati şimdiye kadarki en dayanıklı Watch serisi modeli olarak lanse ediyor. Öyle ki saat EN 13319 dalış sertifikasıyla 30 metreye kadar tuzlu suya da dayanabiliyor. Ek olarak ekranda kullanılan küresel safir cam, çizilmeye karşı son derece dayanıklı ve camdan 3 kat daha sert bir Mohs seviyesine sahip.

Watch 4 Pro Space Edition, kayış dahil 111 gram ağırlığında. Bu nedenle normal versiyondan biraz daha ağır diyebiliriz. Ancak uzun kullanımda bir rahatsızlık yaşamadık, kayışı bileği rahatsız etmiyor. Eğer kayışı genişletmek veya daraltmak isterseniz de arkasındaki pimlerden kolayca çıkarabiliyorsunuz. Bu arada saatin, 140 mm ile 210 mm aralığındaki boyutlar için tasarlandığını belirtelim.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition Ekran Özellikleri Neler?

Ekran tarafında Watch 4 Pro Space Edition, standart modeldeki 1,5 inç AMOLED LTPO ekranını ve 466 x 466 piksel çözünürlüğünü koruyor. Bu ekran zaten piyasadaki en iyi akıllı saat ekranlarından biri olduğundan yerinde bir karar olmuş. Biraz önce bahsettiğimiz gibi, ekranın üzerinde kavisli safir cam bulunuyor. Bu kavisli yüzey, özellikle arayüzdeki LAVAL kadranlarıyla gerçekten hoş görünüyor.

Arayüz demişken, Watch 4 Pro Space Edition yenilenmiş UX 4.2 kullanıcı arayüzüyle geliyor. Artık karşımızda daha güzel gözüken ve daha büyük yazı tipleri var. Bu sayede önemli verileri tek bakışta kolayca görebiliyorsunuz.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition Nasıl Kullanılıyor, Uygulama Desteği Nasıl?

Arayüzde gezinmek ve genel olarak saati kullanmak oldukça kolay. Bunun için yan tarafta 2 adet tuş bulunuyor. Bunlardan üst taraftaki uygulamalara girip çıkmanızda yardımcı olurken, hemen altındaki hem sağlık kontrollerini yapmanıza hem de direkt olarak Egzersiz, Sağlık Görünümü ve Arama kayıtlarınıza ve rehberinize erişmenize yardımcı oluyor. Geri kalan tüm işlevleri zaten ekrana dokunarak yapıyorsunuz.

Watch 4 Pro Space Edition, telefondan bağımsız olarak kullanılabiliyor. Ancak saatten en iyi şekilde yararlanmak için akıllı telefonlardaki Huawei Sağlık uygulamasıyla birlikte kullanmak gerekiyor. Huawei Sağlık Uygulaması hem Android hem de iOS’ta mevcut. Uygulamayı indirmenin en hızlı ve en kolay yolu, saatin ekranındaki QR kodunu taratmak. Alternatif olarak, Android kullanıcıları uygulamayı Huawei AppGallery'den indirip yükleyebiliyor. iOS kullanıcıları ise doğrudan App Store'dan indirebiliyor.

Uygulamayı daha önce defalarca anlattığımız için çok fazla detayına girmiyoruz. Ancak uygulamayla bağlantılı birkaç özellikten bahsetmemiz lazım. Öncelikle Watch 4 Pro Space Edition, eSIM özelliğini destekliyor. eSIM Hücresel Arama, eSIM Tek Numara hizmetini veya Bağımsız Numara hizmetini kullanıyor. Bu noktada isterseniz telefonunuzla aynı telefon numarasını ve mobil tarifeyi paylaşabiliyorsunuz. Eğer bunu istemezseniz tamamen ayrı bir telefon numarası da atayabiliyorsunuz. Tabii burada eSIM özelliğinin operatörünüz tarafından desteklendiğinden emin olmanız lazım. Bunun detaylarına Huawei Health uygulamasındaki eSIM yönetimi kısmından bakabilirsiniz. Kısacası, saatte ister telefonunuz ile ister bağımsız şekilde arama yapabiliyor ve SMS gönderebiliyorsunuz.

