Huawei Freebuds 6i İnceleme

Huawei’nin yeni FreeBuds 6i kulaklığı, güçlü aktif gürültü engelleme özelliği ve kaliteli mikrofonları ile kulaklık pazarına iddialı bir giriş yapıyor. Peki, Huawei FreeBuds 6i başka ne gibi özellikler sunuyor? Tüm detaylarıyla inceliyoruz!

CHIP Online Notu 85
  • Şık tasarım
  • Ergonomik yapı
  • Duyarlı dokunmatik kontroller
  • Başarılı ANC performansı
  • Kaliteli mikrofonlar
  • 510 mAh kapasiteli şarj kutusu
  • Kulaklıkların pil ömrü kısa
  • Kablosuz şarj yok

Kablosuz kulaklık pazarı her geçen gün daha da gelişmeye ve yenilikler sunmaya devam ederken, Huawei de bu alandaki iddialı isimlerden biri olmaya devam ediyor. Hatırlarsanız Huawei, geçtiğimiz sene Freebuds 5 gibi oldukça alışılmışın dışında bir tasarıma sahip, bir çift küpeyi andıran farklı bir konseptle karşımıza çıkmıştı. Ardından Freebuds 3 Pro gibi üst seviye sese sahip bir kulaklık gördük. Ve hatta daha da enteresan bir tasarıma sahip FreeClip modeli de kullanıcılara sunuldu. Bugün ise elimizde Huawei’nin Dubai’deki etkinliğinde tanıttığı yeni kulaklık olan Huawei FreeBuds 6i var. Bu defa tasarımıyla alıştığımız bildiğimiz bir dizayna sahip. Onu özel kılan tarafı fiyatı ve bu fiyata gösterdiği performansı.

FreeBuds 6i, 2.999 TL’lik fiyat etiketiyle nispeten uygun fiyatlı diyebileceğimiz bir seçenek. Yani eğer yeni bir kulaklık almayı düşünüyorsanız veya mevcut olanı yenilemek istiyorsanız gayet ulaşılabilir seviyede. Ancak bu konuda acele etmemekte yarar var. FreeBuds 6i, her ne kadar yeni bir model olsa da elinizdeki kulaklıktan geçiş yapmaya değer bulamayabilirsiniz. O yüzden gelin FreeBuds 6i’ye tüm detaylarıyla yakından bakalım ve siz de nihai kararınızı videonun sonunda verin.

Huawei FreeBuds 6i Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?

FreeBuds 6i; Siyah, Mor ve Beyaz olmak üzere 3 renk seçeneğiyle geliyor. Renk seçenekleri arasında fark yok, hepsi plastikten yapılmış ve parlak bir kaplamaya sahipler. Elimizdeki mor renk üzerinden gidersek, oldukça şık durduğunu söyleyebiliriz. Tasarım olarak güzel durduğu gibi kaplaması sayesinde parmak izi de tutmuyor. Ancak yaza girdiğimiz şu günlerde kulaklıkları şarj kutusundan çıkarmak biraz zahmetli. Yüzeyi kaygan olduğundan, eğer eliniz terli olursa çıkarmak için epey çaba harcamanız gerekiyor.

Şarj kutusu, çakıl taşına benzer tasarımı ve mat yüzeyiyle oldukça hoş duruyor. Boyut olarak cebe rahatlıkla sığabilecek büyüklükte. Alt kısmında şarj için bir Tip-C bağlantı noktası var, ancak ne yazık ki kablosuz şarjı desteklemiyor. Boyut demişken, kulaklıkların kendisi selefi olan FreeBuds 5i’den az bir farkla daha küçük. Bu da kullanımı daha rahat hale getiriyor. Zaten kulaklıklar çok hafif ve kulağa iyi oturduğundan ergonomik açıdan hiçbir problem yok. Sıvı silikondan oluşan kulaklık uçları oldukça rahat ve kulağa baskı yapmıyor. Uzun saatler boyunca kullanırken bir süre sonra kulağınızda olduğunu bile unutuyorsunuz.

Huawei FreeBuds 6i Kontroller ve Uygulama

Kontroller için her bir kulaklığın yan tarafında dokunmatik yüzeyler bulunuyor ve gerçekten iyi tepki veriyorlar. Varsayılan olarak müziği oynatmak veya duraklatmak için bu yüzeye iki kere dokunmanız gerekiyor. Üç kez dokunduğunuzda bir sonraki şarkıya geçebiliyor, basılı tuttuğunuzda gürültü engelleme modunu değiştirebiliyorsunuz. Ses seviyesini ayarlamak içinse dokunmatik yüzeyde parmağınızı yukarı/aşağı kaydırmanız yeterli. Elbette aynı dokunma işlevleri çağrılar esnasında farklı işlevler görüyor, o yüzden hepsinden tek tek bahsetmeyeceğiz. Ancak tüm bu hareketleri “AI Life” uygulaması üzerinden özelleştirebileceğinizi belirtelim.

Uygulama, önceki Huawei kulaklıklarda gördüğümüz aynı basit arayüze sahip; ihtiyacınız olan her şeyi kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Buradan gürültü engelleme ve dış farkındalık modları arasında geçiş yapabiliyor, giyme algılamayı açıp kapatabiliyor veya tanımlı ses efektlerinden birini seçebiliyorsunuz. Ayrıca tanımlı efektleri beğenmezseniz kendi ekolayzır ayarlarınızı yapma imkanınız da var.

