Oyun ve yüksek performanslı bilgisayarlarıyla tanınan Alienware bir süre önce yeniden Türkiye'ye döndü. Dell markasının sevdiğimiz ve uzaylı logosuyla tanıdığımız ailesi Alienware, bir süre önce yeni ürünlerini de duyurmuştu. Bunlardan biri de şu an bizim masamızda.
Eğer daha önce uzun pil ömrüne sahip, hafif ve güçlü bir bilgisayar arayışında olduysanız, Dell’in dizüstü bilgisayarlarıyla karşılaşmamış olma ihtimaliniz zaten yok. Zira Dell markasının XPS serisi piyasada bulabileceğiniz en iyi seçeneklerden biri. Bununla birlikte Dell, oyun tarafında da oldukça güzel işler başarıyor. Alienware oyun bilgisayarları, çoğu oyuncunun sahip olmak isteyeceği türden. Alienware M18 R1 de bunlardan biri.
M18 R1, 13'üncü nesil Intel Core işlemcisi, RTX ekran kartı ve 18 inçlik dev ekranı ile bir oyuncunun arayacağı tüm özelliklere sahip. Ancak özelliklerden ziyade bizim ilk dikkatimizi çeken şey bilgisayarın tasarımı oldu. Zira bu zamana kadar gördüklerimizin içinde ilk 10’a rahatlıkla girer. O yüzden gelin incelemeye ilk olarak tasarımdan başlayalım.
Dell Alienware M18 R1 Tasarım Detayları
Şimdi, M18 R1’i kutusundan çıkardığımızda beklediğimizden daha büyük bir şeyle karşılaştığımızı söylememiz lazım. Bunun sebebi muhtemelen gözümüzün en fazla 17 inçlik laptop’lara alışmış olması. Buradan anlıyoruz ki 17 inç ve 18 inç arasında gözle görülür bir fark bulunuyor. 18 inç oyun deneyimi açısından her ne kadar mükemmel olsa da bu büyüklüğün ağırlık gibi bir dezavantajı da var. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığıyla elbette taşınması imkansız değil, ancak boyut olarak her sırt çantasına sığmıyor. Bununla birlikte ağırlığın tek sebebi ekran boyutu dersek yanlış olur, gövdesinde kullanılan alüminyum malzeme de buna büyük bir katkı sağlıyor. Dolayısıyla karşımızda oldukça sağlam yapıda bir oyun bilgisayarı duruyor.
Sağlamlığı bir kenara, M18 R1 bir oyun bilgisayarı olduğundan, haliyle aydınlatmalar olmazsa olmazı. Üst kapağındaki RGB Alienware logosu ve alt tarafındaki RGB şeritler tam oyuncuların seveceği türden; üstelik öyle abartılı bir aydınlatma da yok, gayet zarif duruyor. Ayrıca bu aydınlatmaları, bilgisayarda yüklü gelen uygulama üzerinden kişiselleştirme imkanınız da var.
Cihazın çevresi ise bağlantı noktası anlamında oldukça zengin. 3’er adet USB-C ve USB-A’nın yanı sıra HDMI, mini-Display port ve SD kart okuyucu gibi birçok giriş mevcut. Bunların dışında ethernet portu ve 3,5mm kulaklık girişi gibi standart girişler de pek tabii dahil edilmiş.
Dell Alienware M18 R1 Ekran Özellikleri
Şimdi, incelemenin başından beri ekranın büyüklüğünden defalarca bahsettik. Peki bu dev ekran bize ne gibi özellikler sunuyor? Sonuçta büyüklük demek kaliteli bir ekran demek değil.
Öncelikle M18 R1, NVIDIA G-Sync desteğine sahip 165 Hz bir ekranla geliyor. Çözünürlük 2560x1600 piksel olarak belirlenmiş ve DCI-P3 renk gamının yüzde 100’ünü sunabiliyor. Ayrıca TÜV sertifikalı ComfortView Plus gibi zararlı düşük mavi ışığı azaltan yararlı özelliklere de sahip. Bu arada bilgisayarı satın alırken Dell size ekran için 2 seçenek sunuyor. Birincisi bizim elimizdekiyle aynı özellikler, diğeri ise çözünürlüğün 1920x1200 olduğu, ancak tazeleme hızının 480 Hz’e çıktığı bir ekran. Diğer özellikler açısından herşey birebir aynı. Eğer ağırlıklı olarak rekabetçi oyunları tercih ediyorsanız, ikincisi kesinlikle çok daha iyi bir tercih. Bizim tercihimiz genellikle daha hikaye tabanlı oyunlardan yana olduğu için tam aradığımız ekran diyebiliriz.
Teknik detaylar dışında ekranın gerçek hayattaki deneyimine bakarsak, renkler yeterince gerçeğe yakın. Gerek oyunlarda gerekse izlediğimiz video içeriklerde her şey canlı gözüküyor. Bu canlılığın en büyük etmenlerinden biri de ekranın Dolby Vision teknolojisini barındırıyor olması. Üstelik parlaklık anlamında da epey yüksek. Bilgisayar çok taşınabilir olmadığı için dışarıda test etme şansı bulamasak da görünürlükte pek fazla sorun çıkaracak gibi durmuyor.