Telefondan bağımsız şekilde kullanabileceğiniz bir diğer uygulama da Petal Maps. Saatte yüklü olarak gelen bu uygulama sayesinde kolayca konumunuzu görebildiğiniz gibi, çevrenizdeki restoran, kafe, mağaza ve otobüs durakları gibi noktalara da bakabiliyorsunuz. Elbette buralara hızlı bir şekilde rota da çizebiliyorsunuz. Daha da güzeli, adres üzerinden spesifik noktalar belirlenebiliyor. Bunun için arama kısmından gitmek istediğiniz yeri yazmanız yeterli. Ardından Petal Maps size bir rota çiziyor ve navigasyon yardımıyla sizi o noktaya götürüyor.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition Özellikleri Neler?

Gelelim en önemli kısma. Watch 4 Pro Space Edition sağlık takibi için bize neler sunuyor? İlk olarak saat, Watch 4 Pro’daki tüm sağlık takibi özelliklerine sahip. TrueSeen 5.5+ teknolojisi ile hassas ve doğru bir şekilde kalp atış hızınızı ölçebildiği gibi, kandaki oksijeninizi, stres seviyenizi, cilt sıcaklığınızı, arteriyel sertliğinizi de ölçebiliyor ve EKG’nizi çekebiliyor. Ayrıca solunum sağlığı tarafında akciğer fonksiyonunuzu da takip edebiliyorsunuz.

Ancak saatin öne çıkan en önemli özelliği, Watch 4 Pro’daki 1 dakikada 7 noktadan yapabildiğiniz sağlık taramasını geliştiriyor olması. Yenilenen Health Glance 2.0 ile artık Uyku Nefes Farkındalığı’nın eklendiği 8 temel göstergeye sahip mini bir sağlık raporu alabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken saatin sağ tarafındaki tekerleğin altında bulunan düğmeye 30 saniye basılı tutmak. İlk aşamada kardiyovasküler testi tamamlanıyor. İkinci adımda temel sağlık kontrolü yapılırken, son adımda solunum sağlığı testi gerçekleşiyor. Test sırasında 15 saniye içinde saatin üzerine derin nefes alıp 2-3 defa öksürmeniz isteniyor. Evet yanlış duymadınız; öksürmeniz gerekiyor. Son aşamadaysa test tamamlanıyor ve saatin ekranından ortalama kalp atış hızınızı, SpO2 sonucunuzu, stres analizinizi, cilt sıcaklığınızı, EKG sonucunuzu, arteriyel sertlik analizinizi, akciğer fonksiyonunuzu ve uyku nefes farkındalığı sonucunuzun raporunu görebiliyorsunuz.

Eğer daha detaylı sonuçlar görmek isterseniz Huawei Health uygulamasından detaylı Sağlık Trend Analizi Raporunuza da alabiliyorsunuz. Buradan normal aralıkların dışında kalan göstergelerle ilgili en son trendlere ve verilere ulaşabiliyorsunuz ve raporunuzu önceki sağlık kontrolü raporunuzla karşılaştırmalı olarak analiz edebiliyorsunuz. Ayrıca raporları tek dokunuşla dışa aktarabilme ve yazdırabilme seçeneğiniz de var. Bu arada unutmadan; artık boy, kilo, BMI ve vücut yağ yüzdesi gibi kişisel bilgileri de ekrandan görebiliyorsunuz.

Saate yeni olarak eklenen Uyku Nefes Farkındalığı özelliği, siz uyurken nefesinizi izleyerek solunum bozukluklarını tespit ediyor ve uyku apnesi gibi semptomların belirlenmesine yardımcı oluyor. Açıkçası uykuda nefes alma kalitenizi izlemek, sağlığınız için kritik bir öneme sahip. Zira uyku apnesi gibi uyku-solunum bozuklukları; hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, diyabet gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle Uyku Nefes Farkındalığı özelliğini kesinlikle kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede hem önceden önlem almış hem de uykunuzun kalitesini iyileştirmiş oluyorsunuz.

