Huawei MateBook X Pro (2024) İnceleme

Huawei MateBook X Pro, 980 gram ağırlığıyla taşınabilirlikte yeni bir standart belirlerken, yüksek performans için kalın ve hantal kasalara gerek olmadığını bizlere kanıtlıyor. İşte tüm detaylarıyla yenilenen MateBook X Pro İncelemesi.

CHIP Online Notu 92
  • Çok hafif ve ince
  • Kaliteli yapı
  • Canlı ve renk doğruluğu yüksek OLED ekran
  • Kullanışlı dokunmatik yüzey
  • Hoparlör kalitesi
  • İşlemci performansı
  • Yazılım özellikleri
  • 3.5 mm kulaklık girişi ve HDMI yok
  • Yüksek fiyat
Editörün Seçimi

Evet, Huawei’nin kısa bir süre önce Creation of Beauty” konseptiyle tanıttığı yeni ürünlerini birer birer incelemeye devam ediyoruz. Bugünkü konuğumuz, güçlü bir dizüstü bilgisayara ihtiyacı olan, ancak sırt çantasında kalın ve ağır bir cihaz taşımak istemeyenler için güzel bir alternatif sunan Huawei Matebook X Pro (2024). Bildiğiniz gibi MateBook X Pro’lar, genellikle kompakt boyutları ve yüksek performanslarıyla öne çıkan cihazlar -ki buna geçtiğimiz senelerde incelediğimiz modellerde defalarca kez şahit olduk. Ancak Huawei, bu defa işleri gerçekten bir adım öteye taşıyor. Zira bu cihaz, 980 gram ağırlığıyla ve Intel Core 9 Ultra işlemcisiyle, bize göre Huawei'nin şimdiye kadar ürettiği en iyi dizüstü bilgisayar.

Huawei MateBook X Pro (2024) Tasarımı Nasıl?

MateBook X Pro gerçekten o kadar hafif ki, sadece iki parmağınızla havaya kaldırabiliyorsunuz. Tabii bu doğal bir tutuş değil, ancak ne kadar hafif olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Şimdi, bu kadar hafif olmasından dolayı kasanın sağlam olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak tam tersi, magnezyum alaşımlı malzemeden oluşan kasa, ultra dayanıklı olmasa da son derece sağlam. Ayrıca suya karşı dayanıklılığın artırılması için yüzeyi mikro ark oksidasyon işleminden geçirilmiş. Kumaş benzer bir his veren bu kaplama parmak izi ve leke de tutmuyor.

Estetik açıdan bakarsak, pastel tondaki mavi rengiyle cihaz oldukça şık duruyor. Arka kapaktaki parlak Huawei logosu dışındaki her yer tamamen mat yüzeyde. İç kısımdaki klavye ve Free Touch da kasanın rengiyle uyumlu şekilde tasarlanmış. Klavye, 1,5 mm’lik tuş hareket mesafesiyle gayet rahat ve zevkli bir yazma deneyimi sunuyor. Tuş sesi ne çok yüksek ne de çok az; tam ayarında. Ayrıca geceleri görebilmeniz için 2 kademeli arkadan aydınlatmaya sahip.

Ancak buradaki asıl olay klavyede değil, Free Touch'ta. Öyle ki cam yüzeye sahip touchpad, tartışmasız bir Windows bilgisayarda kullandığımız en iyi deneyimi sunuyor. Örneğin parmağınızı dokunmatik yüzeyin sol tarafında aşağı/yukarı kaydırarak ekran parlaklığını değiştirebiliyorsunuz. Veya sesi artırmak veya azaltmak için aynı işlemi sağ tarafta yapabiliyorsunuz. Sol üst köşeye dokunduğunuzda pencereyi simge durumuna küçültebiliyor, sağ üst köşeden kapatabiliyor veya parmağınızı üst tarafta kaydırarak videoyu ileri/geri sarabiliyorsunuz. Daha bunun gibi birçok kullanışlı hareket var ve hepsi titreşimli olarak geri bildirim veriyor.

MateBook X Pro’nun en güzel yanlarından biri de önceki serilerden görmeye alıştığımız ses sistemi. Cihazda yine 6 adet hoparlör var, ancak MateBook X Pro 2023'e kıyasla daha kaliteli bir ses sunuyor. Ses seviyesi yüksek ve hacimli, sadece baslar biraz zayıf kalıyor -ki bu da çok ince bir dizüstü bilgisayar olduğu için normal bir durum. Yine de bazı müzik türleri, podcast'ler, radyo ve sesli kitaplar için harika bir sese sahip olduğunu söyleyelim.