Huawei FreeBuds 6i Özellikleri ve Ses Kalitesi

Gelelim ses kalitesine. Öncelikle kulaklıklar 11 mm'lik 4 mıknatıslı dinamik sürücülere sahip. Frekans tepki aralığı ise 14 Hz ila 40 Hz arasında. Hi-Res sertifikalı bu sürücüler, Huawei’nin iddiasına göre önceki nesilden yüzde 50 daha hassas ve daha güçlü bas veriyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, ses kalitesi iyi ancak mükemmel değil. Yine de verdiğiniz paranın karşılığını alıyorsunuz. Öyle Huawei FreeBuds Pro 3 gibi üst seviye bir performans beklemeyin, daha düz bir sese sahip. Ancak asla kötü değil, sadece referans aldığımız FreeBuds 3 Pro’ya göre daha aşağıda -ki fiyatını göz önüne aldığımızda gayet normal bir durum. Böylece bütçesi FreeBuds 3 Pro’ya erişemeyenler için bir ara model de sağlanmış oluyor.

Kulaklıkta baslar çok yüksek olmasa da çoğu kullanıcıyı tatmin edecek düzeyde, ayrıntı seviyesi de ortalama. Biraz önce söylediğimiz gibi, dinlediğiniz müziğin türüne uygun değilse, sesi AI Life uygulaması üzerinden değiştirebiliyorsunuz. Hazır profillerdeki bas ayarı çok fark yaratmasa da diğer ayarlar vokalleri güçlendirme konusunda başarılı.

FreeBuds 6i’nin öne çıkan en önemli özelliği ise aktif gürültü engelleme özelliği. Kulaklıklar, Akıllı Dinamik Aktif Gürültü Engelleme 3.0 ile bulunduğunuz ortama göre gürültüyü dinamik olarak azaltabiliyor. Bunun için FreeBuds 6i’deki algoritma, 34 farklı senaryo için özel olarak eğitilmiş ve ayarlanmış. Deneyimlerimize göre de oldukça başarılı. İnşaat sesinin olduğu çok gürültülü bir ortamda dış sesi büyük oranda azaltabiliyor. Müzik çalarken zaten dış sesleri tamamen duymuyorsunuz, ancak sessiz konumdayken bazı sesler duyulabiliyor -ki bu da normal. Kısacası, ANC açısından denediğimiz çok daha pahalı kulaklıklardan daha iyi bir iş çıkarttığını söyleyebiliriz.

Kulaklıkların iyi olduğu bir başka kısım da çağrı kalitesi. FreeBuds 6i’nin üzerinde telefon görüşmeleri yapabilmeniz için 3 adet mikrofon mevcut. Güzel tarafıysa mikrofonlar derin sinir ağı algoritmasıyla birlikte çalışıyor. Bu algoritma sayesinde kulaklıklar, sesinizi gürültüden ayırt edebiliyor ve arama sırasında karşı tarafa gitmesini engelliyor. Test ettiğimizde karşı taraftan hiçbir şekilde gürültü konusunda şikayet almadığımızı belirtelim, ayrıca biz de konuştuğumuz kişilerin sesini net bir şekilde duyabildik. Bu anlamda kulaklıkların sesli görüşmeler için de çok iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Huawei FreeBuds 6i Pil Ömrü Ne Kadar?

Şimdi, kapanışı yapmadan FreeBuds 6i’nin pil performansına da kısaca değinelim. Kulaklıkların her birinde 55mAh, şarj kutusunda ise 510 mAh değerinde bir pil bulunuyor. Yani kılıfla beraber 4 kez tam şarj edebiliyorsunuz ki bu oldukça güzel. Ancak kulaklıklar aktif gürültü engelleme açıkken 4 saat civarı dayanıyor. ANC’yi kapatırsanız da bu süreyi 8 saate kadar uzatabiliyorsunuz. Bu nedenle şarj kutusu hayat kurtarıyor diyebiliriz. Bir diğer merak edebileceğiniz nokta ise kablosuz şarj. Maalesef bu kulaklıkta kablosuz şarj özelliği bulunmuyor.

Sonuç

Evet, toparlamak gerekirse Huwaei FreeBuds 6i, 2.999 TL’lik fiyat etiketine göre güzel özellikler sunuyor. Öyle ki bu fiyat aralığında gördüğümüz en iyi aktif gürültü engelleme özelliklerinden birine sahip. Müzik dinlemek için belki en iyisi değil ama çoğu kullanıcıyı tatmin edecek düzeyde. Ek olarak, telefon görüşmeleri ve Podcast’ler için de son derece uygun. Kısacası, sizin için gürültü engelleme performansı önemli ve bütçeniz de müzikal kalitesi daha yüksek kulaklıklara yönelmenize fırsat vermiyorsa FreeBuds 6i aradığınız kulaklık olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Freebuds 6i
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
85
Sensör Kızılötesi sensör, Hall sensörü, Dokunmatik sensör
Bağlantılar Bluetooth, USB-C
Kablosuz Şarj Yok
Ses Formatları LDAC,L2HC2.0i, AAC, SBC
Su Geçirmezlik IP54
Pil 55 mAh (her biri için minimum değer), 510 mAh (Şarj kutusu)
Pil Ömrü 8 saat, 35 saat (Şarj kutusu ile)
Boyutlar 31.4 × 21.3 × 23.7 mm
Ağırlık 5.4 gr. (Her bir kulaklık)