Akıllı telefon pazarında özellikle One serisiyle yakaladığı başarıyla geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan HTC; One ailesini genişletiyor. Daha önce "M" isim tanımlamasıyla kullanıcılara sunulan One M7, One M8 ve One M9 modellerinin yanında, bu defa da "A" ailesiyle bir kez daha sahne alan HTC, bu ailenin ilk modeli One A9 ile dikkatleri bir kez daha üzerine çekmeyi başarıyor. Geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan One A9 modelini bu incelememizde geniş ölçekte değerlendireceğiz. Ancak detaylara geçmeden hemen önce, One A9'u cazibeli kılan en önemli özelliklerini, özet olarak sizlere aktaralım.
HTC One A9, şık, tek parça metal tasarımıyla fazlasıyla etkileyici bir görünüme sahip. HTC'nin temellerini ilk One modeliyle attığı tasarım çizgisinin adeta kusursuzlaşmış formuyla karşımıza çıkan One A9, Android işletim sisteminin henüz çiçeği burnunda güncel sürümü olan 6.0 Marshmallow'la birlikte geliyor. Optik imaj stabilizatörüne sahip, detaylarını az sonra aktaracağımız profesyonel kalitede fotoğraf çekmeyi mümkün kılan arka kamerasının yanında, yüksek çözünürlükte müzik dinlemeyi mümkün kılan ses desteğiyle de dikkat çekici duran One A9, performansıyla da üst segmente yakın bir çizgiye konumlanıyor. Şimdi, HTC One A9'a daha yakından bakalım ve söze ilk önce tasarımla başlayalım.
Çekici tasarım
HTC One A9, tasarımıyla fazlasıyla çekici bir telefon. Tasarımının oluşturulmasında doğanın elementlerinden etkilenildiği söylenen One A9, bunu renkleriyle de yansıtıyor. Elimizdeki Karbon Grisi renkli modelinin yanında, Opal Gümüş, Topaz Altın ve Derin Garnet renk seçenekleriyle de bulunabilecek olan One A9, yekpare kasa yapısıyla da çok şık ve sağlam görünüyor.
One A9'un tasarım detaylarına geçmeden önce bir noktaya açıklık getirelim. One A9'un her ne kadar tasarımıyla iPhone 6'ya benzediği öne sürülse de, aslında 2013 yılında piyasaya sürülen ilk One modelinin tasarım hatlarını taşıyor. Bunu, iki telefonu yan yana koyduğunuzda görebiliyorsunuz. Arka yüzde kameranın yer değiştirerek, çizginin üstüne taşındığı görülüyor.
Öte yandan, iPhone 6'nın, ilk One modelinden yaklaşık bir buçuk yıl kadar sonra piyasaya çıktığını ve tasarımıyla One'a benzerliğiyle dikkat çektiğinin de altını çizmek gerekiyor. Yani tasarım anlamında Apple'ın HTC'ye değil, HTC'nin Apple'a bir nevi ilham verdiği açık.
Metalik tasarımı ve yekpare kasasıyla hem şık görünen hem de elde tuttuğunuzda iyi bir his uyandıran One A9, kalınlığı ve ağırlığıyla da gayet iyi seviyede. Yalnızca 7.2 mm'lik kalınlıkta olan telefon, 143 gramlık ağırlığa sahip.
Telefonun arka yüzü kadar ön yüzü de fazlasıyla sade bir görünüme sahip. Alt kısımda yer alan HTC logosu, neredeyse görünmüyor. Hemen altında ise detaylarını az sonra açıklayacağımız bir parmak izi sensörü görüyoruz. Üst kısımda ise UltraPiksel bir ön kamera yer alıyor. Hoparlörler ise ön yüzde değil, alt kısma konumlanmış.
Telefonun sol kenarında microSD kart ile nano SIM kart slotu, sağ kenarda da ses ile güç butonları yer alıyor. Güç butonunun farklı tasarlanmış olması, onu ses butonlarından ayırmasıyla işlevsel kılıyor. One A9'un arka yüzünde ise ortada şık HTC logosu, üst kenarda da çift tonlu LED flaşlı arka kamera mevcut.
