Akıllı telefon rekabetindeki en iddialı üreticilerden biri olan BlackBerry'nin biraz kulvarın dışında kaldığını düşünüyorsanız şimdiye dek haklıydınız. Firmanın köklü değişikliklere gittiği Z10 modeliyle günümüzün oldukça çetin geçen rekabetine iddialı bir model kazandırdığını söyleyebilmek mümkün. Geçtiğimiz zaman diliminde RIM (Research In Motion) olan şirket adı tamamen BlackBerry'e dönüştürüldü ve sonrasında gelen ilk model olan Z10 da yenilikçiliğin izlerini fazlasıyla taşıyor. Öncelikle tipik yatay dokunmatik ekranlı ve fiziksel QWERTY klavyeli tasarımların artık tarihin tozlu sayfalarında kaldığını söyleyebilmek mümkün. BlackBerry Z10, 4.2 inç büyüklüğünde ve 1280 x 768 piksel çözünürlüğe sahip bir kapasitif ekranla geliyor ve yeni nesil işletim sistemiyle alışılmışın oldukça dışında bir deneyim yaşatıyor.
Tasarım açısından keskin hatlı ve siyahın yanı sıra beyaz renk seçeneği de sunan dünya devi rakibine oldukça benzeyen BlackBerry Z10'un ön yüzeyi neredeyse tamamen ekrana ayrılmış durumda. Siyahın yanı sıra beyaz renk seçeneğine de yer verilmiş olması hiç şüphesiz bayanların hoşuna gidecektir. Ekranın alt tarafında yazan "BlackBerry" logosundan, büyüklüğü nedeniyle pek fazla hoşlanmadığımızı söyleyelim. İşlemci olarak telefonda Qualcomm'un Snapdragon S4'ü tercih ediliyor ve çift çekirdekli olan işlemci 1.5 GHz gibi yüksek bir hızda görev yapıyor. Yine Qualcomm üretimi olan Adreno 225 grafik işlemciyi bünyesinde bulunduran telefon, üç boyutlu uygulamalarda bir BlackBerry'e göre oldukça üstün performans vermeyi başarıyor. 16 GB dahili hafızası bulunan BlackBerry Z10'da Micro SD kartlar yardımıyla hafıza artışı yapabilmek mümkün. Arka kapak sökülebildiği için bataryanın da zamanı geldiğinde kullanıcılar tarafından değiştirilebilmesi kolaylaştırılmış. 1800 mAh kapasitedeki batarya 17 güne kadar bekleme ve 3G devredeyken 11 saate kadar görüşme yapabilmenizi sağlıyor. 2 GB sistem belleğiyle yeni nesil BlackBerry 10 işletim sistemini oldukça performanslı çalıştıran telefonun ön kamerası 2.0 MP çözünürlükte. 8.0 MP çözünürlükteki ve flaşla desteklenen arka kameraysa 1080p çözünürlükte video çekebiliyor. Teknik özellik olarak telefonun Bluetooth 4.0, 802.11n, GPS ve NFC gibi yenilikçi detayları da bünyesinde bulundurduğunu belirtmek gerekli.
BlackBerry Z10 gerçekten de tasarım olarak günümüzün en iyi modelleriyle yarışacak kıvama gelmişe benziyor ancak işin öbür tarafında işletim sisteminin ne derecede güçlendiği var. Multimedya yönü açısından geliştirilen telefonda BlackBerry tarafından geliştirilmiş birçok teknoloji mevcut. BlackBerry Flow uygulaması ile birden fazla uygulamanın aynı anda çalıştırılması gerektiğinde telefon performansını en iyi şekilde ayarlamayı başarıyor. BlackBerry Hub özelliği de bir iletişim merkezi olma görevini üstleniyor ve tüm sosyal medya mesajlarına ek olarak BBM bildirimlerinizi tek bir ekranda topluyor. Elbette multimedya dünyasından da bahsetmek gerekli. Mevcut multimedya dosyalarınızı BlackBerry Story Maker ile düzenleyebilir ve BlackBerry Safeguard ile daha yoğun güvenlik çözümlerinden faydalanabilirsiniz. Her ne kadar BlackBerry biraz gözlerden uzaklaşmış olsa da Z10'un çığır açabilecek güçte bir telefon olacağını söylemeliyiz. Şu anda telefonun barındırdığı BlackBerry 10 işletim sistemi için 70 binden fazla uygulama kullanılabiliyor. İşletim sisteminde dahili Flash ve HTML5 destekleri olduğu için multimedya konusunda eksiklik hissettirmiyor. Öte yandan BlackBerry için yerli yazılım sayısının da yeterli miktarda ve eskiye oranla oldukça artırılmış olduğunu söylemeliyiz.
Özetle
BlackBerry Z10'u tasarımı, donanımı ve yazılımı olarak bir hayli başarılı bulduk. Telefona BlackBerry'nin kendisini yenilemesi adına oldukça önemli bir fırsat olarak bakıyoruz. Gerçekten de bir süre kullandığınızda birçok noktanın geliştiğini ve multimedya özelliklerinin artırıldığını görmemek mümkün değil. Sanıyoruz ki BlackBerry, henüz yeni bir akıllı telefon tercih etmemiş fanatiklerinin kalbini Z10 ile tekrardan çalmayı başaracaktır.
Alternatifleri
BlackBerry Z10, özel bir cihaz. Kendisine has ve güvenlik odaklı bir işletim sistemi var. Uygulama marketi her ne kadar rakip platformlar kadar zengin olmasa da telefonun başlı başına iyi bir adım olduğu kanaatindeyiz.