Projeksiyon dendiğinde akla gelen ilk markalardan olan BenQ'nun yeni mobil projektörü BenQ GS2'yi inceleyeceğiz. Hatırlarsanız bir süre önce Instagram hesabımdan da sizlerle BenQ GS2'nin detaylarını paylaşmıştım ve hemen ardından da bu cihazı alıp tatile çıkmıştım. Aradan yaklaşık 2 hafta kadar geçti ve bu süre içinde ben de bu cihazı deneyimleme fırsatı buldum. Şimdi bakalım, BenQ GS2 ne gibi özelliklere sahipmiş, neler sunuyormuş ve bende nasıl bir izlenim bırakmış...
"Aile Saadeti Yaşatan Projektör"
Öncelikle bu projeksiyon cihazı için "aile saadeti yaşatan projektör" demek istiyorum. Çünkü bunu sağlayacak ölçüde özellikleri var. Bir kere kompakt yapıya sahip olması, sürekli yanınızda kolayca taşıma olanağı tanıyor. Güzel de bir çantası var, içine koyuyorsunuz ve beraberinizde istediğiniz yere götürebiliyorsunuz. İkincisi, kablosuz yapısı ile kullanım kolaylığı sağlıyor ve uzun pil ömrü ile rahat rahat film / dizi keyfi yapma olanağı tanıyor. Üçüncüsü ise, su sıçramalarına ve düşmeye karşı dayanıklı yapıda geliştirilmiş olması. Bu da ister dış kullanımlarda, mesela havuz başında, ister balkonda endişe etmeden kullanma olanağı tanıyor. Elbette siz senaryoları çeşitlendirebilirsiniz.
Tabii ki en önemli özelliklerinden biri diğeri de cihazın görüntü kalitesi oluyor. Bundan da bahsedeceğiz, ancak önce bu minik cihazı tasarımıyla tanımaya başlayalım.
BenQ GS2 Projektör Tasarımı Nasıl?
BenQ GS2, dediğimiz gibi fazlasıyla kompakt ve pratik bir cihaz. Yaklaşık 1.5 kg. ağırlığı ile tek elle rahatça taşınabilecek boyutta olan projektör, yuvarlatılmış kenar hatlı kauçuk yüzeyi ile de göze güzel görünüyor. Üst kenarında komut tekerleği olsa da, cihazın tabii ki bir uzaktan kumandası var ve bu sayede çok kolay şekilde ayar yapma olanağı tanıyor.
Alt kısmındaki mafsal ile herhangi bir ortamda manüel olarak konumlama yapabildiğiniz gibi, otomatik odaklama ile odak açıldığında görüntüyü anında odaklayabiliyor; otomatik dikey kilit taşı ile görüntüyü kendi ayarlayabiliyor; tabii isterseniz yine siz bunu ayarlayabiliyorsunuz.
Projektörün kablolu bağlantıları bir kapak altına gizlenmiş durumda. Burada HDMI 1.4'ten tam boyutlu USB'ye, ses çıkışından USB-C noktasına kadar aktarım seçenekleri gayet yeterli durumda. Tabii ki cihazın kablosuz yetenekleri daha ön planda. Bu cihaz ile telefonunuzdan ve bilgisayarınızdan kolayca görüntü aktarımında bulunabiliyorsunuz.
BenQ GS2 Nasıl Bağlanıyor?
iOS ve Android işletim sistemli cihazlarla kolayca görüntü paylaşımı yapabileceğiniz gibi, PC üzerinden de hızlı bir bağlantı ile kablosuz projeksiyon sağlayabiliyorsunuz. Cihazın arayüzünü kullanarak ister Wi-Fi ağınıza bağlayın, isterseniz direkt olarak telefonunuzdan görüntüyü atın, burada tercih sizin. AirPlay ve Google Cast şeklinde görüntüyü hızlıca paylaşabileceğiniz gibi, hiç bunlara bulaşmayıp direkt olarak cihazın üzerinden de video oynatabilirsiniz. Cihazda Aptoide TV uygulama marketi bulunuyor. Buradan YouTube, Netflix gibi popüler video servislerini indirebilir ve böylece direkt olarak bu platformlardan yararlanabilirsiniz.
BenQ GS2 Projektörde Bluetooth Var mı?
