Huawei, hız kesmeden laptop ailesine yeni üyeler eklemeye devam ediyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz Eylül ayında MateBook 16s’in güncellenen 2023 versiyonunu burada konuk etmiştik. Gerek işlemci performansıyla gerekse pil ömrü ve ekran kalitesiyle bizden iyi bir not almayı başarmıştı. Ancak 16s’in çoğu kişi için handikap sayılabilecek bir özelliği var. O da 16 inçlik ekran boyutu. Şimdi, bu bilgisayarlar oyun bilgisayarı gibi değil. Daha çok üretkenlik ve medya tüketimi için kullanıldığından devamlı yanınızda gezdirmeniz gerekebiliyor. E haliyle 16 inçlik bir ekranın da taşınabilirlik açısından en uygunu olmadığını hepimiz biliyoruz. Evet, deneyim açısından kesinlikle daha iyi, ancak iş taşımaya geldiğinde daha büyük bir çantaya ve daha fazla boş alana ihtiyacınız var.
Tabii her zaman olduğu gibi bu noktada da Huawei’de çareler tükenmiyor. MateBook 16s’in daha kompakt boyutlardaki kardeşi MateBook 14s, tam da bu ihtiyacı karşılamak için var. Bu sene Huawei, MateBook 14s’i de aynı şekilde güncellenmiş bir versiyonla tekrar piyasaya sürdü. Ancak yeni versiyonu öne çıkaran asıl şey daha kolay taşınabilir olması değil. Hem performans tarafında hem de ekran tarafında bazı iyileştirmeler mevcut. Tabii her şey bunlarla da sınırlı değil, 14s hakkında anlatılacak çok şey var. O yüzden hız kesmeden MateBook 14s bize neler sunuyor daha yakından bakalım.
Huawei MateBook 14s Ekran Özellikleri
Öncelikle ekran, MateBook 14s’in en iddialı olduğu tarafı. 14.2 inç boyutundaki ekran, gerek renkleriyle gerek keskinliğiyle olsun her şeyiyle çok güzel gözüküyor. Zaten bu, TÜV Rheinland Renk Doğruluğu sertifikasıyla da belgelenmiş. Bununla birlikte ekran, sRGB renk gamının %100’üne ve 1500:1 kontrast oranına sahip. Bu da demek oluyor ki profesyonel fotoğraf ve video düzenleme işleri için gayet yeterli.
Ekranın çözünürlüğüyse 2.5K ve üretkenliğin artırılması amacıyla en boy oranı 3:2 olarak belirlenmiş. Şahsen biz çalışırken bunun çok fazla faydasını gördük. Özellikle yazı yazarken veya sunum hazırlarken, ekrana daha fazla şey sığdırabilmek gerçekten çalışma konforunu artıran önemli bir detay. Aynı şekilde video düzenlerken daha fazla alana sahip olmak da çok büyük bir nimet. Eğer deneyimleme fırsatınız olursa ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Çalışma konforu demişken, MateBook 14s’te bunu artıran önemli bir faktör daha var. O da ekranın dokunmatik olması. Özellikle fare kullanabilecek konumda değilseniz, ekranda gezinmesi bu şekilde çok daha rahat oluyor. Bir süre kullandıktan sonra zaten bu özellik, başka laptop’larda da aradığınız bir özellik halini alıyor. Bu arada dokunmatik ekranın parmak izi de tutmadığını da söyleyelim, yani ekstra bir zahmet çıkarmıyor.
Ekran tarafında göze çarpan en büyük yenilikse tazeleme hızında. Önceki modelde 90 Hz olan tazeleme hızı, burada 120 Hz olarak karşımıza çıkıyor. Hatta 16s’in 60 Hz ekranını ele alırsak, 2 kat daha akıcı bir ekrana sahibiz. Ancak buradaki tazeleme hızını sadece oyun veya gezinme açısından düşünmemek lazım. Bizim gibi devamlı ekran başında vakit geçirmenizi gerektiren bir işiniz varsa, göz yorgunluğunu azaltma konusunda epey faydası var. Ayrıca Huawei, tazeleme hızları arasında geçiş yapabilmenizi kolaylaştırmak için klavyeye bir kısayol tuşu da atamış. FN+R tuş kombinasyonunu kullanarak, ihtiyacınıza göre 60 Hz ve 120 Hz arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Böylece yaptığınız işe bağlı olarak güç tasarrufu sağlayabiliyor veya daha akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Buna ek olarak Düşük Mavi Işık ve Flicker Free sertifikaları da unutulmamış. Kısacası göz sağlığınız için gereken her şey MateBook 14s’te mevcut.
