Dizüstü bilgisayarlarda farklı kullanım türleri için yeni nesil altyapıya sahip çok sayıda model bulabiliyoruz. Bunlar arasından bizlere de son dönemde çokça model geldi. Bunlardan biri de Asus'un dizüstü bilgisayar ailesinden VivoBook S510U oluyor.
VivoBook S510U, farklı modellerden oluşan bir aile aslında. Model numarasının sonuna eklenen Q, A ve N gibi harflerle birbirinden ayrılan modeller içinde S15, yani 15.6 nçlik modellerin dışında, 14 inçlik ekrana sahip S14 modelleri de bulunuyor. Öte yandan S510U da kendi içinde 3 farklı modele ayrılıyor. Buradaki modeller birbirleri arasında gerek konfigürasyon gerek ek özelliklerle farklılık gösteriyor. Bunların kimisinde SSD yer alıyorken, kimisinde parmak izi sensörü yer alıyor ve işlemci gibi birtakım noktalarda da farklı özellikler gösteriyorlar. Elbette fiyat da değişikliklere bağlı olarak artıyor veya azalıyor. Ancak elbette tüm modeller aynı tasarım çizgisini sunuyor ve ailenin en büyük özelliği, ağır dizüstü bilgisayarlara nispeten daha hafif ve daha ince yapısı ile kolay taşınabilirlik sağlaması. Elimizdeki laptop'ın tam modeli VivoBook S510UQ. Ancak incelemenin devamında adını uzun uzadıya söylememek için ona VivoBook S diye hitap edeceğiz. Şimdi önce her zamanki gibi incelemeye dizüstü bilgisayarın tasarımından başlayalım, sonrasında da içeriye doğru devam edelim.
Tasarım
VivoBook S, güzel görünen bir dizüstü bilgisayar. Bunu hem tasarımı hem ince hatlarıyla sağlayan laptop, uzaktan bakıldığında metalik bir gövdeye sahip olduğu izlenimi bırakıyor. Fakat yakından baktığınızda, gövdenin plastik tabandan oluştuğunu görüyorsunuz. Hafifliğini buna borçlu. Metalik izlenimi bırakmasının sebebi ise, fırçalanmış bir yüzeye sahip olması. Öte yandan laptop'ın ekran menteşelerinin yapısı, MacBook Air'i anımsamamıza neden oluyor.
VivoBook S, 15.6 inç boyutunda bir ekrana sahip. Boyutları da bu ekran büyüklüğü çevresinde şekilleniyor. Ancak yine de pek çok rakibine kıyasla oldukça ince bir gövdeden oluşuyor ve ağırlık konusunda da avantaj yakalıyor. VivoBook S'in ağırlığı yalnızca 1.5 kilogram civarında. Kalınlığı ise 1.78 santimetre.
VivoBook S'in çevresine baktığımızda, her iki tarafında da çeşitli bağlantıların bulunduğu görüyoruz. Bunlardan sağ tarafta birer adet USB 3.0 ve USB Type-C portu yer alıyor. Yine aynı kenarda tam boyutlu bir HDMI bağlantısı ile kulaklık girişi de mevcut. Sol tarafta ise 2 adet USB 2.0 portuna yer verilmiş. Bu portların neden eski standartta bırakıldığını anlayamadık doğrusu. Keşke hepsi USB 3.0 standardında olsaymış demeden geçemiyoruz. Son olarak yine laptop'ın sol tarafında bir adet SD kart okuyucunun bulunduğunu da söyleyelim.
İncelemenin başında da bahsettiğimiz gibi, VivoBook S'in farklı modelleri bulunuyor. Elimizdeki modelde herhangi bir parmak izi okuyucu yer almazken, bazı modellerinde bu sensörün touchpad'in köşesine konumlandırıldığını görüyoruz. Bizdeki modelde olmayan bir diğer eksik gördüğümüz yan ise, SSD'nin bulunmaması. Doğrusu sonuç bölümünde bahsedeceğimiz fiyatını göz önüne aldığımızda, bu fiyat aralığındaki dizüstü bilgisayarlarda sabit diske bir de SSD'nin eşlik ettiğini görüyoruz.
Ekran
VivoBook S, diğer alt modellerinde de aynı ekran boyutunu kullanıyor. 15.6 inç boyutundaki ekranın en büyük cazibesi olarak NanoEdge display'i gösterebiliriz. NanoEdge ile Asus, kenar çerçeveleri bir hayli inceltilmiş bir ekran sunuyor bizlere. Bunu daha önce Dell'in dizüstü bilgisayarlarında da görmüştük hatırlarsanız. Dell'in XPS serisi altında InfinityEdge adıyla karşımıza çıkan ince ekran çerçeveleri, artık akıllı telefonlar gibi dizüstü bilgisayarlar ve monitörlerde de sıkça kullanılmaya başlandı ve bu elbette iyi bir haber.
Tekrar VivoBook S'e dönecek olursak, yalnızca 7.8 mm kalınlığında olan ekran çerçeveleri sayesinde, dizüstü bilgisayarın ekran – gövde oranı yüzde 80'i yakalıyor. Bu da geniş bir ekrana bakmanızı sağlıyor. Ekranın görüş açısı da 178 derece. Böylece farklı açılardan baktığınızda da geniş bir ekran görüntüsü sağlayabiliyorsunuz.
