16 inç ekranlı dizüstü bilgisayarlar, doğru tasarlanıp üretildiklerinde ekran alanı ve makul taşınabilirlik özelliklerinin başarılı bir kombinasyonunu sunabildikleri için çeşitli kullanım durumları açısından en iyi noktayı yakalıyor. Huawei'nin yeni MateBook 16s modeli de sade tasarımı, ancak güçlü özellikleriyle dikkat çeken yeni MateBook modeli. Yeni MateBook 16s, geçen yıl incelediğimiz MateBook 16'nın genel tasarımıyla benzerlikler gösterdiği bir dizüstü bilgisayar, ancak iç kısımlarına indiğimizde Intel'in Alder Lake platformuna kayda değer bir geçiş yapıldığını görüyoruz. Sadece bununla da sınırlı kalınmamış. Yeni MateBook’ta daha pek çok yenilik var.
Huawei MateBook 16s Tasarım Detayları
MateBook 16s, gerçekten de oldukça şık görünen bir dizüstü bilgisayar. Metalik kasası, ince çerçevelerle işlenen ekranı, ince gövdesi ve yaklaşık 1.99 kilogramlık ağırlığıyla rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz bir model. Laptop’ın kapağını tek parmağınızla açabilirsiniz. Sizi tam boyutlu ve arkadan aydınlatmalı konforlu bir klavye ve cömertçe boyutlandırılmış bir cam dokunmatik ekran karşılayacak. Bu ekrandan az sonra daha detaylı bahsedeceğiz. Klavyenin altındaki touchpad'in yüzeyi de oldukça geniş hazırlanmış ve parmağınızı üzerinde kaydırdığınızda verdiği his gayet güzel, ayrıca çoklu dokunma hareketlerini de akıcı bir şekilde yapabiliyorsunuz.
Şimdi tekrar klavyeye dönecek olursak klavye kullanımını bilhassa beğendiğimizi söyleyelim. Üzerinde kullanılan tuşlar çok rahat bir kullanım sağlıyor. Tuşlar 1.5 mm'lik bir hareket mesafesine sahip ve yazarken yumuşak bir his veriyor ve bu da yazı yazma deneyimini kuvvetlendiriyor. Bu modelde bir numpad yok. Bu nedenle klavyedeki tuşlar, 16 inçlik bir dizüstü bilgisayar kasasında bir klavyeden bekleyeceğiniz gibi iyi aralıklarla yerleştirilmişler. Bu tuşların 2 arka ışık seviyesi olduğunu da söyleyelim. Hoparlör ızgaraları da klavyenin her iki yanını çevreliyor. Huawei’nin son dönem MateBook dizüstü bilgisayarlarında gerçekten de şahane hoparlörlerle karşılaşıyoruz. Bunlar da aynı seviyede iyi çalışıyorlar; çok yüksek ses çıkarıyorlar ve iyi miktarda bas tutuyorlar. Gerçekten beğendik.
MateBook 16s, bağlantılar söz konusu olduğunda da iyi iş çıkarıyor. Sol tarafta, 3,5 mm ses jakı, tam boyutlu HDMI 2.0 çıkışı, USB-C bağlantı noktası ve Thunderbolt 4 olmak üzere 4 portun olduğunu görüyoruz. Buradaki USB portlarından soldaki USB-C, diğeri ise 40Gbps veri aktarım hızına sahip Thunderbolt 4 girişi. Her ikisinin de şarj ve ekran çıkışı desteklediğini söyleyelim. Sağ tarfta da 2 adet tam boyutlu USB 3.2 Gen 1 bağlantı noktasına yer verilmiş. Fiziksel bağlantı noktalarından gördüğümüz tek eksik olan bir SD kart okuyucu. Kablosuz bağlantı noktasında ise Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 desteğine yer verilmiş olması bir hayli sevindirici. Böylece yeni standart kablosuz bağlantılar mevcut tutulmuş.
Huawei MateBook 16s Ekran Özellikleri
MateBook 16s’in ekranı ise gerçekten şahane. Bu laptop’ın bizce en önemli özelliği ekranı. Evet, az sonra bahsedeceğimiz teknik kadrosuyla da çok güçlü bir bilgisayar ancak ekranı özellikle profesyonel işler yapan ve renk doğruluğuna önem verenler için bu modelde bilhassa önem gösteriyor diye düşünüyoruz. Zira MateBook 16s'in ekranı profesyonel çalışma alanları için donanım bazında kalibre edilmiş bir panelden oluşuyor. Yüksek çözünürlüğü ve bunun sonucunda ortaya çıkan 189 ppi yoğunluğu sayesinde çok keskin gir görüntü sunuyor. Görüntüleme açıları, ekrana belli bir açıyla bakıldığında kontrastını kaybetmemesi açısından gayet iyi seviyede.