Tasarım tarafında şikayetçi olduğumuz tek nokta bağlantı noktaları. Zira selefine kıyasla cihazda daha az bağlantı noktası var. Sol tarafta 2 adet Thunderbolt 4, sağda ise bir adet USB-C bulunuyor. Yeni nesil ve bu denli ince tasarlanan bir cihaz için kabul edilebilir evet, ancak 3,5 mm kulaklık girişinin kaldırılması üzücü olmuş. Her ne kadar akıllı telefonlarda bu duruma alışmaya başlasak da dizüstü bilgisayar tarafında kablolu bir ses bağlantısı çoğu kullanıcı için hala çok önemli. Bunun yanı sıra, HDMI çıkışı bulunmadığından ikinci bir ekran bağlamak isterseniz Tip-C destekli bir monitör ya da bir dönüştürücü kullanmanız gerekiyor.

Unutmadan, bilgisayarın sağ tarafında gizlilik için bir kamera düğmesi bulunuyor. Basit bir kaydırma hareketiyle kamerayı tamamen devre dışı bırakabiliyorsunuz. 1080p çözünürlüğündeki kameranın kalitesinde ise bir farklılık yok. Sadece Huawei’nin bildiğimiz AI özelliklerine ek olarak artık Windows’un stüdyo efektlerini kullanabiliyoruz.

Huawei MateBook X Pro (2024) Ekran Özellikleri Neler?

Şimdi, gelelim bir diğer güzel özelliğe. Huawei, tıpkı kasanın geri kalanı gibi bilgisayarın ekranını da oldukça ince yapmayı başarmış. Zira ekran artık IPS değil OLED panelden oluşuyor. Teknik anlamda bazı özellikler aynı. 14,2 inç boyutundaki dokunmatik ekran, hala 3:2 en boy oranına ve 3120 x 2080 piksel çözünürlüğe sahip. Ancak yenileme hızı 90 Hz’den 120 Hz’e, parlaklık ise 500 nit’ten 1000 nit’e yükseltilmiş.

Bir OLED panelden beklediğimiz gibi renkler canlı ve harika bir kontrast var. Belgelerden HDR videolara kadar her türlü içerik güzel görünüyor. Ayrıca ortalama 1’in altındaki Delta E oranı ile renk doğruluğu oldukça yüksek. Profesyonel olarak renklerle işi olanlar için Adobe RGB, DCI-P3 ve sRGB renk gamının çoğunu kapsıyor. Bu arada Huawei, kolaylık sağlaması için “Ekran Yöneticisi” yazılımına 8 farklı hazır renk modu eklemiş. Buradan kullanım amacınıza göre renk profilleri arasında hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz.

Açıkçası, kullandığımız süre boyunca ekranla ilgili hiçbir şikayetimiz olmadı. Ekrandaki AR Yansıma Önleyici Film sayesinde gündüzleri yansıma sorunu olmuyor. 1440 Hz yüksek frekanslı PWM karartma da geceleri daha konforlu bir kullanım imkanı sunuyor. Tabii ki hepsine ek olarak TÜV Rheinland Göz Konforu 3.0 sertifikası da unutulmamış. Böylece mavi ışık düşürülüyor ve ekran başında geçirdiğiniz süre içinde gözleriniz, bu sertifikaya sahip olmayan ekranlara kıyasla çok daha az yoruluyor. Bu da çalışma performansını ve ekran başındayken konforunuzu oldukça artırıyor.

Huawei MateBook X Pro (2024) Teknik Özellikleri Neler? Performansı Nasıl?

Yeni Huawei MateBook X Pro, sadece tasarımı ve ekranıyla değil donanım yönüyle de öne çıkmayı başarıyor. Ancak baştan belirtelim, cihaz birkaç farklı konfigürasyonda satışa sunuluyor. Bizdeki Intel Core Ultra 9 185H işlemci, 32 GB RAM ve 2 TB SSD’ye sahip en üst konfigürasyonu. Bilmeyenler için Core Ultra 9, Intel'in yeni yapay zeka özellikli CPU serisindeki en üst düzey model. 6 performans, 8 verimlilik ve 2 düşük güç tüketimli verimlilik çekirdeğine sahip işlemci, 5,1 Ghz saat hızıyla bu ufak cihazı tam bir performans canavarına dönüştürüyor.

