Honor X9a İnceleme

Ultra ince tasarımı, ekstra dayanıklı yapısı, Matrix Halka Kamera sistemi ve geniş özellikleriyle Honor X9a hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz. İşte Honor X9a incelemesi.

CHIP Online Notu 89
  • İnce ve kaliteli tasarım
  • Canlı ve parlak ekran
  • 256 GB geniş hafıza ve 8 GB + 5GB RAM
  • İdeal performans
  • Şahane pil ömrü
  • 108 MP lens avantaj katardı
  • Stereo hoparlör yok

Honor, orta segment akıllı telefonlara son dönemde güzel seçenekler sundu. Honor 50 ve Honor 70 bunların en popülerleri olurken, kısa bir süre önce değerlendirdiğimiz uygun fiyatıyla dikkat çeken Honor Pad 8 tabletini de piyasaya sürmüştü hatırlarsanız. Bu defa ise yeni Honor X9a telefonu elimizde.

Şu an bu telefonun 128 GB hafızaya sahip modelinin fiyatı 10 bin 999 TL şeklinde. Bu da onu orta sınıf akıllı telefonlar arasında oldukça rekabetçi bir noktaya yerleştiriyor. Özellikle tasarımıyla oldukça dikkat çeken telefonun yetenekleri bir hayli geniş.

Öncelikle bu modelin 5G desteğine sahip olduğunu söyleyelim. Şu an ülkemizdde 5G ağlara erişim yok, ancak geldiğinde bu telefonda bundan yararlanabileceksiniz. Öte yandan çift SIM kart desteğine de sahip. Uzun pil ömrü sunuyor ve 8 GB RAM içermesine ek olarak HONOR RAM Turbo teknolojisi ile ekstra 5 GB'lık RAM takviyesi de yapılmış.

Honor X9a Tasarımı Nasıl?

Telefonun tasarımıyla söze başlamak istiyoruz, çünkü hem şık hem de çok ince yapıda bir telefon. İnce yapısı ve kenarlara doğru kavisli hatlarıyla elde çok kibar duruyor. Ağırlığı sadece 175 gram. Telefonun kenarları gibi köşeleri de yuvalatılmış. Bu kadar ince bir tasarıma karşılık telefonun içindeki batarya şaşırtıcı şekilde 5100 mAh kapasitede. Bununla ilgili notlarımıza ve performansına az sonra geleceğiz, ancak bu kadar ince bir gövdeye bu kapasitede pili nasıl sığdırmışlar, şaşırtıcı gerçekten... 5000 mAh kapasitenin üzerinde batarya kullanan telefonların daha kalın olmasına alıştık, Honor X9a bu anlayışı değiştiren bir model olmuş.

Elimizde Titanyum Gümüş rengiyle bulunan Honor X9a, ayrıca yeşil renk seçeneğiyle de bulunabiliyor. Arka tarafta, Honor'un "Matrix Halka Kamera" olarak adlandırdığı bir daire içinde simetrik olarak yerleştirilmiş kamera bloğu da oldukça dikkat çekici duruyor. Ses ve güç butonu telefonun ince sağ kenarında yer alırken, SIM kart çekemcesi, USB-C portu ve hoparlör mazgalı alt kenarda bulunuyor. Buradaki hoparlör tek başına, yani telefonda stereo hoparlör yok. Ayrıca microSD kart desteği bulunmadığını da söyleyelim.

Ekran Özellikleri Neler?

Honor, bu telefonu ince tasarlamış, fakat sağlam olmasını sağlamış. Telefonun ekranında Huawei’nin Mate 50 Pro modelinden de bildiğimiz Kunlun Glass ile neredeyse aynı seviyede bir koruma bulunuyor. 0.65 mm’lik derinlemesine güçlendirilmiş olan bu cam, kavisli ekranlara göre 10 mm kalınlaştırılmış ve güçlendirilmiş. Böylece düşmelere ve darbelere karşı ekstra koruma sağlanıyor. Ayrıca ekranın üzerinde bir koruma bandı da yer alıyor.

