Huawei, birkaç gün öncesinde Londra'da yeni amirali P9 modelini tanıttı. CHIP Online olarak yerinde takip ettiğimiz etkinlikte, ayrıca P9 Plus ve Huawei'nin yeni bileklik modeli B3 Talkband de tanıtılmıştı. O ürünler de bize ulaştığında inceleyeceğiz. Ancak elbette ilk olarak P9 modelinden başlayacağız.
Huawei'nin Leica ile yaptığı işbirliği neticesinde, en çok çift arka kameraları ve dolayısı ile fotoğraf kalitesiyle konuşulan Huawei P9, bunun yanı sıra üst düzey performans sunmasıyla da amiral sınıfı telefonlar arasında kendine yer buluyor. İncelememiz süresince telefonun tasarımından teknik altyapısına, performansından kameralarına değin tüm noktaları irdeleyeceğiz. Fakat elbette önce fiyattan bahsetmek gerekiyor.
Huawei P9'un Türkiye fiyatı şimdilik belirlenmiş değil; Huawei yetkilileri, tüketiciye en avantajlı fiyatı belirlemek için şu sıralar uğraş veriyorlar. Ancak aldığımız duyumlara göre Huawei P9'un fiyatının 2400 – 2500 TL civarında olması bekleniyor. Umarız telefon bu fiyat çizgisinden daha yukarılara taşınmaz, zira o noktada 2500 TL'lik Galayx S7 avantajlı duruma geçerek P9'u gölgesinde bırakabilir.
Evet, şimdi Huawei P9'u incelemeye başlayalım. İlk durağımız, her zamanki gibi tasarım...
Tasarım
Huawei P9, elegan bir tasarıma sahip. Yuvarlak hatların, 2.5D ekran tasarımının ve alüminyum ile gümüş kesim gövdenin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan Huawei P9, elde çok iyi bir tutuş hissi bırakıyor. P serisinin minimalist tasarımını yansıtan Huawei P9, çeşitli renk seçeneklerine sahip. Elimizdeki model, Mystik Silver renkli olanı. Telefonun ayrıca Ceramic White, Haze Gold, Rose Gold, Titanium Grey ve Prestige Gold gibi farklı seçenekleri de bulunuyor.
Huawei P9, boyut ve ağırlık olarak da başarılı bir model. 7 mm'lik kalınlıkta olan telefonun ağırlığı yalnızca 144 gram. Bu da telefonun Galaxy S7 ve iPhone 6s'ten az da olsa daha ince olduğunu işaret ediyor. Ağırlık olarak da iPhone 6s kafa kafaya olan P9, S7'dense daha hafif.
Huawei P9'un tasarımı, kuşkusuz tartışıldığı gibi iPhone'u andırıyor. Arka hatlarıyla daha fazla benzerlik gösteren telefonun ön kısmında ise kapasitif tuşun bulunmaması küçük farklılık yaratan noktalardan. Telefonun benzerlik göstermesi bir yana, eğer önemli olan şıklıksa, Huawei P9 tasarımıyla güzel görünüyor, fakat fark yaratmıyor diyebiliriz.
Huawei P9'da 5.2 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Ön panelde herhangi bir buton kullanılmamış. Arka yüzde bir parmak izi sensörü bulunuyor. Onun üzerinde Leica'nın çift arka kamerasını görüyoruz. Hemen yanda da sensör ve çift LED flaş bulunuyor.
Kamera alanının tasarıma en büyük katkısı, kuşkusuz farklı renkle ayrılarak kendini belli etmesi. Öte yandan kamerada herhangi bir çıkıntı bulunmaması da önemli avantaj. Hatırlarsanız Galaxy S7 ve iPhone 6s'te az da olsa kamera çıkıntısı bulunuyor.
Huawei P9, yekpare bir kasaya sahip. Kasanın arkası açılmıyor, batarya değiştirilemiyor. Telefonun SIM kart ve microSD kart slotu sol kenarda tek çekmece içinde bulunuyor. Sağ tarafta ise güç ile ses butonlarını yan yana görüyoruz.
