Eminiz hepiniz Yale markasını bir yerlerden duymuştur; özellikle kasaları ve yüksek güvenlikli bisiklet ile motosiklet kilitleri ülkemizde çok fazla tercih ediliyor. Bunların dışında, evlerin güvenliği için de envai çeşit ürün tasarlayan bir marka. Üstelik 1840’lara kadar uzanan bir geçmişi var; yani oldukça köklü bir firma. Türkiye pazarına ise 1942’lerde giriyor.
Peki, firmanın ürettiği neler var derseniz; mekanik ürünlerden, akıllı güvenlik ürünlerine kadar hem güvenliğinizi sağlayacak hem de hayatınızı kolaylaştıracak birçok ürün grubuna sahip. Artık geleneksel ürünlerin dışına çıkarak, çağın gerekliliklerine ayak uydurup işin teknolojik kısmına da el atmışlar. Akıllı kasalar, kilitler, alarmlar ve kameralar gibi aklınıza gelebilecek her türde ürünleri mevcut.
Bugün ise bize ilgilendiren kısım kilitler, ancak akıllı olanları. Ebeveynler çocukların merakını bilirler; çocukların ulaşmaması gereken şeyleri saklamak ya da ulaşamayacakları yerlere kaldırmak gibi tecrübeleri vardır. Yale, bu konuda önemli bir noktaya parmak basıyor ve Akıllı Dolap Kilidi’ni piyasaya sürüyor. Yale Akıllı Dolap Kilidi daha güvenli ve hayatı kolaylaştırıcı akıllı bir çözüm. Bir dolabın veya çekmecenin içine monte edilen bu akıllı kilit sayesinde, eşyalarınızı güvende tutmak için Wi-Fi bağlantısı yeterli. Çok küçük olduğuna bakmayın, pratikte gerçekten etkili bir ürün.
Akıllı kilit, Yale Home uygulaması üzerinden Bluetooth veya Wi-Fi bağlantısıyla çalışıyor. Ancak Wi-Fi üzerinden bağlantı kurmak istiyorsanız, Yale'in ek bir cihaz olarak sattığı ve akıllı dolap kilidini telefonunuz veya tabletinizden uzaktan kontrol etmenizi sağlayan bu Connect WiFi Bağlantı Köprüsü’ne ihtiyacınız var. Hem bu sayede evinizde destekleyen bir akıllı hoparlör veya cihazınız varsa; kilidi Siri, Amazon Alexa veya Google Asistan ile kontrol edebiliyorsunuz. İlla bu köprüyü satın alacaksınız diye bir şey yok elbette, sadece kilidi alsanız da Bluetooth üzerinden cihazı kontrol edebiliyorsunuz.
Yale Akıllı Dolap Kilidi Nasıl Kurulur?
Yale Akıllı Dolap Kilidi'nin kurulumu hızlı ve kolay. Yapmanız gereken ilk şey, Yale Home uygulamasını Google Play veya App Store'dan indirmek ve bir hesap açmak. Sonrasında uygulama üzerinden akıllı kilidin üzerindeki QR kodu taratıyorsunuz, eğer kodu taramakta sorun yaşarsanız kilidin seri numarasını manuel olarak da girebilirsiniz.
Montaj konusunda da gözünüz korkmasın; uygulamada kurulum talimatları videolu şekilde tek tek gösterilmiş. Kutunun içerisinden 3 adet kilit yuva pimi çıkıyor. Bunlardan biri kalın, diğer ikisi ince yuva pimleri. Dolabınızda bir ön çerçeve veya tutacak varsa kalın olanı, yoksa ince olanlardan birini kullanmanız gerekiyor. Daha sonra ilk aşamada montaj braketi ve kilit yuva pimine 3M montaj bantlarını yapıştırıp, kilit gövdesine braketi yerleştiriyorsunuz. Daha sonra kilit yuvasını, kilit yuva pimine taktıktan sonra, pimi kilidin gövdesine yerleştirerek işlemi tamamlıyorsunuz. Gerisi kilidi dolabınızın içerisinde yerleştireceğiniz yeri seçmeye kalıyor.
Yalnız kilidin, dolabın kapak menteşelerinden mümkün olduğunca uzak ve dolap kenarına yakın olması lazım. Ek olarak, eğer dolap kapaklarınız ağırsa veya zor açılıyorsa, daha sağlam bir yapı kurmak için kutudan çıkan vidaları takabilirsiniz. Yanında gelen bantlar yeterince sağlam olsa da kullandığınız yere göre yetersiz kalabilir.
Yale Akıllı Dolap Kilidi’ni Nerelerde Kullanabilirsiniz?
