Huawei, kendi akıllı telefon modelleri ile telefon piyasasına geniş seçenekler sunarken, aynı zamanda alt markası Honor ile de pazara birbirinden başarılı modeller getirmeye devam ediyor. Kısa bir süre önce Honor Play ile oyunculara özel bir akıllı telefon sunan Çinli şirket, yakın zamanda da Honor 8X modelini Türkiye'de satışa sunmuştu. Akıllı telefonların fiyatlarının bir hayli yükseldiği bu dönemde, orta – orta üst segmente getirdiği rekabetçi fiyatlarla dikkat çeken şirket, keseye uygun ve iyi bir akıllı telefon satın almak isteyenlere bunu sağlıyor diyebiliriz.
Honor 8X, 6 Kasım'da satışa sunulmuştu. Honor 8X fiyatı 2299 TL olarak belirlenirken, yine 2500 TL dolaylarında Honor Play ile yakın seyrediyor. Peki, Honor 8X ne gibi özellikler içeriyor? Şimdi incelemeye başlayalım.
Honor 8X'in tasarımı ve ekranı nasıl?
Honor 8X, tasarımıyla pahalı, premium akıllı telefonları andırıyor, ancak direkt olarak kıyaslarsak, neredeyse onların çeyreği kadar fiyat etiketine sahip. Bu fazlasıyla önemli, zira sadece şık görünüyor diye telefona bir çuval para dökmenize böylece gerek yok.
Minimalist tasarım konseptini benimseyen Honor 8X, siyah, mavi, kırmızı ve pembe renk seçeneklerine sahip. Özellikle mavi renkli modeliyle çevredeki ışığa ve tutuş şeklinize göre ışık oyunları sergileyen telefonun arka yüzü, Aurora cam malzemeden oluşuyor. Yuvarlatılmış köşeleri ve fazlasıyla inceltilmiş ekran çerçevesiyle güzel görünen telefon, kenarlarda metalik çerçeve kullanıyor.
Elbette artık pek çok akıllı telefonda gördüğümüz gibi çentikli bir ekran bulunduran Honor 8X, dilerseniz bu çentiği ayarlardan kapatma olanağı tanıyor. Ancak ister çentikli, ister çentiksiz kullanın, elimizdeki bu telefon şu an için en geniş görüntü sunan modellerden biri.
Telefonun ekranı 6.5 inç boyutunda. Bu ekranıyla bizlere 1080x2340 piksel çözünürlük sunan telefon, IPS LCD panel teknolojisini kullanıyor. Görüntülediği renkleri oldukça doygun bulduğumuzu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Honor 8X, hem iç mekanlarda hem dış alanlarda görüntü performansıyla beğenimizi kazandı. Göz konforu modu, renk sıcaklığı değişimi gibi özellikler ekranda elbette yer alıyor. Hatta öyle ki, Honor 8X'te dünyanın TÜV sertifikalı ilk göz koruma modu kullanılmış; bunu da küçük bir detay olarak belirtelim.
Ekranın piksel yoğunluğu 397 ppi. 19.5:9 görüntüleme oranı sunan ekranın ayrıca Gorilla Glass 3 ile de korunduğunu belirtelim.
Honor 8X'in çevresine baktığımızda, arkada hızlı çalışan bir parmak izi sensörü, köşede çift arka kamera görüyoruz. 7.8 mm'lik kalınlıkta olan telefonun güç ve ses butonları sağ kenara konumlandırılmış. Altta hoparlör, 3.5 mm kulaklık ve microUSB yuvasını görüyoruz. Evet, microUSB yerine USB-C port konumlandırılsa çok daha hoş olurmuş doğrusu. Ayrıca hoparlör de mono ancak, ses yüksekliğinin ve kalitesinin iyi olduğunu da belirtelim.
Honor 8X'in SIM ve microSD kart çekmecesi sol yanda bulunuyor. Çift SIM kart desteği gösteren telefon, aynı anda 3 kartı takma olanağı tanıması da hoş bir detay.
Son olarak Honor 8X'in herhangi bir su korumasının bulunmadığını da söyleyelim ve şimdi teknik bileşenlere ve performans notlarına geçelim.
Honor 8X teknik kadro ve performans notları
Honor 8X, Android 8.1 işletim sistemiyle geliyor. Ancak elbette artık Huawei'nin her modelinde alıştığımız gibi EMUI arabirimini görüyoruz telefonda. EMUI 8.2 sürümünü bulunduran telefon, 8 çekirdekli Kirin 710 yonga setinden güç sağlıyor. Kirin 710 iyi bir işlemci ancak Honor 8X'i sınıfının lideri konumuna yerleştirmiyor. Yakın fiyatta bulunan Honor Play'de yer alan Kirin 970 daha dikkat çekici durumda. İki işlemci arasında fabrikasyon süreci bakımından da farklılık var. Bu da Honor Play'i performans açısından daha güçlü duruma getiriyor.