One A9'un kutu içeriğinde kulaklık çıkıp çıkmadığını merak edenler için, telefonun kulaklıklarla birlikte geldiğini de söyleyelim.
Android 6.0 Marshmallow'la geliyor!
One A9, Full HD çözünürlüğünde ve 5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Ekran panelinde uzun zamandır HTC'de görmediğimiz bir panel, AMOLED panel kullanılmış. Bu anlamda One A9, HTC'de yer alan ikinci AMOLED ekranlı cep telefonu modeli oluyor.
441 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan One A9, Corning Gorilla Glass 4 ile de korunuyor. Böylece çizilmelere ve darbelere karşı korunaklı kılınan ekran, gayet parlak ve renkleri canlı göstermesiyle de göz dolduruyor.
One A9'u farklı kılan en önemli özellikler arasında güncel Android sürümü olan 6.0 Marshmallow ile geliyor olması bulunuyor. Android 6.0'la birlikte en güncel özellikleri getiren telefon, elbette HTC'nin alıştığımız Sense arabirimini de kullanıcılara sunuyor. Android M'in getirdiği avantajlardan One A9 ile faydalanabilecek olan kullanıcılar, yeni işletim sistemi sürümüyle uygulamaları daha kolay yönetebiliyor, Doze moduyla pil ömrünü daha etkin kullanabiliyor ve Google Now on Tap özelliğiyle; o an çalınan şarkı, izlenen film, bulunulan mekan ve bu gibi şeyler hakkında hızla bilgi alabiliyor.
Önemli özellikler
Parmak izi sensörü
One A9'da yer alan parmak izi sensörü, belki de şu an piyasadaki en iyi sensörlerden biri. Android M ile de desteklenen parmak izi sensörü, çok isabetli bir şekilde parmağınızı algılayabiliyor. Böylece ekran kilidini açmak için farklı kilit yöntemlerle uğraşmıyor, dahası parmağınızı okuturken zorlanmıyorsunuz. Farklı açılardan da olsa parmağınızı rahatlıkla algılayabilen sensör, ayrıca ana ekran tuşu olarak da kullanılıyor elbette.
Güçlü kameralar
One A9'un arka kamerası, ileri düzey fotoğraf bilgisine sahip kullanıcıları dahi memnun edecek düzeyde. Optik İmaj Stabilizatörü ve f/2.0 diyafram aralığına sahip, safir korumalı 13 megapiksel mercekle gelen kamera, gayet başarılı fotoğraflar çekebiliyor. Otomatik modda gayet iyi sonuçlar veren kamera, profesyonel seçenekleri de getiriyor.
Sade ve hızlı kamera arayüzü ile modlar arasında kolaylıkla geçiş yapabilmek mümkün. Arayüzde sol kenarda yer alan seçenek ile RAW ve JPG fotoğraflar arasında kolayca geçiş yapabilir, ana mod menüsünden Pro modu ile çekeceğiniz fotoğraf için ince ayarları yapabilirsiniz. Ayrıca yine burada görülen HyperLapse ve Yavaş çekim modlarıyla eğlenceli senaryolar oluşturmak mümkün. HyperLapse ile 45 dakikaya kadar video çekebilir ve çektiğiniz bu videoyu 12x'e kadar hızlandırarak ilginç video çalışmaları yaratabilirsiniz. Yavaş çekim moduyla da bunun tam tersi bir senaryo yaratmak mümkün. Arka kameranın yetenekleri arasında ayrıca panorama fotoğraf çekebilme ve Full HD video kaydı yapabilme gibi yetenekler de mevcut. Ancak 4K çekim özelliği bulunmuyor.
Ön kameraya baktığımızda burada HTC'nin UltraPiksel özelliğinde merceğini görüyoruz. Ön kamera da yine arka kamera gibi f/2.0 diyafram aralığına sahip. Böylece düşük ışık koşullarında arka kamera gibi iyi iş çıkartan kamera, 1080p video kaydı da yapabiliyor. Elbette ön kameranın asıl işi selfie çekmek. Bunun için üzerinde sunduğu geniş açılı merceğiyle geniş bir alanı kareye sığdırabilen One A9'da, yüz güzellik modu da unutulmamış.