Parlaklık söz konusu olduğundaysa, Huawei her zamanki gibi çizgisini bozmuyor. 400 nit olarak belirlenen parlaklık düzeyi, ister açık alanda olsun ister kapalı alanda olsun mükemmel bir görünürlük sağlıyor. Sadece dokunmatik olmasının getirdiği bir dezavantaj olarak bazen yansıma yapabiliyor; ancak rahatsız edecek düzeyde değil.
Farkındayız, ekran tarafında çok şeyden bahsettik. Ancak dediğimiz gibi; MateBook 14s hakkında anlatılacak çok şey var ve ekrana gerçekten çok önem verilmiş. Bunlar dışında Doğal Ton ve Akıllı Parlaklık adında 2 kullanışlı özellik daha var. Bunlar sayesinde ekranın sıcaklığını ve parlaklığını ortam koşullarına göre otomatik olarak ayarlayabiliyorsunuz. Anlayacağınız Huawei, ekran tarafında her şeyi en ince ayrıntısına kadar tasarlamış.
Huawei MateBook 14s Teknik Özellikler
Şimdi ekrana bu kadar önem verildiğini görünce, diğer taraflardan kısıldığını düşünebilirsiniz. Ancak durum hiç de öyle değil. Teknik tarafa baktığımızda bizi yine birçok şey karşılıyor. Gücünü Intel’in 13’üncü nesil i9 13900H işlemcisinden alan laptop’ın performansı bir multimedya bilgisayarına göre oldukça üst düzey. Sahip olduğu dahili Intel Iris Xe grafik birimi ve 32 GB RAM’le birlikte, kodlama, grafik tasarım, video düzenleme gibi çoğu işin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Bunların yanı sıra oyunlar konusunda da mükemmel olmasa da iyi performans gösteriyor. LoL, Dota2 veya Valorant gibi dönemin en popüler oyunlarını akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Ayrıca içerisinde, kişisel verilerinizden yüksek boyutlu iş dosyalarına, ihtiyacınız olan uygulamalardan oyunlara kadar her şeye yetebilecek 1 TB’lık devasa bir SSD’si bulunuyor. Üstelik 14s sahip olduğu “Super Turbo” teknolojisi sayesinde, oyunları ve yüksek boyutlu dosyaları saniyeler içerisinde açabiliyor.
Elbette MateBook 14s’in güzel yanları bunlarla sınırlı değil. Klavyenin altında yer alan etikette de görebileceğiniz üzere laptop, Intel Evo sertifikasına da sahip. Bilmeyenler için Evo, 11’inci nesil çiplerle birlikte duyurulan ve bilgisayarın en az 9 saat pil ömrü, Wi-Fi 6 ve Thunderbolt 4 bağlantısı gibi belirli özellikleri karşıladığı anlamına geliyor. Yalnız MateBook 14s’in pil ömrü 9 saatin ötesinde. Zira 12 saate kadar uzanan pil ömrü var. Örnek vermek gerekirse; bilgisayarı sabah 9 da açtığımızda, tüm gün kullanım sonrası akşam 8 gibi hala %20 civarı şarjı vardı. Bu süre zarfında arkada Spotify’dan müzik açıkken, Chrome’da birkaç sekmeyle beraber Office uygulamalarında aktif olarak çalıştığımızı belirtelim. Ancak bizi asıl şaşırtan şey bu değil, laptop’ı prize taktıktan sonra sadece 30 dakika içerisinde bataryanın yarısından fazlasının dolması oldu. Bildiğiniz gibi bunu piyasada başarabilen laptop sayısı az.
Teknik kısmı bir kenara bırakırsak, eğer daha önce MateBook serisinden bir dizüstü bilgisayar kullandıysanız, en güçlü yanlarından birinin yazılım olduğunu bilirsiniz. MateBook 14s de aynı şekilde güçlü yazılım özellikleriyle dolu. Özellikle Huawei marka bir akıllı telefonunuz varsa Çoklu Ekran İş Birliği özelliği sayesinde telefonunuzun ekranını laptop’a taşıyabiliyorsunuz. Böylece telefonun tüm fonksiyonlarına erişerek daha verimli bir çalışma ortamı elde edebiliyorsunuz. Ayrıca sadece telefon değil Huawei marka bir tablet için de aynı durum geçerli.