Telefonun alt kenarındaysa kulaklık girişi ve mono hoparlör bizleri karşılıyor. Burada dikkat çeken önemli bir detaysa, telefonda microUSB yerine, USB Tip C portunun yer alması.
Ekran ve işletim sistemi
Huawei P9'un ekranı 5.2 inç boyutunda demiştik. Ekran IPS-NEO LCD panelden üretilmiş. Bununla beraber selef modelin çizgilerini büyük oranda taşıyan P9'un ekranı, koruma olaraksa Corning Gorilla Glass 4'le güvence altına alınmış.
Telefonda selef modeldeki gibi Full HD çözünürlüğü görüyoruz. Daha önce Nexus 6P'yi üreten Huawei, bu 5.7 inçlik telefonunda 1440x2560 piksel çözünürlük kullanmıştı. QHD çözünürlük P9'da da yer alsa, rakipleriyle daha iyi bir mücadele içine girebilirdi. Zira P9'un aksine hem Galaxy S7 hem de LG G5'te QHD çözünürlük bulunuyor.
Piksel yoğunluğuna değinecek olursak, telefonun ekranı 423 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu da artan çözünürlükle beraber Samsung Galaxy S7'nin 577 ppi ve LG G5'in 554 ppi yoğunluğundaki ekranlarının ardından geldiğini gösteriyor.
Çözünürlük noktasında rakiplerinin gerisinde duran Huawei P9'un ekranı, görüntü anlamında gayet başarılı bir çizgi çiziyor. Renkleri doygun ve canlı gösteren telefon, arabiriminde yer verdiği ekran sıcaklığı bölümüyle de, ekranın rengini istediğiniz ölçüde özelleştirebilmenize olanak tanıyor.
Son olarak telefonun gövde-ekran oranını yüzde 72.9'la iyi bulduğumuzu söyleyelim ve işletim sistemine geçelim.
Huawei P9'da elbette Android 6.0 Marshmallow işletim sistemini görüyoruz. İşletim sisteminin üzerinde de EMUI 4.1 arayüzü bulunuyor. Oldukça sade şekilde hazırlanan arayüz, kullanışlı seçenekler sunuyor. Telefon için farklı tema seçenekleri görebileceğiniz gibi, ayrıca temalar özelinde de özelleştirmede bulunabiliyorsunuz.
Arayüzü özelleştirme seçenekleri arasında ise, ekrana uzun bastığınızda altta açılan Duvar Kağıtları, Araçlar, Geçişler ve Diğer Ayarlar kısmından pek çok ayarı bir arada bulabiliyorsunuz.
Arayüzün üst barına gelecek olursak, Huawei pek çok rakip arabirime göre kullandığı EMUI arayüzünde önemli bir farklılık sunuyor. Barı açtığınızda burada iki sekmeyle karşılaşıyorsunuz. Sol kenarda Bildirimler, sağ kenarda Kısayollar şeklinde ayrılan bar, Kısayollar altında hızlı ayarlara erişebilmenize imkan tanıyor. Açıkçası bu, kullanım anlamında dezavantaj yaratıyor, çünkü hızlı ayarlara geçmek için ekstradan bir kez daha ekrana dokunmak durumunda kalıyorsunuz. Elbette arayüzü değiştirmek elinizde, farklı launcher'ları telefona yükleyebilirsiniz.
Teknik kadro ve test sonuçları
Huawei P9, Kirin platformunun en güncel işlemcisini kullanıyor. 8 çekirdekli ve 16 nm FinFET Plus fabrikasyon sürecinin eseri olan Kirin 955, Huawei Mate 8'de gördüğümüz selef model diyebileceğimiz Kirin 950'yi temel alıyor, fakat frekans hızı seviyesinde artış gösteriyor. 2.5 GHz frekansında çalışan 4 çekirdekli Cortex-A72 ve 1.8 GHz frekansında çalışan 4 çekirdekli Cortex-A53 yongalarından güç alan telefon, Mali-T880 grafik birimini kullanıyor.
Elimizdeki 32 GB'lık depolama kapasitesinin bulunduğu telefonda kullanılan RAM miktarı 3 GB. Huawei P9'un ayrıca 64 GB'lık sürümü de bulunuyor; o modelde ise 4 GB RAM yer alıyor. Depolama kapasitesini microSD kart yoluyla 128 GB daha arttırabileceğinizi de söyleyelim.
