Tepe modeller arasında olduğu gibi orta seviyeli akıllı telefonlar arasında da büyük bir rekabet söz konusu. Burada fiyat/performans çizgisinde önemli modeller yer alıyor ve bütçesi kısıtlı olan kullanıcılar için çok sayıda seçenek bulunuyor. Casper'ın da bu kategoride modelleri yer alıyor elbette ve bugün de bunlardan VIA P2 modelini tüm detaylarıyla değerlendireceğiz.
Casper VIA P2'nin alametifarikası, 4000 mAh kapasitesindeki bataryası ve 20 MP değerindeki ön kamerası oluyor. Şu an piyasada 1099 TL fiyatla bulunabilen telefon, tasarım konusunda ise ilk model olan VIA P1'den pek fark yaratmıyor. Hemen detaylara geçelim.
Tasarım
Casper VIA P2, tasarım olarak büyük oranda ilk modele benzese de aslında Gionee A1 Lite modelinin birebir aynısı olduğunu söyleyebiliriz. Sadece tasarım değil, teknik kadrosuyla da replika olarak karşımıza çıkıyor. Bunu bir kenara koyacak olursak, ilk modele kıyasla metalik tasarıma geçiş yapan VIA P2, böylece önceki modele göre yekpare bir kasadan oluşuyor.
Casper VIA P2, elimizde altın renkli modeliyle yer alsa da, piyasada onu siyah rengiyle de bulabiliyorsunuz. Boyut ve ağırlık olarak iyi ölçüde olduğunu söyleyebiliriz. 8 mm kalınlıkta ve 163 gram ağırlıkta olan telefon, elde dengeli duruyor.
Ön yüzünde 5.3 inç boyutunda ekranın bulunduğu telefon, kenar çerçeveleriyle rahatsız edici durmuyor. 2.5D kavisli ekranın kullanıldığı telefon, benzer kavisli yapıyı arka bölümde de sunuyor. Alt anten çizgisinin üzerinde hoparlör mazgalını görüyoruz. Kameranın altına ise parmak izi sensörü yerleştirilmiş.
Telefonun sağ kenarında güç ve ses butonları, sol tarafında microSD kart ile SIM kart çekmecesi yer alıyor. Çift SIM kart desteği sayesinde aynı anda iki hattınızı birden kullanabileceğiniz telefon, alt kısımda da kulaklık ve microUSB yuvalarını bulunduruyor. Yine ekranın altında kapasitif butonlar yer alıyor.
Telefonun kutu içeriğine bakacak olursak, burada da 2A gücünde şarj cihazı ile kulaklığı görüyoruz. Burada ayrıca bir OTA kablosu da yer alıyor.
Ekran ve işletim sistemi
Casper VIA P2, 5.3 inç boyutunda bir ekranın sahibi demiştik. Ekran boyut olarak ideal, ancak sunduğu çözünürlük HD, yani 720p. Tamam ekran kötü görünmüyor belki ancak özellik olarak benzer fiyat çizgisinde Full HD görüntü veren modeller var, bunu da söylemek gerek. Hatta öyle ki, selef modelde bile Full HD çözünürlük yer alıyordu.
Ekranın detayları arasında IPS panel ve Corning Gorilla Glass 3 koruma yer alıyor. Ayrıca telefonun ekran – gövde oranı yüzde 69 seviyesinde ve 277 ppi piksel yoğunluğu mevcut. Renk doğruluğu konusunda ise firmanın iddasına göre yüzde 87 oranında renk doğruluğu sağlanıyor. Bunu ölçümleyemedik ama ekranın yeteri kadar canlı ve parlak olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan güneş ışığı altında da ekranı görme problemi pek yaşamıyorsunuz.
İşletim sistemi olarak Android 7.0'ın çalıştığı telefonda, menüsüz bir arabirim yer alıyor. Böylece telefonda yüklü tüm uygulamaları ana ekranda görebiliyorsunuz. Elbette dilerseniz farklı launcher'lar ile bu durumu değiştirebilirsiniz.
Sanal butonların yer almadığı arayüzde, bildirim çubuğu ve ayarlar kısmı farklı noktalara taşınmış görünüyor. Ekranı yukarıdan aşağı çektiğinizde bildirim ekranıyla karşılaşıyorsunuz, fakat aşağıdan yukarı çekerseniz ise burada da hızlı ayarlar menüsü karşınıza beliriyor. Telefonda ayrı bir menü daha bulunuyor. Başlatıcı Menüsü olarak isimlendirilen bu menüyü ise, ekranın ortasından yukarı çektiğinizde açabiliyorsunuz. Buradan tema değişikliği, masaüstü ayarları ve sistem ayarları gibi seçeneklere erişebilmeniz mümkün.
Telefonun Ayarlar menüsü altında ise LCD etkisi altında ekran tonunu değiştirebileceğiniz bir seçeneğin yer aldığını ve ayrıca bildirim ışığını kapatmak isteyenler için seçenek bulunduğunu da söyleyelim.
Teknik kadro ve performans
Casper VIA P2, Mediatek'in 8 çekirdekli ve 1.3 GHZ frekanslı MT6753 işlemcinden güç sağlıyor. 3 GB RAM ve 32 GB depolama ile birlikte gelen telefon, microSD kart yoluyla 256 GB daha kapasite arttırabiliyor. Bu noktada, VIA P1'de 4 GB RAM yer aldığını söylemek lazım. Yani Casper yeni modelde, vites düşürmüş. Kuşkusuz bunun etkisini performans kısmında nispeten de olsa görüyorsunuz.
