General Mobile Era 30 & Era 50 İnceleme

General Mobile, telefon piyasasını karıştıracak iki yeni model ile geldi. Düşük fiyat seviyesine rağmen güçlü yetenekleriyle kullanıcılarını mutlu edecek Era 30 ve Era 50, giriş seviyesi fiyatına karşılık, üst segment telefonların yeteneklerini aratmıyor.

CHIP Online Notu 90
  • Box tasarım
  • 3 kamera desteği
  • Era 50’de 108 MP özelliği
  • Android 14
  • Era 50’de dinamik buton
  • Uzun pil ömrü
  • Artılabilir hafıza ve NFC desteği
  • Çift SIM kart desteği
  • Su ve toz koruması yok

Evet, General Mobile, Era serisiyle 10 bin TL altı fiyatlara iyi özelliklere sahip akıllı telefon arayanlara güzel bir müjde verdi. Geçtiğimiz günlerde yeni Era serisi telefonlarını tanıtan General Mobile, bu serisinde 2 farklı modelle karşımızda; bunlardan biri Era 30, diğeri ise Era 50. Her 2 telefon da elimizde, bir süredir kullanıyoruz; bugün sizlere bu 2 telefon hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Ancak baştan şunu söyleyelim: Giriş seviyesinde bir fiyat etiketiyle kullanıcılara ulaşan Era serisi, fiyatından hiç beklenmeyen özelliklere sahip olmasıyla dikkatimizi çekmeyi başardı. İki telefon da, daha üst segmentte görmeye alıştığımız şık tasarım, güçlü kameralar, yüksek depolama ve hafıza boyutu, geniş pil kapasitesi ve stereo hoparlör gibi özelliklerle geliyor. Daha fazla beklemeden, bu telefonu anlatmaya başlayalım...

General Mobile Era 30 ve Era 50’nin Tasarımı Nasıl?

Era serisi telefonlar, 6.6 inç ve 6.78 inç boyutlara sahip cihazlar. İki telefon da günümüzün popüler dizaynı olan box tasarımıyla üretilmiş. Yani iPhone 15 ve Google Pixel 9 tarzı bir tasarımı var ve bu yönüyle gayet güzel görünüyorlar.

Telefonlardan küçük kardeş Era 30, Kozmik Siyah ve Yıldız Beyazı’ndan oluşan 2 renk seçeneğiyle geliyor. Abisi Era 50 ise 3 farklı renk seçeneği sunuyor. Bunlar, Yeşil Zarafet, Muhteşem Siyah ve Ayışığı Beyazı olarak isimlendirilmiş.

İki model de arka kapakta 3 kameradan ve flaştan oluşan bir kamera adasına sahip. Era 50’de kamera adası ayrı bölümle kendini daha belli ederken, Era 30’da lensler direkt gövde üzerinde yükseliyor.

Elbette telefonlar, box tasarımının olmaz olmazı metalik görünümlü çerçeve ile kaplıyken ön yüzdeki selfie kamerasının tasarımıyla birbirlerinden ayrılıyorlar. Era 50, ekran altında yer alan bir kamera deliğine sahipken, Era 30 ise üst çerçeveden ekrana akan su damlası formlu bir selfie kamerası sunuyor.

2 telefon da gayet keskin kenarlara sahip ve düz bir panelden oluşuyorlar. Bu yönüyle günümüzün çoğunluğuna yayılmış kavisli hatlara sahip telefonlara kıyasla fark yaratıyorlar. Bu arada elbette bir General Mobile klasiği olarak her 2 telefon da çift hat desteğine sahip. Her 2 telefonda da SIM kart çekmecesi sol kenarda yer alırken, aynı yerde microSD kart için bir alan da bulunuyor. Böylece telefonların hafızasını artırabiliyorsunuz. Era 30, 256 GB’a kadar microSD kartlarını kabul ederken, Era 50’de hafızayı tam 1 TB’a kadar yükseltmeniz mümkün. Bu arada Era 50’nin bu çekmecesinin hemen altında özel bir tuş da yer alıyor.

General Mobile, bu tuşu Dinamik Buton olarak isimlendirmiş. Bu dinamik butona dilediğiniz uygulamayı atayarak, her dokunuşunuzda kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşayabiliyorsunuz. Örneğin, bu buton bir uygulamayı açabilir, ekran görüntüsü alabilir, ses kaydını açabilir ya da telefonun fenerini açarak karanlıkta ışık sağlayabilir. Tüm bunları, sadece telefonun yanındaki açma kapama düğmesine basarak bir anda çalıştırabilmek günlük kullanımda büyük bir kolaylık sağlıyor. Bastığınızda hangi uygulamanın çalışmasını istediğinizi Ayarlar menüsü altındaki Hızlı Erişim Tuşları kısmından belirleyebiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra her 2 telefonda da parmak izi sensörü, güç butonuna entegre edilmiş. Bu sayede kolayca ve güvenle telefonu açabiliyorsunuz. Elbette bunun yanında kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de mevcut. Her 2 yöntem de fazlasıyla hızlı ve doğru çalışıyor.