Dell Alienware M18 R1 Teknik Özellikler ve Performans
Evet, gelelim asıl meseleye; M18 R1’in performansı nasıl? Merakınızı gidermek için baştan söyleyelim; bilgisayar estetik açıdan olduğu kadar performans açısından da tatmin edici. İçerisinde piyasadaki en hızlı mobil işlemcilerden biri olan Intel Core i9-13900HX bulunuyor. Intel 14. nesil işlemcilerini henüz yeni piyasaya sürmüş olsa da bunlar sadece masaüstüne geldi. Dolayısıyla mobil tarafta hala en yeni nesil bu ve 13900HX gerçekten uzun yıllar götürebilecek güçte. Öte yandan bu işlemci DDR5 desteğine sahip olduğundan, Dell de M18 R1’i 4800 Mhz’lik 2 adet 16 GB DDR5 RAM ile donatmış. Bunların yanına bir de RTX 4070 ekran kartını eklediğimizde, bilgisayarın kullanım ömrü epey uzuyor.
Elbette bilgisayarın RTX 4080 ve RTX 4090’lı varyasyonları da mevcut. Ancak RTX 4070 piyasadaki tüm oyunları akıcı bir şekilde oynatabilecek veya diğer ağır grafik işlerinin üstesinden gelebilecek kadar güçlü. Yaptığımız oyun testleri de bunu açıkça ortaya koyuyor zaten. Neler oynadık derseniz; RTX desteği olan Death Stranding ve Shadow of the Tomb Raider’ın yanı sıra olmazsa olmazımız Cyberpunk 2077 test ettiğimiz oyunlar arasında.
İlk olarak Death Stranding sonuçlarına bakarsak, tüm ayarlar en yüksekte ve DLSS kalite modundayken 120-130 fps civarı bir sonuç elde ettik. DLSS’i performans moduna aldığımızda ise çok fazla değişiklik olmadı; yaklaşık 5 fps’lik bir artış oldu. Hatta DLSS kapalıyken bile 110-120 fps arası bir sonuç görüyoruz ki bu oldukça iyi.
İkinci oyunumuz Shadow of the Tomb Raider’da ise yine ayarlar en üst düzeyde ve DLSS kalite modundayken 115-120 fps arası değerlerle karşılaştık. Diğer taraftan DLSS dengeli moddayken fps 130’dan, ultra performansta ise 160’tan aşağı düşmedi.
Son olarak Cyberpunk 2077 testimizde doğal olarak sonuçlar biraz daha düşüktü. Zira sistem gereksinimleri diğer oyunlara göre çok daha yüksek. Ancak bilgisayarın hala akıcı bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. En üst grafik ayarlarında ve DLSS kalite modunda aldığımız fps ortalama 60’tı. Tabii yer yer 45-50 fps’lere düştüğü de oldu, ancak herhangi bir takılma veya donma gibi bir sorunla karşılaşmadık. DLSS ayarını performansa çektiğimizdeyse fps ortalama 100-110 arası gidip geldi.
Evet, genel tabloya baktığımızda M18 R1’in oyun performansı takdire şayan. Üstelik yoğun güçte çalışırken fan sesi çoğu oyun notebook’una göre daha düşük. Eğer oyun oynarken bilgisayarın kendi hoparlörlerini kullanmak isterseniz de ses seviyesi yeterli seviyede. Zira bilgisayarda Dolby Vision desteği olduğu gibi Dolby Atmos desteği de bulunuyor. Ancak biraz bas eksikliği var. Oyunlar için yeterli mi? Yeterli. Ama iş müzik dinlemeye gelince eksik kaldığı noktalar var.
Genel değerlendirmeye geçmeden önce M18 R1’in pil ömrüne de değinmeden geçmeyelim. Gerçi bu tarafta durum bir oyun notebook’undan beklendiği şekilde. Pil tam kapasite doluyken, internette gezinmek veya film izlemek gibi basit aktivitelerde yaklaşık 3-4 saat civarı bir ömür sunuyor. İş oyun oynamaya geldiğindeyse haliyle bu süre yarı yarıya azalıyor. Bununla birlikte kutudan çıkan 330W gücündeki devasa boyuttaki adaptör ile bilgisayarı 2 saatte tamamen şarj edebilmek mümkün.
Sonuç
Toparlayacak olursak M18 R1, 18 inçlik ekranı, güçlü donanımı ve göz alıcı tasarımıyla bizim beğenimizi kazanmayı başardı. Zaten Alienware dünyaca kalitesini kanıtlamış bir marka olduğundan aksi de beklenemezdi. Ancak büyüklüğü sebebiyle her yere taşımak işleri epey zorlaştırıyor. Eğer daha taşınabilir bir notebook arıyorsanız, yine Alienware’ın M15 ve M16 modelleri güzel bir tercih. Son olarak bilgisayarın fiyatından bahsetmek gerekirse; bizim konfigürasyonun aynısını internette bulamasak da RTX 4080’li varyantı 106.999 TL’ye satılıyor. Buna göre elimizdeki modelin 80-90 bin civarı olması muhtemel. 16 ve 17 inçlik rakiplerinin 60-70 bin TL arasında değişen fiyatları göz önüne alındığında yüksek bir fiyat diyebiliriz.