Asus tarafından Intel Z87 altyapısına uygun olarak geliştirilen Z87-Deluxe/Dual, üst segment kullanıcılara hitap eden bir kart. Zengin özelliklere ev sahipliği yapan ve özellikle geniş bağlantı seçenekleriyle dikkat çeken Z87-Deluxe/Dual, isminde bulundurduğu "Dual" eklentisiyle birlikte üzerindeki her şeyden neredeyse iki adet yer verdiğine işaret etmiş. Özellikle çift Thunderbolt arabirimiyle rakiplerinden ayrılan Z87-Deluxe/Dual, dolu dolu paket içeriği ve zengin özellikleriyle bizleri kendinden memnun bıraktığını daha en baştan rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki, anakart detaylarında neler saklıyor? Şimdi kutuyu açıp Z87-Deluxe/Dual'a daha yakından bakalım.
802.11ac Wi-Fi ve NFC desteği
Z87-Deluxe/Dual'in pahalı ve üst segment kullanıcılara hitap eden bir anakart olduğunu hemen söyleyelim. Ancak sahip olduğu fiyat etiketinin kabarık olmasına karşın doğru orantılı bir şekilde kartın içeriği de geniş tutulmuş. Bir kere kartın üzerindeki bağlantılara baktığınızda ve kutu içeriğinden çıkan materyallere göz attığınızda bunu hemen anlayabiliyorsunuz. Kutu içeriğinde tüm kabloları görebiliyorsunuz. Ancak fark yaratan iki farklı öğe daha bulunuyor. Bunlardan biri NFC Express birimi. Bu küçük kutuyu anakarta USB 3.0 yoluyla bağlıyorsunuz ve akıllı telefonlar için masa üzerinde bir NFC Express'iniz oluveriyor. Üzerinde ek olarak 2 adet daha USB 3.0 portu bulunduran bu kutu, böylece USB adaptörü görevi de görüyor. Diğer yandan en güncel Wi-Fi standardı olan 802.11ac desteği gösteren Z87-Deluxe/Dual, şık bir Wi-Fi anten sahibi. Böylece kablosuz ağlara hazır olan Z87-Deluxe/Dual, ayrıca bunu son teknolojiyi takip ederek yerine getirmesi de bir hayli sevindirici.
Zengin bağlantı seçenekleri
Cihazın üzerindeki diğer bağlantılara bakacak olursak, arka tarafındaki panelde 4 USB 2.0, 6 USB 3.0 portunun yanı sıra 2 adet de Thunderbolt bulunuyor. Thunderbolt bağlantısı direkt olarak fiyata katkıda bulunan bir bağlantı çeşidi. Ancak kartın üzerinde bulunması (hem de iki tane) zengin bir kullanım imkanı sağlıyor. Diğer yandan yine iki Ethernet bağlantısı bulunduran Z87-Deluxe/Dual'ın bu noktada yalnızca bir HDMI çıkışı bulundurmasını biraz garipsedik doğrusu.
Yavaş yavaş kartın iç yüzeyine bakacak olursak, burada tam 10 adet SATA 6Gb/s gördüğümüzü söyleyebiliriz. Böylece bağlantıyla ilgili herhangi bir sorun yaşamayacak olmanızı garanti altına alan Z87-Deluxe/Dual, yüzeyine dağıtılan fan kontrolcüleriyle de dikkat çekiyor. Diğer yandan yüzeyinde buton ve göstergelerle her an rahat müdahale imkanı yaratan Z87-Deluxe/Dual, 1150 soketli 4. Nesil Core i7, i5, i3, Pentium ve Celeron işlemcilerle uyumlu. Intel Z87 Express yonga setinin sağladığı hızın tüm avantajlarını görebilmenizi sağlayan kart, pasif soğutucularıyla da dikkat çekiyor.