Elbette ekosistem bununla sınırlı değil. Huawei’nin Bulut depolama alanı olan Mobile Cloud ile buraya aktardığınız tüm dosyalara istediğiniz an istediğiniz cihaz üzerinden erişebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken telefonunuzdan veya tabletinizden Bulut depolama uygulamasını aktifleştirmek. Daha sonrasında tüm verileriniz bu alana aktarılıyor ve MateBook 14s’ten hepsine ulaşabiliyor ve yönetebiliyorsunuz.
Huawei MateBook 14s Tasarım Detayları
Evet, MateBook 14s gerçekten dolu dolu bir bilgisayar olmuş. Ancak geriye bahsetmediğimiz bir konu daha kaldı; tasarımı. Aslında burada 2022 modeliyle benzer özellikler taşıyor. Aynı metal kasasıyla, sade ama modern ve şık bir görünümde. Bununla birlikte aynı ince ekran çerçevelerine ve ince gövdeye sahip. Ayrıca 1.43 kilogramlık ağırlığı, taşınabilirlik konusunda son derece kolaylık sağlıyor. Biz sırt çantamızda taşıdığımız sürece ağırlığını neredeyse hiç hissetmedik diyebiliriz.
Öte yandan, laptop’ı elinize aldığınızda kesinlikle kaliteli malzeme kullanıldığını hissediyorsunuz. Kapağı kaldırdığınızda gördüğünüz klavye ve touchpad’in iyi bir deneyim vadettiği ilk bakışta anlaşılıyor -ki zaten öyle. Yazı yazarken tuşların verdiği hissiyat hoş; sessiz ve yumuşaklar. Touchpad’in yüzeyi ise epey geniş, rahat bir kullanım sağlıyor.
14s’in çevresine baktığımızdaysa, sağ tarafta 1 adet USB-A 3.2 bağlantı noktası yer alıyor. Soldaysa biri Thunderbolt 4 destekli olmak üzere 2 adet USB-C girişi bulunuyor. HDMI ve 3,5mm’lik kulaklık jakı da aynı şekilde buraya konumlandırılmış. Peki, bu kadar ince bir laptop için alanların tamamından en iyi şekilde yararlanılmış mı? Tam olarak emin değiliz. Belki sağ tarafa bir adet USB-A veya USB-C girişi daha eklenebilirmiş. Zira sol taraftaki USB-C’lerin biri bilgisayarı şarj ederken geriye 2 adet kullanılabilir bağlantı noktası kalıyor. Yine de söz konusu incelikse bağlantı noktası çok da mühim değil, ancak tercih meselesi.
Sonuç
Toparlamak gerekirse, MateBook 14s, ilk bakışta standart bir ofis laptop’ı gibi duruyor. Ancak derinlere indiğimizde boyundan büyük işleri rahatlıkla gerçekleştirdiğini görüyoruz. Eğer bir çalışansanız ve üretkenlik için laptop arıyorsanız, MateBook 14s en iyi tercihlerden biri olacaktır. Kaliteli dokunmatik ekranı, güçlü donanımı ve uzun pil ömrüyle ihtiyacınız olan her şeye, hatta daha fazlasına sahip. Sizi üzecek tek bir yanı var; o da fiyatı. Ne yazık ki 44.999 TL gibi bir fiyat etiketine sahip. Ancak güzel bir haberimiz var. Sizler için Huawei’den CHIP takipçilerine özel bir indirim istedik ve kendilerinden 1000 TL’lik bir indirim kodu aldık. Kodu ve satın alma linkini aşağıya bırakıyoruz. Bunun yanı sıra MateBook 14s’i Huawei’nin kendi online mağazasından satın alırsanız, 3498 TL değerindeki FreeBuds 5i’ye ve 4.499 TL değerindeki 1 yıllık uzatılmış garantiye ücretsiz sahip olabiliyorsunuz. Yani bunları eklediğinizde, laptop oldukça avantajlı fiyata gelmiş oluyor.
MateBook 14s 1000 TL İndirim Kodu: AMB14SChip
Huawei MateBook 14s hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sponsorlu İçerik