Performans açısından rakamsal olarak kıyaslarsak, uyguladığımız Geekbench'te çoklu çekirdek performansıyla 5552 puan toplayan Honor 8X, Snapdragon 630'lu Moto G6 Plus'ın aldığı 4167 puandan daha iyi bir konuma yerleşiyor.
Öte yandan Snapdragon 450 kullanan Samsung Galaxy J8 ve Galaxy A6+'ı da farkla geride bırakan Honor 8X, Kirin 970'li Honor 10 ve Honor Play modellerinin ise gerisinde kalıyor. Zira her iki telefonun da bu testte aldığı puan 6600 dolaylarında.
Ancak günün sonunda kullanım noktasında akıcı bir deneyim sunduğunu tahmin edersiniz elbette. Oyun konusunda da sizi tatmin edecek olan telefon, elbette üst seviye oyunlar için en iyi seçenek değil.
Honor 8X'te 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı mevcut. Kapasiteyi dilerseniz microSD kart yoluyla 400 GB'a kadar arttırabiliyorsunuz. Ayrıca telefonda 3750 mAh kapasitesinde bir batarya sunulduğunu da belirtelim.
Honor 8X ile aldığımız test sonuçlarını hemen yukarıdaki Honor 8X videosunda bulabilirsiniz.
Honor 8X kamera ve batarya performansı
Peki, Honor 8X'in pili ne kadar gidiyor? Açıkçası Honor 8X, pil performansıyla sahiplerini bir hayli memnun edecek. Birkaç saat ses kaydı çaldığımız, yine birkaç saat web gezintisinde bulunduğumuz ve 30 dakikalık YouTube videosu izlediğimiz ağırlaştırılmış pratik kullanım senaryosu sonucunda gece saat 11'de ancak tükeniyor batarya. Elbette buna gün boyu e-posta kontrolü, sosyal medya gezintisi ve biraz oyun deneyimi de dahil.
90 dakikalık HD video testimize geldiğimizde ise, maksimum parlaklıkta yüzde 13'lük bir kayıp yaşayan Honor 8X, bu anlamda da iyi bir seviyeye yerleşiyor.
Honor 8X'in kameralarına geldiğimizde de, tahmin edebileceğiniz gibi en pahalı Honor ve Huawei modelleriyle karşılaştırıldığında biraz daha az etkili olduğunu tahmin etmek güç olmayacaktır. Ancak özellik bakımından bir hayli zengin olduğunu da söylemek gerek.
f/1.8 diyaframlı, 27 mm'lik geniş açılı 20 MP ana kamera, faz algılamalı otofokus bulunduruyor. Onun yanındaki ikinci kamera ise, derinlik sensörü olarak çalışıyor ve 2 MP boyutunda. Alan derinlikli fotoğraflar çekmek telefonla mümkün, ancak sonuçlar iPhone XS veya Huawei P20 Pro kadar tatmin edici olmayacak elbette. Kategorisi dahilinde ise bu anlamda da iyi işler çıkartıyor Honor 8X.
AI modu, yani yapay zeka desteği elbette Honor 8X için de mevcut. Böylece 22 farklı kategoriyi tanımlayabilen kamera, çekim aşamasında ayarları optimize ediyor ve çekilen fotoğrafın kalitesini arttırıyor. Bundan gece fotoğraflarında da faydalanıyorsunuz. Özel gece modunu kullandığınızda ise 5 ila 7 saniye arasında süren çekim sonucunda, keskinliğin bir hayli arttığını görmeniz mümkün.
Telefonun ön yüzünde ise tek 16 MP kamera yer alıyor. Her zamanli gibi daha yumuşak bir cilt dokusu sunan güzellik modu telefonda mevcut. f/2.0 diyaframlı ön kamera da 26 mm geniş açıya sahip. HDR desteği sunulduğunu da söyleyelim. Yine ön kamerayla yapılan video kayıtlarında Full HD 30 kare performans alabiliyorsunuz. Ana kamerada ise Full HD'de 60 kare kayıt imkanı var.
Honor 8X ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki Honor 8X videosunda bulabilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak değerlendirirsek, Honor 8X gayet başarılı bir telefon olmuş. Orta sınıf işlemcisi ve 2229 TL'lik fiyatı, karşısındaki en büyük rakibi Honor Play yapsa da, 8X kendi içinde fiyat / performans dengesiyle güzel bir model. Bu anlamda eğer 2300 TL'nin üzerine çıkmaya bütçeniz el vermiyorsa, gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Kimler Almalı
2300 TL fiyatı ile bütçesi daha üzerine çıkmaya yetmeyen kullanıcılar için Honor 8X harika bir seçenek olacak. Tasarımıyla ve kullanımıyla kendinden memnun bırakacaktır.
Alternatifleri
Honor 8X'e alternatif olarak Honor Play modelini de dikkate alabilirsiniz.