Watch 4 Pro Space Edition’da sağlığa dayalı bir diğer önemli özellik de “düşme tespiti”. Bu özellik, yere düştüğünüzü algıladığı an, daha önce acil durumlarda kime haber verilmesini belirlediyseniz onu arıyor. Aslında saat, olması gerekenden farklı bir nabız ve SpO2 durumu algıladığında size bildirebiliyor. Ancak fenalaşıp yere düşmeniz gibi anlık gelişen durumlarda doğal olarak elinizden bir şey gelmeyeceğinden bu özellik devreye giriyor.

Şimdi, daha önceki Watch 4 Pro incelememizde detaylıca anlatmıştık, ancak saatin spor tarafında neler sunduğundan da kısaca bahsedelim. Watch 4 Pro Space Edition’da 100’den fazla egzersiz modu yer alıyor. Bunlardan en çok kullanılanlar Egzersiz ekranına eklenmiş. Egzersiz sonrasında yaktığınız kaloriden tutun, sporcuların aradıkları VO2 değerine kadar tüm verileri sizlere veriyor. Tabii bunları uygulama üzerinden de görebiliyorsunuz. Yani hem grafikler hem değerler ile istatistikleri bir arada uygulama üzerinden derinlemesine inceleme şansına sahipsiniz.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition Pil Ömrü Ne Kadar?

Son olarak pil ömründen bahsetmek gerekirse, iki farklı pil ömrü moduyla donatılan Watch 4 Pro Space Edition, tek bir şarjla 21 güne kadar dayanabiliyor. Elbette bu “Ultra Uzun Pil Ömrü Modu” için geçerli, kullanım alışkanlığınıza göre bu sürenin yarısını da görebilmeniz mümkün. “Standart” modda ise en fazla 4.5 günü görebiliyorsunuz. Saati tüm sağlık takibi özellikleri açık ve Always On Display kapalı olarak test ettiğimizde 4 günlük bir kullanım elde ettik. Bize sorarsanız oldukça yeterli bir süre.

Kutudan çıkan manyetik şarj cihazıyla birlikte saati şarj etmek ise yaklaşık 80-90 dakika sürüyor. Açıkçası tek şikayetçi olduğumuz konu bu oldu. Evet, saatin içerisinde küçük bir batarya yok, ancak standart versiyona göre daha yüksek bir şarj hızı beklediğimizden hayal kırıklığına uğradık. Yine de saat 15 dakikalık şarj ile tüm günü çıkarabildiği için bu eksiği görmezden gelebiliriz.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Huawei, Watch 4 Pro Space Edition ile zaten üst seviye olan bir cihazı daha da premium bir cihaz haline getirmiş. Bizim fikrimizi sorarsanız standart versiyona göre çok daha şık bir saat olmuş. Ayrıca artık daha sağlam ve geliştirilmiş Health Glance 2.0 ile daha kapsamlı sağlık takibi özellikleri sunuyor. Fiyatı şu anda güncel olarak 27.999 TL. Standart versiyonun 24.499 TL’lik fiyatıyla karşılaştırdığımızda sunduğu yeniliklere göre istenen fiyat gayet makul.

Üstelik saati Huawei’nin web sitesinden satın alırsanız, 2.499 TL değerinde FreeBuds 5i ve 2.999 TL değerinde 1 Yıl Ekstra Garanti hediye ediliyor. Ek olarak, daha önce incelediğimiz Huawei Freeclip kulaklığını beğendiyseniz, saat ile birlikte 1000 TL indirimli olarak satın alabiliyorsunuz. Bu arada açıklamaya sizin için bir kod da biz ekledik. Bu kodu kullanarak 1000 TL daha ekstra indirim kazabileceksiniz.

İndirim kodu: AW4PROS

Huawei Watch 4 Pro Space Edition Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin: https://consumer.huawei.com/tr/wearables/watch-4-pro-space-edition/buy/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch 4 Pro Space Edition
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
93
Ekran 1.5 inç LTPO AMOLED
Çözünürlük 466 × 466
Su Koruması 5 ATM
Uyumluluk Android 8.0 veya üzeri iOS 13.0 veya üzeri
Pil Ömrü 21 güne kadar
Mikrofon Var
Hoparlör Var
Bağlantı Wi-Fi, eSIM, BT5.2, BLE, GPS, NFC
Boyutlar 49,1 mm x 49,1 mm x 12,9 mm
Ağırlık 68 gr.