Daha önce Discovery modeliyle akıllı telefon piyasasını adeta sallayan General Mobile, fiyat/performans anlamında tüm dikkatleri üzerine çekmişti hatırlarsanız. Anlaşılan marka adından söz ettirmeye kararlı. Discovery'nin halefi Discovery Elite ile bu yükselişi sürdürmeyi planlayan General Mobile, artık ülkemizde çift SIM kartlı modellerinden çok daha fazlasıyla anılacak gibi görünüyor.
Ünlü markaların üst seviye cepleriyle sıkı bir rekabet halinde olan Discovery Elite, tasarımıyla özenli olduğu kadar teknik öğeleriyle de yerli yerinde bir cep. Bunların yanı sıra Discovery arayüzü ile kullanıma da farklı bir dokunuş getirmeyi başaran cep, kullanıcıların yüksek beklentilerini karşılayabilecek seviyede. Peki, cep bunları nasıl başarıyor, ne gibi özelliklere sahip ve bize neler sunuyor? Şimdi bu soruların yanıtını gelin hep beraber arayalım.
Büyük bir cep
Discovery Elite, her ne kadar Ultra cepler kadar olmasa da onlarla yarışır nitelikte büyük bir cep telefonu. 5.5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan telefonda, elbette ekranın büyüklüğü boyutlara da yansımış. 150 mm'lik uzunluğa sahip olan telefon, siyah ve beyaz renkli modellere sahip. İncelediğimiz modeliyle siyah bir kasadan oluşan Discovery Elite, 9.7 mm kalınlığında. Bu noktada cebin, Samsung Galaxy Note 3'ten biraz daha kalın olduğunu söyleyelim.
Discovery Elite, plastik bir kasadan oluşuyor. Telefonun arka yüzeyinde düz plastik malzeme kullanıldığı için elde kayması mümkün. Bu nedenle plastik malzemeli ceplerden hoşlanmayanların ilgisini çekmeyecektir. Ancak bu malzemeye sahip olmasının fiyata direkt etkide bulunduğunu unutmamakta fayda olduğunu da belirtelim. Diğer yandan telefon hafif. Yalnızca 152 gram ağırlığında. Galaxy Note 3'ün 168 gram, HTC One (M8)'inse 160 gram olduğunu belirtelim.
Telefonun sol yüzünde SIM kart çekmecesi bulunuyor. Üst kısmında kulaklık ve güç butonu, sağ yüzde ise ses butonlarını görebiliyoruz. Alt kısımda ise microUSB ve yan yana hoparlörler konumlanmış. Kasayı açıp bataryayı değiştiremediğiniz telefonda microSD desteği ise yok. Yani bu telefonla hafızayı genişletemiyorsunuz ki bizce bu telefonun en büyük eksisini oluşturuyor.
Diğer yandan telefonun boyutu büyük olduğundan dolayı güç düğmesinin konumunu kullanışsız bulduk. Güç düğmesi, ses butonlarının bulunduğu sağ kenarda olsa daha kullanışlı olabilirdi kanaatindeyiz.
Kullanışlı arayüz
Discovery Elite, Android 4.2.2 işletim sistemiyle çalışıyor. Son dönemde ortaya çıkan tüm amiraller Android 4.4 KitKat'le gelirken bu noktada cebin onları geriden takip ettiğini söyleyebiliriz. Ancak burada telefonun kendine has arayüzü kurtarıcı niteliği taşıyor. Discovery adındaki kullanıcı arayüzü ile gayet rahat ve akıcı bir kullanım deneyimi sağlayan telefon, akıllı fonksiyonlarla zenginleşiyor. Ayarlar menüsü altından ulaşabileceğiniz Akıllı Jestler kısmından cebin kullanımını özelleştirebiliyorsunuz. Örneğin telefonu sadece kulağınıza götürerek gelen aramaları cevaplayabilmenizi sağlayan Akıllı Cevap, ekrana "C" harfi çizerek kameraya ulaşabileceğiniz Hareketli Uyandırma ve ekrana çift tıklayarak telefonu açabileceğiniz Çift Dokunuş ile Uyandırma gibi akıllı fonksiyonları oldukça kullanışlı bulduk. Diğer yandan kilit ekranındayken parmağınızı sola doğru sürüklediğinizde ortaya çıkan menüden direkt olarak kameraya ulaşabiliyor, ses kaydı başlatabiliyor, feneri açabiliyor ve sahte aramaları etkinleştirebiliyorsunuz.
Discovery Elite'te yüklü gelen kullanışlı uygulamalar da mevcut. Bunlardan özellikle Discovery Gücü, Hızlandırıcı ve Gameloft uygulaması başı çekiyor. Discovery Gücü ile telefonun güç ayarlarını yapılandırabiliyor ve böylece pil ömrünü daha etkili bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Hızlandırıcı'yla ise çalışan işlemleri sonlandırabilmeniz, önbelleği temizleyebilmeniz ve açılış optimizasyonunu sağlamanız mümkün.
Discovery Elite'in genel kullanımını oldukça temiz bulduğumuzu da bu adımda söyleyelim. Gerek sanal klavyesiyle olsun, gerek ekranlar ve uygulamalar arasında geçiş olsun telefon rahat bir kullanım sunuyor. Buna internet dolaşımları da dahil elbette. Ekranın büyük olması bir yana, hassasiyetiyle de rahat bir şekilde sayfalar arasında dolaşabiliyorsunuz.