Peki tasarımından öte, Era 30 ve Era 50’nin hangi yeteneklere sahipler? Gelin, şimdi telefonların kameralarına ve ekranlarına bakalım.

General Mobile Era 30 ve Era 50’nin Ekran Özellikleri Neler?

Evet, başta da söylemiştik; her 2 telefon da 10 bin TL’nin altında fiyatıyla dikkat çekiyor. Bu fiyatına karşın tasarımıyla elegan görünen telefonlar, ekran ve kamera noktalarında da aynı çizgiyi sürdürüyor. Öncelikle telefonların ekranlarından başlayalım.

Era 30, 6.6 inç büyüklüğünde IPS panelden oluşuyor. Ekran çözünürlüğü Era 50’ye göre biraz daha mütevazı, 720x1600 piksel şeklinde HD+ görüntü sunuyor. Ancak ekran yenileme hızı konusunda onu yakalıyor ve 90Hz tazeleme hızına erişebiliyor. Bu da telefonun akıcı bir görüntü deneyimi sunmasını sağlıyor. Era 50’nin ekran boyutu ise dediğimiz gibi 6.78 inç. Burada da IPS panel tercih edilmiş, böylece renkler doygun görünüyor.

Era 50’de ekran çözünürlüğü 1080x2460 piksel çözünürlüğünde. Bu sayede görüntü konusunda FHD+ çözünürlük ile üst segment modellerden aşağı kalmıyor. Ve yine Era 50’de de 90Hz tazeleme hızı mevcut. Ekran yenileme hızını her 2 telefonda da ister 60Hz’e sabitleyebiliyor, ister 90Hz olarak belirleyebiliyorsunuz. Eğer ekrandaki içeriğe göre ayarlanmasını istiyorsanız bunu Dinamik olarak seçmeniz yeterli. Böylece telefon aynı zamanda pil tasarrufunda da bulunuyor.

Bu arada 2 telefon arasında multimedya kullanımı noktasında bir farklılık olarak, Era 50’de stereo hoparlör bulunduğunu söylemek lazım. Bu sayede Era 50 ile film, dizi, video izlerken ya da oyun oynarken daha etkili bir ses deneyimi elde edebiliyorsunuz.

General Mobile Era 30 ve Era 50’nin Kameraları Nasıl?

General Mobile, Era 30 ve Era 50’de kameralarıyla dikkat çeken telefonlar üretmiş. Tasarım noktasında zaten kendini fazlasıyla gösteren bu kameralar, konu işlevsellik olduğunda da geniş bir özellik yelpazesi sunuyor; özellikle segmentindeki diğer uygun fiyatlı telefonlar göz önüne alındığında kameralarıyla ilgi çekici olmayı başarıyor her 2 telefon da.

Hem Era 30 hem Era 50’nin ana kamerası 50 MP ölçüsünde. Telefonlardaki ikinci kamera 2 MP’lik makro lens olurken, 3’üncü kamera ise derinlik sensörü olarak çalışıyor. Ancak bunların yanında Era 50’nin bir yeteneği daha var: Süper Piksel. Era 50’yi Süper Piksel moduna aldığınızda, fotoğraf çekerken yapay zekadan yardım alıyor ve çekilen kareeyi 108 MP kalitesine yükseltebiliyor. Bu da daha yüksek çözünürlüklü, daha net, ayrıntı seviyesi daha yüksek kareler yakalamanıza yardımcı oluyor. Bizce fazlasıyla hoş bir dokunuş olmuş. Yani Era 50 için aslında 4 kameralı bir akıllı telefon diyebiliriz.

Telefonların kameraları günlük kullanımda güzel kareler yakalamaya imkan tanıyor. Pek çok moda sahipler bu arada. Arayüzde zengin seçenekler yer alıyor. Makro moduna alarak yakın plan fotoğraflar çekebilir, portre modunda bokeh, yani alan derinlikli kareler elde edebilirsiniz. Arayüzden Daha Fazla kısmına tıkladığınızda ise, burada envai çeşit seçenek çıkıyor. Filtreli çekimler yapabilir, profesyonel modu kullanabilir, akıllı tarama ve güzelleştirme seçeneklerini değerlendirebilir veya AI Emoji ile eğlenceli kareler yakalayabilirsiniz. Elbette bunların yanı sıra Gece modu da telefonlarda yer alıyor.