3:2 en-boy oranına sahip olan ekranın çözünürlüğü 2.5K da diyebileceğimiz 2520x1680 piksel çözünürlüğünde. 1,07 milyar renk üretiminde bulunan ekran, dokunmatik özelliğe sahip olmasıyla da fark yaratıyor. Böylece kullanım kolaylığı sağlıyor ve çoğu zaman touchpad ile kullanmanıza bile gerek kalmıyor. 300 nit parlaklığa sahip olan bu panel, yüksek kontrast oranı ve sağladığı canlı renkler ile oldukça derin ve doygun bir görüntü sağlıyor. Huawei, bu ekranın ortalama Delta E değerinin 1'in altında olduğunu söylerken, paneli sRGB renk gamutunun yüzde 100’ünü kapsayacak şekilde kalibre edebilirsiniz. Bunların yanı sıra bu ekranın TÜV Rheinland sertifikalı olduğunu da söyleyelim. Böylece mavi ışık salınımını en aza indirgeyerek göz yorgunluğunu azaltıyor.
MateBook 16’sin üzerindeki kamera da oldukça yenilikçi. Bu kamera 1080p çözünürlüğünde kayıt alabiliyor. Böylece yapacağınız görüntülü görüşmelerde daha iyi bir görüntü kalitesi yakalanabiliyor. Öte yandan Huawei, son çıkardığı MateBook’lara yeni bir kamera özelliği ekledi. Kamera sizi takip ederek görüntünüzü sürekli olarak ekranın ortasına sabitleyebiliyor. Ayrıca görüntülü görüşme sırasında siz ekrana bakarken, yapay zeka yöntemi ile gözlerinizi sanki kameraya bakıyormuşsunuz gibi düzenleyerek iletişimi kuvvetlendirme yolunu gözetiyor. Öte yandan sanal arka plan ekleme yöntemi de bu kamera tarafından sağlanıyor.
Huawei MateBook 16s: Güçlü Teknik Özellikler
MateBook 16s, geçen yılın modeli MateBook 16’ya göre teknik kadrosuyla yenilenmiş ve kuvvetlendirilmiş. Intel’in 12’inci nesil işlemci ailesi ile donatılan MateBook 16s’in 3 farklı işlemci seçeneği var. Core i9-12900H, Core i7-12700H ve Core i5-12500H. Bizim elimizdeki bu 3 seçenekten Core i7-12700H olanı. Bu işlemci 14 çekirdek içeriyor. Bunların 6’sı performans odaklı çekirdekler olurken, 8’i verimlilik odaklı çalışıyor. Böylece güç ve uzun pil ömrü arasındaki denge iyi sağlanmış. 4.70 GHz frekansa erişebilen bu işlemci, özellikle yükesek işlem gücü gerektiren uygulamalarda iyi iş çıkartıyor. Kullandığımız süre içinde fotoğraf düzenleme ve 4K video düzenleme işleri için kullandığımız laptop’ta kullanılan Intel'in 12. nesil işlemcilerine geçmek, özellikle içerik oluşturucular için uygulamalarında performansa fayda sağlayacaktır diye düşünüyoruz.
Bu arada Intel’in bu işlemcisi EVO sertifikasını da beraberinde getiriyor. EVO sertifikasının yer aldığı laptop’ların anında uykudan uyanabilmesi, yeni kablosuz bağlantı standartlarını desteklemesi ve uzun pil ömrü gibi önemli avantajları var ve bunların hepsi de MateBook 16s’te yer alıyor.
Devam edersek, MateBook 16s’te ayrı bir ekran kartı yok, ancak Intel'in Iris Xe yerleşik grafik birimi bulunuyor. Ofis işleri ve 1080p'de düşük ayarlarda giriş seviyesinden orta seviyeye kadar oyunlar için bu GPU mükemmel, fakat tabii ki MateBook 16s'in AAA oyunlar için bir laptop olmadığını da söylemek lazım.