Batarya ise selef modele kıyasla arttırılmış. VIA P1'de 3000 mAh kapasitesinde bir batarya bulunurken, VIA P2'de 4000 mAh kapasitesini görüyoruz. Bu da telefonun pil performansıyla oldukça etkileyici olduğunun işaretini veriyor. Açıkçası öyle olduğunu da söyleyebiliriz. Zira kullandığımız sürede, VIA P2'nin ikinci güne rahat ulaştığını gördük. Normal kullanımda rahatlıkla ikinci günü görüyorsunuz. Ayrıca telefonla çok fazla oyun oynayanlar da VIA P2 ile rahat edecekler. Burada HD ekranın da etkisi var elbette. Daha düşük çözünürlük ve geniş kapasiteli pil, telefonu uzun oyun seanslarına uygun hale getirmiş. Hızlı şarjın bulunması ve ayrıca güç tasarruf seçeneğinizin bulunması da VIA P2'yi kullanışlı kılıyor.
İşlem ve grafik performans notlarımıza gelecek olursak, VIA P2'nin Benchmark skorlarıyla orta alanlarda bulunduğunu ve bazı noktalarda selefinin gerisinde kaldığını gözlemledik. Mesela AnTuTu Benchmark'ta 36666 puan toplayan telefon, burada General Mobile GM 6 ve Asus ZenFOne Selfie'den sonra pek çok modelin arkasına yerleşiyor.
GeekBench'e geldiğimizde, tek çekirdek skoruyla 598, çoklu çekirdek performansıyla 2367 puan toplayabildiğini gördüğümüz VIA P2, bu skorlarla da Reeder P11SE, Huawei P8 Lite Neffos C5 Max ile yakın duruyor.
Genel kullanım senaryolarındaysa VIA P2'nin sınıfına uygun davrandığını söyleyebiliriz. Oyun kısmında elbette özellikle üst seviye oyunları oynamak bu telefonla önceliğiniz olmayacak. Orta sınıf oyunlarda tatmin edici performans alabilirsiniz.
Yine de biz VIA P2'yi kullanırken WWE Immortals'ı oynadığımızda performans kaybı gözlemlemedik. Elbette üst seviye oyunlarda telefon daha fazla ısınıyor, ancak bunun rahatsız edici seviyede olmadığının altını çizelim. Oyunlar arasında rahat geçiş de sağlayabiliyorsunuz.
Test ve oyun sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Kamera
VIA P2'nin en önemli özelliği, başta da söylediğimiz gibi ön kamerası oluyor. 20 MP lens sahibi olan telefon, bununla sınıfı için ayırıcı özelliğini oluşturuyor. Ayrıca ön kamera LED flaş da desteklenmiş. Bu sayede gece selfie çekimlerinde veya görüntülü görüşmelerde bunun faydasını görüyorsunuz. Ön kameranın diyaframı da f/2.0 seviyesinde.
Ana kamera ise 13 MP olarak geliyor. Diyafram yine f/2.0. Ayrıca çift tonlu çift LED flaş da arka kamerada yer alıyor. Buna karşın telefonla yoğun karanlık gece çekimlerinde çok da başarılı sonuçlar alabileceğinizi düşünmemek gerekiyor. Işıklı ortamlarda ise güzel sonuçlar almanız mümkün. Bu senaryolarda da tıpkı sınıfındaki pek çok telefonda olduğu gibi grenleri göreceksiniz.
Kamera arayüzünde ise çok sayıda seçenek yer alıyor. Yüz güzelliği modunda; pürüzsüz ten, beyazlaştırma, zayıflatma ve göz büyütücü gibi seçeneklerin yer aldığı arayüzde, ana kamera için de gece, hızlı çekim, ağır çekim, GIF ve profesyonel gibi pek çok mod bulunuyor.
Genel olarak VIA P2'nin kamerası için özel olarak şunu söyleyebiliriz: Facebook, Instagram, Snapchat ve benzeri sosyal medya ortamlarında paylaşabileceğiniz fotoğraflar çekebilir, Whatsapp gruplarına gönderdiğiniz fotoğraflarda arkadaşlarınızdan laf yemezsiniz.
Casper VIA P2 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak Casper VIA P2, orta seviyeli telefonlar arasında ön kamerası ve 4000 mAh kapasitesindeki bataryasıyla fark yaratmaya çalışan bir telefon modeli oluyor. Elbette fiyatı da önemli bir kriter. VIA P2'yi 1099 TL fiyatla alabiliyorsunuz. Uzun pil ömrüne sahip bir telefon için tercih edilebilir bir seçenek. Fakat yine de alternatiflere göz atmak gerekir.
Kimler Almalı
1000 TL fiyat bandında yüksek kapasitede bataryaya sahip orta sınıf bir akıllı telefon arayanlar, Casper VIA P2'yi değerlendirebilirler.
Alternatifleri
Casper VIA P2'ye alternatif olarak Asus Zenfone 3 Max veya Lenovo P2 modelleri de değerlendirilebilir.