Ön kameralara geldiğimizde, Era 50’de 32 MP’lik bir ön kamera yer alırken, Era 30’da ise selfie kamerası 8 MP şeklinde. Her 2 telefon da gün içinde çekilen selfie fotoğraflarında güzel fotoğraf örnekleri alabiliyor. Ayrıca tıpkı arka kameralarla olduğu gibi ön kameralarla da her 2 telefonda da Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra yapay zeka yetenekleri sadece Era 50’yle sınırlı değil. Era 30 da AI modları destekliyor. Yapay zeka sayesinde sahne algılama yetenekleriyle güzel fotoğraf ve videolar çekebiliyor, öte yandan video noktasında ağır çekim ya da hyperlapse videolar kaydedebiliyorsunuz. Açıkçası giriş seviyesi telefonlarda bunca özelliği bulmak pek mümkün değil. Bu anlamda marka, telefonlarına kamera konusunda gerekli yatırımı yapmış.

General Mobile Era 30 ve Era 50’nin Performansı Nasıl?

Evet, gelelim bir diğer mühim konuya. Era 30 ve Era 50, genel kullanım noktasında nasıl bir performans gösteriyor? Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım. Her 2 telefon da güncel işletim sistemi olan Android 14 ile geliyor. General Mobile markasını bilenler bilir, şirketin işletim sistemi güncellemeleri konusunda her zaman en güncel yazılımı desteklediğini biliyoruz. Telefonlarda en son Android sürümü olan Android 14 mevcut ve bu da Era serisinde Android’in en son teknolojilerini ve uygulamalarını çalıştırabileceğiz anlamına geliyor. Kaldı ki, bunu telefonun günlük kullanımında her adımda fark ediyorsunuz. Yani giriş seviyesi bir telefon aldığız için eskimiş ve güncellenmeyen bir işletim sistemine mahkum kalmayacaksınız.

Teknik kadroya baktığımızda, General Mobile yeni Era serisinde MediaTek’in Helio serisinden G36 ve G88 işlemcilerini tercih etmiş. Her 2 işlemciyi de biliyor ve tanıyoruz, telefonların sınıflarına ve fiyatlandırmalarına uygun seçimler olmuş. Bunlardan Era 30’da bulunan Helio G36 işlemci, 2.2 GHz hızına değin ulaşabiliyor ve 8 çekirdek barındırıyor. Ayrıca cihaz 4 GB RAM ve 4 GB da Genişletilebilir RAM ile toplam 8 GB’lık hafıza sunarken 128 GB depolama alanıyla geliyor. Genişletilmiş RAM özelliğini, Hafıza Genişletme menüsünden açabiliyorsunuz. Daha önce söylediğimiz gibi depolama alanını da microSD kart yuvasına takacağınız microSD kart ile 256 GB’a kadar artırabilmeniz mümkün. Bu donanım profili, günlük işlemlerinizi yapabilmeniz için yeterli performansı sunuyor.

Era 50’ye geldiğimizde ise elbette Era 50’nin performans açısından daha güçlü olduğunun altını çizmemiz lazım. Zira bu telefonda kullanılan işlemci MediaTek Helio G88. 8 çekirdekli yapıda tasarlanan bu işlemcinin maksimum hızı 2.0 GHz. Grafik işlemcisi ise Arm Mali-G52 MC2. 6 GB RAM’ı bulunan telefon, yine genişletilmiş RAM özelliğiyle RAM kapasitesini 12 GB’a çıkarabiliyor. Elbette bu da ona performans noktasında itici güç sağlıyor. Era 50, piyasada 128 GB ve 256 GB şeklinde 2 farklı depolama seçeneğiyle satılıyor. Her 2 durumda da hafıza sıkışması gibi bir sorun yaşamıyorsunuz, zira microSD kart desteği tam 1 TB’a kadar olan kartları destekliyor.

Era 50 ile ihtiyacınız olacak uygulamaları çalıştırabilirken, totalde 12 GB RAM'i sayesinde, arka planda bekleyen uygulamalar arasında rahat geçiş yapabiliyorsunuz. Her 2 telefonun da giriş seviyesine göre performansları konusunda yeterli durumda olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bunda ekranlarının 90Hz tazeleme hızında olmasının katkısı da büyük, böylece akıcılığa katkıda bulunuluyor. Ve buna bir de dip not ekleyelim: Telefonlarda DuraSpeed isimli bir özellik bulunuyor. Bunu optimize ettiğinizde, arka plandaki uygulamaları kısıtlayarak ön plandaki uygulamaları hızlandırmaya yardımcı oluyor. Bu da size performans artışı olarak dönüyor.

