Huawei MatePad 11.5S PaperMatte İnceleme

Huawei, kağıt benzeri bir deneyim sunan PaperMatte teknolojisini geliştirerek Huawei MatePad 11.5S’in güçlü üretkenlik özellikleriyle bir araya getiriyor. İşte yeni GoPaint uygulamasıyla resim çizmeyi de sevdiren Huawei MatePad 11.5S’in merak edilen tüm detayları!

CHIP Online Notu 92
  • Kağıt hissi veren PaperMatte ekran teknolojisi
  • 3. Nesil M-Pencil ve Akıllı Manyetik Klavye
  • GoPaint uygulaması
  • Büyük kapasiteli pil
  • 3 farklı formda kullanabilme imkanı
  • Üretkenlik özellikleri
  • Güçlü işlemci
  • Akıcı ve yüksek çözünürlüklü ekran
  • Güneş ışığı altında görüntüleme deneyimi
Editörün Seçimi

Huawei, bu sene gerçekten yoğun bir çalışma sürdürüyor. Zira son zamanlarda yeni tanıttığı ve bizim incelediğimiz her bir ürünü kendi segmentinde zirveye oynayan cihazlar. Akıllı telefon tarafında Huawei Pura 70 serisi, dizüstü bilgisayar kategorisinde yenilenen Huawei MateBook X Pro 2024 modeli, giyilebilir cihazlarda Huawei Watch Fit 3 ve Huawei Watch 4 Pro Space Edition... Hepsi birbirinden güzel cihazlardı. Bugünse elimizde Huawei MatePad 11.5S PaperMatte var ve sunduğu özellikleriyle yine bizleri şaşırtmayı başarıyor.

MatePad 11.5S PaperMatte, adından da anlaşıldığı üzere mat ekran teknolojisini sektöre getiren serinin devamı. İsmindeki “S” harfi ise selefinden daha güçlü ve daha gelişmiş olduğu anlamına geliyor; bir nevi süper versiyon da diyebiliriz. Peki, bu süper dediğimiz versiyon, tam olarak ne gibi yeniliklerle geliyor? Lafı fazla uzatmadan gelin yakından bakalım.

Öncelikle MatePad 11.5S, selefi gibi 11.5 inç boyutunda bir Huawei FullView ekranla geliyor; ancak bazı iyileştirmelerle birlikte. Artık 120 Hz yerine 144 Hz uyarlanabilir yenileme hızına sahip. Ekran çözünürlüğü ise 2800x1840 piksele yükseltilmiş. Dolayısıyla karşımızda daha hızlı ve keskin bir ekran var. Ekran gövde oranındaysa çok büyük bir fark olmasa da yüzde 1’lik bir artış mevcut. Bununla birlikte bazı iyi özellikler olması gerektiği gibi değiştirilmemiş. Hala üretkenlik için en ideal en boy oranı olan 3:2 en-boy oranı kullanılıyor. Bu oran sayesinde geleneksel 16:10 ekranlara göre yüzde 10 daha fazla içerik görüntüleyebiliyorsunuz. Yani kullanırken içerikleri daha rahat görmek için sürekli yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmanıza gerek yok. Dikey olarak daha fazla alan var, özellikle e-kitap veya dergi okurken gerçekten kolaylık sağlıyor.

Tabii tüm bunların ötesinde tableti öne çıkaran asıl şey bildiğiniz gibi PaperMatte teknolojisi. Hatırlarsanız daha önce incelediğimiz MatePad 11.5’in PaperMatte ekranı Anti-Glare (AG), yani parlama önleyici bir özellikle geliyordu. Ancak MatePad 11.5S’teki yeni nesil PaperMatte hem AG hem de Anti-reflection (AR) yani ışık yansıma önleyici bir özellikle geliyor. Bu sayede doğrudan güneş altında veya yoğun ışık altında ekranı rahatça görebiliyorsunuz. Sizin de ekranda gördüğünüz üzere, YouTube’dan açtığımız video MatePad 11.5S’te ışık vurmasına rağmen net bir şekilde izlenebilirken, diğer tabletin ekranında çok fazla yansıma olduğundan dolayı kendimizi görüyoruz. Bu arada yeri gelmişken, sahip olduğu hoparlörler sayesinde tablet, görselliğin yanında işitsel olarak da tatmin edici bir deneyim sunuyor. Bunun sebebi ise Histen 9.0 Yapay Zeka Sesi. Akustik mühendisleri tarafından yapılan ön ayarlar sayesinde tablet, en yaygın 4 senaryoyu otomatik olarak algılayıp ona göre bir ses sunuyor. Bu da daha detaylı ve kalitesi bir ses duymamızı sağlıyor.

