Alman donanım üreticisi Endgame Gear son yılların en popüler firmalarından biri, özellikle de niş oyuncu donanımlara gönül verenlerin gözünde. Nasıl olmasın ki, muhtemelen dünyanın en iyi kablolu faresi unvanını uzun süre taşıyan XM1 ve özellikle de XM1R modelleriyle şahane yorumlar alan firma, son dönemde bazı soru işaretleri ile karşımızda.
XM2WE, bu soru işaretlerin göbeğinden doğduğundan konuyu biraz açalım dilerseniz. Dünyanın PixArt PMW 3395 kullanan ilk oyuncu farelerinden olması beklenen ve potansiyeli muazzam gözüken XM2w modeli birkaç ertelemenin ardından, halen piyasaya çıkabilmiş değil. Endgame Gear ürünü daha da gecikmeden piyasaya çıkartmanın planlarını yaparken pratikte XM1r’nin kablosuz modeli veya XM2w’nin kırpılmış modeli diyebileceğimiz XM2WE ile karşımızda.
Şekil ve boyut açısından (122x66x38mm) XM1r’nin aynısı olan XM2WE, elbette kablosuz olmasının yanında da bazı farklılıklara sahip. Bunların başında da Kailh GO optik switchler geliyor. 80 milyon tıklama ömrüne sahip olan ve mekanik switchlerin aksine çift tıklama problemi yaratmayan bu anahtarları ilk kez kullandık. Orta sertlikteler ve ses konusunda da Kailh GM8.0’e oldukça benzerler. Biz post-travellarını biraz fazla bulduk ama tatmin edici bir deneyim sunduklarını söylemek gerek.
Endgame Gear fare tekerleğinin altındaki ve soldaki tuşlarda da Kailh GM2.0 kullanmış. 20 milyon tıklama ömürlü bu anahtarların genelde bu bölgede kullanılan 1-2 milyon tıklama ömürlü anahtarlar yanında ciddi fark yarattığını söylemek gerek. Encoder ise TTC Silver ve ortanın altı diyebileceğimiz bir sertliğe sahip, yeterince tactile hissi verebiliyor.
XM2WE, CompX CX52850 MCU ve Pixart PAW 3370 sensörü etrafında şekillendirilmiş bir fare. Nordic’in MCU’sunu kullanmıyor maalesef. Artık en hızlısı değil belki ancak yüksek performansı 3395’ten bile daha iyi batarya dayanımı ile buluşturabilen bir sensör. MotionSync desteklemiyor olması dezavantaj gibi gözükse de 19000dpi çözünürlük, 50G hızlanma ve 400 IPS hız değerlerini, 1.0mm’lik düşük liftoff yüksekliği ile pekiştirebilen bir sensör. Hyperpolling desteklemiyor, 1000Hz polling rate de açıkçası her şeye yetiyor.
Endgame Gear, 410mAH batarya ile gelen bu modelin dayanımı hakkında bir bilgi paylaşmasa da günlük kullanımda bir hafta şarj etmeden kullanabileceğinizi söylüyor. Buna katılabiliriz zira günlerdir kullanmamıza rağmen yüzde 55 seviyesine ancak düşürebildik. Maalesef XM2WE modelinde Bluetooth desteği yok, 2.4Ghz adaptörü de farenin içinde taşınamıyor. Malzeme kalitesinin harika olduğunu da belirtmeliyiz ki Endgame Gear’dan başka bir şey beklemek yanlış olurdu. Bu noktada kişisel bir yorum yaparak farenin kaplamasını da çok sevdiğimizi söyleyeceğiz. Biraz parmak izi bıraksa da tüm hafif farelerin yumurta kabuğu hissiyatını kullandıkları yerde saten duvar boyası kadar pürüzsüz bir yüzeyi var XM2WE’nin. 63 gramlık ağırlığının da katkısıyla kavrama hissi çok başarılı.
XM2WE, kabloyu da upgrade etmiş. Flex Cord 3.0 kabloyu çok kullanmayacaksınız belki ama sınıfının en iyilerinden olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Skatezler de Hybrid Skate’e terfi etmiş, maalesef kutudan yedekleri çıkmıyor. Kayma hissiyatı gayet başarılı olsa da Haste 2 kadar da başarılı değil açıkçası.
Endgame Gear XM1r’ın aksine bu model için yazılım desteği sunuyor. Siteden indirebileceğiniz Utility yazılımı basit, oldukça hızlı ve sorunsuz. Kısa sürede XM2WE üzerinde yapmak istediğiniz her türlü ayara ulaşabiliyorsunuz ki bu modelde RGB desteği olmadığını da düşünürsek zaten işiniz pek uzun sürmeyecektir.
Sonuç
XM2WE, ülkemizdeki distribütörü Connect Game’de 2099 TL civarında bir fiyatla satılıyor. Piyasada 3395 sensörlü daha ucuz fareler var, doğru lakin Endgame Gear kalitesini de düşünürsek fiyatta negatif bir şey görüyoruz diyemeyiz. Sizi mutlu edecek, şık ve çok performanslı bir fare olduğunun üzerini çizip kararı size bırakıyoruz.