Honor X9a, kenarları kavisli, 1080x2400 piksel çözünürlüğünde görüntü veren, 6.67 inç boyutunda AMOLED panelden oluşan bir ekrana sahip. Ekran 800 nit parlaklığı destekliyor, böylece gayet parlak ve canlı bir ekran. Bu ekranın kavisli yapıda tasarlanmış olması ve kenar çerçevelerin yok denecek kadar ince tutulması sayesinde yüzde 93 gibi oldukça dikkat çekici bir ekran-gövde oranına sahip olması da görsellik açısından çok önemli. Gerçekten ekranı etkileyici görünüyor.

Ekranın yenileme hızı da 120Hz seviyesinde. Bu sayede akıcı bir görüntü sağlıyor. Ayrıca ekranın dokunmatik örneklem hızı 300 Hz. Bundan da telefonda oynadığınız oyunlarda faydalanıyorsunuz. Bu arada ekranın yenileme hızını da ekran renk kalibrasyonunu da ekran ayarları kısmından değiştirebilirsiniz. Buradan yine ekranı göz konforu moduna alabiliyor, e-kitap modunu aktifleştirebiliyorsunuz. Telefonun ekranı düşük mavi ışık emisyonları için TÜV Rheinland tarafından onaylı. 1920Hz PWM karartma teknolojisi kullanılarak uzun süreli kullanımdan kaynaklanan göz yorgunluğu hafifletilebiliyor. Bu arada ekranın her zaman açık olmasını istiyorsanız da güzel bir ipucu verelim: Aktif Bekleme Ekranı ayar menüsünde ekranda görüntülenecek saat ve duvar yazısı gibi seçenekleri bulabilirsiniz.

Parmak izi sensörü ekrana entegre durumda. Sensör akıcı ve güvenilir çalışıyor. İsterseniz ön kamera yoluyla yüz tanıma sistemini de kullanabiliyorsunuz.

Honor X9a Performansı Nasıl?

Honor X9a, Android 12'nin üzerinde Magic UI 6.1 arayüzü ile geliyor. Sade tasarlanmış bir arayüz, neyin nerde olduğunu kolaylıkla çözüyorsunuz. Önceden yüklenmiş uygulama da yok denecek kadar az. Android markete zaten girebiliyorsunuz ama ayrıca Honor uygulama marketine de ana ekrandan ulaşabiliyorsunuz.

Telefon, gücünü Qualcomm Snapdragon 695 işlemciden sağlıyor. 8 çekirdekli yapıda olan bu işlemci 2.2 GHz ve 1.7 GHz performans ve verimlilik çekirdeklerinden oluşuyor. Adreno 619 grafik birimine sahip. Telefonun hafızası 256 GB kapasitesinde. Fiziksel RAM kapasitesi ise 8 GB şeklinde. Ancak son dönemde çokça popüler olan sanal RAM kullanımı bu telefonda da mevcut. Bu telefonda Honor RAM Turbo adı veriliyor buna ve fiziksel RAM’e 5 GB kapasitesinde sanal RAM takviyesinde bulunuluyor. Bu performans noktasında itici kuvvet sağlıyor.

Kaldı ki zaten kullanılan Snapdragon 695 5G işlemci ile telefon, web'de gezinme ve sosyal medya gibi günlük görevlerde çok iyi performans gösteriyor. İster sosyal medyada gezinin, ister film izleyin ya da oyun oynayın, rahatlıkla eşlik ediyor. Ekranın 120Hz tazeleme hızında olması da bu keyfi artıyor. Özellikle 120Hz, oyun deneyimini daha yüksek kare görüntüleyerek çok daha keyifli hale getiriyor. PUBG performansından fazlasıyla memnun kaldık. Grafikleri HD seviyesine aldığınızda gayet akıcı bir performans gösterebiliyor. 300Hz dokunmatik örneklem hızı da ekranın dokunmaya duyarlı hale gelmesini sağlıyor, böylece hem görsellik hem etkileşim açısından akıcı bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Kullandığımız süre içinde oyunların yanı sıra genel kullanım noktasında da sorun yaşamadık; sınıfı içinde değerlendirdiğimizde gayet sorunsuz ve sahibini memnun bırakan bir model olmuş.

Honor X9a Pil Ömrü Ne Kadar?

Benzeri konu pil performansı için de geçerli. Başta da söylediğimiz gibi telefonda oldukça geniş kapasitede bir batarya kullanılmış. Bu kadar ince telefonlarda bu kapasitede batarya görmüyoruz. İncelik müthiş, kapasite güzel ama peki performansı nasıl?