Elbette PaperMatte’nin sağladığı avantajlar bunlarla bitmiyor. Evet, güneş altında her şeyi rahatça görebiliyoruz veya eKitap moduna alıp gözlerimizi yormadan kitap dahi okuyabiliyoruz, ancak aynı şekilde yazabiliyoruz da. Zira PaperMatte, aynı bir kağıda yazıyormuşsunuz gibi bir his veriyor. Üstelik tabletin yanında verilen NearLink destekli 3. Nesil M-pencil sayesinde bu deneyim daha da katlanıyor. En iyi yanıysa kalemi ekrana dokundurduğunuz an yanıt alıyorsunuz, yazarken neredeyse hiç gecikme yok. Ayrıca kalem, 10,000+ basınç algılama seviyesine sahip olduğundan, sadece yazı yazmak için değil resim çizmek için de çok uygun. Bildiğiniz gibi biz bu konularda pek yetenekli değiliz, ancak yetenekli olanlar için harika bir deneyim sunuyor. Öyle ki YouTube’dan MatePad 11.5S ile çizim yapan birkaç kişiyi izlediğimizde, PaperMatte ekranın sağladığı avantajla birlikte gerçekten muazzam işler ortaya çıkardıklarını gördük. Bunların yanı sıra zaten Huawei de önemli illustratorlerden Robin Yayla’nın PaperMatte ile yaptığı çalışmaları lansmanda göstermişti.

Eğer siz de bu kişiler gibi resim konusunda yetenekliyseniz, Huawei bunun için çok güzel bir uygulama sunuyor. Tablete yüklü gelen GoPaint isimli bu uygulama, çizimleriniz için 100’den fazla fırçaya ve 70’den fazla fırça ayarına sahip. Hatta aralarında "Söğüt Yaprağı Fırçası" gibi çiziminizi hızlandıracak özel fırçalar da var. Arayüz oldukça sade ve tanıdık olduğundan alışması zaman almıyor. En güzel yanıysa Huawei, kullanımı kolaylaştırmak için uygulamaya bazı kısayol hareketleri eklemiş. Örneğin iki parmağınızla dokunarak son işlemi geri alabiliyor, tuvali ekrana sığdırmak için iki parmağınızla hızlıca sıkıştırabiliyor veya yinelemek için üç parmağınızla dokunabiliyorsunuz. Ek olarak bir alanı renkle doldurmak için bir rengi tuvale sürükleyip bırakmanız yeterli oluyor. Veya iki parmağınızla katman listesini sıkıştırarak katmanları birleştirebiliyorsunuz. Kısacası uygulama yeni başlayanlar için bile son derece güzel dizayn edilmiş.

GoPaint dışında tabletin ana ekranından “M-Pen Zone” kısmına girdiğinizde karşınıza kalemle uyumlu olan uygulamaların bir listesi çıkıyor. Burada not almaktan iş planı oluşturabileceğiniz veya tasarım yapabileceğiniz uygulamalara kadar birçok seçenek var. Biraz karıştırdığınızda hangi alanda istiyorsanız kendinize uygun en iyi uygulamayı bulabiliyorsunuz. Ancak not almak için bir uygulama arıyorsanız en iyisinin Huawei’nin kendi “Notlar” uygulaması olduğunu belirtelim. Aslında yüklü olarak gelen “Not Defteri” uygulaması da oldukça güzel fakat “Notlar” uygulaması daha fazla özelliğe sahip olduğundan daha kullanışlı. İçinde toplantı notlarından haftalık plana, puan tablosundan yapılacaklar listesine kadar birçok hazır şablon bulunuyor. Ayrıca kağıt oranını veya renkleri değiştirebildiğiniz gibi çeşitli kaplamalar ve desenlerle kapağı bile özelleştirebiliyorsunuz.