Huawei P9'un batarya kapasitesi Galaxy S7'de de karşımıza çıktığı üzere 3000 mAh seviyesinde. Telefonun pil performansını incelememizin ilerleyen adımında ayrıca ele alacağız, ancak o vakte kadar temennimizin, QHD ekranlı Galayx S7'den daha iyi performans sunması yönünde olduğunu belirtelim.
Huawei P9'un teknik altyapısına ilişkin değinebileceğimiz bir diğer nokta ise kuşkusuz bağlantıları. Çift bantlı 802.11ac Wi-Fi desteği sunan telefon, Bluetooth 4.2 versiyonuyla da rakipleriyle yan yana duruyor. USB Tip C portunu taşımasıyla da önemli bir geçişi tamamlayan Huawei, böylece bu anlamda Galaxy S7'den bir adım önde durmayı başarıyor.
Şimdi Huawei P9'dan aldığımız sentetik test sonuçlarına geçelim ve karşılaştırmalı tabloları sizlerle paylaşalım. Ardından da performans değerlendirmesine değineceğiz.
Performans değerlendirmesi
Huawei P9, Kirin 955'in tüm gücünü bizlere sunuyor. İşlemci performansıyla CPU Prime Benchmark ve Geekbench 3 tablolarında da gördüğümüz gibi şu an tepe modeli olma başarısını gösteren Huawei P9, iş grafik noktasına geldiğindeyse ne yazık ki sıralamada gerilere düşüyor. Bu anlamda P9'un en zayıf yönünün Mali-T880 grafik birimi olduğunu yekten söyleyebiliriz. Özellikle yüksek grafik performansı isteyen oyunlarda kare atlamalarını net şekilde görebiliyorsunuz. Huawei P9'da oynadığımız FIFA 16 buna en iyi örneklerden birini teşkil ediyor.
Huawei P9'un arabiriminde, uygulamalar arası geçişlerde, çoklu uygulama kullanımında ise en ufak bir sıkıntısı yok. Telefonun bu anlamda fazlasıyla akıcı çalıştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Huawei P9'u termal olarak ele alacak olursak, stres teste soktuğumuzda Huawei P9'un 51 dereceleri gördüğünü söyleyebiliriz. Sıcaklığı çok fazla olmasa da dış kaplama üzerinde hissedebiliyorsunuz, onu da iletelim.
Telefonun batarya performansına geçmeden önce değinmek istediğimiz bir diğer nokta ise kuşkusuz parmak izi okuyucusu ve hoparlör olacak. 4'üncü nesil parmak izi sensörü kullanan Huawei P9, böylece tek kademeli bir sensörü bizlere sunuyor. Yaptığımız denemelerde muhteşem diyebileceğimiz performans sergileyen sensör, kayıpsız okuma yapabiliyor. Telefonu uyandırmak için parmağınızı sensörün üzerine getirmeniz yeterli oluyor. Böylece telefonun sağ kenarında yer alan güç butonunu –telefonu açıp kapatmak dışında- kullanmayı unutacağınızı söyleyebiliriz.
Huawei P9'un altında yer alan hoparlör mono. Fakat mono deyip geçmemek gerekiyor, zira hoparlör fazlasıyla kaliteli ses performansı sağlıyor. Hatta şöyle söyleyelim; Huawei P9'u Samsung Galaxy S7 edge ve iPhone 6s Plus'la karşılaştırmalı olarak müzikal teste tabi tuttuğumuzda, ses çıkış gücü ve kalitesi olarak Huawei P9'un daha iyi iş çıkarttığını gördük.
Batarya performansı
Huawei P9'da yer alan batarya kapasitesi 3000 mAh seviyesinde. Telefonun ekran çözünürlüğünün rakiplerine kıyasla Full HD tutulmuş olmasının, pil performansı noktasında ona olumlu katkıda bulunduğunu görmek istediğimizi söylemiştik. Fakat yaptığımız sentetik test sonucunda 8 saat 9 dakikalık bir sonuç aldığını gördüğümüz Huawei P9, QHD ekranlı modellerin ardında, 5'inci basamakta kendine yer buluyor. Öte yandan 6 saat 12 dakikada pil ömrünü dolduran Sony Xperia Z5'ten de 2 saatlik bir avantaj sağlayan telefon, bu anlamda sentetik sonuçta rekabet içinde bir model olduğunu gösteriyor.