MateBook 16s’in elimizdeki modelinde 1 TB kapasitesinde SSD mevcut. Ancak ayrıca 512 GB’lık seçeneğinin olduğunu da söyleyelim. RAM kapasitesine geldiğimizde, burada da 16 GB kapasitesinde 4800 MHz DDR5 belleklerin kullanıldığını görüyoruz.
Termal yönetim açısından değerlendirdiğimizde ise, laptop’ta kullanılan işlemci serisi ne olursa olsun Huawei'nin diğer MateBook dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi aynı düzeneğe yer verdiğini görüyoruz. Yine çift Fin Fan soğutma yönteminin kullanıldığı laptop, böylece sessiz ve serin bir dizüstü bilgisayar seçeneği oluyor. Öyle ki, stres testi yaptığımız anlarda bile fanlar çok sessiz çalışmayı başardı.
Pil ömrüne geldiğimizde de MateBook 16s’te 84 Wh (watt/saat) kapasiteli bir bataryanın kullanıldığını görüyoruz. Bununla 11 saate kadar video oynatabilen MateBook 16s, 9 saatlik ofis çalışmasını karşılıyor. Yani ortalama bir kullanımla bir çalışma gününü rahatlıkla çıkartabiliyorsunuz. Video izlerken ya da çalışırken maksimum parlaklık seviyesinde kullanırsanız, doğal olarak daha hızlı bitecektir, ancak bu durumda da çok endişelenmenize gerek yor, zira laptop’ın şarj cihazı çok hızlı şarj edebiliyor MateBook 16s’i. Bu laptop’ın Core i9’lu seçeneğini alırsanız yanında 135W gücünde şarj cihazı geliyor; elimizdeki Core i7 seçeneğini seçerseniz ise 90W adaptörle geliyor. 90W’lık adaptör ile şarj ettiğinizde 30 dakikada yaklaşık olarak yüzde 40 oranında doldurabiliyorsunuz laptop’ın bataryasını. Yaklaşık olarak 1.5 saat içinde ise tam kapasite dolabiliyor.
Huawei MateBook 16s ile Genişletilmiş Entegrasyon
Matebook 16s de Huawei ekosistemindeki diğer cihazlarla genişletilmiş entegrasyona sahip. Süper Cihaz özelliğinden daha önce de pek çok incelememizde bahsetmiştik hatırlarsanız. Yani bu laptop’ı diğer Huawei cihazlarla kolaylıkla bağlayabiliyorsunuz. Huawei Share özelliği üzerinden laptop’ta bulacağınız Huawei PC Manager aracılığıyla Huawei telefonunuzu kolaylıkla MateBook 16s ile bir araya getirebiliyorsunuz. Böylece telefonun ekranı laptop’ın ekranında beliriyor ve buradan telefonunuzu kullanabiliyor, her 2 cihaz arasında dosya paylaşımlarınızı herhangi bir kablo kullanmadan yapabiliyorsunuz. Öte yandan elinizde bir MatePad tablet varsa, onu da bu laptop’a 2’inci ekran olarak belirleyebilirsiniz.
Entegrasyon olanağından sadece cihazlar yan yanayken değil, tamamen farklı yerlerdeyken de yararlanabiliyorsunuz. Bunun için başvurmanız gereken yer Huawei Mobile Cloud; linkini hemen aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Huawei Mobile Cloud ile dosyalarınızı MateBook 16s üzerinden doğrudan şifreli bir bulut deposuna güvenli bir şekilde aktarabiliyor ve burada saklayabiliyorsunuz. Böylece istediğiniz zaman istediğiniz yerden bu dosyalara erişimde bulunabiliyorsunuz. Ayrıca diğer Huawei cihazlarınızla da bunu senkronize edebilirsiniz. Böylece birden fazla Huawei cihaz kullanıyorsanız, tüm dosyalarınız her zaman her yerde güncel oluyor.
Sonuç
Evet, Huawei MateBook 16s gerçekten harika bir dizüstü bilgisayar olmuş. Kaliteli malzemelerle iyi bir şekilde üretilmiş, yer verilen teknik kadro ışığında mükemmel bir performans sergiliyor. Ekranı zaten dediğimiz gibi en önemli bölümü oluşturuyor. Pil ömrü de günü çıkartacak seviyede olmasıyla ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Bu anlamda yeni bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız, yakından incelemenizde fayda var.
Sponsorlu İçerik