Honor X9a’nın pil performansı 2 tam günü rahatlıkla çıkartıyor. Bu zaten güvenilir endüstri standartlarından DxOMark tarafından da doğrulanmış ve bu telefona pil performansı nedeniyle Altın Etiket ödülü verilmiş. Kullandığımız süre içinde de bunu gördük. Karışık kullanım senaryosunda telefonun pilini bitirmek için çabalamanız gerekiyor gerçekten. 24 saate kadar YouTube izleme süresi, 21 saate kadar sosyal medya dolaşımı, 11 saate kadar kesintisiz oyun oynama imkanı sunuyor. Daha ılımlı kullanımlarda ve pil verimlilik modlarını kullanarak süreyi daha da uzatabilirsiniz.

Şart etmek içinse telefonun kutusundan çıkan adaptörü kullanıyorsunuz. Evet, kutusunda şarj cihazı var ve bu 40W gücünde. 30 dakika sürede telefonu yaklaşık yüzde 50 kapasitede şarj edebiliyorsunuz ve bu miktar size 12.5 saatlik video izleme süresi sunuyor, yani ılımlı bir kullanımla bu şarj miktarı 1 günü rahat çıkartabilecek seviyede. Pili tam kapasite şarj etmeniz için gereken süre ise yaklaşık 1 saat.

Honor X9a Kameraları Nasıl?

Evet, gelelim kameralara. Telefonun arka kamera bloğu, Matrix Halka Kamera tasarımı boyunca 3 kamera ve LED flaş şeklinde birbirine simetrik biçimde dizilmiş elementlerden oluşuyor. Buradaki ana kamera 64 MP olurken, geniş açılı kamera 5 MP, makro kamera ise 2 MP şeklinde. Önde yer alan kamera da 16 MP çözünürlüğünde çekimler yapıyor. Hem ön hem arka kameraların video kayıt çözünürlüğünün de Full HD seviyesinde olduğunu söyleyelim.

Kameralar, iyi aydınlatma koşullarında çok güzel sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. Renkler ve keskin ayrıntılarla harika sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Ultra geniş açılı kameradan da manzara fotoğraflarında faydalanıyorsunuz. Makro kamera da işini iyi yapıyor ama bunun yerine telefoto lens olsa daha iyi olurmuş diyebiliriz. Telefonla 2x optik zum yapabiliyorsunuz, daha fazla yakınlaşmak istediğinizde ise limit 8x. Günlük kullanımda telefoto kameranın kullanımı makro kamera kullanımına göre daha yaygın. Ayrıca ana kamera da 64 MP yerine 108 MP olsaymış tabii ki daha iyi olurmuş.

Kamera arayüzünde çok sayıda seçenek var. Portre modundan iyi seviyede fayda sağlayabiliyorsunuz. Gece modunda ise çekim yaparken telefonu sabitlemenizi öneririz, aksi halde grenleri görebilirsiniz.

AI modu arayüzde üst tarafta, 64 MP çekim yapamacağınız açmanız gereken Yüksek Çözünürlük modu da arayüzde Diğer kısmında. Bu arada Çoklu Video adında bir bölüm de var. Bunu kullanarak hem ön hem arka kamara ile farklı düzenlerde video kaydı alabiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Honor X9a, sundukları ve fiyatıyla orta sınıf segmentte dengeli bir akıllı telefon modeli. En etkileyici bulduğumuz yanları incecik tasarımı, canlı ve parlak ekranı, iyi performansı, şahane pil ömrü oldu. Keşke olsaymış dediğimiz şeyler de stereo hoparlör ve telefoto lens. Son tahlilde şu sıralar iyi çalışan ve tasarımıyla üst sınıf kalitede bir telefon satın almayı düşünüyorsanız tercihler arasına yazabilirsiniz. Dediğimiz gibi bir süredir kullanıyoruz, teste gelecek yeni bir telefona kadar da kullanmaya devam edeceğiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Honor X9a
Ürün Markası Honor
CHIP Online Notu
89
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 695 5G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 619
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera64 MP
Arka Kamera (2)5 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5100 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar73 x 161 x 7.9 mm
Ağırlık175 gr.