Peki, Yale Akıllı Dolap Kilidi gerçekten gerekli mi? Sırf çocukları istenmeyen birkaç şeyden uzak tutmak için böyle bir cihaza ihtiyacınız var mı? Öncelikle kullanım alanını bu kadar daraltmamak lazım. Evet, tehlikeli maddelere, ilaçlara veya en basitinden abur cubur dolabına her istediğinde ulaşmasını istemediğiniz çocuklarınız için etkili bir çözüm. Ancak evinizde veya iş yerinizde önemli evraklarınızı veya eşyalarınızı saklamak için de kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra okulunuzdaki veya gittiğiniz fitness salonlarındaki dolapların kilitleri bazen çok sağlam olmayabiliyor. Ultra ergonomik bir yapıda olduğu için kolaylıkla buralarda da kullanmak mümkün. Biz çekmece ve dolaplarda kullanmayı tercih ettik. Örneğin ofiste incelemeye gelen ürünleri güvenli bir şekilde muhafaza etmek için ideal. Öte yandan ev için de pek çok kullanım alanı var.
Uygulama Özellikleri
O zaman asıl konuya gelelim: Her şeyi yönetebildiğimiz uygulama bize neler sunuyor? Yale Home uygulaması üzerinden dolabınızın kilidini açıp kapatmak için, ekrandaki büyük butona basmanız yeterli. Diğer taraftan, kilidi açık unutma ihtimalinize karşın otomatik kilitleme özelliği de bulunuyor. Buradaki ayarı “Anlık” yaparsanız, dolap veya çekmece; her nereye taktıysanız kapağını kapattığınız an otomatik kilitleniyor. “Zamanlayıcı” ile kullanırsanız da 10 saniye ve 30 dakika arasında bir zaman dilim seçerek, kapağı kapattıktan sonra ayarladığınız süre sonunda otomatik kilitlenmesini sağlayabiliyorsunuz. Unutmadan, akıllı kilidin üzerinde “Kaçış” butonu olarak adlandırılan karanlıkta parlayan bir tuş bulunuyor. Ne işe yarıyor derseniz, örneğin bu kilidi büyükçe bir dolaba taktınız diyelim. Çocuğunuzun kendisini yanlışlıkla dolaba kilitlemesi durumunda, buna basarak kilidi açabiliyor. Ayrıca basıldığında telefonunuza “Birisi kaçış butonuna bastı” diye bir bildirim de geliyor.
Başka işe yarar özelliklerden biriyse “Akıllı Alarmlar”. Akıllı kilidi taktığınız dolabın, sizin veya başkası tarafından kilitlenmesi veya açılması, aralık unutulması veya otomatik kilitlenmesi gibi durumlarda, belirlenen gün ve saat dilimleri arasında bildirim gelmesini ayarlayabiliyorsunuz. Bildirim demişken, alt menüde gördüğünüz aktivite bölümünden anlık veya geçmiş bildirimlerin hepsine ulaşmak mümkün.
Öte yandan Yale, evinize gelen misafirleri de unutmamış. Arayüzdeki “Misafir Listesi” bölümünden evinize gelen kişinin cep telefonu numarasına bir davet yollayabiliyorsunuz. Karşı taraf gelen SMS’teki linke tıklayarak uygulamayı yüklüyor ve sizin ayarladığınız süre boyunca kilidi yönetebiliyor.
Bunlar dışında; dolabınızın kapağını açık unuttuğunuzda sizi uyaracak bir akıllı uyarı sistemi var. Uygulama, ayarladığınız süre içerisinde kapağın kapanmadığını fark ederse size hemen bildirim yolluyor. Bu arada akıllı kilidin pili neredeyse 1 yıl kadar uzun bir süre dayanabiliyor olsa da pil kritik dereceye düştüğünde kilidin kendi kendini otomatik olarak açabilme gibi bir yeteneği var.
Uygulama arayüzünde daha başka bahsetmemiz gereken, çok önemli sayabileceğimiz bir şey yok. Cihazın veya kilidi kullandığınız alanın adını değiştirme ya da bulunduğu yerin fotoğrafını ekleme gibi ufak ama işlevsel özellikler de unutulmamış.
Sonuç
Yavaştan toparlamak gerekirse, akıllı kilitler geçmişe dönüp baktığımızda uzun bir yol kat etmiş. Artık ön ve arka kapılardan daha fazlasını kontrol edebiliyoruz. Ayrıca akıllı ev ekosistemine kolayca eklenebilir haldeler. En güzel örneklerinden biri de elimizdeki Yale Akıllı Dolap Kilidi.
Değerli eşyalarınızı güvende tutmak ve her istediğinizde izleyebilmek için en uygun seçeneklerden biri. Üstelik tek bir uygulama üzerinden her şeyi kontrol edebiliyorsunuz. Uygulama içinde aklınıza bile gelmeyecek her şey düşünülmüş. Üründen bağımsız olarak, eksi olabilecek tek şey fiyatı olabilir. Yale Akıllı Dolap Kilidi’ni 2165 TL’ye, Connect Wi-Fi Bağlantı Köprüsü’nü ise 1499 TL’ye bulabiliyorsunuz. Piyasada daha uygun seçenekler elbette ki var, ancak 180 yıllık geçmişi olan bir markanın verdiği güveni vermeleri biraz zor gibi.
Sponsorlu İçerik