Peki, söz konusu M-Pencil dışındaki uygulamalar olduğunda durum nasıl? Bildiğiniz gibi Huawei cihazlarda bir Google sorunumuz var ve çoğu uygulamalayı yüklemek için çaba sarf etmek gerekiyor; daha doğrusu gerekiyordu. Zira HarmonyOS 4.2 işletim sistemiyle Huawei’nin son çıkan akıllı telefonlarında olduğu gibi Google uygulamalarına ve hizmetlerine erişmek artık çok kolay.

Artık yüklemek istediğiniz uygulama için sanal cihaz kurulumu gerekmiyor. Artık Google Play’e doğrudan AppGallery üzerinden ulaşabiliyor ve istediğiniz uygulamayı ekstra bir işleme gerek kalmadan yükleyebiliyorsunuz. Hatta WhatsApp sohbetlerinizi bile Google Drive’a yedekleyebiliyorsunuz. Ancak şimdilik bu destek 30 uygulamayla sınırlı. Merak etmeyin, bunlar Youtube, Gmail, WhatsApp, Instagram gibi en çok ihtiyacınız olan uygulamalardan oluşuyor. Tüm bunların ötesinde, bu 30 uygulama haricinde yüklemek istediğiniz bir uygulama olursa da Huawei yine bir çözümle geliyor. Bu noktada indirmek istediğiniz uygulamayı AppGallery üzerinden Google Play araması yaparak, doğrudan Google Play üzerinden cihaza indirip kullanabiliyorsunuz. Sadece ilk aşamada GBox yüklenmesi istenebiliyor ancak Gbox da artık farklı çalışıyor. Artık herhangi bir üçüncü taraf buluta veri gönderilmesine gerek kalmadan doğrudan ve sadece cihaz üzerinde çalışıyor. Yani yüklenen uygulamalar Gbox içine değil, doğrudan telefona yüklenmiş oluyor.

Gelelim üretkenlik özelliklerine. MatePad 11.5S PaperMatte’de diğer Huawei tabletlerde de görmeye alışık olduğumuz Çoklu Pencere ve SuperHub gibi akıllı özellikler aynı şekilde mevcut. Ancak bunların ne işe yaradığını anlatmadan önce tableti tam bir dizüstü bilgisayara dönüştüren Nearlink destekli Akıllı Manyetik klavyeden bahsetmemiz lazım. Bu klavye, iki parçadan oluşuyor. Parçaların biri hem arka kapak hem de destek ayağı işlevi görürken, diğeri kablosuz olarak bağlanan bir manyetik klavye. Yazması gayet rahat, başlarda biraz ufak gelse de zamanla alışıyorsunuz. En güzel tarafı da destek ayağı sayesinde tablet 3 farklı formda kullanılabiliyor. Örneğin resim çizecekseniz tableti Stüdyo Formu’nda yatay olarak sabitleyebiliyorsunuz. Veya Dizüstü Bilgisayar Formu’yla aynı bir notebook gibi kullanabiliyorsunuz. Eğer ekran çok yakın olsun istemiyorsanız da klavyeyi tabletten ayırıp Bölünmüş Form’a geçiyorsunuz.

Elbette bunların hepsi tabletin sahip olduğu özelliklerle bir anlam kazanıyor. Örneğin ekranın sol veya sağ kenarından içeri doğru kaydırarak erişebildiğimiz Çoklu Pencere özelliği, ekranı ikiye bölerek aynı anda 2 uygulamayı kullanabilmenizi sağlıyor. Bu sayede aynı bilgisayarda olduğu gibi birden fazla görevi yerine getirebiliyorsunuz. Yani bir yandan not alırken, bir yandan da video izleyebilmek mümkün. Ancak bu noktada tabletin ekranı dizüstü bilgisayarlar kadar büyük olmadığından her şeyi sığdırabilmeniz tabii ki mümkün değil. Bunun için de Kayan Pencere özelliği devreye giriyor. Bu özellik sayesinde uygulamayı küçük bir pencere olarak kullanabiliyoruz. Örneğin bir yandan çevrimiçi olarak toplantı yaparken, bir yandan Notlar uygulamasında toplantınız esnasında anlatılanları not alabiliyorsunuz. Toplantılar demişken, tabletin ön tarafında 8 MP çözünürlüğünde bir kamera bulunuyor. Bir tablete göre oldukça net olan bu kameradan bir tane de arka tarafta mevcut. Arka kamera 13 MP çözünürlüğüyle daha net bir görüntü sunuyor. Evet, MatePad 11.5S belki yanınızda taşıyıp manzara fotoğrafları çekmek için büyük bir cihaz, ancak ihtiyacınız olduğu anlarda her iki kamera da işini fazlasıyla iyi yapıyor.