Cihaz, 4K bir videoyu dışa aktarırken veya çoklu görevlerde yük altındayken hiçbir şekilde teklemeden verilen görevi başarıyla yerine getiriyor. Tabii ince kasadan da anlayacağınız üzere ne yazık ki harici bir ekran kartı yok, ancak dahili Intel Arc grafik birimi tüm işlerinizi büyük oranda çözüyor ve yeni Matebook X Pro (2024), her ne kadar oyun oynamak için üretilmese de Counter-Strike 2 veya Valorant gibi çoğu popüler oyunu akıcı bir şekilde çalıştırabiliyor.

Peki, yoğun yük altında çalışırken, bu ince kasa kendini soğutabiliyor mu? Doğrusunu söylemek gerekirse, Huawei termal tasarım konusuna epey kafa yormuşa benziyor. Cihazda sistem hava hacmini ve fan rüzgar basıncı direncini artıran yeni bir Huawei Shark Fin Isı Dağıtma Sistemi bulunuyor. Köpekbalığı yüzgeci olarak adlandırılan fanlar büyütülmüş ve yeni bir egzoz tasarımı kullanılmış. Nasıl performans gösterdiğine gelirsek, soğutma konusunda mükemmel olmasa da başarılı diyebiliriz. Aşırı yük altında hissedilebilir bir sıcaklık var, ancak hiçbir şekilde kullanıma engel olacak düzeye çıkmıyor. Tek sorun, fanlar biraz gürültülü çalışıyor. Bu da cihazın hafifliği ve inceliği göz önüne alındığında kabul edilebilir bir şey.

Pil ömrü genel olarak iyi olmakla birlikte büyük ölçüde ekran parlaklığına ve ne iş yaptığınıza bağlı olarak değişiyor. Örneğin, birkaç Chrome penceresi ve Spotify açık şekilde video montajı yaparken ortalama 6 saat civarı kullanım ömrü elde ettik. Ancak sadece dizi izlediğimiz ve internette gezindiğimiz senaryoda bu süre 10 saate kadar uzuyor. Öte yandan Huawei PC Yöneticisi uygulamasından performans ayarını Dengeli’ye çekerseniz bu süreyi daha da uzatma imkanınız var.

Huawei PC Yöneticisi demişken MateBook X Pro (2024); Huawei Mobile Cloud, Çoklu Ekran İş Birliği, Huawei Share ve SuperHub gibi önceki modellerden aşina olduğumuz yazılım yetenekleriyle geliyor. Bu özelliklerden daha önce defalarca kez bahsettiğimiz için tekrar detaylıca anlatmamıza gerek yok diye düşünüyoruz. Yine de bilmeyenler için kısaca, Çoklu Ekran İşbirliği sayesinde Huawei telefonunuzun ekranını laptop’a taşıyabiliyor ve laptop karşısında çalışırken tüm telefon fonksiyonlarına erişebiliyorsunuz. Veya Huawei Share ile telefonunuzdaki verileri çok kolay şekilde bilgisayara taşıyabiliyorsunuz. Daha bunlar gibi birçok avantajı var, eğer merak ediyorsanız önceki videolarımıza göz atabilirsiniz.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirdiğimizde Huawei MateBook X Pro (2024), başta da belirttiğimiz gibi bize göre Huawei'nin şimdiye kadar ürettiği en iyi dizüstü bilgisayar olmuş. Cihazda beğenilecek çok şey var; hafifliği, inceliği, görünüşü, hoparlörleri, performansı, yazılım özellikleri; kısacası her yönüyle çok güzel. Ancak takdir edersiniz ki pahalı. Cihaz, bizdeki konfigürasyonuyla 84.999 TL’den satılıyor. Her ne kadar yanında Huawei FreeBuds Pro 3 ve 1 Yıl Uzatılmış Garanti hediye edilse de fiyatı herkes için uygun olmayacaktır. Elbette fiyatını sorun etmeyen ve kolay taşınabilir güçlü bir cihaz arayanlarınız için oldukça güzel bir alternatif.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook X Pro (2024)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
Thunderbolt 4 2 adet
USB-C 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core Ultra 9 185H
Ekran ve Grafik
Ekran14.2 inç
Ekran PaneliFlexible OLED, 120 Hz
Çözünürlük3120 x 2080 px
Grafik İşlemciIntel ARC Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIYok
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6E
Kart OkuyucuYok
Boyutlar310 x 222 x 13.5 mm
Ağırlık980 gram kg