Kadrosuyla dikkat çekici
Evet, şimdi gelelim Discovery Elite'in teknik kadrosuna. Discovery Elite, gerçekten etkileyici donanım öğelerinden oluşuyor. Bunların başında daha önce Galaxy Note 3 ve Sony Xperia Z2'de gördüğümüz 3 GB RAM var elbette. Bu noktada son dönem amirallerden olan Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), LG G2 ve Nokia Lumia 1020'de 2 GB RAM kullanıldığını da hatırlamakta fayda var.
Discovery Elite'in ekranı 5.5 inç boyutunda ve Full HD destekli. 401 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, IPS panele sahip. Diğer yandan Gorilla Glass 3 ile çizilmelere karşı da dirençli bir yapıya bürünen cep, işlemci olarak son dönemde pek çok amiralde gördüğümüz gibi Qualcomm Snapdragon 800 işlemciye sahip. 4 çekirdekli yapıda olan bu işlemci 2.20 GHz gücünde çalışıyor. Buna grafik hanesinde ise Adreno 330 ünitesi eşlik ediyor.
Yakın zamanda ortaya çıkan tüm ceplerde neredeyse benzer yapıda teknik kadrolar görmeye başladık. Neredeyse bir standarda oturduğunu söyleyebiliriz hatta. Ceplerin birbirlerinden fark yarattıkları noktaları bazı modüllerdeki kapasite farklılıkları, tasarımları, arabirimleri ve fiyatları oluşturmaya başladı. Discovery Elite'te de bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Örneğin Discovery Elite 32 GB'lık bir dahili hafızayla gelmesinin yanında microSD kart seçeneğine sahip değil. Bu da 32 GB'lık kapasiteyle sınırlanmak istemeyen kullanıcıları 128 GB'lık microSD kart desteği veren HTC One (M8)'e veya Samsung Galaxy S5'e kolaylıkla yönlendirebilir.
Kamera ve batarya
Discovery Elite'in üzerinde yer alan kameralar da bir hayli dikkat çekici. Telefonun ön kamerasına Selfie kamera adını veren General Mobile yetkilileri, ön kamerayı 8.0 megapiksel olarak belirlemişler. Bu da net ve kaliteli selfie fotoğrafların yanı sıra kaliteli görüntülü görüşme olanağı sunuyor.
Arka tarafa baktığımızda ise 16 megapiksellik bir arka kamera görüyoruz. Hemen altında bir flaş da bulunan telefonla kaliteli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Telefonun kamera uygulaması da bir hayli gelişmiş. DSLR fotoğraf makinelerinden aşina olduğunuz pek çok seçeneği uygulamada bulabilmeniz mümkün. Ayrıca arka kamerayla 60 FPS'de Full HD videolar da çekebiliyorsunuz.
Discovery Elite'in bataryası 2500 mAh kapasitesinde. Bu ilk etapta düşük gibi gelebilir, ancak telefonun güç tasarruf modunu da kullanarak rahatlıkla optimize edebileceğiniz pil ömrüyle, tüm günü rahat şekilde çıkartabilmek mümkün.
Performans notları
Artık gelelim Discovery Elite'in performans notlarına. Discovery Elite, güçlü bir akıllı telefon. Bunu yaptığımız testlerle ve diğer amirallerle kıyaslamamızla birlikte ortaya koyuyor.
Her cep telefonuna uyguladığımız AnTuTu Benchmark test sonucuna göre Discovery Elite'in skoru 34466. Bu da onun kıyas tablosunda orta basamaklarda yer almasına sebep oluyor. Bu sonuca göre Sony Xperia Z Ultra, HTC One (M8), Xperia Z1 Compact ve LG G2'yi gerisine alan telefon; Xperia Z1, Samsung Galaxy Note 3 ve Galaxy S5'in takipçisi konumunda.
İşlemci testi olan CPU Prime Benchmark'a baktığımızda Discovery Elite'in skoru 6008. Bu sonuçla da yine orta basamaklarda yer alan telefon, gayet başarılı bir konumda yer alıyor. Bu defa HTC One (M8)'in gerisine düşen telefon, yine LG G2, Xperia Z1 Compact ve Xperia Z1 Ultra'dan az farkla daha iyi performans gösteriyor.
Grafik performansı noktasında ise Discovery Elite, oldukça iyi. 3DMark skoruyla 17287 puan toplayan amiral, böylece Samsung Galaxy S5 ve HTC One (M8)'i yakından takip ederek üçüncü sıraya yerleşiyor. Epic Citadel'de ise 1920x1080 pikselde 62.2 FPS gibi yüksek bir dereceyi görüyor.
HTML5 performansını ölçtüğümüz Vellamo testine baktığımızda 2842 puanı görüyoruz. Bu noktada zaten neredeyse tüm markaların amiralleri birbirine yakın sonuçlar veriyor. Discovery Elite de aldığı puanla rakip amirallerle yarışabilecek seviyede.
Özetle
Discovery Elite, başarılı özelliklere sahip bir telefon. Gerek donanım gerek yazılım desteğiyle beğenilecek türde özellikler içeren cep, performansı ve buna biçtiği fiyatıyla öne çıkıyor. Discovery Elite'i, 1000 TL'nin biraz üstü bütçesi olan ve iyi bir akıllı telefon almak isteyenlere rahatlıkla önerebiliriz.
Kimler Almalı
Discovery Elite'i, 1000 TL'nin biraz üstü bütçesi olan ve iyi bir akıllı telefon almak isteyenlere rahatlıkla önerebiliriz.
Alternatifleri
Discovery Elite'in en büyük handikabı hafızasının genişletilememesi. Bu da 128 GB'lık microSD kart desteği veren HTC One (M8) ve Samsung Galaxy S5'i alternatifler arasına koyuyor.