Özelliklere geri dönersek, öne çıkan bir diğer kullanışlı özellik de SuperHub. SuperHub, uygulamalar ve cihazlar arasında kolayca veri ve dosya aktarımı yapmanızı sağlıyor. Kullanımı bir hayli basit. Tek yapmanız gereken istediğiniz metine, resime veya videoya kısa bir süre basılı tutmak ve sağ üst köşedeki SuperHub deposuna atmak. Ardından tek bir sürükleme hareketiyle hepsini istediğiniz yere yapıştırabiliyorsunuz.

Evet, anlayacağınız üzere MatePad 11.5S ile yapılabileceğiniz şeylerin kapsamı oldukça geniş. Tüm bunların yanı sıra cihaz, büyük ekranda oyun oynamayı sevenler için de güçlü bir donanımla geliyor. Tablet, içindeki Kirin 9000WL işlemcisi ve 8 GB RAM’i ile çoğu zorlu görevin üstesinden geldiği gibi, yoğun grafikli oyunlarda da son derece iyi bir performans sergiliyor. Huawei işlemci hakkında çok fazla bir detay paylaşmamış olsa da yeni Pura 70 Ultra'da bulunan Kirin 9000 ile aynı performansı gösterdiğini söyleyebiliriz. Karşılaştırma yapmak gerekirse Snapdragon 865 ile 888 arasında bir güce sahip. Denediğimiz oyunların hepsini akıcı ve sorunsuz bir şekilde çalıştırmayı başardı. Ayrıca ısınma gibi bir problem de yaratmadı.

Bu arada Huawei, tableti tüm gün kullanmaya yetecek büyüklükte bir bataryayla donatmış. 8800 mAh kapasiteye sahip batarya ile ister resim çizin ister dizi/film izleyin şarj kolay kolay bitmiyor -ki tabletin kullanım amacını düşündüğümüzde çok yerinde bir karar olmuş.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Huawei, zaten güzel olan bir seriyi yenileyerek daha da kullanışlı hale getirmiş. Eğer tasarım yapacak veya işiniz için kullanacak bir tablet arıyorsanız, MatePad 11.5S PaperMatte şu anda piyasadaki en iyi alternatiflerden biri. Fiyatı güncel olarak 16.999 TL. Bazılarınıza yüksek gelebilir ancak sunduğu özellikler göz önüne alındığında gayet makul. Ayrıca yanında 6.998 TL değerinde M-pencil 3 ve MatePad Klavye hediye edildiğinden bu fiyat az bile kalıyor diyebiliriz. Üstelik 1.999 TL değerindeki 12 ay Ekran Hasarı Garantisi ve 600 TL kupon fırsatı ile tabletin fiyatı çok daha düşüğe geliyor. Yine dilerseniz 99 TL gibi cüzi bir miktar ödeyerek Swift Sırt Çantası’nı da satın alırken sepete ekleyebiliyorsunuz. Cihazı daha detaylı incelemek isteyenleriniz için linkini de açıklama kısmına bırakıyoruz. Buradan ödeme koşullarına veya tabletin tüm özelliklerine erişebilirsiniz.

Huawei MatePad 11.5S PaperMatte hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad 11.5S PaperMatte
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiHarmonyOS 4.2
İşlemciKirin 9000WL
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiTFT LCD (IPS)
Ekran Boyutu11 inç
Ekran Çözünürlüğü2800 x 1840 px
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi7700 mAH
Boyutlar261 x 177 x 6.2 mm
Ağırlık510 gr.