Yüksek çözünürlüklü ses
HTC, One A9'da ses konusunda özellikle kulaklıklara eğilmiş. Yüksek çözünürlüklü ses üzerine kafa yoran HTC uzmanları, One A9'da çareyi, 24-bit ses ve kulaklık çıkışına özel amfide bulmuşlar. 24-bit, 192KHz yüksek çözünürlüklü ses desteği ile kulaklıklara özel CD kalitesinde kayıpsız ses imkanı tanıyan One A9, HTC BoomSound ile Dolby Audio ses deneyimi sunuyor. Kutu içeriğinde yer alan kulaklıklarla iyi bir ses performansı almak mümkün. Ancak HTC uzmanları sunulan özelliklerin en iyi, ayrıca satın alınacak HTC Studio Pro kulaklıklarla deneyimlenebileceğini söylüyorlar.
Teknik kadroda neler var?
Gelelim şimdi One A9'da yer alan teknik kadroya. One A9, sahip olduğu işlemci ve çevresinde yer alan teknik ekipmanlar çerçevesinde üst seviyeye yakın duran orta segment cep telefonları arasına konumlanıyor. Qualcomm'un geçtiğimiz ay duyurduğu 8 çekirdekli Snapdragon 617 işlemcisinden güç alan One A9, 1.5 GHz ve 1.2 GHz hızında çalışan iki Cortex A53 yongasını bizlere sunuyor. Bunun yanında Adreno 405 grafik işlemcisini görüyoruz. RAM hanesinde ise 2 GB kapasitesi bizleri karşılıyor.
16 GB dahili depolama alanıyla kullanıcılara sunulan One A9, microSD kart slotuyla bu alanı genişletme imkanı tanıyor. Kapasiteyi tam 2 TB'a kadar genişletme olanağı sunan One A9, böylece microSD kart slotunu kapatmış olan marka ve modellerin aksine, genişletilebilir kapasitenin geleceğine oynuyor.
2150 mAh'li bir bataryanın sahibi olan One A9'da, elbette biraz daha geniş bir kapasite beklerdik. Yaptığımız testlerde orta karar kullanımlarda tam günü çıkartabilen telefon, pil ömründe Android 6.0'ın desteğini arkasına alıyor. Bataryaya ilişkin kuşkusuz en göze çarpan özellik, Hızlı Şarj 2.0 desteğinin telefonda bulunması.
Özetle
HTC, One A9'la ortaya hem tasarım çizgisi hem fonksiyonellik adına iyi bir cep telefonu modeli çıkartmış. Özellikle tasarımıyla beğendiğimiz One A9, başarılı kamera özellikleri, gelişmiş ses desteği ve Android'in güncel sürümü 6.0 Marshmallow'la geliyor olmasıyla dikkat çekici. Yeni Snapdragon 617 işlemcisiyle performans noktasında da bulunduğu segment için güçlü bir model olmayı başaran One A9, tasarımıyla şık, performansıyla iddialı bir cep telefonu sahip olmak isteyen kullanıcılara hitap ediyor. One A9, kasım ayı itibariyle satışa sunulacak. Fiyatı ise henüz belli değil. Ancak bize verilen bilgiye göre fiyat aralığı 2000 ila 2500 arasında olacak. Elbette bu noktada umuyoruz ki fiyatı alt çizgiye yakın olsun, zira aksi halde "pahalı cepler" kategorisine girebilir.
Kimler Almalı
Özellikle tasarımıyla iddialı bir cep telefonu satın almayı düşünen kullanıcılar mutlaka One A9'u yakından görmeliler. Zira telefon tasarımıyla hem çarpıcı hem sağlam yapıya sahip. Öte yandan One A9, performans noktasında da kullanıcıları memnun edecek bir cep telefonu.
Alternatifleri
One A9'a alternatif olarak elbette 2199 TL'lik fiyat etiketiyle One M9 hala güçlü bir alternatif olarak kendine yer bulabilir.