Gelelim Huawei P9'un multimedya noktasında pil ömrü performansını gösterecek olan ve her amirale klasik olarak uyguladığımız gerçek zamanlı 90 dakikalık Full HD video testine. Ekran parlaklığının tam açık ve ağ bağlantısının kapalı olduğu senaryoda değerlendirdiğimiz Huawei P9'un 90 dakikalık multimedya oynatımı sonunda bataryası, yüzde 100'den yüzde 77'ye, yani yüzde 23 seviyesinde geriledi. Bu da kabaca bir hesapla tam ekran parlaklığında 6 saatlik bir multimedya etkileşiminde bulunabileceğinizi ortaya koyuyor. Bu sonuç, kısa süre önce incelediğimiz LG V10 modeliyle eşdeğer.
Öte yandan bu sonucu yine 3000 mAh'lik Galaxy S7 ile kıyaslayacak olursak, aynı test sonucunda Galaxy S7'nin yalnızca yüzde 11 değer kaybı yaşadığını gözlemledik.
2900 mAh'lik Sony Xperia Z5'te ise durum Huawei P9'dan pek farklı değil. Aynı test sonucunda yüzde 25 değer kaybeden Xperia Z5'le de bu anlamda yakın bir grafik çizdiğini söyleyebiliriz Huawei P9'un.
Günlük kullanıma gelecek olursak, elbette test telefonu olduğundan dolayı bir hayli kurcaladığımız Huawei P9'un, fotoğraf, oyun ve uygulama noktasındaki kullanımları neticesinde akşam saatlerine yüzde 15'le erişebildiğini gördük. Ancak sıkı oyuncular haliyle telefonun bataryasını daha erken tüketebilirler.
Leica kameralar
Evet, geldik Huawei P9'un çıkış noktasını oluşturan ve en önemli özelliği sunan kameralarına. Huawei P9'da, 100 yıldan uzun bir süredir fotoğrafçılık konusunda uzman Leica'nın lensleri kullanılıyor. Telefon, çift kamera kullanan tek örnek değil. Bu anlamda, arka yüzde yer alan çift 12 MP'lik kameralarıyla belki bu alanda ilk örnek olmuyorsa da, lenslerin Leica olmasıyla bir ilki gerçekleştiriyor diyebiliriz.
iPhone 6s ve Galaxy S7'deki gibi 12 MP lensin sahibi olan telefonun arka kameralarından biri RGB, diğeri ise monokrom çekim yapıyor. Bunlardan RGB olan fotoğraf kaydı yaparken, monokrom olan ise siyah & beyaz fotoğraf çekebildiği gibi, alan derinliğini analiz ediyor. Profesyonel fotoğraf makinelerini aratmayan bokeh efekti sağlayan Huawei P9'un, bu noktada bizden tam puan aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Fotoğraf örneklerini az sonra paylaşacağımız telefonun, ayrıca arka yüzünde yine çift tonlu çift LED flaşı görüyoruz. Onun hemen altında ise lazer otofokus sensörü yer alıyor. Hibrit odaklama sistemini kullanan Huawei P9'da, OIS bulunmuyor. Huawei yetkilileri hızlı odaklanma için OIS'e gerek duymadıklarını söylüyorlar. Aldığımız sonuçlarda bunda pek de haksız olmadıklarını görüyoruz.
P9'un geniş diyaframlı çekim özelliği sayesinde birbirinden başarılı kareler yakalamak mümkün. Gün ışığından sonuna kadar yararlanan arka kameralar, göz alıcı çekimlere imza atıyor. Pek çok çekim seçeneğinin sunulduğu telefonda, kamera arabirimi de bu anlamda fazlasıyla zengin. Normal çekim modlarının yanı sıra HDR, Panorama, Işık Resmi gibi modların sunulduğu arabirimde, ayrıca manüel çekim seçenekleri de yer alıyor.