Ekranın çözünürlüğü, 1920x1080 piksel, yani Full HD. 1080p ekran, dış kullanımlarda özellikle güneşli günlerde bir miktar parlaklık sorunu yaratabilir. Bunun dışında renklerin canlılığı ve doygunluğu konusunda bir endişeniz olmasın. Laptop bu ikisi noktasında gayet keskin bir ekrana sahip. Bir film seyrederken veya fotoğraflarınızı görütülerken memnun kalıyorsunuz. Yine karşısında internet sitelerinde dolaşırken veya dokümanlarınıza bakarken de keskinlik konusunda tatmin edici olduğunu söyleyelim.
Touchpad ve klavye
VivoBook S'in touchpad'i ve klavyesi ile ilgili pek söylenecek bir şey yok açıkçası. Her ikisi de beklenen performansı sağlıyor, fazlasından ise kaçınıyor. Touchpad'i alt kısımda sağ ve sol tık şeklinde ince bir çizgiyle ayıran Asus'un, burada geniş bir yüzey sunması sevindirici.
VivoBook S'in farklı modellerinde burada bir de üst köşeye parmak izi sensörü yerleştirilmiş. Elimizdeki modelde yok, iyi ki de yok. Böyle söylememizin sebebi, parmak izi sensörünün olduğu modellerde, bu yerleşimin bizce yanlış olması. Zira touchpad alanını daraltıyor, bu da kullanımı negatif etkileyecektir.
Klavyeye gelecek olursak, tuşların dizilimini, yüksekliklerini ve aralarındaki boşlukları beğendik. Klavyede arka aydınlatmanın bulunduğunu da söyleyelim. Klavyede tek eleştirebileceğimiz kısım herhalde köşedeki güç butonu olsa gerek. Bu konumlandırmaya daha önce farklı dizüstü bilgisayar modellerinde de rastlamıştık. Delete ve Home butonlarının arasına konumlandırılan bu güç butonuna kazara bastığınızda, laptop'u uyutuyorsunuz. Bu da en azından alışana kadar sorun teşkil edebilir.
Teknik kadro ve performans
VivoBook S'in teknik kadrosundan ve sağladığı performanstan da bahsedelim. Elimizde çift fiziksel çekirdekli ve 4 iş parçacıklı Intel Core i7-7500U işlemci ile bulunan laptop, 2.7 GHz ila 3.5 GHz frekansları arasında güç elde etmenizi sağlıyor. Dizüstü bilgisayarın bellek hanesinde 16 GB RAM görüyoruz. Depolama alanını ise 1 TB sabit disk dolduruyor. Burada ayrıca bir SSD'nin bulunması sevindirici olurdu. Öte yandan sabit disk'in RPM değeri de 5400. En azından 7200 RPM'lik bir disk tercih edilse iyi olurmuş doğrusu.
Grafik hanesine baktığımızda, bize Intel HD Graphics 620 yerel grafik biriminin yanında 2 GB GDDR5 bellekli NVIDIA GeForce GTX 940MX'in sunulduğunu görüyoruz.
Son olarak laptop'ta kablosuz bağlantı olarak çift bantlı 802.11 ac Wi-Fi desteği ile Bluetooth 4.1'in bulunduğunu ve Asus'un söylediğine göre 8 saate kadar pil ömrü sağlandığını söyleyelim ve şimdi aldığımız test sonuçlarına geçelim.
Elimizdeki Asus VivoBook S, bir oyun bilgisayarı değil; ancak oyun oynayabileceğiniz bir bilgisayar. Onunla daha çok günlük kullanımlarınızı ve ofis ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Bu anlamda çalışanların, ev kullanıcılarının ve öğrencilerin ilgisini çekebilir. Bunu söyledikten sonra şimdi VivoBook S ile aldığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşalım...
Asus VivoBook S ile aldığımız test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak Asus VivoBook S, geniş depolama alanı ve ekran boyutu ana öncelikleri olan kullanıcılar için keyifli bir dizüstü bilgisayarı olacaktır diyebiliriz. Elbette buna rahat taşınabilirliğini de eklemek lazım. Öte yandan performans konusunda da sahip olduklarını iyi şekilde yansıttığını düşünüyoruz. Gerçi pil ömrü pratik testlerde daha iyi olsa güzel olurdu. Ancak yine de ortaya çıkan sonuçlar fena değil. Dizüstü bilgisayarın fiyatı ise 4900 TL ila 5200 TL arasında. Bu da onunla aynı fiyat kategorisinde ciddi rakiplerinin olduğunu gösteriyor. Son tahlilde değerlendirecek olursak, Asus VivoBook S, 15 inç kategoride ince ve hafif bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünenler için iyi bir seçim olabilir, fakat gözü kapalı yapılacak bir tercih de değil.
Kimler Almalı
15.6 inç ekran boyutlu dizüstü bilgisayar kategorisinde ince ve hafif bir model almak isteyenler Asus VivoBook S'i yakından inceleyebilirler. Çalışanların, ev kullanıcılarının ve öğrencilerin ilgisini çekebilir.
Alternatifleri
Asus VivoBook S'e alternatif olarak Lenovo Legion Y520 de dahil olmak üzere HP Pavillion Gaming ve farklı modeller de değerlendirilebilir.