Celestron'un daha önce de hem mikroskop hem teleskop ürünlerini incelemiştik. Özellikle bilime ilgi duyan öğrenci ve çocukların bu konudaki merakını karşılayabilecek yapıda olan Celestron FlipView mikroskobundan sonra, bu defa da daha profesyonel bir model olan TetraView elimizde. Eğer gözlerinizi uzaya dikmek istiyorsanız ise, yine daha önce incelediğimiz Cosmos 90GT WiFi teleskoba bakabilirsiniz.
Dijital mikroskop

TetraView, Celestron'un satışa sunduğu mikroskop modelleri arasında profesyonel seviyeye göz kırpan bir model. Hobi olarak bilimle uğraşan ve detaylara inmeyi sevenler için fazlasıyla yeterli olan cihaz, çok sayıda özelliğe sahip. Öncelikle mikroskobun kutu içeriğinin bir hayli zengin olduğunu söyleyelim.
Kutudan farklı boyutlarda lensler çıktığı gibi, kurulumun hemen ardından bakabileceğiniz örnekler de mevcut. İskelet kası, çam ağacı, elma ve insan kanının da içinde bulunduğu 7 adetten oluşan Slide Kit, kutuda bizlere sunuluyor. Eğer daha fazla örnek isterseniz, Celestron'un 25, 50 ve 100 parçalı Slide Kit'lerini de ayrı olarak satın alabiliyorsunuz.
TetraView, çok kolay bir kuruluma sahip. İster pil, ister elektrikle çalıştırabileceğiniz cihaz, üzerinde 4.3 inç büyüklüğünde dokunmatik bir LCD ekran bulunduruyor. Ekranın çözünürlüğü biraz düşük, 480x272 piksel seviyesinde. Bu arada ekranı 180 derece sağa – sola çevirebildiğinizi de söyleyelim. Ancak bu ekran ve çözünürlük size yetersiz gelirse diye, Celestron bir çözüm daha sunmuş. Kutu içeriğinde yer alan AV/TV kablosuyla görüntüyü televizyona aktarma imkanınız da bulunuyor.
Çok rahat kullanım imkanı

TetraView'ün lenslerinin altında bulunan tablaya kutudan çıkan Slide'ları kolayca yerleştirebiliyorsunuz. Gerek lensleri çevirmek gerek tablayı hareket ettirmek için, mikroskopun çevresine yerleştirilmiş olan tekerlekleri döndürmeniz yeterli. Yine alttaki ışık seviyesini de anahtarı çevirerek değiştirebiliyorsunuz. Bu arada alttaki ışığı yeteri kadar parlak bulmadığımızı söyleyelim. Ekstra bir LED ışığı ilave etmek ihtiyacı hissedebilirsiniz.
TetraView'ün yakınlaştırma yeteneği 40x ila 400x arasında değişiyor. Dijital zum ile 1600x'e kadar yakınlaştırma yapabiliyorsunuz. Elbette bu noktada grenlerle karşılaşmanız mümkün. Genel performansıyla örneklerdeki imge ve detayları net şekilde görebilmenizi sağlayan TetraView, elbette parazitlere karşı iyi bir görünüm elde etmek için yeterince odaklanma imkanı tanımıyor. Odak ayarı yapmak ilerleyen seviyelerde zorlaşabiliyor. Bunun için yine Celestron ailesinde bulunan daha üst seviye modellere göz atmanız daha doğru.
SD kart yoluyla depolama ihtiyacını karşılayan TetraView, 32 GB'a kadar da arttırılabilir hafıza desteği sunuyor. Bu sayede aldığınız örnekleri kaydedebiliyorsunuz. 5 MP CMOS sensörüyle 20 kare/saniye oranında sürekli video kaydı imkanı da mevcut. Bu arada son olarak cihazı USB kablosu yoluyla bilgisayara bağlamanızın da mümkün olduğunu söyleyelim.
Özetle
TetraView, bilimle uğraşan öğrenciler ve bu işe hobi olarak gönül verenler için uygun bir seçim. TetraView, okullarda, bilimsel araştırmalarda ve daha fazlasında kullanılabilecek ölçüde bir cihaz olmayı başarıyor. Bu cihazı şu an piyasada 3836 TL fiyatla bulabilmeniz mümkün. Eğer daha giriş seviyesi bir model arıyorsanız ise, daha önce incelediğimiz FlipView'e de bakabilirsiniz.
Kimler Almalı
Celestron TetraView, okullarda, bilimsel araştırmalarda ve hobi sahibi kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.
Alternatifleri
Bu tür uğraşlara gönül veren çocuk sahibi ebeveynler, bütçeyi yormayacak ve emekleme adımları için çocuklarına uygun olabilecek Lizer STX-1200 Mikroskobu da incelemeyi düşünebilirler.