Arka kameralara ilişkin bir diğer değineceğimiz nokta ise kuşkusuz video olacak. Huawei P9'da, 4K video çekimi bulunmuyor. Telefonla maksimum 1080p videolar kaydedebiliyorsunuz. 4K'nın ne kadar gerekli olduğu tartışılır, fakat amiral seviye bir telefon için bu elbette eksi not anlamına geliyor.
Video noktasında en dikkat çeken özellikler arasında ise time lapse ve ağır çekim modları bulunuyor. Telefonun bu konudaki performansını fazlasıyla beğendik. Yaptığımız çekimlerde ilgi çekici sonuçlar aldık.
Gece çekimi noktasındaysa f/2.2 diyafram açıklığına sahip Huawei P9'un, manüel modda başarılı sonuçlar alabileceği açık. Ancak karşılaştırmalı yaptığımız test neticesinde telefonun, Samsung Galaxy S7'nin gerisinde kaldığını görüyoruz. Özellikle herkesin kullandığı otomatik modda detay ve gren noktasında kayıplarla karşılaştık.
Huawei P9'un Leica kameralarının belki de sunduğu en başarılı özellik, Bokeh efektiyle ön plana çıkıyor. Alan derinliği hesabı için telefonda ayrıca bir işlemci daha bulunuyor. Bu sayede çekilen fotoğrafın alan derinliği hesaplanabiliyor ve çektiğiniz fotoğrafın daha sonradan odağını rahatlıkla değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede birbirinden yaratıcı ve güzel kareler yakalamanız mümkün.
Huawei P9'la çektiğimiz fotoğraf örneklerine geçmeden önce son olarak ön kameraya da değinelim. Telefonun ön kamerası 8.0 megapiksel çözünürlüğünde tutulmuş. Güzel selfie'ler çekebilen ön kamera, elbette güzellik modunu da getiriyor. Yine ön kamerayla da 1080p video kaydı yapabildiğinizi söyleyelim ve artık Huawei P9 ile yaptığımız fotoğraf çekimlerine geçelim...
Örnek Fotoğraflar
Özetle
İncelememizi toparlayacak olursak, Huawei P9'un şu ana kadar incelediğimiz en iyi kamera yeteneklerini sunan amiral gemisi telefonlardan biri olmayı başardığını söyleyebiliriz. Özellikle profesyonel fotoğraf makineleriyle yarışacak ölçüde alan derinliğini analiz eden telefonu, gün içinde çekilen fotoğraf ve video kalitesiyle de fazlasıyla beğendiğimizin altını çizelim. Fakat ne yalan söyleyelim, düşük ışık yetenekleri noktasında telefonu çok da başarılı bulmadık. Profesyonel ellerde iyi işler çıkartabilir, fakat her kullanıcının profesyonel olmadığını göz önünde bulundurmak lazım.
Huawei P9'un diğer özelliklerini kısaca gözden geçirecek olursak, işlemci performansıyla tepe noktasında bulunan telefonun, grafik birimi ise umuyoruz halef modelde karşımıza daha sağlam çıkar. Ekranıyla Full HD çözünürlük sunan Huawei P9, önemli rakiplerinin QHD hamlesini görmezden gelse de canlı ve doygun renkler sunmasıyla kullanıcıların beğenisini kazanacaktır.
Öte yandan tasarımıyla, parmak izi okuyucusuyla, hoparlörüyle ve diğer bahsettiğimiz detaylar neticesinde, amiral gemileri arasında kendine iyi bir yer edinen Huawei P9'un, fiyatıyla ise 2500 TL'nin üzerine çıkmayacağını umuyor ve incelememizi bu temennimizle noktalıyoruz.
Kimler Almalı
Yeni nesil amiral gemisi telefonlar arasında özellikle çift lensli Leica kameralarıyla ayrılan Huawei P9, satın alacağı telefonda gelişmiş kamera yetenekleri arayan kullanıcıların beklentilerini karşılayacağı gibi, performans noktasında da istediklerini verecektir.
Alternatifleri
Huawei P9'a alternatif olarak Samsung Galaxy S7'i önerebiliriz.