Üzerinde 4 adet DDR3 bellek slotu bulunduran Z87-Deluxe/Dual, toplamda 32 GB'a kadar RAM desteği gösteriyor. Normal hızlarda 1333 ve 1600 MHz'i destekleyen kart, 1800, 1866, 2000, 2133, 2200, 2400, 2500, 2600, 2666, 2800, 2933 ve 3000 MHz'leri hız aşırtmalı olarak destekliyor. Böylece yüksek performans almanızı sağlayan kart, bellek uyumluluğuyla ilgili sıkıntılar yaşatabiliyor. O sebeple elinizdeki bellekler kartla uyum sağlamayabilir. Bunun için kartın internet sayfasını ziyaret etmelisiniz. Elbette bu sorun ufak bir BIOS güncellemesiyle düzelecektir.
BIOS ile yüksek performans
Asus Z87-Deluxe/Dual'un BIOS ekranı gerçekten çok kullanışlı. Ancak rakiplerinin BIOS ekranlarıyla kıyasladığımızda oldukça sade olduğunu da eklememizde fayda var. Grafikleri vs. göremiyorsunuz, ancak düz yazılar ve sade renklendirmelerle rahat bir kullanım sağlamanız mümkün. Diğer yandan BIOS işlevselliğiyle ön plana çıkıyor. Özellikle 4-Way Optimization özelliği ile sisteminizin tüm ayarlarını otomatik olarak yapılandırabilmenize olanak tanıyan Asus Z87-Deluxe/Dual, böylece gerek hız aşırtma gerek enerji tasarruf modlarına rahat geçiş yapabilmenizi sağlayacak bir anakart. Otomatik olarak CPU performansını arttıran ve aynı oranda fan kontrolü sağlayarak sistemin serinliğinden emin olan bu sistem, diğer yandan CPU performansını dengeleyebiliyor, güç tüketimini azaltabiliyor ve fan sesini kontrol altına alabiliyor. Böylece sessiz, düşük güç tüketimli ve stabil bir sistemden gürültülü, yüksek güç tüketimli ve yüksek performans gösteren bir sisteme çok kolay bir şekilde terfi etmenizi sağlayan Asus Z87-Deluxe/Dual, tüm bunlara olanak tanıyan 4-Way Optimization özelliğiyle çok beğenilecek türde.
Tam bir kullanıcı dostu olan Asus Z87-Deluxe/Dual, çoklu senaryo sunabiliyor. Oyun, multimedya ve uzak kullanım senaryolarına göre bilgisayarı optimize edebilen kart, böylece sistem kaynaklarını DIGI+Power, TPU, EPU ve Fan Xpert2 olarak dört kolda en iyi başarımı alabileceğiniz şekilde dağıtıyor. Böylece işlemci gücü, güç tüketimi ve fan kontrolünü tek tek elden geçirmek zorunda kalmıyorsunuz.
Özetle
Asus Z87-Deluxe/Dual, çok yetenekli bir anakart. Kesinlikle üst segment kullanıcılar tarafından beğenilecektir. BIOS yönetimiyle oldukça başarılı bulduğumuz kart, zengin bağlantı seçenekleri ve performansıyla ise göz dolduruyor. Asus Z87-Deluxe/Dual, özellikle 802.11ac standardını desteklemesi ve NFC seçeneği getirmesiyle birlikte kullanılabilirlik anlamında üst düzey bir kart. Asus Z87-Deluxe/Dual'ün fiyatı ise 1.029 TL civarında. Bu noktada rakiplerine kıyasla daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Kimler Almalı
Yüksek performansın yanı sıra kolay bir BIOS yönetimi ve zengin bir bağlantı seçeneği istiyorsanız Asus Z87-Deluxe/Dual'ı yakından inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda hız aşırtma yöntemleriyle de bu yönde beklentisi olan kullanıcıların ilgisini çekebilir.
Alternatifleri
Asus Z87-Deluxe/Dual'in fiyatı yüksek. Bulunduğu kategoride daha yüksek fiyata sahip seçenekler de var elbette. Ancak incelememizde de bahsettiğimiz gibi Thunderbolt gibi seçenekler fiyatı tetikliyor. Bu kadar zengin bağlantı desteği istemiyorsanız, fiyat anlamında daha uygun kartlar bulabilirsiniz.