Son olarak her 2 telefonda da NFC desteğinin yer aldığı bilgisini verelim. Bu da giriş seviyesi telefonlarda pek bulunmayan bir özellik. Bu sayede temazsız ödeme işlemlerinizi telefonla halledebiliyorsunuz -ki gündelik yaşamda çok ihtiyaç doğuyor.

General Mobile Era 30 ve Era 50’nin Şarjı Nasıl, Tüm Gün Dayanıyor mu?

Evet, şarj konusu telefon kullanıcıları için en hassas özelliklerden biri. Dünyanın en iyi telefonuna da sahip olsanız onu sürekli şarj etmek zorunda kalmak herkesi çıldırtabilir. General Mobile kullanıcılarını bu konuda üzmemek için, 2 telefonda da 5000 mAh’lik yüksek kapasiteli pil kullanmış. Bu pil boyutunun, telefonları yaklaşık 2 gün boyunca şarj gerektirmeden çalıştıracak kadar büyük olduğunu söyleyelim. Telefonu çok aktif kullanan biri değilseniz, bu süre daha da uzayabilir.

Era 30’un pilini 18W ile şarj etmek mümkünken, abisini ise 33W ile hızlı şarj edebiliyorsunuz. Bu şarj aletlerinin kutu içeriğinde yer alması da sevindirici. Bu arada kutu içinden silikon kılıf ve kulaklık da çıkıyor. Bunlar da ekstrası. İlla kutudan çıkan kulaklığı kullanacaksınız diye bir şey de yok, telefonlarda 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor.

Sonuç

Evet, General Mobile’ın yeni Era serisi telefonları, kullanıcılarına şık bir tasarım ve zengin yetenekler sunarken, bunu 10 bin liranın altında kalan fiyat seviyesiyle de ekonomik bir düzeyde tutmayı başarıyor. Bu sayede aslında güçlü birer fiyat/performans telefonu olan Era 30 ve Era 50, yapay zeka destekli kameralarıyla sosyal medya paylaşımlarınızda yanınızda oluyor, yeterli donanımıyla da gün boyunca ihtiyacınız olan uygulamaları rahatlıkla çalıştırmanızı sağlıyor. Fiyat/performans konusunda başarılı olan telefonların, diğerlerinden çok sevildiği de bir sır değil ve yeni Era serisi de bu konuda tüm dikkatleri üzerine çekecek gibi görünüyor. Video boyunca her 2 telefon için de 10 bin TL altı dedik, peki, fiyatlar neler? General Mobile Era 30 7599 TL, General Mobile Era 50 ise 9599 TL fiyatlarla satın alınabiliyor. Bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

ERA 30 Teknik Özellikler

  • İşletim Sistemi Android 14
  • İşlemci MTK Helio G36
  • Çekirdek 8
  • İşlemci Hızı 2.2GHz & 1.6 GHz
  • Ekran 6.6 inç IPS
  • Bellek (RAM) 4 GB RAM + 4 GB Genişletilmiş RAM
  • Grafik İşlemci IMG GE8320
  • Dahili Depolama 128 GB
  • Arttırılabilir Hafıza 256 GB
  • Ön Kamera 8 MP
  • Arka Kamera 50MP & 2MP & 0.08MP
  • Batarya 5000 mAh
  • Şarj 18W
  • Parmak İzi Okuyucu Var
  • Yüz Tanıma Var
  • Wi-Fi Var
  • GPS Var
  • LTE Var
  • NFC Var
  • Boyutlar 164.5x76x8.9 mm
  • Ağırlık 196 gr.

ERA 50 Teknik Özellikler

  • İşletim Sistemi Android 14
  • İşlemci MediaTek Helio G88
  • Çekirdek 8
  • İşlemci Hızı 2.0GHz & 1.8 GHz
  • Ekran 6.78 inç IPS
  • Bellek (RAM) 6 GB RAM + 6 GB Genişletilmiş RAM
  • Grafik İşlemci Mali-G52 MC2
  • Dahili Depolama 128 GB / 256 GB
  • Arttırılabilir Hafıza 1 TB
  • Ön Kamera 32 MP
  • Arka Kamera 108MP & 2MP & 0.08MP
  • Batarya 5000 mAh
  • Şarj 33W
  • Parmak İzi Okuyucu Var
  • Yüz Tanıma Var
  • Wi-Fi Var
  • GPS Var
  • LTE Var
  • NFC Var
  • Boyutlar 168.57x76.57x8.35 mm
  • Ağırlık 200 gr.

Not: Bu incelemedeki ürün General Mobile tarafından tedarik edilmiştir.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli General Mobile Era 30 & Era 50
Ürün Markası General Mobile
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciMediaTek Helio G88
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran Teknolojisi6.78
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2460 px
Grafik İşlemciMali-G52 MC2
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera108 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 168 x 8.35 mm
Ağırlık200 gr.