Bu arada cihazın üzerinde 2 watt'lık çift hoparlör de mevcut. Bu hoparlörler kullanım için gayet yeterli olurken, zaten cihaz da çalışırken ses çıkartmadığından gayet keyif alıyorsunuz. Ayrıca bu hoparlörler Bluetooth paylaşımlı. Bu cihazı farklı Bluetooth hoparlörlere bağlayabildiğiniz gibi, cihazın üzerindeki hoparlörleri de Bluetooth bağlantısı ile kullanıma açabiliyorsunuz. Yani BenQ GS2'yi kablosuz hoparlör olarak kullanma olanağınız var ki, bu gayet güzel düşünülmüş bir özellik.
BenQ GS2 Görüntü Özellikleri Neler?
Cihazda DLP projeksiyon sistemi kullanılıyor. Ayrıca ışık kaynağı olarak da Osram Q8Q LED lamba tercih edilmiş. Bu sayede güzel bir görüntü üretebilen projektörde çözünürlük, mobil platforma uygun olarak 720p, yani HD. Yaklaşık 2 metrelik bir mesafeden 80 inçe kadar görüntü alanı yaratabiliyorsunuz ki, bu da minik bir sinema perdesi anlamına geliyor.
Doğal 16:9 en – boy oranının sağlandığı cihazda, 500 kandela parlaklık seviyesi mevcut. Bu değer gayet yeterli olduğu gibi, özellikle uygun ışık koşullarını sağladığınızda fazlasıyla tatmin oluyorsunuz. Cihazda BenQ'nun özel LumiExpert adında bir teknolojisi mevcut. Bu da mevcut ortam ışığını takip ederek, lambanın uygun parlaklığı üretebilmesini sağlıyor.
Ben kullandığım süre içinde -özellikle tatildeyken- balkonda bol bol film ve YouTube izleme şansı buldum; dediğim gibi kolay aktarım seçenekleri ve görüntü performansıyla fazlasıyla tatmin edici buldum. Öte yandan biraz fanteziye kaçabilir belki, ancak bu cihazı yatarken tavana yansıttığınızda, güzel de bir uyku aracı olduğunu söyleyeyim.
BenQ GS2 Projektör Pil Ömrü Ne Kadar?
Projektörün yaklaşık 3 saatlik pil ömrü bulunuyor. Bu da gayet makul bir süre. Yaklaşık 4 bölümlük diziyi veya uzunca bir filmi çok rahat devirebiliyorsunuz. Yine normal kullanımda 20 bin saat, ekonomik kullanımda ise tam 30 bin saat lamba ömrü bulunduğunu da söyleyelim.
Çocuklar İçin Güvenli Kullanım
Bahsettiğimiz özellikler neticesinde ev eğlencesi için gayet uygun bulduğumuz BenQ GS2, çocuklu aileler için ise özel yeteneklere sahip. Ebeveyn zamanlayıcısı bulundurması ve bu sayede çocukların projektör kullanım süresini yönetebilme imkanı tanıması bir yana, sahip olduğu Göz Koruma Sensörü ile çocuklar yaklaştığında lamba ışığını otomatik olarak kapatabiliyor. Böylece göze olası zararı da engellemiş oluyor.
Özetle
Sonuç olarak değerlendirecek olursak, BenQ GS2'nin bugüne kadar karşılaştığmız en iyi taşınabilir projektörlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fazlasıyla pratik yapıda olması, gerek görüntü kalitesi, gerek bağlantı seçenekleri ile kullanırken gayet keyif aldığımız bir projeksiyon cihazı oldu. Buna istinaden aile eğlenceleri, dost sohbetleri, bahçe partileri veya tamamen kişisel keyfi zaman geçirmek için gayet ideal bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
BenQ GS2 hakkında daha fazla bilgi almak için: https://bit.ly/327Fy7H
Kimler Almalı
Açıkhava sineması sahibi olmak, bahçe partisi yapmak, aile zamanı veya kişisel özel zaman geçirmek isteyenler BenQ GS2'yi rahatlıkla tercih edebilirler.
Alternatifleri
4K çözünürlüğünde bir projeksiyon cihazı arayanlar BenQ W2700'ü değerlendirebilirler.